Zajímá mě, kolik zhruba si mohu vzít za běžnou producentskou práci. Především skládání, aranžování, editace, programování? Před lety jsem si otevřel vlastní producentské studio. Nemohu si stěžovat, co se týče množství zakázek, nestalo se mi, že bych neměl co na práci. Kolikrát 10 h (i více) trávím každý den ve studiu, včetně víkendů. Žel, z nějakého zvláštního důvodu se mi zatím nepodařilo vydělat snad jediný měsíc ani tolik, abych zaplatil byť jen základní měsíční výdaje na živobytí. Přitom jak píšu, práce mám spíš nadbytek než nedostatek. Tudíž něco dělám špatně. Možná malé honoráře anebo jsem prostě pomalý ve své práci.
Dám příklad, jak obyčejně probíhá moje práce. Klient mi přinese demáč a řekne: "chci z této věci udělat pop-rockový hit". Ok, žádný problém. Bude to za 9000 Kč. To je většinou pro každého hodně peněz, dám teda slevu na 8000 Kč. To je stále moc: "tak dobře, bude to za 7500 Kč" To je moje minimální cena, pod kterou nejdu. Upozorňuji, že pracuji na všem vždycky maximálně pečlivě, nepracuji doma, mám pronajaté prostory.
Den první - Ten probíhá tak, že se s písničkou seznamuji, pouštím si jí dokola, zkouším různé věci, učím se jí. Někdy přijde můza ihned, tak začnu první den i něco nahrávat. Většinou ale až druhý den začínám aranžovat, nahrávat. Kolikrát mi zabere celý den jen rytmická část.
Den druhý - vymýšlím, nástroje, kytary, nahrávám akustiky, elektriky... měním, zkouším různé variace, mažu, znovu nahrávám. Nahrávám piáno, klávesy, hledám zvuky.
Den třetí - zjišťuji, že je co opravovat a předělávat. Hledám nový zvuky.
Den čtrvtý - dodělávám, donahrávám.
Den pátý - Vybrušuji, co se dá, dělám hrubý mix, abych to klientovi mohl prezentovat co nejlépe.
Den šestý - klient přijde, je spokojený, nahraje zpěv. Což je často mnoho hodin práce. Klient mi dá ještě další úkoly, co by tam chtěl změnit.
Den sedmý - edituji klientovo zpěv. Pokud zpívá falešně a neumí frázovat, je to práce na dalších mnoho hodin.
Den osmý - Klient mi volá, že má dnes lepší hlas, jestli to může přijít znovu přezpívat. Opět nahrávání zpěvu, editace, oprava intonace.
Někdy to nemá konce. Klient mě třeba poprosí, jestli bych místo houslí neudělal raději violončela. Dám tam teda violončela. Večer mi ale volá, že se mu začaly líbit ty housle a tak tam dávám zpátky housle...když už je to konečně hotové, tak se to míchá znovu, masteruje......... no a když to jde hladce, je písnička do deseti dnů hotová

Zajímalo by mě jaké se pohybuji ceny za kompletní producentskou práci k jedné normální tří minutové písničce pro běžného zákazníka? Jak dlouho vám trvá celková práce na jedné písničce?
Díky předem za odpovědi a že jste si dali práci si to přečíst