Hudba + AI

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
MDudas

Re: Hudba + AI

Příspěvek od MDudas »

jackies píše:
24 lis 2025 13:03
Jinak nás podobní neumětelové zaplaví miliónama tunama sraček tak, že hudba ztratí svůj význam ve smyslu umění.
Mne sa zda, ze uz sa to vo velkon deje... :roll:

Cele AI a cele IT nabralo za posledne roky velice divne smery a dynamiku. A vobec cela zapadna civilizacia.
Ludia namiesto toho, aby technologiou odstranovali tazku fyzicku pracu, stres a zlozitost zivota, tak zlozitost zivota a stres X-nasobne zvisili ... a fyzicku pracu v zasade nijak neulahcili.

Zapadna civilizacia zacina byt ako jeden tlsty Ajťák - ruky. nohy neschopne, chrbtica znicena, zivotosprava uplne na h... ale mozog za troch.
Nedokazeme vyprodukovat normalne, chemicky nezdegradovane potraviny, zakladne veci su drahe jak svina, pomaly uz neni k dostaniu zdravotne nezavadne oblecenie, krajiny sa navzajom napadaju, politiku vedu dementi ... ale mame na obeznej drahe asi 68 000 lietajucich satelitov... A aj ten GPT zacina klamat (lhat) ako prasa...
Naposledy upravil(a) MDudas dne 28 lis 2025 03:57, celkem upraveno 5 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

A Muziker v Bratislave zavrel dalsiu predajnu...
e-shopy najprv znicili vsetky kamenne predajne a teraz uz vo velkom nicia same seba...
biscuit píše:
24 lis 2025 23:21
Původně jsem se rozepsal o tom, jak po chaosu a explozi přijde katarze, ale během toho psaní mi došlo, že to tak vůbec bejt nemusí, protože lidská společnost je dostatečně šílená na to, aby tu došlo i k úplnýmu zániku umění, jak jsme ho po staletí znali.
Mam velky strach, ze to nebude len umenie... u nas na Slovensku to uz je poriadne huste. Centrum Bratislavy zacina byt mix kebapu, second-handu, bezdomovcov, dopravneho chaosu, grazlov, bordelu a spiny, rozbitych ciest, budovy sa zacinaju rozpadavat, vsetky normalne firmy odtial zdrhli, restauracie skrachovali, v obchodoch aj na uliciach sa kradne, policia to neriesi, korupcia vsade uz brutal bezbreha... divadla, muzea - vsetci prepustaju, z verejnej TV vyhodili uz neviemkolko ludi, skoly nevedia zohnat normalnych ucitelov, nemocnice krachuju, pogromy na opoziciu sa zacinaju robit.
Temne casy na nas idu. Velice temne ... :( :( :(

dusanmsk

Příspěvek od dusanmsk »

No, neviem co tu medzi sebou mate, ze si takto skacete do vlasov, par rokov som tu nebol. Ale z toho ako to tu vyznelo som nadobudol pocit, ako keby hudbu mohli robit len ludia, ktori ju vedia zahrat... Neviem hrat na jediny nastroj. To, ze sa s prestavkami 30 rokov ucim brnkat na klavir za hru nepovazujem. Vsetku muziku co som kedy vyprodukoval, najma v casoch ked som o notach, akordoch atd... vedel uplne prd (tzn. ked mi bolo 15-18) som robil "podla ucha a citu". Na pocitaci.

Mam rad orchestralne prerabky znamych tanecnych songov (napr. Alex Christensen + Berlin Orchestra, alebo Above&Beyond + orchester). Tu hudbu vnimam, vnimam dynamiku, mnohokrat mi v hlave hraju veci tohoto razenia, ktore ale neviem - a nikdy nebudem vediet zahrat. Dokonca aj keby som stal pred orchestrom, nebudem ich vediet vyjadrit tak, aby to zahral niekto iny. Ale dokazem si predstavit, ze zakladnu myslienku co mam v hlave hodim do DAW, oznacim nejaky blok not a AI poviem "zahraj a precit to tak, ako keby ti zomierala najblizsia bytost". Dame par iteracii, ja budem pocuvat co vzniklo, az sa mozeme dopracovat do nejakeho uspokojiveho finalneho stadia. V com vidite rozdiel voci tomu, keby som bol niekde v studiu a instruoval skutocneho muzikanta?

Je to samotarske? Je. Je to nemoralne, alebo podvod? Nemyslim si. A hlavne je to uplne fuk. Pokial sa to MNE *1 bude pacit, budem spokojny. A myslim si, ze nie je daleko doba, ked si budu hudbu generovat ludia sami, tym ze povedia AI "zahraj mi nieco v style toho a toho, skombinuj to s tym a tym, text zhruba o tom". Moze to dehonestovat alebo odstavit skutocnych muzikantov? Ano, bezpochyby. Ale osobne si myslim, ze toto uz davno nastalo. Hudby je vsade pokokot, sme nou zahlteni, je uplne vsade, staci si vybrat. Nostalgicky sa samozrejme mozeme vracat k nahravkam z cias, ked bolo v state 5 dobrych kapiel, ale realita je taka, ze kazdu minutu na stream platformy pribudne X novych trackov a ze komercne radia hraju sracku za srackou. Dobre uz bolo. Alebo vlastne - mozno este len bude. Ktovie.

*1 zaciatkom tych 90 rokov som robil vsetku muziku primarne pre seba. Neboli az tak zas moc internety, napster bol pomaly a vytacane spojenie drahe, v radiach nehrali to co sa mi pacilo.

trubka

Příspěvek od trubka »

Ai je skvela a nech je jej co najviac.
Prezentovat sa na tomto fore s Ai je celkom odvaha,Je to tu tak akoby si ukazal v 17.storoci ludom smartphone.Do 2 minut budes horet na hraniciach .Stale je tu par pradavnych divokych buranov cihajucich v tme s kyjakom :D

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Trubka, neni to tak. Vacsina tychto ludi su aj nadsenci techniky a softwaru - pred par rokmi vitali AI s velkym zaujmom.
Bohuzial sa to velmi zvrhava a nabera to velmi divne smery. Uvodne nadeje sa rozplyvaju v mori "vedlasich ucinkov AI", ktore nie su radostne.

Zatial Ti to AI este nespoplatnili, ale uvidis - ked pridu kapitalisti s realnym planom, ako na AI zarobit, to budu palky. (bublina investicii uz praska)
K tomu neskutocne zdrazuje HW, pretoze procesory a pamate AI poziera jak Otesanek.
O pracu prichadzaju technici, producenti aj skutocni hudobnici.

IT streamovacie sluzby cashuju hudobnikov horsie, nez kedysi produkcne domy.
A do toho kriza - audio video HW aj hudobne nastroje zdrazuju jak prasa. Keby si videl, s akou vybavou sa tocia niektore veci do komercnych TV, tak zaplaces. Prec 5 rokmi mali k dispozicii 2x techniky. Dnes je to casto HW improvizacia a cena 2x taka.
Staci pozries, s cim Markiza, JOJ atd. vysielaju do terenu kameramanov do sprav. Stare obuchane 10 rocne kamery a 22-rocni redaktori.

Cize nie burani s kyjakom, ale zivotom omlateni skeptici.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Este prilozim:

Ja osobne som kedysi 2 roky studoval IT na UK. Dnes som v stadiu, ze ked pocujem "novy IT system", tak sa mi otvara nozik vo vacku.
Co chceme riesit s AI, ked velki poskytovatelia internetu na Slovensku UPC, Orange aj Telekom seru na udrzbu beznej infrastruktury po mestach ?
Kedysi tahali kable po pivniciach z polovice "na cierno", dnes velka cast Bratislavy ma 20-rocne dozivajuce kable (casto bez list a chraniciek - mozem ti poslat foto nasho UPC kabla zaveseneho navolno v picnici), alebo novsie - optiku a vdaka tomu listy po celom byte, lebo prerob si za prevadzky rozvody v byte...

A mal si niekedy vaznejsi problem doma s internetom ? To ti je zazitok tieto velke firmy....servisni technici outsource-ovani, neberu za nic zodpovednost.
Ked mas nejaky obycajny problem s WiFi routerom, tak zacne tortura... ani pokakany manual nemaju normalne spraveny.
Ja som menil UPC modem/router 2x za poslednych 5 rokov, a naposledy mi dali refurbished... Detto set-top box - pred mesiacom klakol, dostali sme refurbished, lebo nove maju optiku... Super, cize si mam rozvrtat byt od chodby cez obyvak az do spalne, lebo chcem TV, WiFi aj pevnu LAN.

Ale vsetci s oblubou (banky, stat, telekom) riesia nove systemy na baze AI, ktore nikto nepotrebuje.... pritom im padaju systemy (CSOB pred mesiacom), apky jedna horsia, nez druha - VUB uplna katastrofa, Primabanka - naco by sme podporovali v sprave pre adresata lomitko alebo pomlcku.
Vsetci sa vezu na hype-vlne AI, ako pred par rokmi elektromobily.....

Smart domacnost, chlanicka, pracka, TV ? Vies kolko domacnosti nema vymenene 240V hlinikove kable za medene ?
Vsetci dochodcovia a velka cast ludi nad 50...

Ked momentalny technologicky stav rozmenis na drobne, tak AI nema (hlavne u nas) zakladne predpoklady, aby fungovala.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Možná se budete divit, že to píšu zrovna já, ale i AI jde fajn využít.
A využít jde parádně k tréninku. Příšel s tím tuším Vít Rokyta v nějakém videu na Youtube.

Konkrétně jde o Suno. Vygeneruješ si co potřebuješ a můžeš trénovat od houslí až po saxik, kytaru a já nevím co.
Můžeš vypínat stopy a dělat s tím všelijaké kumšty.

Na generovánísvé autorské hudby AI nepoužívám a ani používat nechci. Také je mně to proti srsti.

vasek

Příspěvek od vasek »

Přesně tak, AI se dá využít jinak než na generování hudby. Například rozebrání mixu na jednotlivé nástroje je super, občas používám.
Jinak nadávat na AI v hudbě je jak nadávat na politiky. Je to jen obraz toho, co si přeje masa. Pokud se mase bude hudba od AI líbit, tak bude hrát všude. Pokud ne, tak ne.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Masa hovno pozná a ještě je jí to úplně jedno, takže jo ;-)

vasek

Příspěvek od vasek »

Potom nezbývá, než se na to psychicky připravit ;-)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nevím kolik toho zeleného čaje už bych musel vypít :-D

Jinak já si teda myslím, že s většinou pomocníků je to jako s tím ohněm. Jeden s jeho pomocí roztaví kov nebo sklo a vyrobí třeba něco krásného nebo užitečného, druhej si jím zapálí cigáro a třetí barák ;-)

Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Ja si myslím, že si len treba ujasniť význam niektorých slov. Kedysi sa podobné veci riešili v prípade diskdžokejov. Hovorili, že idú "hrať" a púšťali hudbu niekoho iného - čiže nehrali na žiadny hudobný nástroj. AI netvorí - neskladá hudobné dielo (čiže AI nie je skladateľ), ani klikači v PC netvoria - neskladajú unikátne hudobné dielo, keď používajú nejaké automatom vytvorené slučky. Aj keď tá hranica medzi skladateľom a klikačom je veľmi pohyblivá a tieto dve veci sa prelínajú...
A dá sa o takýchto veciach debatovať donekonečna...

Odpovědět