Cubase vs. Logic vs. FL Studio
Cubase vs. Logic vs. FL Studio
Zajímal by mě váš názor na to, kterej z těchto daw je podle vás nejlepší. Zatim mi nikdo nedokázal říct proč je cubase lepší fl studio, když v fl studiu dělá taky spousta profesionálních producentů. Podle mně jde spíš o to, co umíte vy a jaký vsti používáte (jelikož skoro nikdo nepoužívá primární vsti). Nechtěl bych aby jste se tu hádali atd. ale zajímala by mě prostě fakta proč je nebo neni fl studio horší než cubase, stejně tak by mě zajímal váš názor na logic, je to opravdu program pro "profesionály" ? je vážně lepší jak fl studio ? jelikož se střetávám s lidma co ho používají dost často a příjde mi stejně intuitivní práce s nim jako s fl studiem, že je to uživatelsky jednoduchý a intuitivní software, teď jde o to, jestli se dá opravdu srovnávat např. s cubase (který používá 80% všech profesionálů), jelikož uvažuju o koupi macu, možná bych přešel rád i na jeho logic nebo garageband, podle toho co je "lepší" ?
Re: Cubase vs. Logic vs. FL Studio
je to o tom co komu vyhovuje, s cim vie dobre pracovat, co splna jeho predstavy a poziadavky ... neda sa objektivne bovedat tento DAW je lepsi, henten horsi ... kazdy ma svoje vyhody/nevyhody. jedine co mozes spravit je ze vyskusas sam co ti najlepsie vyhovuje... ak sa niekto bude tvarit ze ten jeho soft je viac profi jedine co mozes spravit je smiat sa na nom pretoze je to nezmysel. lepsi moze byt maximalne tak pre neho. a pre duheho moze byt zase lepsi iny. ja som presiel fruity, reasonom, cakewalkom (sonar), ableton, cubase (sx3, cubase 4) - v kazdom som spravil par trackov, v niektorom viac, v inom menej.. ale netrufal by som si o ziadnom povedat ze je obecne lepsi/horsi.. momentalne som maximalne spokonny s Reaper-om, vie vsetko co mi kedy v inych DAW chybalo.
musis si sam vybrat v com sa ti najlepsie tvori.
musis si sam vybrat v com sa ti najlepsie tvori.
I kdyz trochu mimo - Dendy muzes mi rict co Reaper umi a ostatni DAW ne? Myslim to seriozne
tak ako sa to vezme, kopa malickosti - nejde ani tak o to ze by nieco zasadne vedel naviac co musi kazdemu chybat inde.. mne proste u kazdeho softu nejake detaily vadily - u kazdeho ine - ale nikdy som nebol zo ziadnym DAW tak spokojny ako prave s reaperom.. proste kopa veci je tam tak poriesena ze mne to vyhovuje maximalne.. to ofsem neznamena ze je to "najlepsi" DAW - to v ziadnom pripade.. proste najviac vyhovuje mne...
ak sa ti chce prejdi si toto trackery-sekvencery/reaper-daw-t6536-45.html cely thread ... tam som vela popisal o veciach ktore ma nadchli a pre ktore som predal cubase a presiel na reaper ...
len tak namatkovo
- paradne je tam vyrieseny routing medzi stopami, mozes lubovolne routovat hociktoru stopu do hociktorej inej (to bol napr. odveky problem cubase ze z jednej groupy mozes routovat len do nasledujucich, ktore si vytvoril po nej). Navyse je super prehladny, v ziadnom inom softe sa mi routing medzi stopami nepacil tak ako tu
- "multiucelove" stopy - nemas rozdelene na audio a midi stipy - v 1 stope mozes mat aj midi aj audio, a hrati proste aktulane co tam mas v danom momente... tiez sa mi ovela viac paci praca s multi-take nahravkami
- automatizacia, editacia automaitzacie, mapovanie externeho hw kontrolera na parametre vst efektov/instrumentov - toto je bezkonkutrencne lepsie spravene oproti cubase napr., tam je pouzivanie hw midi kontroleru extremne otravne a komplikovane
... jetoho kopa, hovorim prejdi si ten thread.. ale jak som povedal - je to MOJ pohlad na vec, ja proste netvrdim ze Reaper JE najlepsi DAW .. ja len hovorim ze mne vyhovuje najviac zo vsetkeho v com som kedy robil... najblizsie je mojmu "DreamDAW"
ak sa ti chce prejdi si toto trackery-sekvencery/reaper-daw-t6536-45.html cely thread ... tam som vela popisal o veciach ktore ma nadchli a pre ktore som predal cubase a presiel na reaper ...
len tak namatkovo
- paradne je tam vyrieseny routing medzi stopami, mozes lubovolne routovat hociktoru stopu do hociktorej inej (to bol napr. odveky problem cubase ze z jednej groupy mozes routovat len do nasledujucich, ktore si vytvoril po nej). Navyse je super prehladny, v ziadnom inom softe sa mi routing medzi stopami nepacil tak ako tu
- "multiucelove" stopy - nemas rozdelene na audio a midi stipy - v 1 stope mozes mat aj midi aj audio, a hrati proste aktulane co tam mas v danom momente... tiez sa mi ovela viac paci praca s multi-take nahravkami
- automatizacia, editacia automaitzacie, mapovanie externeho hw kontrolera na parametre vst efektov/instrumentov - toto je bezkonkutrencne lepsie spravene oproti cubase napr., tam je pouzivanie hw midi kontroleru extremne otravne a komplikovane
... jetoho kopa, hovorim prejdi si ten thread.. ale jak som povedal - je to MOJ pohlad na vec, ja proste netvrdim ze Reaper JE najlepsi DAW .. ja len hovorim ze mne vyhovuje najviac zo vsetkeho v com som kedy robil... najblizsie je mojmu "DreamDAW"
a je tu teda třeba možnost, že by nějakej daw měl lepší výstupní zvuk sám o sobě ? prej cubase renderuje nejkvalitnější zvuk, že prej FLko pokulhává, mě osobně to tak nepříjde, flko 9 mi příjde naprosto dokonalý a vyladěný ve všech směrech, ale setkal jsem se s tim názorem že má prostě "horší zvuk", může mít ten daw takovej vliv na tom výslednym zvuku a nebo je to blbost a záleží čistě na zvukovce (tedka neberu v úvahu kvalitu mixu, beru to tak, že kdybych měl stejnej track a stejnou kvalitu mixu v cubase a v FL, jestli by zvuk z cubase byl "kvalitnější" ?
ten zvuk sam o sebe (cize kvalita interneho mixdownu) to sa tu uz rozoberalo x-krat.. ak aj nahodou nejake meratelne rozdiely tam su, tak pre beznu produkciu je to uuuplne nepodstatne.. radsej by som sa susterdil na hudbu, produkciu, pouzivanie len tych lepsich vst/vsti ktore kurvia zvuk co namenej, atd... na nejaky "zvuk" DAW sa vykasli - ovela viac ti ho moze posrat pouzivanie nekvalitnych pluginov (synthy aj fx) nez nejaky zvuk DAW... podstatne je v com sa ti najelspie robi ...
este si skus pozriet Sonar 8.5, je tu aj thread a je v nom celkom dost nalinkovanych zaujimavych veci
Len pre info, a mierny OT
Dendymu ten Reaper nie vzdy funguje
))))))))))))))))
ano, mozem potvrdit, vtedy pali premierove obrazy v krbe a ohrieva si paty od zlostitomy45 píše:Len pre info, a mierny OTDendymu ten Reaper nie vzdy funguje
))))))))))))))))
excom: to neni zly napad s tymi obrazmi, ked bude krb dokonceny zacnem to praktikovat
)) a prihodim k nim aj fotku prezidenta, pripadne sem tam packu, kalinaka a netreba zabudat na riadne zohavenie fotky tomanovej ...
ku fruity studio ako dlhorocny uzivatel ti mozem povedat, preco nie je uplne profi:
1. pracuje s audiom tak, ze ho prehrava z RAM, navyse nevie adresovat viac ako 2GB RAM. tj ked suma nahrateho audia prekroci 2GB, projekt sa zruti. mne to malokedy vadi ale profi to nie je.
2.nevie sysex
3. nejde napevno priradit klavesovy midi kontroler k nejakemu internemu generatoru. to sa da len pri vsti, interne generatory funguju tak, ze klavesom hras na aktivnom kanali. aktivny kanal ide sice prepinat pomocou program change povelov, ale nie kazdy midi klaves ich vie a je to neprakticke
co sa tyka zvukovej kvality, je to uplne 100% hocakeho profi audio engine, dokonca resamplovacie algoritmy ma lepsie nez mnohy iny konkurent. takisto routing audia je takmer uplne neobmedzeny, cubase si o podobnych moznostiach moze len zdat
1. pracuje s audiom tak, ze ho prehrava z RAM, navyse nevie adresovat viac ako 2GB RAM. tj ked suma nahrateho audia prekroci 2GB, projekt sa zruti. mne to malokedy vadi ale profi to nie je.
2.nevie sysex
3. nejde napevno priradit klavesovy midi kontroler k nejakemu internemu generatoru. to sa da len pri vsti, interne generatory funguju tak, ze klavesom hras na aktivnom kanali. aktivny kanal ide sice prepinat pomocou program change povelov, ale nie kazdy midi klaves ich vie a je to neprakticke
co sa tyka zvukovej kvality, je to uplne 100% hocakeho profi audio engine, dokonca resamplovacie algoritmy ma lepsie nez mnohy iny konkurent. takisto routing audia je takmer uplne neobmedzeny, cubase si o podobnych moznostiach moze len zdat
neni vo fruity este ten problem ze mas len obmedzeny pocet insert slotov na stopu ?? teda ja som uz dlho fruity nemal, naposledy som robil tusim v 6ke alebo 7micke ... tusim maximalne 8 insertov na stope mohlo byt... a tiez da sa menit poradie insertov a prehadzovat inserty medzi stopami ?
obmedzenie mas len na celkovy pocet insertov 8x99, vzhladom k tomu ze vystup z jedneho 8xinsert FX tracku mozes poslat do dalsieho, ten do dalsieho atd... poradie insertov sa da menit odjakziva. prehodit insert do inej FX stopy ide ale najskor si onen efekt musis ulozit ako preset do databazy presetov, ktoru ide prowsovat cez browser, potom stadial len pretiahnes patch pre insert tam kde chces
jo to ze ide jedna FX stopa routovat do druhej a takto retazit inserty to viem.. tam uz ale trosku stracas prehladnost oproti tomu ked proste mas vsetko pokope v 1 stope.. ale jasne je to o zvyku... a to cez banku (save preset, load inde) - hej to ja jasne, ale to uz je tiez taka trosku "obkluka".. ja som myslel uplne priamo ze dragnes FX a pastnes inam ... v reaperovi mozem proste v mixer view hociaky insert dragnut a pastnut inam - a skopiruje sa (aj s nastaveniami samozrejme), a ked ho dragnem zo stlacenym ALT tak sa presunie .. tiez routing sa mi paci ako tam je vyrieseny obojstranne - nielen ze v detail view stopy mozes nastavit "send" do kolko kolvek inych stop (este pri kazdom sende mozes aj nastavit ci sa ti ma posielat len audio alebo len midi alebo oboje, plus mozes premapovat kanaly stopy), ale mozes to robit aj opacne, otvoris si detail stopy na ktoru chces prijimat, a tam si vies nastavit z ktorych inych stop ma prijimat a co ... nikde inde som nevidel tak premakany routing ako ma reaper ... ale to je zase vec ci niekto taky routing protrebuje alebo nie 
ja netvrdim ze FL ma lepsi routing ako reaper... ale myslim ze ho ma lepsi ako cubase