24bit/32bit - michání grup

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od Magion » 09 dub 2012 21:28

udělal jsem si test. prvně grupy naplno a potom všchechny stažený o 8db. Výsledné hlasitosti mixdownu srovnány.
Je to úlet, ale ty výsledný vlny midownu vypadají dost jinak. První je komprimovanější a taky zní sytějc, druhá má mnohem víc "chlupů" a subjektivně hraje slaběji. Nějaký rozdíl tam je.
Brooklyn: S tou plovoucí čárkou máš pravdu. Mělo by to asi být jedno, ale ten výsledek mě překvapil. Takže opět - hlavně věřit uším :wink:

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od nixx » 09 dub 2012 21:31

A není to tím, že na busu, kam ty grupy posíláš, jsi měl hozený nějaký pluginy, který po změně gainu byly jinyk vybuzený, tudíž to hrálo jinak?

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od Magion » 09 dub 2012 21:36

Liquid: nemíchám poprvé ( elektroniku dělám - co už cca 20let - uf to je hrůza...). Standartní postupy znám.
Psal jsem to na začátku threadu - vzniklo to tím, že jsem si busy pěkně nabušil, dělal jsem mix tak požitkářsky, víc než analyticky...
Rozhodně jsem ten postup nedělal protože jsem si to přečetl někde v manuálu. Protože výsledek hrál dle mého soudu dobře, nechtěl jsem busy stahovat a drbat do toho,co už bylo ok. Tak mě napadlo, to pro jistotu vševyřešit způsobem, jaký jsem tu popsal. Myslím, že to není až tak nenormální situace...
Naposledy upravil(a) Magion dne 09 dub 2012 21:42, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od Magion » 09 dub 2012 21:40

nixx: limiter jsem tam měl :roll: - ale seštěloval jsem ho na snad stejnou úroveň - tj že v podstatě nezabíral ani v jednom případě. No úplně regulérní test by měl být bez něj , to přiznávám... ještě to zkusím...

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od Amorph » 09 dub 2012 22:35

zkus to bez nej (i bez jakehokoliv dalsiho procesingu na masteru i na grupach), jen pri vic gainu na busech stahni o to vybuzeni gain na masteru a mej to v obou pripadch tak aby to neklipovalo. Pak to myslim bude o necem vypovidat, ted tezko rict. Jinak ja micham taky vetsinou tak, ze signal na grupach se snazim mit okolo nuly a gain na masteru pak zpravidla tochu stahuju.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od Magion » 09 dub 2012 23:22

no vidíš - to je v podstatě to samý. záleží kolik máš grup - když tak 10 (jako já teď) a všechny na 0, tak master už bude pěkně silnej a stahovat se bude muset dost.
ale jo udělám test zcela regulérní a postnu to sem.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od pavlii » 10 dub 2012 09:50

Jen technická: 0 dB (přesněji: 0 dBFS) je potřeba hlídat pouze v místech, kde je do celé věci zapojen převodník. Čili z obecného pohledu to jsou pouze sběrnice; tedy ani stopy a ani groupy. Zde může jít signál i přes 0 dB hodnotu, protože zde není stupnice v dBFS. Cokoli, co vede již do HW výstupu by mělo být drženo dle pravidel digitálu, čili bez clippingu (ostatně v případech stop/group rozsvícení červené znamená pouze to, že jde signál do "+" hodnot, ale nejedná se o digitální zkreslení).

P.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od vras » 10 dub 2012 10:08

Jsem presvedcen, ze ve zvuku nemuze byt ani nahodou slysitelny rozdil v tom, jestli maji dilci groupy peak treba +4dB anebo -10dB, vzdyt to jede cele stale v plovouci desetinne carce. Rozdil bude absolutne zanedbatelny. Potoceni cudlikem EQ o pul milimetru bude mit milionkrat vetsi vliv. Je to jen o tom, ze se nekomu vic libi peak metry na groupach blikajici az po strop, zatimco jinemu vyhovuji urovne obvykle...
Naposledy upravil(a) vras dne 10 dub 2012 12:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: 24bit/32bit - michání grup

Příspěvek od pavlii » 10 dub 2012 11:04

Ano, mělo by to být jedno. Ale opakuji, že na groupách NENÍ stupnice v dBFS!

P.

Odpovědět