Ako spojit dva signaly s co najmensou stratou

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 16 črc 2008 23:05

dendy: no. a taku masinku som si chcel kupit. ocividne je to problem ...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 črc 2008 00:45

dendy píše:kexik: treba to spajat cez odpor (aky?) alebo cez kondik (aky?) alebo sa to moze spojit napriamo ? neviem, uz veeelmi davno som nic s audiom neriesil ale mam pocit by sa tam mal pri spajani viac audio signalov pouzit nejaky premostovaci prvok, nespajat to napriamo (teda zem ano, ale nie signalove cesty L/R)

dano: ono taka "masinka" je nieo tak extremne primitivne a jednoduche ze to ani nikto asi priamo nevyraba :-))) proste ide o pasivny mix (cize neobsahuje ziadne napajane aktivne prvky - tranzistory, operacne zosilnovace - co by zosilovali signal ...
ale vsak sssamozrejme ze nieco vstrcis do signalovej cesty... pisem TRI odpory... kto pride nato sko msju byt zapojene ziska kexikovu cenu ;)
v podstate topologicky ide o najjednoduchsi sumacny obvod a samozrejme kedze zmiesavame DVA signaly, utlm bude 1/DVA cize polovicny... jeden odpor proti zemi, dalsie dva seriovo so signalom, odpory rovnake, o rad nizsie ako vstupny odpor zvukovk, tj v pripade AP 1kOhm. presne rovnako (len mnohonasobne) su zapojene kadejake ultradrahe sumacne krabice... ked sa ich autorov spytas preco to davaju tak draho, opovedia ze 1. kupuuci tomu aj tak hovno rozumeju 2. ja musim tiez pre deti nakupovat zradlo v tescu a jeden nakup za mesiac ma vytrhne... fok

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12787
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 17 črc 2008 00:53

tak som aj myslel ze to bude :) len stale ma v hlave z detstva ked som sa tomu viac venoval matalo ze tam ma byt este kondik do serie so signalom :)) neviem preco...

ten odpor proti zemi je tam naco ? (tipujem - eliminacia zemnej smycky??)
http://www.all-electric.com/schematic/simp_mix.htm

tu (ten pasivny vlavo hore) ho nemaju ...

eventualne keby som chcel nejaky primitivny aktivny (bez regulacie zosilenia), ktory OZ doporucujes (co sa tyka najnizsieho sumu a skreslenia) ? lebo predbezne si chcem spravit taku mikro cca 6 vstupovu krabicu s 1 vystupom a pride mi uz trosku drsne tlmit signal na 1/6 bez nijakeho aspon trochu zosilnenia ... valaju sa mi v supliku LM386 (ani neviem kde sa tam vzali, uz tam musia byt roky :)) - tak by som na to 1 pouzil..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 črc 2008 01:17

nyje... ten odpor prorti zemi je tam na zrovnanie sanci... keby tam nebol, mohlo by sa stat, ze vystup zatazis privysokym vsupnym odporom a potom by tie seriove odpory fakticky stratili funkciu, ked si predstavis konkretne 1kOhm odpor a vstupny odpor zvukny je 10kOhm, tak ti zrazi napatie o 9%. ale ty potrebujes o 50 % oac ked pocitas stym ze budes miesat dva signaly ktore vyskahnu na 0dB a suma ma byt zasa 0dB, idealne... no tak ich potrebujes zoslabit 2x, ked sa zmiesaju tak spicky budu 0.5+0.5=1max
pri troch signaloch 3x, styroch 4x atd... rovnako je zpojeny mixbus kazdeho (aj toho najlepsieho) mixpultu

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12787
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 17 črc 2008 01:30

aha ok.. uz v tom zacinam mat jasnejsie :) cize ked chcem miesat vstupov napr. 6, ako vyratam potrebnu velkost odporov ?

a btw. tych 10kOhm ako vstupny odpor zvukovky sa moze brat ako univerzalna hodnota ktoru +/- cca splna viac menej vacsina zvukoviek s linkovym vstupom ? lebo ja to chcem nahravat cez IN co ma na sebe TI-cko ale neviem v materialoch nikde najst aky ma audio in na ti-cku vstupny odpor ...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 črc 2008 08:20

ked mas 6 vstupov musis kazdy zoslabit na 1/6 povodnej urovne, takze odpory v serii so signalom budu mat 5-nasobok hodnoty toho proti zemi (delice 6:1). bezny mixak ma namiesto tych seriovych odporov fadery a na vystupe je v pripade 6 vstupoveho mixu zosilovaci stupen so ziskom 6 aby sa vykompenzovala strata

vstupna impedancia sa da zmerat: pustis z nejakeho zdroja sinusku cca 1kHz a medzi zdroj a vstup zaradis premenny odpor zhruba 10x vacsi ako predpokladana impedancia (potas zapojeny ako reostat) a krutis nim kym sa ti nepodari zoslabit signal presne na polovicu. potom potas vyberies a zmeras ohmmetrom: ziskana hodnota sa priblizne rovna vstupnej impedancii. zdroj signalu ale musi mat impedanciu zanedbatelne nizku, inak namerias kravinu

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12787
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 17 črc 2008 10:51

hm.. tu som nasiel dalsiu taku schemu

http://www.forsselltech.com/8chsum_2.pdf

matie ma ze tam ziadny odpor voci zemi nema, a navyse tam doporucuju uzemnit to dokonca cez 0.1 uF kondik ... a plus ini tam maju 2 odpory len pri balanced - zapojeni, pri unbalanced iba 1 ..

chcem to poriadne pochopit preto sa furt vypytujem, dik za trpezlivost pan ucitel :)))

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 črc 2008 13:17

ono ked tam nedas ten odpor, sumovat to bude, ale ak ti vsetky signaly pojdu do nuly, tak suma bude vysoko nad nulou... ked mas headroom 20dB, alebo ked tie dielcie signaly maju kontrolovatelnu uroven, nemusis dat odpor proti zemi...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12787
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 17 črc 2008 13:51

aha.. dobre tak teraz uz je to viacmenej jasne.. dik za lekciu zakladov elektrotechniky :D

este zakladna otazka je ci to stoji za to sa stym srat - momentalne mam sumaciu poriesenu malickym behringerom xenyx1002 (nema ziadne EQ, mic inputy mam stiahnute na nulu) - ziskam tym nejak vyrazne nizsi sum ? ci to stoji za to sa stym paprat, ci okrem usetrienia trochy miesta na stole ziskam este aj nejaky bonus :)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 črc 2008 18:50

netusim jak sumi xenyx ale povedal by som ze ziskas VELA, uli pouziva 4580 neisteho povodu a v xenyxe ide signal minimalne cez jeden taky svab, ak nie cez viac

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 17 črc 2008 19:26

na domace podmienky je to jedno , podla mna ..

Odpovědět