Technické pravdy, mýty a pověry

Vše, co se netýká hudebního šílenství, MIDI a audia
Odpovědět
charonme

Re: Technické pravdy, mýty a pověry

Příspěvek od charonme »

biscuit píše:ale co bila?
bielu LED som este nevidel, zatial som videl len viacero LEDiek skombinovanych tak ze ked spolocne svietili tak, ze cloveku to pripadalo ako biele svetlo
(podobne ako vacsina "bielych" pixelov na monitore nie su v skutocnosti biele, ked sa na ne pozries lupou tak uvidis ze su to len same farebne pixely)

alebo pri niektorych ledkach sa tusim pouziva podobny trik ako u ziariviek: vnutri svieti ledka nejakou jednou "skaredou" frekvenciou a na povrchu ledky je nieco co to spektrum nejak upravi alebo k nemu nieco prida

MDudas

Příspěvek od MDudas »

charonme píše:nie su LED nahodou monofrekvencne?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Sorry, ze sa smejem, ale dal si ma dole.
Monofrekvencny je iba laser. Preto tak dobre vypaluje oci. LED maju plne spektrum, ale strasne dodrbane. Da sa to predstavit, ako lacne repro - frekvencna charakteristika je uplne ina, nez ma denne svetlo. Vacsinou maju niekde velke peaky (dominantnu frekvenciu) a medzi tym prepady. Ziarivky dtto. Samozrejme je medzi nimi velky rozdiel - podla ceny. (ako naznacoval biscuit)
biscuit píše: tady bych si trochu zapochyboval
1. neni LED jako LED ;-) samozrejme vse je i otazka ceny
2. nejlepsi beznej zdroj svetla, kterej umime vyrobit, je podle me xenon, ale zase je to o penezich
xenon netusim, ale LED su fuj. to iba vyrobcovia pouzivaju vselijake eufemizmy, aby to prikraslili. paralela s reprakmi je uplne dobre fungujuca - dobre repro neni to, co malo zere a hlasno hraje, ale to, co ma spektrum bez vyraznych dolin a kopcov ... to LED rozhodne nemaju :shock: navyse su nase oci dobre prisposobene, aby kompenzovali teplotu bielej (naklon spektra vlavo/vpravo - klasicka ziarovka, halogen, ohen, slnko, ...), ale nemaju ziaden mechanizmus, aby kompenzovali peaky v spektre (LED, neon,...)
Naposledy upravil(a) MDudas dne 09 pro 2013 22:59, celkem upraveno 1 x.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

biela sa robi z kompozice GaN (Nitruro de galio)

MDudas

Příspěvek od MDudas »

dendy píše:... a navyse svetlo z tej ziarovky je strasne fajn na oci, v niektorych momentoch ma clovek pocit ze ani nieje pri umelom osvetleni ale proste ze je normalne den ...
To je jeden z tych eufemizmov. :) Fajn to teda rozhodne neni, ale je to menej zle, ako ine kompaktne ziarivky. Navyse ked papo potrebuje UV, tak ho celkom milo oklamali. :)

V zasade vsetko, co je Eco, Value a High Efficiency a pod., to je hrozny shit. My v praci pouzivame
http://download.p4c.philips.com/l4bt/3/ ... fs_slk.pdf
a to sa k dennemu svetlu akoze ... celkom slusne blizi. Ale halogen sa mi furt paci viac.... :wink:

rastis

Příspěvek od rastis »

kazda lepsia firma vyraba ziarivky radu 9xx, aj Osram, aj Philips, aj kde kto. prve cislo znamena, ze index podania farieb (Ra) je na 90 a viac percent blizky dennemu svetlu, druhe dvojcislie znamena odtien bielej, cize napr. 940 znamena vysoko kvalitne podanie farieb a 4000 Kelvinov, cize natural white. napriklad 840 znamena ten isty odtien, ale idex podania farieb je len 80 a cosi percent voci podaniu farieb na dennom svetle. trubice a ziarivky 9-stovkoveho radu maju kvalitnejsi luminofor a pouzivaju sa tam, kde na podani farieb ozaj zalezi. v beznych domacnostiach sa pouzivaju 8-stovkove ziarivky a take su v podstate aj vsetky usporky na trhu. v priestoroch, kde na tom nezalezi vobec sa pouzivaju trubice radu 6xx, su najlacnejsie a farby pod nimi su voci "realu" na dennom svete uplne mimo.

toto iste plati aj pri LED a samozrejme je to cele o cene.

mne doma bezne usporky 8-stovkoveho radu nevadia, mam rad teply odtien (827). ale ako idem robit nieco okolo grafiky / fotografovania, tak zasadne halogenove svetlo - tam si verim, ze to co vidim, je "pravda".

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Az takto som sa rozpisovat nechcel, ale ano takto to je. :)
Az na to, ze vernost podania farieb je len "nejaky" index. ako keby napisali, ze tieto repraky vam zahraju Bethoovena na urovni 90% filharmonia nazivo...
Ale nezahraju. Alebo mozno zahraju, ale 90% je sakra malo na oklamanie zmyslov.
Nase Philips Graphica Pro maju index 98%... a ja tam furt citim, ze to je len podfuk.... :(
Halogen farby "prihrieva", ale tak nejako prijemne... Mnam!

rastis

Příspěvek od rastis »

no obecne sa tvrdi, ze studensie odtiene maju podanie lepsie (samozrejme v ramci jednej kvalitativnej kategorie), cize moze byt, ze prave 5-6000 Kelvinove su na urovni az 98%. ale doma by som pod takym svetlom nechcel byt.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

charonme píše: bielu LED som este nevidel, zatial som videl len viacero LEDiek skombinovanych tak ze ked spolocne svietili tak, ze cloveku to pripadalo ako biele svetlo
(podobne ako vacsina "bielych" pixelov na monitore nie su v skutocnosti biele, ked sa na ne pozries lupou tak uvidis ze su to len same farebne pixely)

alebo pri niektorych ledkach sa tusim pouziva podobny trik ako u ziariviek: vnutri svieti ledka nejakou jednou "skaredou" frekvenciou a na povrchu ledky je nieco co to spektrum nejak upravi alebo k nemu nieco prida
spousta automobilu ma dnes jako drl ledkova svetla. dokonce drahe audi nebo lexus pouzivaji led uz i jako hlavni svetlomety! jsou to ledky, ktere maji siroke barevne spektrum a hlavne vjem barvy jejich svetla je vice ci mene studena ci tepla (ale) bila. bile ledky byly v prodeji uz pred mnoha lety, snad jeste kdyz jsem chodil do skoly (to je opravdu mnoho let :-) ). prece vsechny ledky, co jsou dnes v led "zarovkach" jsou to same... to spektrum je derave jak emental, ale oko to vidi jako bile. a samozrejme vyvoj jde porad dopredu. osobne mi i trochu vadi ten boj proti ledkam, ktereho jsem nekdy svedkem. prece ta spotreba je proste jasnej argument - a tam kde nepotrebujeme luxusne cisty a siroky svetelny spektrum, tam je i ta soucasna ledka uplna pecka. napr. muj bicyklovy reflektor s jednowattovou ledkou, to byl jeste pred deseti lety mokry sen... ja mam ledky rad, i kdyz jejich chyby uznavam.

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

mam cely byt osvicenej ledkama.. At uz bodovky nebo normalni zarovky a nemuzu si to vynachvalit. Svetlo je zluty, delaji se i s 2400k. Okmazite startujou, svetlo je intenzivni, cena nizka, spotreba minimalni. Jen je treba je kupovat v cine (nebo od dovozcu) - Znackovy vyrobci neumeli vubec zareagovat, jejich ledky nemaj vykon, maj velkou spotrebu a jsou pekelne drahy.

Kdyz bych rozsvitil vsechna svetla v byte (19 bodovek a 3 zarovky) - jsem na 72W - to je fakt pecka
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

charonme

Příspěvek od charonme »

MDudas píše:LED maju plne spektrum
tak ma plz pouc a posli linku na nejaku ledku ktora ma plne spektrum a najlepsie aj linku k nejakemu vysvetleniu mechanizmu akym ta ledka produkuje to plne spektrum. Netvrdim ze taka neexistuje, len som o takej zatial nepocul

k bielym "ledkam" - zatial som nikde nevidel ziadnu bielu ledku ani referenciu na jej existenciu. To o com som doteraz pocul bolo len toto:
There are two primary ways of producing white light-emitting diodes (WLEDs), LEDs that generate high-intensity white light. One is to use individual LEDs that emit three primary colors—red, green, and blue—and then mix all the colors to form white light. The other is to use a phosphor material to convert monochromatic light from a blue or UV LED to broad-spectrum white light, much in the same way a fluorescent light bulb works.
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emit ... hite_light

co ale nie je biela ledka, to su rozne kombinacie alebo upravy svetla monochromatickych lediek ktorych vysledkom je vnem bieleho svetla

cize netreba si mylit LED a svietidla ktorych fungovanie je scasti zalozene na LEDkach

MDudas

Příspěvek od MDudas »

charonme píše:tak ma plz pouc a posli linku na nejaku ledku ktora ma plne spektrum a najlepsie aj linku k nejakemu vysvetleniu mechanizmu akym ta ledka produkuje to plne spektrum. Netvrdim ze taka neexistuje, len som o takej zatial nepocul
Ja som hovoril o svetle, co z toho lezie von. Co vnutorne generuje nejaky polovodic som nikdy nestudoval.
Pravdepodobne aj jednofarebne diody generuju viac frekvencii (v okoli zakladnej)- nemyslim, ze toto sa vola "monofrekvencne". Skutocne monofrekvencne su asi jedine nejake specialne - napr. diody pre ten laser.
Oxyygen píše:mam cely byt osvicenej ledkama...
Fuha, no... proti gustu ziaden disputat... Urcite sa neuraz, prosim. Pre mna to je ako keby sem niekto napisal, ze si po byte natahal plastove 7.1 surround repraky, a ze to ma to vyborny basovy zvuk, stalo to malo, nic to nezere a je to lepsie ako drevene stereo.... Aspon na citanie a pracu bych si urcite dal halogen.
biscuit píše: napr. muj bicyklovy reflektor s jednowattovou ledkou, to byl jeste pred deseti lety mokry sen... ja mam ledky rad, i kdyz jejich chyby uznavam.
Tak nejak.
Na kolo, do svitilny, na chodbu, na zachod, do auta, ale nie do obyvaku !!!

MDudas

Příspěvek od MDudas »

rastis píše:no obecne sa tvrdi, ze studensie odtiene maju podanie lepsie (samozrejme v ramci jednej kvalitativnej kategorie), cize moze byt, ze prave 5-6000 Kelvinove su na urovni az 98%. ale doma by som pod takym svetlom nechcel byt.
To si naznacil jeden zo "skutocnych" problemov osvetlenia. Nieco na sposob Loudness War v hudbe.

Teplota svetla je len jeden z parametrov svetla. Vnimana teplota sa da menit 1000 roznymi sposobmi vyvazenia bielej, ale iba malo z nich sa blizi ku skutocnej bielej. Rovnako dolezite, ako samotne vyvazenie, je aj pravidelne rozlozenie spektra. Tak aby intenzita napr. susediacich modrych neskakala radovo v desiatkach percent. (co je u ziariviek a diod bezna vec :( ).
Este zaujimavejsie a menej technicke je, ze:
Nase oci su "evolucne prisposobene" na 2 zakladne typy svetla - denne difuzne a vecerne/nocne bodove. Rozdiel medzi nimi je znacny, ale vnimame ho pomerne nevedome. Denne svetlo ma "bielu" cca 5800K. Vsetky ostatne prirodne zdroje, na ktore su nase oci prisposobene, maju svetlo vyrazne teplejsie, teda zlte alebo oranzove - cca 1700 az 3000K. Dovolim si zvlast upozornit na tu velku medzeru medzi 5800 a 3000K !

Z uvedeneho plynu mnohe "ocne klamy":
- modrejsie (studensie) svetlo sa nam javi silnejsie (bez zmeny intenzity svetla, iba zmenou vyvazenia)
- zlte svetlo sa nam javi makksie a prijemnejsie (pri tej istej intenzite)
- 5000-6000K svetlo, ktore by sme mali vnimat ako realisticke "denne", sa nam v skutocnosti javi neprijemne studene (lebo je bodove!)
- prijemne teple svetlo nedokaze dobre reprodukovat studene farby (modre a zelene interiery v krcmach vypadaju fuj laboratorne)
atd atd

Cize ano, ak sa bavime o farebnom podani a fotkach, tak realisticke sa da dosiadnut iba 5500-6000K osvetlenim, ktore sa nam javi fuj-studene.
Riesenim je svetlo co najviac rozptylene (viac zdrojov, panely apod)

charonme

Příspěvek od charonme »

prisiel cas na novy fork o svietidlach? :)

ano, ledky a ziarivky nemaju "take pekne spektrum" ako slnko alebo ohnik, ale su horsie z praktickeho hladiska? myslim tym - bude sa mi horsie pri nich pracovat? ochoriem z nich? budem viac unaveny? budem robit viac chyb pri praci? atd. (nehovorim teraz o polopokazenych blikajucich a bzuciacich alebo o "zelenom" svetle v ktorom naozaj nerozoznam dva rozne farebne kabliky). Su na to nejake realne studie?

http://en.wikipedia.org/wiki/Full-spect ... rification

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja si prave myslim, ze ne. resp., verim tomu, jak se pri takovem svetle citim. taky si myslim, ze je to dost subjektivni. i svetlo z modernejsi zarivky nebo usporky me nijak extra neurazi. a ledky uz vubec ne. ano, vidim rozdil, ale to prirovnani k plastovym surround bednickam mi prijde az moc prehnane... ale treba je to jen o te subjektivite. kdyz jsou mezi nami taci, kteri slysi travu rust, proc by mezi nami nemohli byt nekteri, kteri jsou na svetlo citlivejsi a narocnejsi. to je bez nejaky narazky mysleno.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

biscuit, to prirovnanie k plastovym surround bednickam je kosher. uplne vazne.
ale ano, mas pravdu - sme tu na Audiozone, nie na Photozone. :wink:

charonme, odpoviem Ti len protiotazkou, lebo 100% zarucenu odpoved nemam.
- ak das svojim ociam ine, nez prirodzene podmienky, bude ich to menej namahat ?
asi nie, ze...
- - -
ja osobne som uz videl zopar "celkom vydatne" LED nasvietenych interierov.
dokonca aj jednu predajnu. cisto matematicky bolo osvetlenie uplne dostacujuce,
cisto pocitovo som sa citil skoro ako v pitevni - farby zanikali, zlievali sa do jednej
zlto-sedej (pripadne modro-sedej), kovove veci a sklo sa takmer neleskli ...
a "plasticita" povrchov mizla.

Odpovědět