Obrana proti pokutám na silnicích - osoba vzdálená :)

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Ivo
Moderátor

Obrana proti pokutám na silnicích - osoba vzdálená :)

Příspěvek od Ivo »

Velmi povedený článek :) http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_spol ... ecnost_wag

(chtěl jsem to dát do tematu o čtyřkolovém tatošovi - ale není k nalezení)

Kermitak
Moderátor

Re: Obrana proti pokutám na silnicích - osoba vzdálená :)

Příspěvek od Kermitak »

Velmi zoufaly.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

tak, pokud se kazdy bude vykrucovat ze svych pruseru tak jako doposud, pad se nedivte, ze to v te vasi republice takhle vypada...

jinde (na zapade) by s vama jinak zatocili!

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

smutny, ale je to redaktor maximu, tak musime byt shovivavi.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak nevím v čem je to smutné nebo zoufalé, ve spoustě věcí má naprostou pravdu

1) naší policii a obecním uradům naprosto nejde o jakoukoliv "bezpečnost provozu", ale jen o prachy. Jenom tím jsou motivováni - úspěchy policistů se měří POUZE výší vybraných pokut (každý policista je tím hodnocen a motivován - mají dokonce "plán pokut" a když ho nesplní, selhali), stejně tak i obecní kasy - koupili radary, aby se obohatili, tak musí rýžovat. Nejhorší co by se jim mohlo stát je, kdyby všichni řidiči jezdili "podle předpisů" - to by byla pro ně tragedie a kolaps systému. Čili jinými slovy, nejméně žádoucí je aby řidiči jezdili "bezpečně. To je vrchol pokrytectví a absurdity.

Obecně - vybírat peníze za přestupky je nesmysl a naprosto nevýchovné a diskriminující ... 2000 pro člověka co bere 10 000 měsíčně má uplně jiný efekt než pro člověka co bere 500 000 měsíčně ... ale jde jen o prachy, takže je to v pohodě

2) Platí ústava nebo ne ?

3) pokud moje auto řídí někdo jiný , jsem já zodpovědný za jeho přestupky ?? Asi dost těžko ... Byl to můj blízký ? Platí bod 2 nebo ne ?

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

ivo, nekdy jsi tak chytry az je to hloupe. ti opravdovi grazlove potom velice snadno pouziji jakoukoli sofistikovanejsi metodu na svou ochranu a ve finale je z toho ceska... chtel jsem napsat republika, ale rozmyslel jsem si to.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ivo: napadlo Te nekdy, ze dodrzovani pravidel silnicniho provozu je po vsech strankach lepsi, nez resit, jak ochcat pokutu? (coz je takova typicka ceska ubohost, ktera mimochodem krasne ukazuje, ze nase politicka reprezentace je jen pouhym odrazem spolecnosti, ktera na ni tak vehementne nadava)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Nenapadlo tě zase někdy, že spousta těchto "pravidel" ,značek atd je vymýšlena jen se záměrem ochcat řidiče a vybrat od nich výpalné ? Pár městských policistů stojících za bukem 10 m od značky obec a vybírajících svůj denní úkol daný úřadem, 70ka na příjezdu na Černý most od Mladé Boleslavi a najednou v půlce za kandelábrem stará zrezavělá značka konec omezené rychlosti a 200 m za ní policajti kasírující frontu aut jedoucích 70 (stálo mě to 2500) atd. atd atd ? Vzepřít se takovému prohnilému systému všemi prostředky je podle mě naprosto v pořádku ...

Až bude přístup CZ policie a úřadů podobně solidní jako jinde, pak i přístup a respekt občanů se změní

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Vis, ono to musi zacit u tech obcanu, ne naopak. Protoze dokud to budou jenom ochacavaci a hajzlici, jako ten pan co psal ten clanek, pak nelze cekat, ze se neco zmeni "nahore", protoze tam ty lidi dosazujeme my z nasich rad. A ocekavat s touhle spolecnosti neco lepsiho je imho naivni.

BTW ridim teda jenom 16 let, ale jezdim hodne, skoro denne a za tu dobu jsem dostal jen dve pokuty, ktere jsem si zaslouzil. Nejak fakt nemam pocit, ze by na me cekali na kazdym kroku.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Osobně si myslím že PENÍZE jako "trest" jsou naprosto chybný, nesmyslný "výchovný" prostředek, který diskriminuje chudší občany a zvýhodnuje majetnější což je naprosto špatně (aspon něco v tom udělali ve Finsku, kde je pokuta vypočítána podle reálných příjmů). Mnohem adekvátnější tresty by byly jiné , stejné pro všechny : např. překročil jsi rychlost o 20 km ? Fajn, pěkně tady 20 min. vychladni u krajnice apod. To by doopravdy fungovalo ... (a ne obdržet dopis že před půl rokem jsem v Horním Ochomejtově jel ve 22:40 rychlostí 59 km/h, takže naval prachy - o čem to je ? ). Jenomže o to nikomu nejde aby něco fungovalo, jde jen (a to už se opakuju) o prachy ... a o to vybrat jich co nejvíc ... Reálně nebezpečné jedince , co opravdu ohrožují provoz šíleným způsobem jízdy, to nikdo nesleduje (je to těžké a nic moc z toho není). Postavit se v obci za keř a - pane řidiči jel jste 56 km/h (že to bylo naprosto bezpečně a s přehledem nikoho nezajímá) - navalte 1500 do naší obecní pokladny a tím je to vyřešené ... TOTO je prohnilé samo o sobě ... a cokoliv co jde proti tomu (stejnými prostředky) je podle mě naprosto v pořádku ... Až té policii a úřadům půjde skutečně o provoz a jeho bezpečnost, o to aby pomáhali a přispěli k tomu, tak to bude něco uplně jiného a půjde to respektovat. Nakoupili jsme drahé VW - tak si ted na ně pěkně vyděláme ... a budeme si hrát na Cobru.

Zásadní rozdíl mezi přístupem CZ/SK policie a západních kolegů třeba ilustruje tohle:

Jeli jsme v Barceloně a u nějaké křižovatky nás zastavil policista. Zajeli jsme ke kraji a po českém zpráskaném zvyku jsme čekali co se bude dít - on se beze slova nahnul do k nám do auta, strčil hlavu do kabiny, zapnul světla (které jsme zapomněli v podvečer zapnout), zasmál se a zasalutoval na rozloučenou ... a o tom to je ... CZ policista - pane řidiči, silniční kontrola, předložte doklady o vozidle a blabla ... jste si vědom přestupku, vyřídíme to na místě nebo sepíšeme protokol ... Asi tak ... Pomáhat a chránit nebo buzerovat a vybírat výpalné ? Obávám se že 2) je správně u nás

dendy

Příspěvek od dendy »

u nas pred casom zaviedli zakon ze pokutu proste plati majitel auta - prave koli takymto chytrakom... pokladam to za spravne rozhodnutie. prave koli takymto podvodnikom... ked niekto ma dost odvahy pousovat predpisy napriklad rychlou jazdou ale nema uz dost odvahy niest za to nasledky a vymysla si taketo nezmysly zasluzi si aby mu rovno zobrali vodicak.... kto dodrziava predpisy pokuty sa bat nemusi ....

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Fajn a když někdo jede tvým autem a poruší předpisy - měl by se zodpovídat on nebo ty ? Když někomu půjčíš svoji hůl a on s ní někoho zbije, tak potrestat by podle této logiky měli tebe, že ? :)

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

ivo, ty si aj jajach sofer... :-) Svet podla iva by asi koncil u anarchie, chalani tu dali naozaj logicke, fer nazory, suhlasim s nimi. Ale absurditou, ktorou to zacalo tak ju nou aj zakoncujes, len v tvojom podani. A naozaj treba zacat od obcanov, teda od nas samych. Tiez jazdim malo, 14 rokov, 1 pokuta, moja chyba, ale ani raz mi nepripadalo, ze je to akasi forma vypalnictva.
Koniec koncov, kazen ma byt, tak je to spravne! :-)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak tak, poslušnost a kázeň musí být :) Hlavně neuvažovat o reálné podstatě a pointě ničeho :)

Zajímavé že když chtěla vrchnost nařídit ACTA apod, tak to bylo (a je) křiku o dyškrymináciji :) A hlasitých výzev k porušování všeho co se dá, napadání webů, sdílení ilegálního obsahu, atd., prostě všechno proti pravidlům a předpisům. Nechápu proč ... Vrchnost nařídí nebo chce nařídit (např. ACTA), tak je třeba ukázněně držet hubu a krok, ne ? A kdo to zpochybnuje, je extrémista a anarchista a ubožák :wink: Nebo ne ?

No nic, já mám chlapci na silnicích (u nás, po celé Evropě, v Číně a 5 let i v Indii) naježděno podstatě více než vy a zcela bez nehod a jen s několika málo buzeračními pokutami u nás (šikanovat někoho za 56 km/hod apod. ze buzeraci považuji, protože v tom ta reálná bezpečnost provozu opravdu nespočívá).

Každý kdo trochu uvažuje, asi dospěje k závěru že a) matematická rychlost a malé odchylky od ní nejsou žádným zásadním faktorem bezpečnosti - je to jen super snadná a populární záminka k vybírání peněz od občanů (blb zabije i ve 30 km/h, rozumný člověk s přehledem může jet mnohem rychleji, resp. za situace, která je bezproblémová a je to v pohodě b) praxe naší policie a obecních úřadů je pouze motivací k vybírání pokut jako měřítku úspěšnosti práce orgánů - aby řidiči jezdili podle předpisů je krajně nevítané c) reálné problémy s nebezpečnými jedinci a situacemi na silnicích se neřeší (jenom snadné kasírování) d) kdyby šlo opravdu o výchovný dopad a cestu k větší bezpečnosti, tak by byly voleny jiné než peněžní tresty, které jsou nevýchovné a diskriminující občany podle jejich majetkové situace.

Jezdím hodně a na silnicích vidím hrůzy a naprosté debily ohrožující všechny ostatní. Proti nim ale nikdo nezasahuje ... Ti co by měli, jenom sedí v kanceláři nebo za rohem a mají počítadlo rychlosti a sazby do pokladničky ... a to je velmi nedobré ... Mimochodem rychlost sama o sobě (resp. její odchylka od úředních norem) je na seznamu příčin nehod až na velmi zadním místě ... V Německu, kde je na části dálnic rychlost neomezená nemají o nic větší nehodovost než tam, kde vybírají pokuty .. (spíš naopak)

Na magistrále se nařídí 50 km/h, údajně kvůli snížení hluku, vyberou se za to miliony na pokutách (komu přijde přirozené ploužit se na volné 4 proudovce 50), pak se objektivně ukáže že žádný hluk se tím nesnížil, dá se to zpět ... a ovce jeďte ...

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Mne ako 31 rocnemu chlopakovi z Highlands Slovakia teda logika este furt funguje, teda dedukujem, ze tebe ivo to uvazovanie o nerealnej podstate a pointe nicoho ide dokonalo :)
Kde sa v tebe berie tolka rebelia voci systemu? Ja som sa takto buril v puberte, potom som dospel :)
Tvrdit, ze mam viac nacuvane ako ty najazdene dopredu je urcite haluz, ale vypocet brzdnej drahy pri prekroceni rychlosti hoc aj o 6km/h sa predsalen predlzi, to uz nie. Fyzika nepusti. A niekedy od zrazky deli centimeter...

Odpovědět