Excel - tabulky - příklady

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
jackies

Excel - tabulky - příklady

Příspěvek od jackies »

Jelikož jsem donedávna nepolíbený Exclem ( ale opravdu se snažím a začínám studovat funkce ...)
prosím o radu jak udělat výpočet provizí z prodeje zboží na 4 buňky vedle sebe.
Na tohle prostě nemám :wink:

Má představa je do řádku max. 4 buňky vedle sebe ( jiné, nepotřebné ke koukání se třeba skryjí ) :
1. buňka - na vložení částky z prodeje zboží
2. buňka - na vložení čísla v % jakou provizi dostává obchodní zástupce ze základní ceny ( viz vysvětlení * )
3. buňka - o kolik % je už navýšená částka v první buňce (zadá se číslo v procentech (např. 0% při NEnavýšení nebo cokoli výš při navýšení).
4. buňka - vyhodí výsledek provize

A teď vysvětlení záludností a podrobností :
Můj obchodní zástupce prodá zboží za základní nastavenou cenu ze které ode mě dostane 20% provize ( 0% navýšení ).
Ale ! Pokud se mu podaří prodat zboží dráž ( navýší zákazníkovi sám ještě cenu třeba o +10% ), dostane 20% provize ze základní ceny + navíc 50% provize ( 50% provize pouze z toho navýšení ).

* A k tomu všemu je ještě jedna záludnost (viz 2.buňka)
Můj obchodní zástupce má k prodeji 4 druhy sortimentu ze kterých dostává základní provizi pokaždé jinou.
( tedy nejen pouze 20% jak píšu výš, ale z některého sortimentu zboží dostane pouze 1,5%, 5%, a 10%.
( 50% provize o navýšenou cenu platí pořád nehledě na provizi ze základní ceny)

Pokud by se do toho vzorečku vešla možnost dokonce i slevy ! Byl bych úplně šťastný, ale vůbec netuším
co by se muselo udělat ještě navíc.
Je to problém, nebo si to jen myslím, protože vůbec nevím která bije ?

Zatím jsem spáchal tabulku pouze pro pevné navýšení ( 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30% )
kde jsem si zvlášť spočítal napevno koeficient přepočtu, pro těch šest navýšení ale :
1.) je velká rozměrově pro tisk (příjdou tam další věci okolo)
2.) nemůžu jednoduše operovat třeba se 7% a různou základní provizí.
Takže mám teď vlastně 4 velké tabulky pro 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, a také každou jinou kvůli různým základním provizím.

POMŮŽE NĚKDO ?
( pokud jsem to tedy nějak srozumitelně vysvětlil a dá se to z mého popisu pochopit :lol: )

jazzym

Re: Excel - tabulky - příklady

Příspěvek od jazzym »

A1 , B1, C1, D1=(A1/100)*B1+((A1/100)*C1)/2 :roll: niečo tažšie nemaš?

edit pardon.. :oops: za dvojky ...upraveno

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

res to po radkach nejprve...

jackies

Příspěvek od jackies »

jazzym píše:A1 , B1, C1, D1=(A1/100)*B1+((A1/100)*C1)/2 :roll: niečo tažšie nemaš?

edit pardon.. :oops: za dvojky ...upraveno
Super, díky za ochotu a čas. Fachá to přesně jak jsi to asi pochopil ty.
Akorát potřebuji do A1 zadávat cenu kompletní JIŽ navýšenou.
C1 jsem myslel jen jako informativní o kolik je UŽ navýšena A1
( C1 možná bude potřebná pro výpočet a ne jen informativní, ale to netuším, protože jsem na to jelito )

To už asi nebude ten vzorec tak jednoduchý.

jazzym

Příspěvek od jazzym »

takže ake hodnoty sa budu vkladať? nemožeš napisat klasicky ako to počitaš ručne? ja som jelito v obchodnickej terminologii

jackies

Příspěvek od jackies »

- za výrobek chci 1000.- (obchoďákovi za prodej v této ceně patří provize ( při dohodnutých 20% ) 200.- Prosté.
- šikovný obchoďák mi ale výrobek udá (navýší cenu zákazníkovi o 10%) za 1100.- (patří mu tedy provize 20% z 1000 = 200.- a ještě domluvených 50% z navýšení ( tady ze 100.-) = 50.-.
Celkem má tedy provizi 250.- z 1100.-
( ve finále v tomto příkladě je celková provize ze základu(20%) + z navýšení(50%) = 22,72 % )

A tuto cenu (1100.-) potřebuji zapsat do A1
Do B1 provize ze základní ceny (20%, 10%, 5% nebo 1,5%)
Do C1 informace o kolik % je UŽ navýšena cena v A1
do D1 vyhodí výsledek celkové provize

edit : ještě dodám že ceny znám a mám je dopředu spočítané (ty které patří do A1).
Obchoďák jen u mě zboží objedná pro zákazníka a nahlásí pouze případné procentuální navýšení.
Dodávám a fakturuji sám, takže A1 je už jednou a předem spočítané.

jazzym

Příspěvek od jazzym »

8) vy obchodnici mate strašne radi percenta ..to je ale velmi nepresna veličina.

ak som spravne pochopil

toto su naše vstupne hodnoty
v stlpci/riadku A1 je zakladna cena , v B1 povedzme percento navyšenia, C1 pecento profitu zo zakladnej ceny.

vystupne vypočty možu byť
vypočet ceny za aku sa predal vyrobok D1 =A1+(A1/100)*B1
vypočet profitu pre predavajuceho E1=(A1/100)*C1+((A1*B1/100)/2)
vypočet celkoveho percenta pre predajcu z predanej(navyšenej) ceny F1=(100*E1)/D1

daval som zbytočne zatvorky ale koli zrozumitelnosti :wink:

jackies

Příspěvek od jackies »

provize.rar
PROVIZNÍ TABULKA
(9.8 KiB) Staženo 113 x
Pro porozumění přikládám tabulku, jak jsem to měl teď.
V příloze.

jazzym

Příspěvek od jazzym »

8) ja som to otvoril a doplnil v baliku Open office , snad to bude kompatibilne..
tu je vzorec pre vloženie do 55 riadku stlpca F povedzme
=B55*(((100*A55)/(100+E55))/100)+((A55-((100*A55)/(100+E55)))/2)

kde A stlpec je součet základní ceny s navýšením
B je procento základní provize
E je o kolik procent byla navýšena základní cena

skopirovať (množiť) bunky zo vzorcom možeš a riadky sa upravia samé

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Clovece jazzym, ani po 10 minutach som nevylustil, co si v tom XLS zakodoval. :shock: Vies ze excel vie ratat s percentami normalne aj bez /100?
=B55*(((100*A55)/(100+E55))/100)+((A55-((100*A55)/(100+E55)))/2) -CO TO ??? :)
- - -
Jackies, zaklad je vsade, kde mas percenta, dat formatovanie % - to ti zjednodusi pocitanie tak, ze vidis napr.: 20%, ale realne mas v bunke 0,2 - teda nemusis hore-dole operovat s x100 a /100. Potom je dobre (kvoli prehladnosti) najprv vypocitat tu uplne zakladnu cenu -nieco ako: komplet cena * (1-provizie)

Ak som dobre pochopil, zakladna cena A1 Kc je navysena o zakladnu proviziu B1 % a navrch este o dodatocnu proviziu C1 %?
Cize obchodnik predal za A1 a dostane proviziu B1 % a polovicu C1% .... a sumu tohoto chces vypocitat v D1 ?

Takze:
A1 - realizovana cena, B1 - zakladna provizia %, C1 - dodatocne navysenie provizie %

kvoli prehladnosti zavedies pomocnu bunku... D1 = zakladna cena = A1 x(1- (B1+C1)) .... dostanes cenu oholenu od provizii

a potom... provizia E1 Kc = D1 x (B1 + C1 /2) .... cili zakladna cena x (zakladna provizia + polovica dodatocnej provizie)

Myslim, ze sa nam to slusne zjednodusilo. :lol:

jackies

Příspěvek od jackies »

Ty jo lidi ! :shock:
Už jsem z toho normálně magor :)

Důležité ale je, že ten jazzyho šílený vzorec funguje jak potřebuji a počítá to správně.
Také jsem se ho snažil nějak rozkódovat, ale vzdal jsem to.
( a to v něm není ještě zohledněn výpočet provize při případné slevě. To by byl masakr :wink:
Protože tam platí pravidlo, že případná sleva ze základní ( určené ) ceny jde na hrb obchoďákovi a odečítá se z jeho základní provize)
Může takto operovat, ale pouze s pár procenty do mínusu, jinak si toho moc nevydělá.
(páky pro podporu prodeje má jiné, aby mě tady někdo neosočil ze zdírání z kůže :) )

MDudas : na to tvé zjednodušení se určitě podívám, ale musím už s odstupem.
Teď vidím všude okolo jenom samé buňky :)

Zatím vám oběma velké díky !

jazzym

Příspěvek od jazzym »

jazzym píše:tu je vzorec pre vloženie do 55 riadku stlpca F povedzme
=B55*(((100*A55)/(100+E55))/100)+((A55-((100*A55)/(100+E55)))/2)

kde A stlpec je součet základní ceny s navýšením
B je procento základní provize
E je o kolik procent byla navýšena základní cena
to boldom , je v mojom vzorci vypočet zakladnej ceny.. dalo by sa to zamenit za hodnotu v nejakej bunke.
je to z takej koplikovanejšej rovnice vyjadrene ..kedže jackies neudal tu sumu zakladnu :lol:
ja si najprv definujem vypočet na papieri a potom to nahadžem do tabulkoveho procesora.

v tomto štadiu ak ide predajca pod cenu (-%navyšenia) si to delite napoly .. porozmyslam či sa tam da urobt nejaka podmienka. :roll:

do prilohy som sa pokusil o upravu ..vzorec je zamknuty ..heslo ti dam ked mi posles 20eur. :oops:
edit: ja samozrejme o prachoch žartujem , rad som si trochu precvičil schopnosti 8)

jackies

Příspěvek od jackies »

Já nemůžu dát základní cenu přece :) Základní cena je prostě 100% a pak + nebo - %.

Takovou tabulku jakou jsi teď nahodil už mám hotovou s tím tvým vzorečkem.
Trochu jinou (bez zboží) To by tedy u mě nešlo :!: :)

Rozuměj, mám třeba v nabídce 800 položek ( např čisticí prostředky ) za které dostane obchoďák provizi 20%, ale mám také v nabídce dalších 1000 specifických položek úplně odlišného odvětví ( např. alkohol ) ze kterých má nárok jen na 1,5% provize.
Takové rozdělení odvětví jsou zatím 4.
Z faktury ( nebo ekonomického softu) si pak dokážu vytáhnout filtrem co potřebuji (podle zákazníka, období, skladu, sortimentu ...)

Ta podmínka pro slevu by se určitě hodila :wink: :!:

jazzym

Příspěvek od jazzym »

podmienka neni problem ..ked chceš spravim ti taky vypočet že ta to upozorni aj kedy sa ta snaži niektoodrbat :D

čo sa ma stať ak predajca preda vyrobok zo zlavou vačšou ako je jeho zakladna provizia?
8)
teoreticky ,.. musi doplatit k zakladnej cene zniženej o zakladnu proviziu?

jazzym

Příspěvek od jazzym »

,,toto je z podmienkou na naklady profitu predajcu + nejake zabezpeky
neradim sa vyznat v tom ..testovať použiť.. .. snad sa v tom vyznas

obecne podmienka sa piše ako IF(podmienka;stane sa ;inač sa stane)

heslo na editaciu odomknutie listu je: heslo
:roll: uz mam dost ..ak som spravil chybu tak ..IF(jazzym=false;jazzym=fuckit;jazymm=sleep good)

Odpovědět