BS píše:Tommy: no valecny filmy to je lehce moje uchylka, takze taky toho mam uz hodne nakoukano.. ja jsem BHD videl asi 5x, a kdyz jsem na to koukal tedka naposledy, tak z toho mam pocit, ze o ulici dal nez zuri boj uz neni po valce ani vidu ani slechu. je tam malo jednotek amiku, je to takovy lehce Rambo styl, kdy jednotaka o 50muzich vymlati cele mogadischo, kde je x desitek tisic rebelu. ja proti tomu filmu nic nemam, taky se mi libi, ale uz z nej nejsem tak vodvarenej jako kdyz jsem to videl poprve nebo podruhe. pusobi to jako takova nucena oslava americkejch vojclu, coz bohuzel je podobne jako ted v nove serii Band o fBrothers, Pacific.
Saving private Ryan je samozrejme super, a na to se vzdy rad podivam. Jinak pro mne jednoznacne nejlepsi vojensky film, resp serie, je Band of Brothers, a klidne se muzem hadat

Zase mi neda pridat komentar
ano, spravne ze
o ulici dal nez zuri boj uz neni po valce ani vidu ani slechu ... taka je mestska vojna - urban war. Presne tak
Amikov je tam malo pre to, ze ich tam aj malo bolo

A faktom ostava, ze ich ani viac netreba, cisto vojenske strategicke fakty dnesnej modernej doby - letecka podpora (vid. vrtulniky Cobra + Black Hawk + v kazdom dvaja marksman-i, prip. sniper. Marksman - rozumej ostrostrelec). Humwee... .50 gulomet rozmeta vsetko... a samozrejme fakt, ze su to profici - vojaci, cize maju trening, vybavu a pod.
Padlo tam cca 18 amikov, ale 1000 somalcov!!!! a to sa samozrejme s pechotou o takom pocte neda zvladnut, ale ked si vezmes letecku podporu, tazky gulomet, nic nemozne...
Inak aby sme mali jasno

Kto sleduje vojensku historiu, tak vie, ze film Black Hawk Down je imho totalne nepravdivy...
Tato udalost sa sice naozaj stala, zomrelo tam 18 vojakov a 1 bol zajaty, vlacili ich mrtvych po uliciach, no vyslobodenie ostatnych vojakov a "zachrana" mrtvych tiel vojakov (noone is leaved behind) prebehla uplne ale uplne inak ako je vo filme.
V skutocnosti, totiz vyrazil konvoj asi 13 humwee s osadkou Rangers (US Army - ide o lepsie vycvicenu pechotu, ziadna specialka

ako je to vo filme) Jedinou specialkou, boli Delta Force, co je tiez zlozka US Army, ti mali tie cierne prilby podobne cyklistickym. len pre info

A tato kolona Rangers naladovana v Humwee si cestu k tymto vojakom prestrielala cez dav... Zeny, deti, vsetko co stalo v ceste... Ano, presne tak, cize ziadny heroizmus ako bol zobrazeny vo filme. Mogadiso bolo jednym z najvacsich fiask americkej armady. R. Scott dostal vyslovene ZAKAZ to takto natocit od armady USA a samozrejme i zhora...
Dokonca, na svetovej premiere museli byt niektore sceny z tohoto filmu vystrihnute. Ide o sceny Blue On Blue.... cize strelba do vlastnych, kto ma directors cut verziu Black Hawk Down, je asi o 15 min dlhsia, to tam krasne vidi...