Hledám perfektní zvuk akustické kytary

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Diogenes

Hledám perfektní zvuk akustické kytary

Příspěvek od Diogenes »

Vážení kolegové (snad jsem nikoho neurazil), pokud víte o nějakých zajímavých nahrávkách sólové akustické kytary (z pohledu zvuku) a nebo jste už mnohem dál a máte vyzkoušeny nějaké zajímavé postupy, se kterými byste se chtěli podělit, prosím, směle do toho. :wink:

Možná, že se tady najde více podobných hledačů a třeba i vy tady najdete něco o čem jste si nikdy nemysleli, že hledáte. :)

Díky! :)

rastis

Re: Hledám perfektní zvuk akustické kytary

Příspěvek od rastis »

mne sa velmi paci tento album:

http://en.wikipedia.org/wiki/Solstice_%28album%29

gitara je tam ozaj pekna, aj zvukovo + fantasticky sax (Jan Garbarek). ale co Ti tato informacia da, to netusim :)

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

čo sa týka akustickej gitary tak mám najradšej tento album: http://www.discogs.com/Don-Ross-Music-F ... se/3470868
celkovo ma Don Ross velmi baví a zvuk jeho gitary sa mi vždy lúbi, ale upozornujem že som neni žiadny odborník ani gitarista..

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Já přidám Adama Raffertyho, který většinou nahrává na Oktávu MK-317 a piezo snímač v kytaře. Líbí se mi, jak ta jeho kytara skoro zpívá, ale něco mi v tom zvuku chybí...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

pro me osobne to co mam nejradsi je claptonovo unplugged. podobne me bavi i to nirvanovsky. nevim cim to je, protoze ta technicka kvalita neni az zas tak buhvijaka, bordel z aparatu i crowd / audience... mozna je to taky tim, ze toho mam vlastne z akustickejch kytarovek naposlouchano pramalo :-D

i kdyz omlouvam se, ona to vubec neni solova kytara... :oops: nejak mam problem se ctenim :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Zajímavé že termín "akustická kytara" obvykle označuje kytaru s kovovými strunami, ne koncertní s nylonovými (která je ovšem principiálně stejně "akustická") :wink:

Ale ok ... Na tomhle videu jde především o to jak to tito (vel)mistři hrají (a dělají si tím srandu z běžných smrtelníků :), ale hodím to sem, protože z toho vždycky padám ze židle (i z jiných nahrávek těchto kytaristů). Zní to (aspoň pro mě) famózně
A tady už ze studia

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ten zvuk zo studia je velmi prijemny ..

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

ReaktoplazmAR píše:čo sa týka akustickej gitary tak mám najradšej tento album: http://www.discogs.com/Don-Ross-Music-F ... se/3470868
celkovo ma Don Ross velmi baví a zvuk jeho gitary sa mi vždy lúbi, ale upozornujem že som neni žiadny odborník ani gitarista..
Dona Rosse jsem neznal, ale kromě jeho stylu hry mě zaujalo i jeho ozvučení. Všimněte si, že v nahrávce nejsou téměř slyšet rušivé pazvuky pohybu levé ruky po srunách na hmatníku ... Docela by mě zajímalo, jak toho docílil, protože já s teď s pazvuky docela bojuju. :)
Ivo píše:... Na tomhle videu jde především o to jak to tito (vel)mistři hrají (a dělají si tím srandu z běžných smrtelníků :), ale hodím to sem, protože z toho vždycky padám ze židle (i z jiných nahrávek těchto kytaristů). Zní to (aspoň pro mě) famózně
To je práve to, co mě na hraní láká. Skutečná hudba jako umění, která se dá zahrát na jakýkoli nástroj a ne jenom nějaké zvuky. Na tohle je kytara ůplně ideální.

Tommy Emmanuel je legenda a jako správný australan (doma) používá mikrofony Rode (lampový K2) a občas Sennheiser. Když to porovnám s Oktávou MK319 Adama Raffertyho, tak mi ten zvuk přijde takový ... (pro mne lepší). Ale taky mi tam něco chybí. Že by větší prostor?

V tom druhém (studiovém) videu, které se líbí Pytkinovi, je zase jiný zvuk. Možná se pletu, ale odhaduji to na tužkové (malomembránové) mikrofony. Tady asi začnu. Koupím si dvě tužky a začnu experimentovat. :)

PS: Tužkové mikrofony (prý) mají potíž s manipulačním hlukem. Jaké s tím máte zkušenosti a jaký shockmount byste mi doporučili? Jsou mezi těmi držáky velké rozdíly? Pokud ano, jaké?

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jsou kytaristi, kteří mají tak vymakanou techniku, že "pazvuky" zkrátka nedělají

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

diogeness : mozno by sa hodilo to MSko od oktavy .. to je za malo penez celkom a pri gitare by ten priestor mal byt ..

Obrázek

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Díky Pytkine! :wink: O tomhle mikrofonu uvažuju už asi měsíc, ale možná i díky tobě jsem právě narazil na video, kde jsou přesně slyšet rozdíly mezi jednotlivými konfiguracemi (nastavení a kombinace mikrofonů s různými kapslemi).

Tohle a ještě jedno další nastavení by mohlo odpovídat zvuku, který si představuji.
ok.png
PS: Pomůže mi někdo s identifikací těch držáků (asi to nebudou držáky od Oktávy) a mikrofonních kabelů? Díky moc. :)
Naposledy upravil(a) Diogenes dne 18 dub 2015 20:52, celkem upraveno 1 x.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Pokud bych měl omezený rozpočet, tak bych na akustickou kytaru volil Line Audio CM3 ... to jsou neuvěřitelné mikrofony za pár korun ...

peteness

Příspěvek od peteness »

taky se da vyhrat s barvama pri alternativnim ladeni. Tady ta slavna Zeppelin instrumentalka je v CACGCE.

Diogenes

Příspěvek od Diogenes »

Ivo: Děkuji za tip.

peteness: Víš o té nahrávce něco bližšího? Jsou to "jenom" hrátky s fází nebo jsou je tam i něco dalšího (zpožďování signálů vůči sobě)? Zajímavý je ten sitár efekt. :wink:

Dá se o tom postupu někde něco zjistit?

Odpovědět