dendy, to si ale pomiesal...dendy píše:takze "ucel svati prostriedky", revolucia, aj za cenu nasilia, je spravna .. to si hovoril aj lenin a jeho banda revolucionarov ked palili z aurory - a co potom bolsevizmus svetu priniesol ukazala historia...
tvoja idea "demokracia a sloboda pre vsetkych" ale zlyhava na tom, ze nie kazdy narod svojou mentalitou s nou dokaze spravne nalozit..
si velky teoretik a idealista, prax je ina.. napriklad co sa tyka ruska, uz mnoho ludi co mali prilezitost tam byt a spolupracovat s tamojsimi ludmi mejaku dobu (naposledy moja zena) mi potvrdilo ze napriklad rusi jednoducho su taki ze oni proste potrebuju mat nad sebou silneho vodcu, takeho Putina... inak sa flakaju, nepracuju, nejde to s nimi.. v ramci pracovnych vztahov to bolo presne take iste, kym mali slobodu a spoliehalo sa na to ze kazdy ma dostatok sebadiscipliny, cely projekt padal na rit, ked na nich niekto reval a zobral sefovanie pevne az tvrdo do ruk, zrazu vseko fungovalo..
detto arabi.. ti nie su stavani na zapadnu demokraciu a tvoju predstavu slobody.. velmi si to idealizujes, v syrii tak isto ako v ostatnych arabskych krajinach sa v podstate moci chcu ujat ortodoxnejsie moslimske hnutia - a to co chcu nastolit oni je na mile daleko od tvojej demokracie a slobody (vid napriklad moslimske bratstvo v egypte ktore dokonca vyhralo v demokratickych volbach) .. z tohoto hladiska bola prave Assadova Syria najslobodnejsou krajinou na arabskom poloostrove...
Syria ti vadi, a Saudska Arabia, kde zena ma prava na urovni stredoveku, ti nevadi ? Pre zeny bola Syria neporovnatelne slobodnejsou krajinou ako SA.
Si az prilis presvedceny (mylne) ze jedine tvoja predstava slobody a demokracie je ta jedina spravna pre vsetkych ludi na svete. A kto ju nechce, dostane zapalnou flasou. Alebo ho humanitrane zbombardujes.
Americky sposob uvazovania.
a nakoniec, ze prilis demokracie je na skodu sa ukazuje aj vo vyspelych krajinach typu svajciarsko, kde si v referende ludia odhlia odhlasovali xenofobny zakon o limitovani imigracie - aj ked ekonomiku statu aj sukromne firmy to velmi poskodi pretoze budu mat problem zo zhananim vysoko kvalifikovanej pracovnej sily ktoru doteraz cerpali z casti prave z inych krajin...

kludne by som to vydiskutoval po krokoch, ale je to ho vela. takze iba zopar poznamok:
a/ To, ze nie kazdy narod vie nalozit s demokraciou, viem rovnako dobre, ako Ty.

Ale kto a ako rozhodne, ci nejaky konkretny narod vie alebo nevie nalozit s demokraciou a preto si ju zasluzi/nezasluzi?
Keby to posudzovali napr. taki anglicania, tak prehlasia, ze ani Slovaci si demokraciu nezasluzia...

b/ Lenin nerobil revoluciu v prospech demokracie - zamysli sa. Lenin prave zarodok demokracie roztrieskal (prvy parlament a vladu vzniknutu po storociach feudalizmu).
c/ az sa zeny v Saudskej Arabii vzburia a miestni kral ich zacne vesat, tak potom budem na strane rebelujucich zien.
Pretoze normalne riesenie tak vaznych otazok ako ludske prava a prava na sebaurcenie atd. je naozaj len referendum.
Myslim, si, ze aj Putin by zvladol urobit referendum o niektorych veciach... a dokonca sa vysledkov aj pridrziavat. A este by bol aj za machra.
d/ "revolucia, aj za cenu nasilia, je spravna ..." - Ak si si este nestihol vsimnut, tak nasilie na 99% vzdy pride zo strany vladcov, ktori sa potrebuju udrzat pri moci. Nasilie revolucionarov, je len reakcia a obvykle sa jej da predist celkom jednoduchymi vecami - napr. nezmanipulovane volby...