"Studio" jako ohlášená "provozovna" pro živnostenský úřad ?

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Ivo
Moderátor

"Studio" jako ohlášená "provozovna" pro živnostenský úřad ?

Příspěvek od Ivo »

Mám svoje "studio" jako součást našeho rodinného domu, i v rámci stavebního povolení, kolaudace atd je to vedeno jako "soukromý hudební ateliér", domácí kancelář atd. Jsem OSVČ a mám x všelijakých živnostenských listů (prodej a nákup, vedení kurzů, prodej hudebních nosičů mimo provozovny apod.). A též samozřejmě umělecká hudební činnost - svobodné povolání (koncerty a tak). Vešekeré náležitosti s FU atd. v naprostém pořádku.

Naše sousedka - psychopatka došla předevčírem na měststký úřad a udala mě že tady dělám "nelegální podnikání" (tato paní je mimochodem postrach jablonce, posílá svá udání i do Haagu a terorizuje všechny občany v okolí a nikdo na ni nemůže). Dnes došli 2 lidi z živnostenského úřadu v Jablonci, sdělili mi že dostali podnět a že mají podezření, že mám "provozovnu", která není "registrovaná. Říkal jsem jim, že toto je můj soukromý hudební ateliér v rámci rodinného domu, kde si ve svém soukromém prostoru především dělám svoji vlastní hudbu a taky (zejména online) dělám hudební úpravy jiných autorů. Že si nemyslím, že je to nějaká klasická "provozovna"/firma apod. Oni mi na to ukázali vytištěnou část mých stránek http://www.studio.savita.cz/ které si našli a argumentovali tím, že nabízím služby, které vykonávám v tomto prostoru a tudíž je to "provozovna", kterou jsem neohlásil, že tak musím učinit, že musím mít na dveřích svoje jméno, ICO atd a dali mi nějakou symbolickou pokutu (s tím že si ověřili že po formální/FÚ stránce je vše v pořádku.

Ptal jsem se na to pár podobných kolegů, ti žádnou "provozovnu" ohlášenou nemají a údajně ani nemusí. Údajně se to bere jako činnost "duševní vlastnictví" apod. a pokud se děje v soukromém prostoru jako OSVČ, není to "firma" jako taková.

Jakou s tímto máte zkušenost ? Já jsem hlášen jako fyzická osoba OSVČ bez zaměstnanců atd s uvedenými oblastmi podnikání a nemám žádnou "firmu"jako "nahrávací studio" apod. A to co dělám, může být bráno jako "umělecká činnost" ?

Na druhé straně si říkám, OK, jestli není lepší ničím neargumentovat, zbytečně neprovokovat, nějakou tu registraci na lokálním ŽU vytvořit (trvalé bydliště mám pořád na Moravě), dát si tam cedulku se jménem a ICO a mít pokoj ? Asi mě to v ničem neomezí ? Anebo je nějaký jasný argument pro ně, že nemají pravdu ? Tento prostor jak už jsem říkal, je součástí rodinného domu a je uveden jako "domácí kancelář" a soukromý hudební ateliér ... z 90% tu dělám svoji vlastní uměleckou tvorbu, ze zbytku se 99% děje online ...

Nevím, v těchto úředních věcech nemám až tak jasný přehled ... Ale asi je vždycky lepší úřady zbytečně nedráždit a uctivě se vším co říkají souhlasit ?

Jo - abych případně předešel nějakému drobnému "moralizování", to že jsem to neohlásil jako "provozovnu" jsem nedělal proto, abych něco "zatajil" nebo z toho měl nějaké výhody, ale nenapadlo mě prostě, že bych měl udělat :wink:
Naposledy upravil(a) Ivo dne 09 dub 2010 12:18, celkem upraveno 1 x.

kexik

Re: "Studio" jako ohlášená "provozovna" pro živnostenský úřad ?

Příspěvek od kexik »

no ty ale mas nahravacie studio... na webe ponukas sluzby nahravacieho studia. nahravacie studio je prevadzka. nepoznam cesku legislativu ale fakticky stav veci je taky, aky konstatovali pani zo zivnostaku.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

A když nějaká paní nabízí třeba služby "upravy oděvů" apod (zkracuje kalhoty) s tím, že je šikovná a má doma šicí stroj a má ho v separátní místnosti (a své příjmy přiznává) - je to taky "provozovna" nebo není ?

Nahrávací studio - je pravda, že ve skutečnosti to tak u mě nefunguje, kdysi jsem tu myšlenku měl, ty stránky jsou staré, ale ničím takovým se tu nezabývám. Nikdo sem nechodí a nenahrává (případné adepty odmítám a posílám jinam). Dělám jen mastering. Otázka jestli "mastering" = hudební/zvukové upravy hudby jiných autorů je něco co se vykonává v "provozovně" ? Taky to můžu dělat na notebooku v ložnici ...

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ivo, myslím, že je to skutečně jen otázka správné "interpretace" tvého podnikání. Ano, pokud budeš oficiálně, třeba i na internetu, nabízet služby nahrávacího studia (tedy nějaké "provozovny"), pak je skutečně nutné mít k tomuto i patřičné živnostenské oprávnění a IČO na vratech. Pokud ale budeš nabízet svoje služby jako OSVČ, podnikající v oboru Nezávislého povolání, tak nepotřebuješ ani živnostenský list (stačí registrace na FÚ) a ani žádnou provozovnu, kde budeš svoje duševní výkony vytvářet (to je tvoje věc, jestli píseň vznikne v lese, nebo na záchodě a jakou formou/cestou ji dopravíš k zákazníkovi) :) http://www.jakpodnikat.cz/podnikani-osvc-podnikatel.php
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Ivo píše:Nahrávací studio - je pravda, že ve skutečnosti to tak u mě nefunguje, kdysi jsem tu myšlenku měl, ty stránky jsou staré, ale ničím takovým se tu nezabývám.
Zruš ty stránky a neprezentuj se veřejně jako nahrávací studio, ale jako OSVČ pracující podle § 7 zákona o daních z příjmů z nezávislého povolání, které není živností ani podnikáním podle zvláštních předpisů (hudebníci, herci,...)
Studio ATLAS

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Otázka je jestli stránky www.velvetmastering.com nevyjdou nastejno ... Ale jak říkám, nejlepší možná bude uctivě a v pohodě udělat co chtějí, neargumentovat ničím, neupozorňovat na sebe a mít klid ?

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

No jasně, i na těchto stránkách nabízíš služby studia, masteringového, takže bys to měl mít vedené jako provozovnu. Pokud by ses tomu chtěl úplně vyhnout, tak jak jsem psal výše, nesměl bys provozovat studio, ale vystupovat jen jako autor, umělec... ověřil jsem si to pro jistotu i na našem ŽÚ.. a jinak "gratuluju" ke skvělé starostlivé psychosousedce (jak říká stará pravda, ty si bohužel nevybíráme) :wink:
Studio ATLAS

BS

Příspěvek od BS »

Zrid si provozovnu a mas klid,. Pokud to jeste ted nedelas, tak si muzes uplatnovat naklady na tuto provozovnu.,

napr. pokud je to rodinny dum, ci byt slouzici k jinemu beznemu uziti,. vypocitej si to pomerovou castkou dle podlahove plochy a veskere naklady, jako elektrika, voda, teplo, atd, muzes v danem pomeru hodit do nakladu ;-]

kexik

Příspěvek od kexik »

no, potom zrejme staci zostavit cestne prehlasenie ze studio nemas a ze stranky su neaktualne... nemozes uradnikom zazlievat ze si konaju svoju povinnost
suseda je zjavna krava ale takych ludi je povedal by som vacsina. aspon na slovensku ti kazdy zavidi vsetko co nema on.

jackies

Příspěvek od jackies »

Elektřinu si můžeš hodit do nákladů to je pravda. Jen upozorňuji na velmi vysoké tarify pro podnikatele. :wink:

Jinak já osobně bych nedráždil kobru bosou nohou a už bych do toho nerýpal.
Vlk se nažral, koza zůstala celá.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

jackies píše:Elektřinu si můžeš hodit do nákladů to je pravda. Jen upozorňuji na velmi vysoké tarify pro podnikatele. :wink:
.
Toho se právě obávám trochu. Tahle "studiová" část je oficiálně normální část domu a máme na všechno jeden elektroměr, vodoměr atd. Otázka jestli se vlk spokojí jenom s tím že tam hodím tabulku se jménem a ICem a vyplním nějaký jejich formulář anebo to budou řešit dál, posílat hlášení ČEZ že by mi měli napařit vyšší sazby atd. (doufám že ne :shock: )

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Studio ATLAS

rastika

Příspěvek od rastika »

Zdar Ivo. tak neviem ako v Cechach ale u nas zriadit provozovnu je riadna byrokracia. ak ju chces zriadit musis podat ziadost o zmenu ucelu uzivania stavby.
cize v tvojom pripade vynat studiovu cast z bytoveho fondu. k tomu potrebujes list vlastnictva, snimku katastralnej mapy,situaciu umiestnenia stavby so zakreslenim susednych stavieb kde musia byt vyznacene parcelne cisla vzdialenosti medzi pozemkami atd.. zjednodusenu projektovu dokumentaciu stavby,
rozmery stavby, elektrorozvody vsetko oficialne papiere s peciatkami.nie len ze nejaky Jozko tam pripajal elektrinu.musis mat na viditelnom mieste
tabulku pre kazdeho kto prejde okolo ktora musi obsahovat: nazov , otvaracie hodiny , meno podnikatela atd... to je fajn magnet hlavne pre zlodejov.
nehovoriac otom ze ti tam v procese vybavovania provozovny budu chodit ludia z mestskeho uradu, z hygieny a ktovie kto vsetko to vsak zalezi aj od typu
provozovny.Dalej platis poplatky za prevadzkaren kazde mesto a obec ich ma rozne,samozrejme elektrina atd... mozu ti tam chodit na kontrolu atd...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

me zarazila jedna vec: clovek jako osvc nemuze prezentovat cinnost, kterou dela u sebe doma na webovych strankach? osobne mi to prijde jako naprosta sikana, je x tisic lidi kteri maji "provozovnu" v miste bydliste a zadny ico si nikdy nikam lepit nemusi. dyt je to absurdni. tady se fakt akorat nekdo furt navazi do lidi, co se o sebe umi postarat a jeste vydelavaji i na stat, misto toho, aby se uz konecne zacalo delat neco s temi, co si vali koule na peci a nechaji si vyplacet ze statni kasy davky. fakt uz me tahle zeme a system sere.

peteness

Příspěvek od peteness »

to nahlaseni provozovny vubec nic neznamena, akorat ze tam musis mit to oznaceni co pises. Firma, adresa, odpovedny vedouci, eventuelne otviraci hodiny - ty musi byt taky nahlasene na ZU. Oni uz to pak ani nekontroluji. Proste se to jenom jednou nahlasi. Ja nemel ani nahlasene svoje prodejny a vzdycky prisli ze ZL az kdyz to nekdo udal. Naposledy letos, kdyz jsem kvuli DPH jednu napsal na svoji znamou. Je to v podstate jen formalita. Teoreticky by se melo nahlasovat treba i to, kdyz mas nekde na jednodennim festivalu stanek s trickama - coz nikdo nedela. Tomu zivnostalu je to celkem u prdele, oni spis jen museli nejak zareagovat na to udani, aby ta baba byla klidna.

Odpovědět