Debata o politice - vazne aj nevazne
Re: Debata o politice - vazne aj nevazne
nemyslis vazne ze si to cele cital.. ty musis mat nekonecne vela volneho casu...
radsej si mal zapnut DAW a spravit a ten cas zaklad na nejaku fajnu deephouse biscuitovinu...
radsej si mal zapnut DAW a spravit a ten cas zaklad na nejaku fajnu deephouse biscuitovinu...
cele uplne ne, jen to "aktualni" a cetl jsem to trikrat, protoze jsem matematickej kripl
kdyz uz se o neco zajimam, potrebuju tam urcitou hloubku. nejsem american, abych si myslel, ze si koupim dvoustrankovou brozurku a tam se dozvim vse o podstate vsehomira i zivota v nem vukol 

A pochopil si to, lebo ja ne. Doteraz som si myslel, ze je to pomerne jednoduchy system. A tu zrazu v Cesku ,,, Bishoff a deHonda.
Super, ze je tam popisany postup, ale jadro problemu nie.
Rozumiem tomu spravne, ze sice volite cela republika do celej snemovne, ale kresla sa najprv "pred-rozdelia" pre jednotlive kraje ?
A to nejako pomoze? Ktory problem v zaokruhlovani sa tymyto dHondami opravuje ?
Neni to nahodou tak, ze ked je problem z celociselnym delenim (ze zostavaju nejake zvysky), tak rozdelenim delenca na este mensie casti dostanem este viac zvyskov ?
Super, ze je tam popisany postup, ale jadro problemu nie.
Rozumiem tomu spravne, ze sice volite cela republika do celej snemovne, ale kresla sa najprv "pred-rozdelia" pre jednotlive kraje ?
A to nejako pomoze? Ktory problem v zaokruhlovani sa tymyto dHondami opravuje ?
Neni to nahodou tak, ze ked je problem z celociselnym delenim (ze zostavaju nejake zvysky), tak rozdelenim delenca na este mensie casti dostanem este viac zvyskov ?
pro me bylo zajimave zejmena zjisteni o tom, ze pocet mandatu na kraj neni predem znam a vychazi az z poctu odevzdanych hlasu v danem regionu. po zjisteni kolik v jakem kraji volilo volicu se tedy vypocita pocet mandatu a ty se pak prideluji takto:
na prikladu je vtipny to, jak mandaty 3, 4 a smolika strany C deli pouze jeden jedinej hlas (resp. dva).
neni to nic slozityho, ale komplikovany to jePříklad:
Počet rozdělovaných mandátů: 4
Počet hlasů pro stranu A: 21529
Počet hlasů pro stranu B: 64583
Počet hlasů pro stranu C: 21527
Počet hlasů pro stranu D: 16124
Podstata metody spočívá v tom, že se počet hlasů pro každou stranu jednotlivě dělí postupně čísly ze stanovené číselné řady (tzv. „volební dělitel“), počet vypočtených podílů je limitován počtem kandidátů této strany.
Příklad:
Řada dělitelů – 1,2,3,4
Za předpokladu, že každá strana nominovala 4 kandidáty, byly vypočtené podíly následující:
Podíly A: 21529, 10765, 7177, 5383
Podíly B: 64583, 32292, 21528, 16146
Podíly C: 21527, 10764, 7176, 5382
Podíly D: 16124, 8062, 5375, 4031
Tyto podíly se posléze seřadí od nejvyššího k nejnižšímu a vznikne tak řada tolika podílů, kolik se v daném volebním obvodu rozděluje mandátů. Mandáty se přidělí stranám v pořadí, v jakém jsou seřazeny hodnoty „jejich“ vypočtených podílů hlasů.
Příklad:
Seřazené podíly podle velikosti a strana, které náleží:
1. 64583 B
2. 32292 B
3. 21529 A
4. 21528 B

Okolo RTVS sa v poslednej dobe stále niečo deje..klingáč píše: ↑22 čer 2017 13:41No mne sa fakt nezdá normálne, že okolo voľby riaditeľa verejnoprávneho média je politická búrka. Verejnoprávneho média. Veď v tej fraške okolo nejde vôbec-vôbec o RTVS. Pozri si koľko priestoru dostávali za Rezníka jednotlivé politické strany za Mečiara pred voľbami 1998.rastis píše:
faktom ovsem zostava, ze Reznik bol riaditel verejnopravneho rozhlasu uz za Meciara a potom vela rokov aj za Dzurindu a riaditel verejnopravnej tlacovej agentury bol viacej funkcnych obdobii tiez pocas viacerych vlad. takze tie reakcie, ako je niekomu na grcanie a co sa pod jeho vedenim stane z RTVS su podla mna minimalne prehanne a co od tohoto cloveka mozme cakat sa este len uvidi.
https://dennikn.sk/799958/akakolvek-je- ... roku-1998/
Myslím, že samotná RTVS a jej divák je v tomto prípade na poslednom mieste.
Nejako ma to grcanie nechce opustiť.![]()
Od zrušenia investigatívnej relácie "reportéri" až po zmeny v rozhlasovej relácii "dejiny.sk"
https://domov.sme.sk/c/20753828/chmel-a ... -rtvs.html
Čo teda hovoríte s odstupom času na pána Rezníka?
Nova metla dobre metie - to plati uz pradavno. Novy riaditel musi ukazat, ze je uzitocny.
Ale je aj pravda, ze ak investigativna relacia vyprodukuje haldu sudnych sporov, tak sa na vec vzdy da pozerat z dvoch stran. Bud - "triafame klince po hlavicke a budeme sa sudit aj keby na chleba nebolo" ... alebo - "radsej zmiernime a usetrime tak na TV tvorbu".
Ten neurcity pocit okolo zaludku sposobuje cerveny zapach - toho sa tazko zbavuje aj po X rokoch.
Ale uprimne - aj Mika bol kandidatom vladnej strany (navyse z komercnej TV ! ) a nakoniec to bol asi najpragmatickejsi riaditel akeho STV mala...
Ale je aj pravda, ze ak investigativna relacia vyprodukuje haldu sudnych sporov, tak sa na vec vzdy da pozerat z dvoch stran. Bud - "triafame klince po hlavicke a budeme sa sudit aj keby na chleba nebolo" ... alebo - "radsej zmiernime a usetrime tak na TV tvorbu".
Ten neurcity pocit okolo zaludku sposobuje cerveny zapach - toho sa tazko zbavuje aj po X rokoch.

Ale uprimne - aj Mika bol kandidatom vladnej strany (navyse z komercnej TV ! ) a nakoniec to bol asi najpragmatickejsi riaditel akeho STV mala...
ja len dufam ze RTVS zostatnia...nech si tu zbytocnost platia z rozpoctu, tie vydrbane koncesionarske poplatky co musim platit za nic ma nekonecne vytacaju
ano musim... povinost urcuje zakon, ked nezaplatim budem mat na krku exekutora... z 50€ rocne sa tak tychlo moze stat 500 alebo 5000€
nie.. takzvana "socialna demokracia" ... to je horsie nez stredovek
ked sme mali pravicovu vladu oni to zrusili ale hentato ruda zgerba hned jak nastupila ku korytu to zase zaviedla ..

co kto zrusil ? koncesionarske poplatky ? to sa mi nezda ze by niekedy bolo zrusene (?)
co sa tyka RTVS, pod novym riaditelom som si ziadne zasadne zmeny nevsimol. spravodjastvo aj v radii, aj v telke, co obcas zachytim, mi pride rovnake, ako poslednych 20 rokov. obcas kukam nedelnu politicku debatu a tam to tiez liniu nijako nezmenilo. zrusenu investigativnu TV relaciu som videl naposledy pred 100 rokmi a vtedy ma nezaujala, dnes bez medialnej hysterie okolo by som si ani nevsimol, ze ju zrusili... takze mne sa nevidi, ze by bol novy riaditel ohrozenim demokracie
to co sa dnes vysiela su este nakupy stareho vedenia, uvidi sa o nejaku dlshiu dobu, ako to bude vyzerat potom...
co sa tyka RTVS, pod novym riaditelom som si ziadne zasadne zmeny nevsimol. spravodjastvo aj v radii, aj v telke, co obcas zachytim, mi pride rovnake, ako poslednych 20 rokov. obcas kukam nedelnu politicku debatu a tam to tiez liniu nijako nezmenilo. zrusenu investigativnu TV relaciu som videl naposledy pred 100 rokmi a vtedy ma nezaujala, dnes bez medialnej hysterie okolo by som si ani nevsimol, ze ju zrusili... takze mne sa nevidi, ze by bol novy riaditel ohrozenim demokracie

to co sa dnes vysiela su este nakupy stareho vedenia, uvidi sa o nejaku dlshiu dobu, ako to bude vyzerat potom...
rastis to mas zlu pamat.. SaS-ka za vlady radicovej presadila zrusenie koncesionarskych poplatkov, odhlasovali to, preslo to.. malo to byt tusim od 1.1.2012 ? alebo 2013 nepamatam.. kazdopadne jedna z prvych veci co Ficobanda spravila ked sa dostala k moci bolo ze toto zrusenie zrusili ...
SaS-ka to ma inak stale v programe takze dufam ze ak sa stane zazrak a v najblizsich volbach sa dostanu do vlady ze na to nezabudnu.. na pravej casti spektra je na to rozhodne vola ..
zasadny problem vidim v tom ze musim platit 50E vypalne za sluzby ktore uz roky nevyuzivam... to vidim ako VELKY problem ..
SaS-ka to ma inak stale v programe takze dufam ze ak sa stane zazrak a v najblizsich volbach sa dostanu do vlady ze na to nezabudnu.. na pravej casti spektra je na to rozhodne vola ..
zasadny problem vidim v tom ze musim platit 50E vypalne za sluzby ktore uz roky nevyuzivam... to vidim ako VELKY problem ..
ano mas pravdu, bolo to podpisane aj prezidentom, nestihlo to vobec zacat platit, lebo sa to zase zaviedlo naspat...
statne / verejnopravne, vobec neviem, co vlastne ktore znamena. aj teraz tam stat znacnu cast doplaca na zaklade akejsi zmluvy so statom, ci jak sa to vola... samozrejme - komu by sa nepacilo, keby sme te nemuseli platiti priamo. ale vo vysledku to platime my aj tak za kazdych okolnosti, takze asi skoda reci ...
statne / verejnopravne, vobec neviem, co vlastne ktore znamena. aj teraz tam stat znacnu cast doplaca na zaklade akejsi zmluvy so statom, ci jak sa to vola... samozrejme - komu by sa nepacilo, keby sme te nemuseli platiti priamo. ale vo vysledku to platime my aj tak za kazdych okolnosti, takze asi skoda reci ...
Koncesionarske poplatky maju kde-kade. Aj v Rakusku, aj v Britanii. A su tam ovela vyssie.
Problem koncesionarskych poplatkov suvisi priamo s nezavislostou TV. Ak sa zo zakona vyberaju peniaze na TV, tak nie je na svojvoli vlady, kolko prave tento rok "daruje" z rozpoctu podla poslusnosti vedenia TV. Cize je to nastroj na dosiahnutie "nezavislosti". Zrusit ich je dobracky-naivne. Samorzejme, uplne ina diskusia je potom:
- ako by mala vyzerat volba riaditela, aby to bolo naozaj nezavisle medium (lebo teraz je to fraska)
- kto ma platit a kolko (napr. sucasna povinnost firiem platit za TV je uplne blazniva)
Problem koncesionarskych poplatkov suvisi priamo s nezavislostou TV. Ak sa zo zakona vyberaju peniaze na TV, tak nie je na svojvoli vlady, kolko prave tento rok "daruje" z rozpoctu podla poslusnosti vedenia TV. Cize je to nastroj na dosiahnutie "nezavislosti". Zrusit ich je dobracky-naivne. Samorzejme, uplne ina diskusia je potom:
- ako by mala vyzerat volba riaditela, aby to bolo naozaj nezavisle medium (lebo teraz je to fraska)
- kto ma platit a kolko (napr. sucasna povinnost firiem platit za TV je uplne blazniva)