Reaper sekání
Reaper sekání
Zdravím,
Poslední dobou se mi neuvěřitelně seká Reaper na ntb i7,8Gb,Win7.SSD.Zvukovka M-Track plus.Přitom zatížení procesoru i ram je pod 50%.
V nastavení mám ASIO,nastavení buffer-u zvukovky nemá kupodivu na sekání výraznější vliv.Multiprocesing mam zapnutý na 8jader,ale též při vypnutí není moc velký rozdíl.V performance meter nemám též žádné hrozivé hodnoty.Většinou mám v projektu cca 2-3 vsti standartní žravosti výkonu a cca 60 vst,taky žádný žrouty...Zdá se mi že dříve takové projekty nebyly problém.
Ntb jsem asi před půl rokem přeinstalovával,ale nestíhání si všimám až poslední dobou.
Lze toto tedy nějak pořešit v nastavení Reaperu ? Nebo potažmo nastavení v ntb.A nemá na to i vliv poměrně hodně nacpané SSDčko ?
Předem díky za reakci.
Poslední dobou se mi neuvěřitelně seká Reaper na ntb i7,8Gb,Win7.SSD.Zvukovka M-Track plus.Přitom zatížení procesoru i ram je pod 50%.
V nastavení mám ASIO,nastavení buffer-u zvukovky nemá kupodivu na sekání výraznější vliv.Multiprocesing mam zapnutý na 8jader,ale též při vypnutí není moc velký rozdíl.V performance meter nemám též žádné hrozivé hodnoty.Většinou mám v projektu cca 2-3 vsti standartní žravosti výkonu a cca 60 vst,taky žádný žrouty...Zdá se mi že dříve takové projekty nebyly problém.
Ntb jsem asi před půl rokem přeinstalovával,ale nestíhání si všimám až poslední dobou.
Lze toto tedy nějak pořešit v nastavení Reaperu ? Nebo potažmo nastavení v ntb.A nemá na to i vliv poměrně hodně nacpané SSDčko ?
Předem díky za reakci.
Re: Reaper sekání
skusal si zvacsit buffer ?
- Jirka Štolfa
Tohle ti ukáže které procesy ti brzdí realtime audio:
https://www.resplendence.com/latencymon
Za sebe doporučuju vypnout určitě turbo boost v BIOSu (příjdeš o trochu výkonu, ale budeš to mít násobně stabilnější)
A taky doporučuju používat spíš než ASIO originál ovladače ke zvukovce. Ale to záleží taky na tom jak sou napsané a jak sou aktuální.
https://www.resplendence.com/latencymon
Za sebe doporučuju vypnout určitě turbo boost v BIOSu (příjdeš o trochu výkonu, ale budeš to mít násobně stabilnější)
A taky doporučuju používat spíš než ASIO originál ovladače ke zvukovce. Ale to záleží taky na tom jak sou napsané a jak sou aktuální.
Jirko - k ovladačům: to, že napíše ASIO ještě nemusí znamenat, že nepoužívá ovladače ke zvukovce
ale každopádně je to dobrá připomínka.
Rozhodně ale pracovat na jiných ovladačích než ASIO je víceméně nesmysl, zbytečně se to pak komplikuje.
P.

Rozhodně ale pracovat na jiných ovladačích než ASIO je víceméně nesmysl, zbytečně se to pak komplikuje.
P.
Díky za reakce,
Pytkin:jak jsem psal buffer nemá víceméně na sekání vliv,což je mi tedy trochu divné.Poněvadž například co mám doma FOCUSRITE Saffire 6 USB.Tak u té při nahrávání snížim buffer na co nejmenší latenci a pak jak přidávám efekty tak dam buffer na max.Jinak se má také tendenci sekat.
Jirka Štolfa:Zkusím ještě ten sw na latenci.Jednou už jsem s tím blbnul a ukazovalo mi to nějaké problémy,ale nebyl jsem z toho nějak moudrý co mám přesně změnit v nastavení.Aktualizace ovladače není,je jen jeden původní co se dá dohledat na stránkách m-audio,ta karta je už docela stará...
pavlii:přikládám obrázek.

Pytkin:jak jsem psal buffer nemá víceméně na sekání vliv,což je mi tedy trochu divné.Poněvadž například co mám doma FOCUSRITE Saffire 6 USB.Tak u té při nahrávání snížim buffer na co nejmenší latenci a pak jak přidávám efekty tak dam buffer na max.Jinak se má také tendenci sekat.
Jirka Štolfa:Zkusím ještě ten sw na latenci.Jednou už jsem s tím blbnul a ukazovalo mi to nějaké problémy,ale nebyl jsem z toho nějak moudrý co mám přesně změnit v nastavení.Aktualizace ovladače není,je jen jeden původní co se dá dohledat na stránkách m-audio,ta karta je už docela stará...
pavlii:přikládám obrázek.

Jinak proč máš zaškrtnuto položky Request S/R, Request block size a Pre-zero.... ? Defaultně zaškrtnuté nejsou a hlavně u té Pre-zero je poznámka o větší náročnosti na CPU. Osobně bych všechny odškrtnul.
P.
- Jirka Štolfa
jj sorry napsal sem to blbě, myslel sem ASIO4ALL vs napsané výrobcem.
A v tomto případě bych asi vsadil spíš na ASIO4ALL, ale rozhodně bych vyzkoušel obojí co bude fungovat líp.
A v tomto případě bych asi vsadil spíš na ASIO4ALL, ale rozhodně bych vyzkoušel obojí co bude fungovat líp.

Pravda, v tomhle případě nemá funkčně prakticky co ztratit, takže může ASIO ovladače porovnat se systémovými (cestou ASIO4ALL).
P.
Lze to pořešit vyhozením čehokoli s drivery od m-audio z nějakého hodně vysokého okna. Já tu teď mám jejich nejnovější řadu AIR 192 a za 15 let s různými audio interfacy jsem nic driverově zoufalejšího neviděl (včetně starších fast track pro, případně té řady dělané s AVIDem, tedy C600 a spol). Dle dobře ukrytých forum postů supportu nepodporuje procesory AMD (běží, ale chroustá i při přehrávání mp3), na starší Intel i7 mi pro změnu neběží v podstatě vůbec, nepodporuje FL Studio.. a support na moje dotazy už 17 dní ani nepředstírá odpověď. Integrovaná zvukovka + ASIO4ALL je o pár tříd výš 

Díky za podněty.Odškrtal jsem jak psal pavlii a je to o něco lepší.Reaper mám rád,ale to že je tam kvanta nastavení je někdy"alespon pro mě"kontraproduktivní...
Přes asio4all je to víceméně stejné co do kvality sekání.Ale není mi jasné jak používat asio4all a zároven in-out ext.zvukovky.To je trochu mimo nee?
Když potřebuju nahrávat přes alespon trochu slušnej kytarovej a mikrofonní vstup...nebo mít více kabelů a při editaci pak vše přepojit na int zvukovku...ale jak píšu sekání zhruba na stejné úrovni,tak to jako řešení nevidím.
Co to přecpané SSDčko? nemůže i to dělat problém?
Přes asio4all je to víceméně stejné co do kvality sekání.Ale není mi jasné jak používat asio4all a zároven in-out ext.zvukovky.To je trochu mimo nee?

Co to přecpané SSDčko? nemůže i to dělat problém?
- Jirka Štolfa
přecpané SSDčko bych jako problém neviděl. spíš rezidentní programy typu antivirus, skype apod.
a jak sem psal výše... pokud víš jak na to a tak si zkus v BIOSu vypnout turbo boost u procesoru.
co pro tebe znamená interní a externí zvukovka ?
a jak sem psal výše... pokud víš jak na to a tak si zkus v BIOSu vypnout turbo boost u procesoru.
co pro tebe znamená interní a externí zvukovka ?
U ASIO4ALL vybíráš jaké bude používat zařízení. Pokud ho máš nastavený dejme tomu na integrovanou zvukovku, budeš mít výstupy/vstupy z ní, pokud na to m-audio, budou se používat normálně jeho. Jen to chce mít v reaperu audio -> device všechno správně nastavený. Kontrolní panel ASIO4ALL tam otevřeš tlačítkem "ASIO Configuration..." (tam se vybírá mimo jiné jaký zařízení s ASIO4ALL chceš používat).
Díky moc,páč jsem do ted jsem žil v domění že asio4all je primárně pro integrovanou zvukovku na desce.A asio4all ji pomůže do určité míry,tak aby se s ní dalo v DAWu jakž takž pracovat
Nevšiml jsem si toho přepínání v nastavení asio4all že je možnost přepnout i na jinou zvukovku...ted už je mi vše jasné
potažmo jsem myslel že např.ta moje externí karta poběží jen na ovladač od M-Audio určený pro tuto kartu...
Ted to přímo nevyzkouším,neb jsem již mimo místo kde mám tu M-Audio.Ale pak dám vědět jestli to pomohlo.
Ale zkusil jsem to doma na ext.kartě focusrite, přepnutí na asio4all a jde to.
Jinak antivirus i skype už pár let nepoužívám.
Na ten bios si moc netroufám,je ještě v tom old nepřehledném kabátě.Ale možná na to mrknu až na to budu mít bunky...

Ted to přímo nevyzkouším,neb jsem již mimo místo kde mám tu M-Audio.Ale pak dám vědět jestli to pomohlo.
Ale zkusil jsem to doma na ext.kartě focusrite, přepnutí na asio4all a jde to.

Jinak antivirus i skype už pár let nepoužívám.
Na ten bios si moc netroufám,je ještě v tom old nepřehledném kabátě.Ale možná na to mrknu až na to budu mít bunky...
Tak jeste zkus mrknout, jestli ve windows nemas nastaveny nejaky power saving profil.
V ASIO4ALL můžeš mít dokonce aktivní všechna (zde tedy obě) zvuková zařízení a používat vstup z jednoho a výstup z druhého (to je pro overkillery). Jinak bys fikusi neměl zaškrtávat všechno, co ti přijde v Preferences dialogu pod ruku (ty 3 věci, co jsem zmínil, tak rozhodně nejsou defaultně zaškrtnuté!)
Jinak to možná celkem dobře ukazuje, že s ovladačema prakticky stojí a padá serióznost práce.
A ve finále to je malinko laborování tak jako tak. Já jsem třeba neměl nikdy problém - na služebním notebooku, kde je z principu hromada věcí fakt navíc
ale to se prostě nedá předem úplně přesně odhadnout. Asi mám kliku.
P.

Jinak to možná celkem dobře ukazuje, že s ovladačema prakticky stojí a padá serióznost práce.
A ve finále to je malinko laborování tak jako tak. Já jsem třeba neměl nikdy problém - na služebním notebooku, kde je z principu hromada věcí fakt navíc

P.