Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Vše o programu Cakewalk SONAR
krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 21:01

Ahoj,

mám možná banální problém, ale nemůžu přijít na to kde to vyřešit, potřeboval bych poradit, jak zrušit funkci aby si Sonar měnil tempo projektu podle toho jaká hodnota je v něm nastavena.

Příklad:

Nakopíruju skladbu do které se má nahrávat, ale neznám tempo. Sonar si ho automaticky předělá na hodnotu která je udaná na středním panelu s časomírou (po instalaci bývá standartně 120).

Zkoušel jsem hledat v podpoře přímo u Cakewalk, která mě odkázala na změnu přes tl. A - audiosnap, ale ať tam mačkám co chci tak to nejde změnit,
pokud by někdo poradil přímo jak tuto funkci vypnout, budu moc rád,

díky Tomáš

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od jusuf » 17 úno 2014 21:06

Nie je jasné , čo je požadovaný cieľový stav - aké tempo chceš nastaviť ? Alebo by si chcel projekt bez určeného tempa ? To asi Sonar neumožňuje...

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 21:15

Přesně tak, potřeboval bych, aby se Sonar přizpůsobil tempu skladby, kterou tam vložím. Jinak je to super program, jenže kolikrát, když někdo dojde nahrávat, tak ani neví jaký má instrumentálka tempo, to se pak těžko přizpůsobuje...

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 21:18

Doufám, že tak vymakanej program jako je Sonar (jinak sem s ním naprosto spokejenej) to umí...

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2673
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od MDudas » 17 úno 2014 21:58

Hmmm, no Sonar je na tom urcite dobre. Len ci aj uzivatel chape, co vlastne chce... :wink:

Ako Ti ma Sonar nastavovat tempo, ked nie podla nastavenej hodnoty? Asi nechapem, co chces...
Resp. bavime sa o MIDI alebo o audio stopach ? Je to totiz zasadny rozdiel...

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 22:08

Já vím co potřebuju, prostě aby to tempo nepřednastavoval vůbec a nechal tam původní tempo vložené skladby... a jedná se o klasický wav audiostopy. Když tam vložím nějakou skladbu, tak se mi automaticky upraví na továrně nastavenou hodnotu těch 120 co je na panelu se stopáží. Já potřebuju jen vědět jestli to jde nějak vypnout popřípadě jak, toď vše...

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od jusuf » 17 úno 2014 22:38

No wavka pravdepodobne neobsahujú údaj o tempe - teda pokiaľ to nie sú loopy, ale celé stopy skladby.
Možnosti zarovnania tempa:
1. Audio Snap (na základe tranzientov napr. v stope bicích Sonar nájde tempo a vytvorí tempo mapu) - píšeš, že si skúšal, nefungovalo to ? Ja používam staršiu verziu, podľa helpu to vyzerá, že v X3 by to malo byť jednoduché...
http://www.cakewalk.com/Documentation/d ... ap.06.html , resp. http://www.cakewalk.com/Documentation/d ... ap.01.html
2. Fit Improvisation - musel by si vytvoriť "referenčnú" MIDI stopu, kde by si na začiatku každého beatu zahral jedinú notu http://www.cakewalk.com/Documentation/d ... DI.39.html
3. Tap tempo - skladba by ale musela byť celá v rovnakom tempe bez zakolísania.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od pavlii » 17 úno 2014 22:59

krosta píše:Já vím co potřebuju, prostě aby to tempo nepřednastavoval vůbec a nechal tam původní tempo vložené skladby... a jedná se o klasický wav audiostopy. Když tam vložím nějakou skladbu, tak se mi automaticky upraví na továrně nastavenou hodnotu těch 120 co je na panelu se stopáží. Já potřebuju jen vědět jestli to jde nějak vypnout popřípadě jak, toď vše...
Na tom budeš muset chlape zamakat sám - jak jusuf poznamenal, podle WAV souboru se samo tempo nenastaví 8) půjde ho zjistit více/méně automatickou metodou (dost pravděpodobně - vycházím z možností Cubase), a pak ho prostě zadáš do hlavního panelu. Jinou možnost nemáš.

P.

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 23:24

No mě v podstatě nejde o zjištění tempa, pro nahrávání nepotřebuju znát tempo jen jsem potřeboval, aby mi Sonar to tempo prostě nechal tak jak je v originální wavce a nijak ho neměnil. Tak jsem jen chtěl vědět jestli to jde nějak vypnout, aby to fungovalo jak v obyčejným audacity třeba, kam člověk hodí hudbu a normálně nahrává aniž by mu program nějak měnil nebo nastavoval tempo na svou hodnotu.... Pokud to tedy nejde jak píšete, tak se asi nedá nic dělat i tak díky.

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od jusuf » 17 úno 2014 23:35

No, Sonar projekt nejaké tempo musí mať nastavené. Ale keď ti robí problém metronóm, jednoducho ho vypni... -)
(ikonka "rec" nad ikonkou metronomu, vedľa tempa a taktu)

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 17 úno 2014 23:52

Jj to vím jak se dělá, jde mi jen o to, že do audiostopy dám instrumentálku s libovolným tempem a Sonar mi to přehodí na to tempo co tam je po spuštění nastavený (po instalaci je tam klasicky 120 BPM), takže pak po lidech co u mě nahrávají musím zjišťovat původní tempo abych to upravil na potřebný tempo co má ta skladba mít, no a kolikrát ho neznají, protože hudbu jim vytvořil zas někdo jinej tak je to dost složitý. Píšeš, že ten projekt tempo musí mít, ale při nahrávání ho k ničemu nepotřebuju znát, nahrávat chci přece do původního tempa skladby, tak nepotřebuju aby mi to program upravoval na nějakou "jeho" přednastavenou hodnotu. Sonar používám jen k nahrávání. Docela se divím, že tak komplexní software by to neuměl nějak deaktivovat...

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2673
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od MDudas » 17 úno 2014 23:58

krosta píše:No mě v podstatě nejde o zjištění tempa, pro nahrávání nepotřebuju znát tempo jen jsem potřeboval, aby mi Sonar to tempo prostě nechal tak jak je v originální wavce a nijak ho neměnil.
Meni Ti to snad rychlost prehravania? Asi ne. Takze tempo WAV-ka nechava... :wink: len ho nevie ciselne zistit. Proste to prehrava 1:1.
Ak udaj o tempe nepotrebujes, tak ho ignoruj a vypni ten metronom (ako pise jusuf).
Korektnejsi postup je to tempo zisit a nastavit. Mohlo by ti to pomoct pri dalsej praci.

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 18 úno 2014 00:07

Právě že ano...to je ten problém, nepřehrává to v původním tempu, ale v tom co tam je nastavené a já pak horko těžko dohledávám jaký bylo původní, musí tam být nějaký nastavení co je potřeba vypnout, jenže nevím co... :(

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od jusuf » 18 úno 2014 00:09

Počkaj, Sonar ti zmení rýchlosť prehrávania ?
Jak importuješ tie Wav ? Jak sú nahraté ( v akom programe ) ?

krosta
Příspěvky: 12
Registrován: 17 úno 2014 20:50

Re: Sonar X2, X3 - vypnutí tempa

Příspěvek od krosta » 18 úno 2014 00:17

Áno, proto to právě řeším, nahraju to normálně tak, že klasicky myší přetánu wavku třeba z Total commanderu (jestli máš na mysli toto).

Odpovědět