Video editor

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s tvorbou hudby
Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Video editor

Příspěvek od Krtko » 12 srp 2009 16:40

vegas pre amatera? :shock: podla mna ten corel je dobry pre amatera, tam su len 4 tlacidla uz aj spolu s X, minimalizovanim a prehravanim.. uz sa sprtam v tom vegase a vyzera to zatial hrozostrasne. myslim ze toto je oproti nejakej profi DAW o dost komplikovanejsie, aj ked vzdy to tak byva ze prekusat sa zakladmi je najtazsie ale teraz mam vazne obavy, najma sa mi nepaci ze mi seka video pri prehravani a celkovo to pocitac nevykryva.
a viete mi este povedat kde najdem free video sample?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Video editor

Příspěvek od kexik » 12 srp 2009 17:28

ja sa pripajam k chalanom, ze vegas ma naozaj super gui a je aj stabilny a tak, ak fakt existuje verzia za 55, co som nevedel, tak treba urcite skusit. ale na druhej strane si myslim ze medzi jednotlivymi video striznami nie su take masivne rozdiely v ovladani. vzdy je tam timeline s dvomi video stopami, efektovou stopou a s audiami a len do toho z poolu sypes objekty. skusal som vela video softov a vzdy som sa zorientoval za par minut, co sa pri DAW programoch rozhodne povedat neda. myslim ze pri strizniach ide skor o to ako rychlo reaguje preview, ako rychlo trva render, stabilita a podobne. ci sa vobec na danom pocitaci da nejaky tazko naefekteny projekt prehrat. mnohe softy mi padali ked som mal v projekte nejakych 50 strihov, co je ale uplne bezna situacia aj v praxi amatera...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Video editor

Příspěvek od Pytkin » 12 srp 2009 18:00

vegas je stabilny kym nezacnes rendrovat .. potom pada jak drak :) ale pri beznych veciach je v pohode ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Video editor

Příspěvek od kexik » 12 srp 2009 18:11

Pytkin píše:vegas je stabilny kym nezacnes rendrovat .. potom pada jak drak :) ale pri beznych veciach je v pohode ..
to je aj moj dojem :)
vzdy som z neho hrnul len DV, tam je to ok, a potom som to komprimoval externe. ale s tym sa da zit a ten DV render bol fakt rychly, ulead to robi mozno o tretinu pomalsie

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Video editor

Příspěvek od Pytkin » 12 srp 2009 18:24

kexik :jo .. staval som par ludom strizne .. a riesili sme par problemov a musim povedat ze sme nevyriesili .. proste ked skombinujes rozne zdroje , DV, HDV , a podobne , tak to proste sem tam blbe .. ked je vela stop na sebou .. co je zaujimave , ze pri prehravani to nevadi .. ale pri renderingu normalne vegas bud zmrzne , alebo "provede neplatnou operaci" a zahuci .. atd .. musi sa to vsejikako obchadzat predrendrovanim casti a podobne ..

je to trochu otravne .. ale da sa s tym zit .. hlavne ako si povedal .. ked robis bezne DV , a nie vela layerov nad sebou , tak to chodi jak vino ..

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Video editor

Příspěvek od vasek » 14 srp 2009 10:51

Já myslím, že základní otázka byla zodpovězena, tak bychom to tu mohli využít jako poradnu začátečnických dotazů k vegasu :-)
Můj dotaz - lze nějak renderovat přímo do divX apod.? Teď můžu leda mpeg2 (pro DVD) nebo WMV pro přehrávání na PC. Dále by mě zajímalo (už jsem dost pátral, ale nenašel uspokojivou odpověď) - jak nejlíp vyrenderovat projekt z DV pro YouTube? Zase se mi jedná o kodek, to je oblast, kde se nějak moc neorientuju. Díky.

Uživatelský avatar
don corleone
Příspěvky: 146
Registrován: 26 pro 2006 16:29

Re: Video editor

Příspěvek od don corleone » 14 srp 2009 11:06

Vegas ma nastaveny template na priame poslanie videa na youtube. Proste projekt posles priamo na stranku a program si to vyrenderuje sam. Len pri tejto moznosti to celkom casto pada. Teda presnejsie, mne skoro furt. :D
Pri castych erroroch pocas renderingu treba dat bacha na velkost obrazkov, ak ich projekt obsahuje.Mali by byt vsetky rovnako orezane v jpeg. formate.
Podla mna je Vegas pre bedroom-reziserov najprijemnejsi soft- 100x lespi nez ulead a podobne hracky. Jedine, co mi vadi,ze pod Vegasom nejde rozbehat Twixtor plugin. :evil:

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Video editor

Příspěvek od vasek » 14 srp 2009 11:14

dc: díky, to jsem netušil. Snad doma najdu, jak se to dělá. Když to padá, tak to prostě zkoušíš víckrát nebo...?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Video editor

Příspěvek od Pytkin » 14 srp 2009 11:21

vasek : na youtube mas napisane , ako mas spravit video optimalne .. a vo vegase divx by mal ist .. das AVI , vyberies kodek DIVX , nastavis parametre ako potrebujes a je to ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Video editor

Příspěvek od kexik » 14 srp 2009 11:39

vasek píše:dc: díky, to jsem netušil. Snad doma najdu, jak se to dělá. Když to padá, tak to prostě zkoušíš víckrát nebo...?
ano, zaklad je casto ukladat projekt (aj pod viacerymi verziami) a opakovat. zatial KAZDY video sw mi sem-tam pri rendri zamrzol, je to len otazka toho ako casto sa to stane

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Video editor

Příspěvek od vasek » 14 srp 2009 15:08

Díky. Ještě jeden (dnes poslední :-) )
Když mi kamera ukládá do mpeg, tak jde to nějak udělat, že když nebudu upravovat kvalitu obrazu, že by se při renderu obraz nepřekomprimovával?
Kdyžtak mě odkažte na příslušné jiné fórum. Já jsem hledal nějakou takovou "videozone" pro amatéry, ale nic jsem nenašel.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: Video editor

Příspěvek od vras » 14 srp 2009 15:39

Když mi kamera ukládá do mpeg, tak jde to nějak udělat, že když nebudu upravovat kvalitu obrazu, že by se při renderu obraz nepřekomprimovával?
Strihat MPEG 1:1 se da. Ale jakykoliv render, edit, fx znamena vzdycky degradaci decode do RAW videa a zpet encode do MPEG. Video MPG si predstav jako ekvivalent MP3 v audiu (mp3 se da tez strihat bez ztrat)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Video editor

Příspěvek od kexik » 14 srp 2009 16:56

strihat mpeg 1:1 sa bohuzial da len na papieri. skusil som asi 3 programy a vsetky boli nepouzitelne nestabilne. mpeg2 ide navyse strihat nie hockde ale len po GOPoch a tie byvaju niekedy dost velke cim znemoznuju presny strih. a ako vravi vras, cokolvek okrem jednoducheho strihu uz vyzaduje rekompresiu. rekompresia je realita vzdy, pri akomkolvek formate, s tym sa musis zmierit... preco si si kupil mpeg2 kameru?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Video editor

Příspěvek od Pytkin » 14 srp 2009 23:37

mpeg2 ide strihat .. teda ak hovorime o HDV .. napriklad vo Vegase treba zapnut SMART RENDERING a uz to ide ..

dvdckovy MPEG2 sa da strihat aj na frejmy , napriklad vo Womble .. funguje to v pohodicke .. rekompresia sa deje len pri editoch ..

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Video editor

Příspěvek od vasek » 15 srp 2009 22:07

kexik píše:strihat mpeg 1:1 sa bohuzial da len na papieri. skusil som asi 3 programy a vsetky boli nepouzitelne nestabilne. mpeg2 ide navyse strihat nie hockde ale len po GOPoch a tie byvaju niekedy dost velke cim znemoznuju presny strih. a ako vravi vras, cokolvek okrem jednoducheho strihu uz vyzaduje rekompresiu. rekompresia je realita vzdy, pri akomkolvek formate, s tym sa musis zmierit... preco si si kupil mpeg2 kameru?
Protože tomu nerozumím? :-)

Odpovědět