Naše sousedka - psychopatka došla předevčírem na měststký úřad a udala mě že tady dělám "nelegální podnikání" (tato paní je mimochodem postrach jablonce, posílá svá udání i do Haagu a terorizuje všechny občany v okolí a nikdo na ni nemůže). Dnes došli 2 lidi z živnostenského úřadu v Jablonci, sdělili mi že dostali podnět a že mají podezření, že mám "provozovnu", která není "registrovaná. Říkal jsem jim, že toto je můj soukromý hudební ateliér v rámci rodinného domu, kde si ve svém soukromém prostoru především dělám svoji vlastní hudbu a taky (zejména online) dělám hudební úpravy jiných autorů. Že si nemyslím, že je to nějaká klasická "provozovna"/firma apod. Oni mi na to ukázali vytištěnou část mých stránek http://www.studio.savita.cz/ které si našli a argumentovali tím, že nabízím služby, které vykonávám v tomto prostoru a tudíž je to "provozovna", kterou jsem neohlásil, že tak musím učinit, že musím mít na dveřích svoje jméno, ICO atd a dali mi nějakou symbolickou pokutu (s tím že si ověřili že po formální/FÚ stránce je vše v pořádku.
Ptal jsem se na to pár podobných kolegů, ti žádnou "provozovnu" ohlášenou nemají a údajně ani nemusí. Údajně se to bere jako činnost "duševní vlastnictví" apod. a pokud se děje v soukromém prostoru jako OSVČ, není to "firma" jako taková.
Jakou s tímto máte zkušenost ? Já jsem hlášen jako fyzická osoba OSVČ bez zaměstnanců atd s uvedenými oblastmi podnikání a nemám žádnou "firmu"jako "nahrávací studio" apod. A to co dělám, může být bráno jako "umělecká činnost" ?
Na druhé straně si říkám, OK, jestli není lepší ničím neargumentovat, zbytečně neprovokovat, nějakou tu registraci na lokálním ŽU vytvořit (trvalé bydliště mám pořád na Moravě), dát si tam cedulku se jménem a ICO a mít pokoj ? Asi mě to v ničem neomezí ? Anebo je nějaký jasný argument pro ně, že nemají pravdu ? Tento prostor jak už jsem říkal, je součástí rodinného domu a je uveden jako "domácí kancelář" a soukromý hudební ateliér ... z 90% tu dělám svoji vlastní uměleckou tvorbu, ze zbytku se 99% děje online ...
Nevím, v těchto úředních věcech nemám až tak jasný přehled ... Ale asi je vždycky lepší úřady zbytečně nedráždit a uctivě se vším co říkají souhlasit ?
Jo - abych případně předešel nějakému drobnému "moralizování", to že jsem to neohlásil jako "provozovnu" jsem nedělal proto, abych něco "zatajil" nebo z toho měl nějaké výhody, ale nenapadlo mě prostě, že bych měl udělat