Oddelovacie trafo ?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 30 led 2007 11:41

fova píše:2. Nekupovat rozhodne oddelovaci trafo na 230V, protoze riskuji zniceni zarizeni nebo uraz elektrickym proudem. Jestli jsem to pochopil spravne, tak pres trafo se mi odpoji zemnici kolik. Aby bylo takove zapojeni bezpecne a odpovidalo normam, musel bych jeste udelat dalsi investice.
No to bys za to trafo musel napichat vsechna zarizeni, ale jelikoz jde pouze o rozpojeni zemni smycky, staci treba jenom zvukovka.
fova píše:4. Co se tyce UPS, tak off line nebo line interactive modely nemaji pry pro toto pouziti smysl.
...jak jsem uz psal (musim si rypnout, kdyz pises, ze ses tu nic nedozvedel ;)

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 30 led 2007 12:44

2. Nekupovat rozhodne oddelovaci trafo na 230V, protoze riskuji zniceni zarizeni nebo uraz elektrickym proudem.

Normalne se tomu musim chcechtat a to mi dneska moc do smichu neni.Zeptej se prosim toho pana jeste na neco a pak nam to sem podstrc -)

Kdybys nebyl tak zdaleka tak bych ti to trafo na chvili pujcil...A ne proto abych te zabil,ale aby sis overil ze ti to pomuze -)))

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 09 bře 2007 09:33

Tak jen pro poradek, jak to dopadlo se mnou:

Misto nakupu trafa jsem se rozhodl zjistit, kde je problem.
Kdyz jsem pustil monitory, tak brumely, prestoze jine zarizeni (ani PC) jeste nebezelo. Mel jsem podezreni na spatne vyrobene Uli budky, ale kdyz jsem odpojil monitory od zvukovky, tak to prestalo.
Takze to zjevne slo po signalovych kabelech z kompu.
Zacal jsem tedy postupne vypojovat jednotliva zarizeni pripojena na jednotku pocitace (LCD panel, mys, klavesnici, mikrofon v onboard zvukovce, atd.), az jsem se dostal k modemu - kdyz jsem vytahl jeho usb kabel, brum okamzite prestal.

Jsme k Internetu pripojeni pres kabelovou televizi. Zjistil jsem, ze brum prichazi do systemu pres koaxialni datovy kabel od kabelovky.
Budu to resit tak, ze kdyz budu neco delat s audiem, odpojim modem.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 bře 2007 10:50

to je klasicky problem .. kablovka ma inde zem ako elektricka siet .. staci kupit antenny oddelovac , alebo si ho vyrobit ..

http://www.tvfreak.cz/art_doc-F2E5B6A1B ... ,oddelovac

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 25 bře 2007 12:40

Měl někdo mezitím nějaký hmatatelný úspěch jak se zbavit brumu ? Mně třeba lehounce brumí zesilovač do beden: klasická smyčka, všiml jsem si toho ale až ted když jsem samotný lehce brumící zesilovač konečně přesunul do "machine room". Je to malinko (5x méně než ten samotný zesilovač), ale přece. A ještě je to takové variabilní - chvilku více, chvilku méně. Pomohlo by v tom nějaké to oddělovací trafo ? (ale ne hifistická "pračka" za 50 k ... která též mimochodem pořádně fyzicky brumí, měl jsem ji tu před delší dobou půjčenou).

Tohle jsou vždycky takové lehké "noční můry", zvlášt když to jsou technické dimenze, do kterých vůbec nevidím :roll:

Uživatelský avatar
dj-bobr2
Příspěvky: 66
Registrován: 04 bře 2007 13:05

Příspěvek od dj-bobr2 » 25 bře 2007 13:17

Oddělovací trafo má ještě jednu zábavnou vlastnost: když na jeho výstup připojíte PC, na kostře PC se umí objevit 110V proti libovolnému z výstupů toho trafa. Měkkých, ale nepříjemně kopnout to umí.
Kde se to tam vzalo? V počítačovém zdroji bývá na vstupu filtrace primární strany pomocí tří svitkových kondenzátorů cca 100nF. Jeden je paralelně ke vstupním svorkám, druhý z fázové svorky na ochranný vodič a třetí z nuláku na ochranný vodič. No a ten druhý a třetí utvoří dělič a najednou je na ochranném vodiči (odpojeném od "skutečného" ochranného vodiče, ale přesto spojeném s kostrou počítače) polovina síťového napětí.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 25 bře 2007 23:25

Ivo : ja uz dobre 3 mesiace bojujem s tym , ci k druhej UPS dokupit oddelovacie trafo alebo ne .. na prvej ho mam , z tej zasobujem cely priestor .. druha UPS zasobuje novy machine room .. a tak nejak mi zacal padat prudovy chranic .. vyzera to na rezidualne prudy z PC zdrojov .. ten oddelovaci trafak by to vyriesil .. ale stoji asi 80.000 .. UPSkar mi hovori nech dam prec prudovy chranic .. no dost sa tu s tym trapime a nikto nevie riadne poradit .. hmm .. vlastne ale preco to pisem ..

na prvej UPS mam oddelovacie trafo a v zivote som nikde nemal ziaden brum ani nic ..

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 25 bře 2007 23:54

Nektere zesilovace brumi jiz samy o sobe - nevhodny navrh plosnych spoju.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 26 bře 2007 00:27

Pytkin píše:UPSkar mi hovori nech dam prec prudovy chranic .. ..
úplnému odstranění chrániče bych se raději vyhnul. Spíš si nech změřit (revizním technikem), jakou hodnotu mají unikající proudy a nech si ten chránič vyměnit za takový, který vypadávat nebude (nemyslím tím vadný chránič, ale na vyšší vybavovací proud :) ).
Předpokládám, že tam máš 30mA chránič a jestli vypadává jen někdy, tak ho nech rovnou vyměnit za 100mA a na 90% máš po problému a prostory budou stále bezpečné.

EDIT: kdyby jsis ty proudy nechal měřit, tak chránič vybavuje zhruba při 70% své nominální hodnoty. Takže kdyby ti naměřili cca 80mA, tak už budeš potřebovat 300mA chránič (ale pořád lepší, než nic)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 26 bře 2007 10:52

nunu píše:Nektere zesilovace brumi jiz samy o sobe - nevhodny navrh plosnych spoju.
Odlišujme fyzický brum vlastního zesilovače a indukovaný brum jinde. Vzhledem k tomu že na předchozím místě brum v bednách nebyl, předpokládám že se jedná o lokální záležitost. U malých bedýnek (s jiným zesilovačem) to dokonce funguje tak, že když se dotknu konektoru o pasivního regulátoru hlasitosti, brum se lehce zesílí.

Když velký zesilovač přepnu na nesymetrický mod, brum zmizí (ale je fakt v tom nesymetrickém vstupu nemám zapojený žádný kabel).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 26 bře 2007 11:52

Tudy : cele to je dost komplikovane .. vselico sme uz merali .. nemame v okoli merak na stratove prudy .. Hlavne tu mame 24 hodinovu prevadzku , takze neni tu len tak jednoduche nieco vypinat .. Inak chranic som uz vymenil .. aby som vylucil ze ten povodny je vadny .. ziadna zmena ..

UPSkar mi hovori , ze jednak sa pred UPSkami prudove chranice nepouzivaju .. chranic mam 40mA .. vacsie som ani nevidel .. UPSkar hovori , ze kazdy PC zdroj ma stratovy prud tak 3-4 mA .. PCciek mam v tom roome tak 15 , 3 polia (to je 6 zdrojov) .. Cize je to asi davno prekrocene .. Cele by to vyriesil ten oddelovaci trafak .. ten vsetko za nim zakryje .. Zase mam drobny problem lebo nova UPS startuje z bypasu .. cize po starte ide cela zataz von , co neunesie istic (kedze na privode mam 32A) .. cize start by sa komplikoval tak , ze by sa musel odpojit privod UPS , nastartovat z baterky (co moze byt problem , ak by sa vymlatila) a potom zapnut privod ..

No su to kurva starosti s touto elektrikou ..

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 26 bře 2007 15:07

Pytkin: 40mA chránič jsem v životě neviděl, ale možné je vše. Standardní řada je 10,30,100,300,500 mA, ale Američani používají i 6mA (což mi přijde trochu extrém) a někde se používají i 1000mA (to už ale skoro není chránič :) )
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 26 bře 2007 17:34

tudy : jasne :) sorry .. kokot som jaaa .. je to 40A s 30mA :))

Odpovědět