Digitální zrcadlovka do 20.000.-
Re: Digitální zrcadlovka do 20.000.-
Pokud ti stabilizátor umožní fotit tam, kde bys už normálně potřeboval stativ, nevidím ho jako neužitečnou funkci. Naopak. Mám to odzkoušené, fakt to funguje dobře.
Uzitecnou klidne, ale nijak zasadne, v praxi jsem zjistil, ze ho osobne nepotrebuju. Bud neni takova tma, ze to muzu poresit jinak (vetsi dira, vetsi citlivost), nebo je takova tma, ze stejne potrebuju stativ,
Zásadní to není. Ale je to tam.. Když vše porovnám s konkurencí, vychází Pentax kvalitativně stejně, ovšem o cca 2-3000 levněji. Za to si můžu dokoupit třeba filtry, nebo ten stativ.. 

no prave ta kvalita obrazu je to co na pentaxe nie je nic moc, pokial samozrejme nevyvolavas rovno raw, ale procesing a konverzia do jpegu je slabucky v porovnani s konkurenciou. to uz skor to sony potom, ak to ma byt cenovo zaujimave. pri sony mi zas vadi velmi zla ergonomia, tie tela sa nedaju chytit. mala japonska rucicka asi nema problem, ale moja uplne priemerna europska ano. mozno pre zeny by to boli dobre fotaky...
ja teda nechapu, proc vubec nekdo foti do jpegu.. ale to je uz ot
Už bych dál nehledal

Sakra další adept.
Trocha zmatku mi v tom děláte, ale to je jenom dobře
Začínám se v tom orientovat.
Asi určitě lepší jeden lepší objektiv, než dva průměrné.
Trocha zmatku mi v tom děláte, ale to je jenom dobře

Začínám se v tom orientovat.
Asi určitě lepší jeden lepší objektiv, než dva průměrné.
podla mna je celkom tazka dilema ci d90 alebo 5100... ked teda uz nikon. bezny smrtelnik vyuzije skor 5100, otazka je ci budes pouzivat len motorizovane objektivy. d90 ma autofocus motor v tele, 5100 nema... ak chces kupit nove sklo, je to fuk, ak mas zalusk na zaujimave nikkory z bazaru, d90 bude lepsi napad
jackies: ještě něco - zrcadlovka musí být trochu koníček. Je totiž drahá a velká a pokud by se s tím fotilo jen na automat, tak je to zbytečný. Takže je potřeba se tomu trochu věnovat a snažit se pochopit...
vasek :
Tak něco chápu
, vyrůstal jsem jako dítě na zrcadlovkách s kinofilmem, ale neřešil jsem tu technickou stránku.
Věděl jsem ale, že když šáhnu po pětikilu od "petriho" tak mi to prostě přiblíží expozici o co potřebuji.
Jakou má světelnost ten a ten objektiv, stabilizátor v aparátu, jaký má čip tenhle kus jsem neřešil (což se samozřejmě třeba v případě čipu.. řešit ani nemohlo
) ....
Na to byl táta a já jsem jenom chodil, fotil, a dělal nějaké fotky v komoře. Pamatuji si, že jsme měli doma v jednu chvíli kolem 60! fotoaparátů.
Věděl jsem jak nastavit clonu, čas, používat expozimetr .... Dokázal jsem koupit vhodný film, dokonce jsme si sami míchali a vyráběli vývojku ...
Prostě takový ten základ.
Dneska, po pomalu 30 letech pauzy a používání občasného foťáku z mobilů prostě nevím co můžu čekat, protože to šlo absolutně mimo mě (díky muzice a věčného hledání a zkoušení pluginů
)
Manželku, nějaké to "lepší" fotografování bude podle jejích slov bavit, tak se pomalu začínám zajímat o DSLR a o to, na co si mám dát při koupi pozor.
Když jí to nadšení třeba časem opustí, tak mě ne
(chtěl bych se k tomu vrátit i já)
Rozhodně automat bude na tom fotoaparátu vypnutý. To vím jistě.
Tak něco chápu

Věděl jsem ale, že když šáhnu po pětikilu od "petriho" tak mi to prostě přiblíží expozici o co potřebuji.
Jakou má světelnost ten a ten objektiv, stabilizátor v aparátu, jaký má čip tenhle kus jsem neřešil (což se samozřejmě třeba v případě čipu.. řešit ani nemohlo

Na to byl táta a já jsem jenom chodil, fotil, a dělal nějaké fotky v komoře. Pamatuji si, že jsme měli doma v jednu chvíli kolem 60! fotoaparátů.
Věděl jsem jak nastavit clonu, čas, používat expozimetr .... Dokázal jsem koupit vhodný film, dokonce jsme si sami míchali a vyráběli vývojku ...
Prostě takový ten základ.
Dneska, po pomalu 30 letech pauzy a používání občasného foťáku z mobilů prostě nevím co můžu čekat, protože to šlo absolutně mimo mě (díky muzice a věčného hledání a zkoušení pluginů

Manželku, nějaké to "lepší" fotografování bude podle jejích slov bavit, tak se pomalu začínám zajímat o DSLR a o to, na co si mám dát při koupi pozor.
Když jí to nadšení třeba časem opustí, tak mě ne

Rozhodně automat bude na tom fotoaparátu vypnutý. To vím jistě.
ja si nemyslim, ze by to o tom automatu byla az zas takova pravda.. casto pouzivam automaticky rezimy, nebo priority a nemyslim, ze by na tom bylo neco spatnyho.. tomu jak fotak meri verim, nekolikrat jsem si to vyzkousel... takze nevim proc bych si mel pred kazdou fotkou nastavovat expozici a clonu.. samozrejme treba citlivost si nastavuju striktne rucne a pak casto zapomenu, ze jsem nekde fotil ctyrkilem a jsem nasranej, ze mam fotky zbytecne zasumeny 

ja takisto pouzivam aj automatiku... ak chcem rychlo nabrat vyprocesovanu fotku (rozumej odsumenu, s vyvazenim farieb a gamy), prepnem na nejaky automaticky program. na manuale mam nastaveny nulovy postprocesing pri ukladani do jpegu, jedine vyvazovanie bielej
Samozřejmě jsem myslel režim "auto", kterej navíc při menším světle hned vyhodí blesk... Já taky dělám minimálně 80 % fotek na prioritu clony (režim "A").
Jinak kromě precizního nastavení má manuál tu výhodu, že fotky z jedné scény vypadají stejně, takže stačí udělat při vyvolávání jeden preset a ten fláknout na všechny. U poloautomatiky záleží, na jak světlej bod se ostří atd.
Jinak kromě precizního nastavení má manuál tu výhodu, že fotky z jedné scény vypadají stejně, takže stačí udělat při vyvolávání jeden preset a ten fláknout na všechny. U poloautomatiky záleží, na jak světlej bod se ostří atd.
Taková normální zrcadlovka s černobílým kinofilmem by stačila, ba i by to bylo pro nějakého tvůrčího ducha podle mě lepší
Pak bych si těch fotografií více vážil díky jiné práci okolo, nasbíraným vědomostem, a v poslední řadě i finanční náročnosti a složitosti.
Donutilo by to člověka opravdu přemýšlet co dělá.
Jsem ale soudný a líný, tak proto digitál
Nicméně ty různé automatiky předpokládám používat nebudu.
Připadá mi to trošku jako podvod a mám rád vše ve svých rukou (i když to bude třeba horší než v případě nechání to na aparátu)
Možná je využiji jen při rychlém "neuměleckém" focení situací, kdy by mi na tom pocitu "já všechno sám" moc nezáleželo.

Pak bych si těch fotografií více vážil díky jiné práci okolo, nasbíraným vědomostem, a v poslední řadě i finanční náročnosti a složitosti.
Donutilo by to člověka opravdu přemýšlet co dělá.
Jsem ale soudný a líný, tak proto digitál

Nicméně ty různé automatiky předpokládám používat nebudu.
Připadá mi to trošku jako podvod a mám rád vše ve svých rukou (i když to bude třeba horší než v případě nechání to na aparátu)
Možná je využiji jen při rychlém "neuměleckém" focení situací, kdy by mi na tom pocitu "já všechno sám" moc nezáleželo.
Dovolím si ještě jednout zvednout ruku
... Citace jednoho uživatele diskuzního fora portálu GRAFIKA.CZ, který se rozmýšlel a nakonec koupil..
Re: pentax k-x vs k-r
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: exBURN (---.net.upcbroadband.cz)
Datum: 20. 07. 2011 21:44
Tak kdyby se zde někdo podíval tak to dopadlo následovně:
K-x naplnil vše co jsem od něj čekal a focením mě posunul o rázný kus vpřed! Za ty peníze mi to až vyrazilo dech.
No a jelikož jsem dostal dobrou nabídku, tak jsem K-x prodal a čekám na K-r která dorazí zítra . Upgrade dělám jen a pouze protože si to teď mohu dovolit a protože pomalu končila záruka. Pokud někdo zvažuje foťák, tak není co řešit. Za ty peníze co se dá koupit k-x není nic moc lepšího na výběr

Re: pentax k-x vs k-r
Vloženo uživatelem: Neregistrovaný uživatel: exBURN (---.net.upcbroadband.cz)
Datum: 20. 07. 2011 21:44
Tak kdyby se zde někdo podíval tak to dopadlo následovně:
K-x naplnil vše co jsem od něj čekal a focením mě posunul o rázný kus vpřed! Za ty peníze mi to až vyrazilo dech.
No a jelikož jsem dostal dobrou nabídku, tak jsem K-x prodal a čekám na K-r která dorazí zítra . Upgrade dělám jen a pouze protože si to teď mohu dovolit a protože pomalu končila záruka. Pokud někdo zvažuje foťák, tak není co řešit. Za ty peníze co se dá koupit k-x není nic moc lepšího na výběr