Stavba studia od zakladu

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 01:28

Zdravim forum audiozone!

Hrajem na gitare nejaky cas, asi 10 rokov, ale len pre seba, i ked som hraval v par kapelach ,mne sa to nejak nepacilo a napady ako, vystupovat na zivo som hadzal hned za hlavu. To to nie je pre mna. takze somsi hraval vacsinou pre seba, akustika, elektrika i basa obcas. Najnovsie ma chytili klavesy, da sa nad nimi pekne zaseknut :)

Nedavno po nastahovani do domu a jeho prerabani ma napadla skvela myslienka. Po zisteni ,ze mam "sklep" o rozmeroch d/š cca 250x160cm, som zacal silno premyslat o nejakom mini domacom , nahravacom studiu.
Co sa tyka hudobnej rezie, nahravania atd, som este menej ako zaciatocnik. Mam zvukovu kartu m-Audio fasttrack USB, obcas som si hraval takto cez PC, ale nenahraval som cez ziaden program len cez nejaky software kde sa dal nahrat podklad a nato este nieco, len na gitarke samozrejme.

Priestor planujem pekne vymalovat, dat koberec hej a tak, klasicky si to tam zutulnit. Neskor ako prve co by som rad spravil je pouzil na steny akusticku penu. Pre lepsi odraz zvuku i pre esteticke ucely :D

Chcel by som sa mudrych tu spytat. Co potrebujem na rozchodenie studia, aby sa napr. elektricke bicie, klavesy, gitary a mikrofon nahrali do vysledneho songu ,ktory si mozem pustit v klasickom prehravaci. Viem ze uz nahrate veci v PC sa strihaju,mixuju atd, to je zatial druhorade. Pre mna je dolezite to zapojenie a preneseie zvuku, ci treba mixpult, alebo staci moja zvukovka? Ci ma ist kabel z reprakov do zvukovky, alebo do mixpultu? Ci mam mixp. a zvukovku prepojit?

Viem, znie to az primitivne ako sa to pytam ,ale take su moje poznatky o tom :oops:

Kazdemu zapojenemu do diskusie vopred dakujem
Naposledy upravil(a) Dazdn1k dne 05 črc 2011 02:47, celkem upraveno 1 x.
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 01:43

ak chces nahravat po jednom nastroji , tak v podstate staci zvukovka .. ak naraz viac muzikantov (ty by sa asi ale do 2.5m x 1.6m zrejme nevosli :) ) , tak potrebujes nejaku inu zvukovku , resp. najrozumnejsi je mixpult s USB .. napriklad toto : http://www.on-board.sk/multimix-8-usb-2 ... thegory=86

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 01:53

Ahoj Pytkin,

no to je dost drahe no, som studenticek co by si rad brnkal,nemam peniazky nejak extra na zariadovanie si.
Ja som premyslal nad niecim takym http://www.thomann.de/cz/behringer_xenyx_1204_usb.htm

Niektore najma tie lacne mixpulty s USBnemaju predzosilnovac na mikrofon, nakolko budem urcite pouzivat aj mic. tak by som chcel vediet, ci je potrebne mat predzosilovac, alebo staci len kompresor, ci phantomove napajanie?
Diky
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od matucha » 05 črc 2011 01:55

2.5x1.6 a vyska? To je vetsi zachod nebo mala koupelna. Hodne klaustrofobni na studio.

10cm rockwoolu na steny plus rohovy pasti. Jakmile tam das stul, monitory a zidli, tak se tam uz tezko hnes. Ciste na elektronicky veci myslim vpohode, ale skoro uz mi pride, ze s kytarou uz to tam moc pohodlny nebude. Ale vsechno de, v japonsku je to asi standard ;).
Mam zvukovu kartu m-Audio fasttrack USB
nepotrebujes vic, behringer xenix pult je rozhodne skoda penez... krok stranou




hodne stesti

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 01:59

dazdnik : jasne .. ak by si nechcel behringer , tak je este trebars toto http://www.on-board.sk/multimix-8usb-fx ... thegory=86 ..
na mikrofon potrebujes phantom .. na kondenzatorovy .. na dynamicky netreba nic ..

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 02:27

Ahoj matucha.
ze jake japonsko? :D ja tam planujem vtesnat el.bicie, klavesy, gitaru a micscreen.

To ma zaujima ci je nutny mixpult s USB ci sa neda obycajny mix bez USB prepojit zo zvukovou,ale asi nie, ked mi nuka Pytkin mixaky s USB rozhranim.
No ten co si poslal je este v tolerancii mojej penazenky. Nebude problem ze nema predzosilovac ked budem pouzivat mikrofon? Lebo ked nie, tak mne potom uplne staci aj tento,nie? http://www.thomann.de/cz/alesis_multimix_4usb.htm

A co sa tyka mikrofonu, tak vybral som si tento. http://www.thomann.de/cz/the_tbone_sc400popkiller.htm

Potom,ako to je s MIDI rozhranim, som cital,ze treba prevodnik. Napr. el. bicie maju aj MIDI ,ale aj klasicky OUT na jack, nestaci ked prepojim jackom el. bicie s mixpultom? Ide konkretne o tieto bicie: http://www.thomann.de/cz/yamaha_dd65.htm

To iste sa tyka aj klaves, maju aj MIDI vystup aj klasicky OUT... tomu nerozumiem, naco potom prevodnik,ked sa daju napojit na mixpult a ten bude predsa napojeny cez USB do PC?

som z toho jelen ci viac, tym viac :D
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 02:44

ale jasne ze staci beznu pult .. pult ani nepotrebujes , ak ti staci prehadzovat kable .. pult ma vyhodu , ze tam vsetko napichas .. len je casto dost zlozite si napriklad vybrat , chces nahravat .. atd .. pises ze mas fasttrack USB .. ta ma tusim len MIC a instrument vstup nie ? nema stereo linku .. alebo co ?

predzosilovac ma kazdy mixpult .. aj ten multimix 4 USB ..

Elektricke bicie by som osobne prepijil cez midi .. tak ich nahras pekne zivo a mozes s nimi robit co chces .. kvantizovat .. editovat .. vymazavat preklepy .. a co ja viem co .. a potom trebars postupne zhrat po stopach jednotlive bubny ..

pri klavesach je to to iste .. inak ak nemas klavesy , kup si YAMAHA MOX-6 a tam je super integracia s pocitacom .. a vies cez to nahravat aj nastroje .. aj midi tamje ... nic viac nepotrebujes ..

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 03:02

Ten fasttrack ma 2x analog out, Jack a XLR
a ten mic 4USB nie je zas az taka investicia, ten urcite kupim.

Hej som pocul a cital dost o vyhodach MIDI prepojenia, ale tam uz asi musim nejaky prevodnik cez USB co? ani neviem ci mam tolko USB vstupov v PC :D

S tymi klavesami to by bolo urcite najlepsie jak vravis, ale tolko penazi na ne neobetujem, ja som si vybral tieto, co na ne vravis? http://www.thomann.de/cz/yamaha_psr_e233.htm
alebo
http://www.thomann.de/cz/casio_ctk3000.htm tieto maju aj USB a MIDI, neviem ci je ta kombinacia nejak prakticky vyuzitelna?

dakujem pekne, neskor tu urcite aj nahadzem fotky, prazdneho roomu atd...postupne ako sa to bude rysovat.
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 11:41

no .. pozri sa na ten MIX4USB .. ma to len 4 vstupy .. 2 mikrofony , 2 linky .. to ti staci ? ta usb zvukovka vnutri nebude ziadna slava .. pisu len 44.1kHz/16bit ..

nezabudaj na to , ze mozes pouzit len jednu zvukovku .. fastrack ti bude na nic .. na tvojom mieste by som sa zamyslel nad tym , co vlastne potrebujes vsetko pripojit a nahravat .. a podla toho by som vybral nieco rozumne .. dobra varianta je ten mix so zvukovkou v jednom .. tvoja zvukovka FASTRACK USB ma problem , ze tam nepripojis mix .. to je len na mikrofon a gitaru ..

na midi potrebujes nejaky midi interface .. vyborne su Cakewalk (pred tym edirol) .. funguju absolutne spolahlivo .. http://www.on-board.sk/midi-prevodniky- ... 43-23.aspx

USB na klavesoch znamena , ze nepotrebujes MIDI prevodnik .. Tie klavesy co si si vybral su dost o nicom .. ale samozrejme pouzitelne su .. zvuky vnutri nebudu ziadna slava .. ale na komponovanie pouzitelne .. a vzdy vies pouzit serioznejsie zvuky z pocitaca zo softwarovych instrumentov .. Ak nepotrebujes midi interface kvoli bubnom , tak by som si asi vybral to CASIO a nepotrebujes potom ten midi prevodnik ..

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 14:23

Zdravim,
takze tie casio klavesy sluzia aj ako prevodnik MIDI, cez ne priamo mozem hrat na bicich hej?
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 14:41

no cez usb to pripojis k pocitacu a nepotrebujes midi .. na tie bicie (ak nemaju usb) by si potreboval midi prevodnik ..

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 14:53

Ale ked tak nad tym rozmyslam ,najma nad vyhodami MIDI tak by som bicie ako nebubenik radsej koli editacii nahraval cez MIDI.

Skor ma zaujima ten mixpult zo zvukovkou , to ma kazdy jeden mixpult ze?
Vravis, ze mi potom bud emoja terajsia zvukova karta zbytocna, takze ked si budem chciet pustit hudbu staci ze bude pripojeny mixpult cez USB a pojdu mi normalne zvuky cez repraky, ci filmy, hry alebo hudba ano?
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 05 črc 2011 15:54

to urcite .. midi ma viac vyhod ako som uz pisal .. lahko to mozes zeditovat , kvantizovat .. upravovat .. potom mozes napriklad zhrat po jednotlivych bubnoch (kick, snare, tomy , hihat...) do jednotlivych stop do pocitaca .. lepsie sa to potom mixuje , ked mas kazdy bubon zvlast , ako ked mas vsetky v jednej stope ..

mixpult so zvukovkov .. to nema kazdy mixpult . .poznas to podla toho , ze ma ten mixpult USB alebo FIREWIRE .. rozdiel je este v tom , kolko prenasa kanalov .. napriklad ten alesis za 300 EUR prenasa tusim 12kanalov dnu .. ten alesis za 150 eur prenasal len 2 kanaly .. v tvojom pripade je to asi jedno .. do tvojej "kutice" za kapela nezmesti , cize asi budes si nahravas sam .. cize vzdy len jeden nastroj naraz ..

v programoch hudobnych mozes pouzit len jednu zvukovku naraz .. vies si ich prepinat ale v jedneom momente pocitac pouziva len jednu zvukovku .. cize ak si kupis mixpult s USB , tak zvukovku uz nebudes potrebovat ..

Ak cez ten "usb mixpult" by ti hralo potom vsetko ..

Uživatelský avatar
Dazdn1k
Příspěvky: 26
Registrován: 05 črc 2011 01:00

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Dazdn1k » 05 črc 2011 23:26

Nahravat budem povacsine pripadov urcite sam,ale stane sa ze tam budeme aj traja, napr. bicie, gitara a spev, takze by mi mohol stacit spominany Alesis 4USB? http://www.thomann.de/cz/alesis_multimix_4usb.htm A priamo cez neho by som si rovno aj pustil hej nahraty "džem". Lenze či sa nebude nejak bit s MIDI prevodnikom v PC.

Aky je najlepsi a cenovo dostupny nahravaci program,kde is to mozem zostrihat , upravit a zmixovat vsetko do kopy a ulozit finalny vysledok ako zvukovy subor...?
living is easy with eyes closed ... ((°j°))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Stavba studia od zakladu

Příspěvek od Pytkin » 06 črc 2011 00:11

no to tazko .. mozes nahravat 2 mono kanaly alebo jeden stereo s tymto multimix 4usb mixacikom ..

Najlepsi (najlacnejsi) program na to co potrebujes , je reaper (reaper.fm) .. mozes ho pouzivat zadarmo kolko chces a ked uznas za vhodne , tak posles autorom tusim 65 $ .. to sa da zniest :)

Odpovědět