prosím o radu jak udělat výpočet provizí z prodeje zboží na 4 buňky vedle sebe.
Na tohle prostě nemám

Má představa je do řádku max. 4 buňky vedle sebe ( jiné, nepotřebné ke koukání se třeba skryjí ) :
1. buňka - na vložení částky z prodeje zboží
2. buňka - na vložení čísla v % jakou provizi dostává obchodní zástupce ze základní ceny ( viz vysvětlení * )
3. buňka - o kolik % je už navýšená částka v první buňce (zadá se číslo v procentech (např. 0% při NEnavýšení nebo cokoli výš při navýšení).
4. buňka - vyhodí výsledek provize
A teď vysvětlení záludností a podrobností :
Můj obchodní zástupce prodá zboží za základní nastavenou cenu ze které ode mě dostane 20% provize ( 0% navýšení ).
Ale ! Pokud se mu podaří prodat zboží dráž ( navýší zákazníkovi sám ještě cenu třeba o +10% ), dostane 20% provize ze základní ceny + navíc 50% provize ( 50% provize pouze z toho navýšení ).
* A k tomu všemu je ještě jedna záludnost (viz 2.buňka)
Můj obchodní zástupce má k prodeji 4 druhy sortimentu ze kterých dostává základní provizi pokaždé jinou.
( tedy nejen pouze 20% jak píšu výš, ale z některého sortimentu zboží dostane pouze 1,5%, 5%, a 10%.
( 50% provize o navýšenou cenu platí pořád nehledě na provizi ze základní ceny)
Pokud by se do toho vzorečku vešla možnost dokonce i slevy ! Byl bych úplně šťastný, ale vůbec netuším
co by se muselo udělat ještě navíc.
Je to problém, nebo si to jen myslím, protože vůbec nevím která bije ?
Zatím jsem spáchal tabulku pouze pro pevné navýšení ( 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30% )
kde jsem si zvlášť spočítal napevno koeficient přepočtu, pro těch šest navýšení ale :
1.) je velká rozměrově pro tisk (příjdou tam další věci okolo)
2.) nemůžu jednoduše operovat třeba se 7% a různou základní provizí.
Takže mám teď vlastně 4 velké tabulky pro 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, a také každou jinou kvůli různým základním provizím.
POMŮŽE NĚKDO ?
( pokud jsem to tedy nějak srozumitelně vysvětlil a dá se to z mého popisu pochopit