Spajkovanie

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
MarosTjs

Spajkovanie

Příspěvek od MarosTjs »

Dobry večer viem že tato tema je už asi otravná ale nemam inu možnost ako to sem napisal. na sluchadkach sa mi polamal jack a tak som ho išiel vymenit všetko išlo dobre až do doby ked som potreboval spojkovat kable na jacku mam trafopajku neviem či to bude v nej ale cin mi nechce držtat na jacku a stale sa robia take "stare" kvapky a zostava na hrote spajky skušal som vymenit hrot na spajke aj iny jack ale stake to robi už naozvaj neviem kde je problem ?

MDudas

Re: Spajkovanie

Příspěvek od MDudas »

Vitajte v novej dobe. Spajka bez olova. Eco - EU predpisy. Mas kyselinu alebo nieco podobne ?

jammix

Příspěvek od jammix »

treba kvalitnejší jack, tam chytí lepšie, ale v podstate treba kontakt dobre nahriať, tak , že sa až šmejdový jack rozpadne od tepla

Stan

Příspěvek od Stan »

klasicka kalafuna na housle vzdy zabere, nahrej pajku, vypni a priloz ji kratce na kalafunu. Nezapomen prvne nanest cin na drat. Pak naber trochu cinu na pajku, pak kalafuna a pak pajej kabel na spoj. Chce to jen trochu cviku. Idealne mit jack pevne uchyceny, nejlepe nejaky sverak ci stojanek s uchytkami.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

obvykle to chce taky povrch obrousit nejprve ;-) nesváděl bych to hned na bezolovnatou pájku. mám olovnatý ještě tunu a dělala to vždycky taky na většině konektorů.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

naber si trochu cinu , vypni a hned strc do kolofonie (alebo ak mas cin s kolofoniou vnutri , staci len to) .. A potom zapni a drhni hrotom ten kontakt ktory chces nahriat .. vyslovene po nom suchaj ten hrot .. musis porusit tu vrstvu zoxidovanu na vrchu .. ked sa na to chyti ten cin , tak potom zase naber trosku cinu , pocinuj dratik .. opat trosku cinu a pripajkuj dratik na kontakt .. podobny efkt dosiahnes , ked smirglom trosku pobehas po kontaktoch ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ked smirglom trosku pobehas po kontaktoch
a právě pak nehrozí, že někde něco přetavíš (nějakou plastovou izolaci apod.). protože přemluvit ten povrch k přilnavosti někdy bejvá docela taveníčko, kdežto obroušenej je za cín rád :-)

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Případně se mi osvědčila na poniklované konektory pájecí kapalina https://www.gme.cz/pajeci-kapalina-ni-30ml
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ja som lenivy hladat smirgel dakde .. takze radsen to zoderiem hrotom pajky .. ale ano .. niekedy je to problem .. Inak raz som daval dole konektory z kupenych kablov u thomanna .. normalnou pajkou (pouzivam staru 100W komunisticku) som nevedel roztavit ten cin .. pomohla az mikropajka z lidlu z nastavitelnou teplotou .. tu ked som dal naplno , tak to pekne roztavila ...

MarosTjs

Příspěvek od MarosTjs »

Kupil som novy jack za 3€ najdrahši v obchode vymenil som hrot na pojaku zacinoval som ho odizoloval tie tenke kabliky čo su od sluchadkach a ked som už išiel pajkovat na jack tak mi to robilo to iste citim sa ako blblec že nedokažem niečo take urobit ale robim to po prvy krat v živote a nemal som možnost sa to od niekoho naučit takže prosim nepište mi že som blblec ale proste do nejde neviem či mam kupit novu pajku alebo čo

jammix

Příspěvek od jammix »

To mi je ľúto, niektoré obchody sú fakt ochotní prehnať cenu aj na šmejde .
pokial si nekúpil nejaký Neutrik , Rean by Neutrik , Hicon , Amphenol alebo Proel , tak si sa nechal napáliť.

Nebudem ti hovoriť že si blbec ked nevieš spajkovať aj ja robim občas chyby v spájkovaní , ktoré musím naprávať .
V podstate som ti chcel prve odporučit nechaj to na skúseného človeka. Neni to veľká veda ale skôr treba skúsenosti.
Predpokladám že ide o malý 3.5mm stereo jack , a pajkovací cín si si kúpil hrubý ,... to sa stáva aj kôli tomu , na také drobné práce používam tenučký milimetrový cín.
treba tam dať menšie množstvo podržať až kým sa tá gulička cínu neprilnaje na kontakt ktorý sa musí tým cínom ohriať na určitú teplotu a potom hned vypnuť pajkovačku .. tak ako to niekto tu už spomínal . oba kontakty kábel aj konektor pocinovať a potom spojiť ,. Ale viem že to je na nervy male jacky nerad pajkujem .

jackies

Příspěvek od jackies »

Možná jen tip. Kdysi dávno mi prasklo očko na pájce, neměl jsem náhradní tak jsem si udělal jiné normálně z drátu z koaxial kabelu pro antény. Je tenčí. Je tam měď a vůbec, mě to s tím jde nějak lépe ;)
Od té doby to takhle používám pořád.
muzikant

jammix

Příspěvek od jammix »

no ano dá sa vyrobit si vlastné očko , ked ho urobiš menši (kratšie) tak sa rozohreje na vyššiu teplotu ale záleží aj na hrúbke aby neprasklo rýchlo . Mal som tri trafopajky , jedna je už tak stará že nejde vymenit očko , druhá mi posledne roztavila svoj plast obalu , tretia 120 W zasa príliš často praská očka, Tak používam pero , pajkovaciu stanicu s nastavitelnou teplotou držiačikom čistiacou špongijkou . A som spokojny chuj 8)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Zo vsetkeho, co tu bolo povedane, ma najvacsi vyznam ten smirgel. :wink:

(Nabuduce je lepsie zacat tym, ze si zaciatocnik. Potom netreba prechadzat vsetky rady od A po Z.)

jammix

Příspěvek od jammix »

Prepáč že sa ozývam zase , ale najlepšia rada tu neodznela : tvoje sluchatka sú šmejd a kup si lepšie.

neviem si predstaviť ako by som šmirgloval nejaký mini lavorik konektoru.
napr .
http://eshop.soh.cz/data_images/images/ ... amec-1.jpg

Odpovědět