SPDIF-AES/EBU

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
ZdenekZ
Příspěvky: 2
Registrován: 04 zář 2009 16:15

SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od ZdenekZ » 04 zář 2009 16:34

Řeším dilema,potřebuji zbastlit kabel na toto propojení,výstup je na konectoru RCA-SPDIF a vstup AES/EBU (XLR).Jakej je vhodnej použít kabel,myslím tím s impedancí 75 Ω jak má být k spdif a nebo 110Ω kterej se dává k XLR!Popř.poprosím i o schéma zapojení.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od matucha » 04 zář 2009 18:00

me vzdycky slo propojit spdif/aes ebu uplne primo bez prevodu, stacil kabel, xlr/cinch ... muze to delat problemy pri vetsich delkach kabelu, ale do 5m je to (vyzkouseno s Lavry a RME a M-Audio audiophile) uplne vpoho.

ZdenekZ
Příspěvky: 2
Registrován: 04 zář 2009 16:15

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od ZdenekZ » 04 zář 2009 18:14

Dík,no délka je o 1m.Jde mi také o to s jakou impedancí zvolit kabel,jestli 75ohm a nebo 110?

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od Kermitak » 04 zář 2009 18:29

Na metr ti staci normalni 75 Ohm koax.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od fova » 04 zář 2009 21:10

Mam takhle propojeny digitalni vystup z M-Audio zvukovky s externim DA prevodnikem.
Delal jsem si sam kabel, kde na jednom konci je RCA (cinch) a na druhem konci XLR. Koupil jsem 1,5 metrovy 75-ohmovy koaxialni kabel, ktery jsem zapojil podle tohoto schematu:

http://www.sommercable.com/2__produkte/ ... _kabel.htm
(ctvrty shora)

Funguje bez problemu.

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 654
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od markuc » 05 zář 2009 13:25

Je to stejnej protokol, akorat AES se vede symetricky, takze prevadis stejne, jako pri prevodu v analogu. To schema, co tu radil fova, je v poradku. :)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od kexik » 06 zář 2009 21:19

markuc píše:Je to stejnej protokol, akorat AES se vede symetricky, takze prevadis stejne, jako pri prevodu v analogu. To schema, co tu radil fova, je v poradku. :)
Neni to rovnaky protokol, rovnaka je len cast obsahujuca sample. Spdif je 2V asym, aes 5V sym. Dovody preco matuchov kabel funguje su komplexne a nemusi to tak byt pri kazdej kombinacii zariadeni

Uživatelský avatar
markuc
Příspěvky: 654
Registrován: 02 led 2007 04:44
Vybavení

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od markuc » 07 zář 2009 10:38

Kexik : Urcite jsi technicky odbornik, ale jeste jsem nevidel, ze by tohle nefungovalo, tak mozna meli zatim vsichni stesti. Jen nerozumim, v cem jsou ty duvody fungovani komplexni :D

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od vasek » 09 zář 2009 13:39

Omlouvám se za lamerský dotaz, ale na to půjde určitě lehce odpovědět:
Mám na vyzkoušení bedny m-audio EX66 a propojil jsem si je s audiophile digitálem přes SPDIF. Jako dobrý, ale dost mě štve, že nemůžu nikde ovládat hlasitost. Poťák volume na zvukovce nic nedělá, jinak v Sonaru leda master šavlí. Audiophile nemá žádný vlastní "mixpult" Jaký jsou HW a SW řešení? :-) Díky

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od nunu » 09 zář 2009 14:43

Vasku, zadne... HW urcite ne a SW sis odpovedel, master savle. Ovsem pri ubirani hlasitosti si snizujes bitovou hloubku, mne by to vadilo, protoze to neni dobre reseni. Spis je to to nejhorsi reseni hojne ( temer vsude ) pouzivane.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od Pytkin » 09 zář 2009 20:14

audiophile softwarovy mixpult ma .. len si treba do spdifu pustit vystup z neho .. ale je to ako pise NUNU .. pada bitova hlbka ..

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od vasek » 11 zář 2009 10:26

Díky. Můj Audiophile žádný pult nemá. S bitouvou hloubkou je mi to jasný, ale mohl bych si trimmery na bednách nastavit tak, abych nemusel ztlumovat moc. Potřeboval bych to nějak nastavit ve windows, abych mohl pohotově ztlumovat, když na mě něco vybafne.
Ovládat hlasitost se samozřejmě nějak musí...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od Pytkin » 11 zář 2009 10:40

no .. audiophile su dve .. alebo viac ak bereme aj USB ci ake su este externe .. ale obe interne tusim mixpult maju .. 2496 ma urcite .. 192 tusim tiez .. vola sa to monitor mixer .. takto nejak to vyzera ..

Obrázek

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od vasek » 11 zář 2009 10:52

Ta moje to nemá. Bohužel nevidím přiložený obrázek. To by ale mohlo jít řešit nějakým externím prográmkem, který by běžek na pozadí,ne?
Otázka je tedy - co je větší zlo, jestli jet na analogový kábly nebo snižovat si bitovou hloubku... Nevím, vyzkouším. Hádám, že s mýma ušima v mojí místnosti nepoznám stejně rozdíl :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: SPDIF-AES/EBU

Příspěvek od Pytkin » 11 zář 2009 10:55

co keby si napisal aku audiofilku mas ?

Odpovědět