Akustika - hrúbka materialu vs. nízke frekvencie

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Oto

Akustika - hrúbka materialu vs. nízke frekvencie

Příspěvek od Oto »

Riešim prakticky basové pasce. Zaujímalo ma akú hrúbku materialu potrebujem ak chcem pohltiť kmitočty aj výrazne pod 100Hz.

Konkretne ma zaujíma graf kde bude hrúbka materialu verzus pohltivosť zvuku.

Našiel som len toto https://www.obifon.sk/p/akusticky-panel-modular-xxl-s cca v strede webu je vidieť 50mm verzus 100mm. Mna by zaujímalo 200-300-400mm. Inak používam tvrdenú minerálnu vatu.

Doteraz som mal posluchovú miestnosť 4,4x6m. Reprobedne s BR ladeným na 26Hz 1m od steny na užšej strane miestnosti... Ak dobre premýšlam prvý mód daný dlžkou miestnosti bol asi na 27Hz. Ja som to mal rád. Bedne mali krásne mäkký spodok, pri bicých a spodných oktávach v hudbe. Dokázalo to pekne pumpovať tie nízke basy a vzduch :-)

Teraz som v miestnosti 5,5x7m kde mi vychádza prvý mód tušim na 23,5Hz. Čo v hudbe bežne nie je a tiež je to už dosť pod ladeným BR takže sa to velmi neprejavuje. Bohužial chýbajú mi mäkké nízke basy. Vôbec to tak mäkko nepumpuje a dokonca v žiadnnom bode miestnosti. Pole je prekvapivo vyrovnané. Ale bedna sa mi zdá dosť zadunená odhadom okolo 50-60-70Hz. Hrá to kus ako zo sudu. Čo ma mrzí.

Miestnosť je dosť holá ale vyrobil som desiatky panelov 100mm z minerálne vaty čím som doriešil dozvuk miestnosti na dosť vyhovujúcu mieru. Bohužial na basoch je to stále také "boom"... Ako tí dementi v autohifi :-(

Riešim všetko možné. Pred bednami je koberec. Mierne za stredom miestnosti je gauč. Za gauč k zadnej stene pribudne stôl s platnou 200x80cm. Tiež asi 5 šachovnicových políc s oknami cca 300x300x300mm a celkovým rozmerom cca 2200x1600x300mm.

Prúser je že 3 zo 4 stien majú hrúbku cca 60cm :-( Zase výhoda je že tým pádom sú aj okná zapustené cca 500mm do steny, tak isto dvere... Čím sa aspoň trochu narušuje rovnobežný rozmer stien.

Ďakujem.
Naposledy upravil(a) Oto dne 11 kvě 2025 23:40, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Re: Akustika - hrúbka materialu vs. nízke frekvencie

Příspěvek od biscuit »

Dej si práci a pohledej si tady ultimátní téma o basových pastech a acoustic treatment(u).

Oto

Příspěvek od Oto »

Viem že ste tu nejaku brutálnu tému mali kde ľudia ukazovali konkretne inštalácie. Ale tušim som to obdivoval ešte tak v roku cca 2007-2009 :-) Skúsim to pohladať. Ale neviem či tam ešte nejake obrázky budú. Inak je tu 32 strán tém. To môžem hladať 10 hodín :-D

Inak meraciu techniku mám. Jednokanalový kalibrovaný mikrofon. Dayton vrátane ich SW. Ibaže doteraz som tým preveroval len bedne do max 1m vo frekvenčnej oblasti...

Premýšlam ako to vôbec odmerať fekvenčná charakteristika je k hovnu tak ako DSP. Problém akustiky je hlavne v časovej oblasti.

Oto

Příspěvek od Oto »

Ďakujem. Každopádne ako som písal obrázky nejdú. Konkretny údaj tam budem hladať extremne dlho... Ale idem sa pustiť do čítania.

Ak niekto máte graf k pohltivosti minerálnej vaty 200-300-400-500mm pre kmitočty výrazne pod 100Hz tak Vám budem vdačný.

Celkovo nejaku lepšiu teoriu ktorá nebude pre amatérov ale zároveň ani pre ľudí čo k tomu ovládajú zložitú matematiku a zaoberajú sa tým cez 10 rokov :-)

Predstavu som mal takúto:

Obrázek

Nakoniec výroba políc viazla tak som to dočasne nakombinoval s panelmi z mineralnej vaty. Nakoniec z toho bolo 40m látky a 45 kusov minerálnej vaty 1200x400x100mm. Čo bolo 15 balíkov... Teda 1 balík a 2/3 balíku som nepoužil...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Reálne je tam ešte o 6ks viac... Dal som 2 za každú policu...

Strop je znížený odhadom o 60cm. Nchcel som aby sa správal ako difuzor tak som ho dal urobiť z pomerne dosť masívnych hranolov. Aj keď mali byť tak 2x hustejšie. Nad ním je sololit. V rohoch by mala byť nejaka minerálna vata ale evidentne je to príliš málo.

Stredovýšky sú zatlmené dobre. Neznie nie to pretlmene ako občas v študiu. Malý dozvuk tam je. To by som zatial neriešil.

Problém sú basy. Znie to ako keby ste do väčšej miestnosti doniesli obrovský prázdny plastový sud a kopali do neho nohou. V pásme odhadom tak 50-80Hz to duní. Pásmo 25-35Hz v hudbe ani nepočujem :-(

Moja predstava teda je umiestniť tam cca 400x400x2400mm stlpy niekam k stenám. Roh mám použitelný len 1... A dúfať že to s tymi basmi niečo urobí. Každopádne skúšal som tam manipulovať s balíkmi čo mi zostali 300x400x1200mm a druhým 200x400x1200mm. Ale neurobilo to subjektívne absolutne nič...

Bohužial budova je z toho najhoršieho možného materialu. Sú to také tie tažké malé tmavočervené tehly bez akýchkolvek dierok a steny hádam pod 60cm nejdú :-D

Čo je dosť dobre vidieť podla velkej bedni hlbokej mierne cez 50cm ktorá sa tam uplne stráca :-D

Obrázek

Obrázek

Obrázek

z klasickej tehly boli len priečky ktoré išli dole :-D

Obrázek

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Nebudu tě rušit ve čtení, jen přidám něco, co možná není v tématu zmíněno:
https://www.psiaudio.swiss/active-bass-traps-overview/

Když vidím ty tvoje kouty, možná by to nemuselo být od věci.

jammix

Příspěvek od jammix »

prepač ja som ešte nedočítal čo všetko tu riešiš ale chcem zareagovať na toto
Ak niekto máte graf k pohltivosti minerálnej vaty 200-300-400-500mm pre kmitočty výrazne pod 100Hz tak Vám budem vdačný.
Postav si reprák pred merací mikrofon a prepískni bednu štandardne a potom tam vlož ten materiál a prepískni znovu , uvidíš rozdiel v pohltivosti tj úbytku dB
... Na 30Hz a menej si tipnem že to bude -0.05dB teda takmer žiadny útlm

jammix

Příspěvek od jammix »

Nepríjemné dunenie spôsobujú frekvencie okolo 200 Hz , ktoré sa dokážu odrážať od stien , nižšie frekvencie prejdu stenou, tým sa tie odrazené zvýraznia viac. Tlmiaci panel na stene ich bude tlmiť v podstate dvakrát..raz smerom k stene a raz odraz, chapeme sa hej ? :wink:

Oto

Příspěvek od Oto »

jammix, k tomu druhému príspevku, to je samozrejmé... Ale s tým hučaním a jeho frekvenciami uplne nesúhlasím.

Každá miestnosť má módy a tie su dané jej rozmermi. Ako píšem prvý mám asi na 23,5Hz... Další je daný šírkou a výškou miestnosti. Len z hlavy teda neviem aké sú presne rozdieli v celej vlne, 1/2, 1/4 a podobne, v rezonovaní... Ak k tomu je teoria alebo niekto viete, budem rád. 200Hz by som považoval takmer za nižšie stredy. Každopádne nie to čo si predstavím pod basmi.

Z predošlej menšej miestnosti 4,4x6x2,6m v tehlovom dome zo 70s viem že nechutne hučala okolo 27Hz, 80Hz a asi 120Hz. Medzi tým boli aj nejake prepady a celé sa to menilo výrazne podla polohy posluchu.

Čo sa týka pohlcovania zvuku stenami v tejto miestnosti ktorú riešim tak bohužial tieto sú extremne hrubé a tvrdé. Možno 60cm a tie malé tehličky... Na basoch sa to správa divne. Pole basov po miestnosti je prekvapivo rovnomerné. Tiež som si nevšimol až tak výrazné úzkopásmové peaky a prepady. Ale duní to ako obrovský plastový sud :-D Dnes skúsim nejake merania asi. Možno ma navedú na správnu cestu.

K tomu prvému príspevku. Ďakujem. Dať to medzi bednu a mikrofon znie ako dobrý nápad. Frekvencia je sice natolko velká že ten material obíde, zároveň v miestnosti budú odrazy ale ak tie komponenty budú na tesno tak aspoň niečo na meraniach uvidím.

biscuit , ak je to aktívne tak tipujem nejaky reprák s protifázou. Popozerám to. každopádne by som to radšej riešil klasicky. Maximálne tak holmotzov rezonátor ale ten je komplikovaný na návrh.

jammix

Příspěvek od jammix »

Neviem čo je mod miestnosti.. ale samozrejme neupravená miestnosť má svoje charakteristiky zvukové podľa veľkostia, tvaru , lenže stačí tam dať koberec a všetko je hned inak a to s každým daľším prvkom ..som si istý že matematika nezvladne vyrátať všetko , ja to nechávam na intuíciu .. tlestknem v miestnosti a hned viem či pridať tlmenie alebo stačí.

útlm materiálu sa dá zmerať trebars v mrtvej miestnosti na vzdialenosť 1m bez problemov dostaneš dostatočne presnu informáciu aj v nevytlmenej , len musíš mať program ktorý ti ukazuje absolutne hodnoty , nie normalizované k stredu.

ked neveríš že 200hz spôsobuje dunenie nepríjemné tak sa pohraj s parametrickým EQ ,, samozrejme že už to basy niesú ale ovplyvňuje to pásmo basov aj kôli šírke strmosti útlmu alebo zvýraznenia

....ešte ma napadlo pripomenúť že koženka v kombinácii s tlmiacou výplňou zvykne tlmiť viac tých nižších stredov ..basov ani nechcem hovoriť lebo ako vravím tie basy je vždy počuť .. vonku na ulici

jammix

Příspěvek od jammix »

Možno sa bude zdať že ignorujem pevnosť stien ... možno sa naozaj bude odrážať bass do miestnosti..tak pokračuj meraj .. získaš skúsenosti možno dostaneš dobrý výsledok a budeš môcť tvrdiť, že miestnosť určite nieje problém lebo som to počítal a meral 8)

Oto

Příspěvek od Oto »

Pardon teraz to bude vyzerať že mám potrebu s tebou byť v rozpore ale...

Práveže tie steny sú tak hrubé a tuhé že aj keď do toho búchaš pestou tak to neduní. Tá stena je takmer ako kameň. Preto som písal o hrúbke a materiali... Inak práve oproti domu kde je iný typ stien ma zarazilo že práve basy nepočuť vonku ani na chodbe ani v iných miestnostiach. Žiadne protivné dunenie. Ta stena je proste neskutočne tuhá. V dome samozrejme boli miesta kde sa zosilňovali basy extremne. Tuto to nefungovalo.

Módy miestnosti sú v preklade asi stojaté vlnenie ktoré bráni klasickému šíreniu zvuku v priestore keď vlnová dlžka odpovedá nejakemu rozmeru miestnosti. Keď tak ma doplnte, niesom odborník na akustiku. Potom ide o to kde sa nachádzajú minimá a kde maximá. Tiež 1/4 vlnové, 1/2 vlnové rezonancie a podobne. Ale z toho už si nič asi nepamätám. To by som sa musel pustiť do seriozneho čítania teorie.

Koberec bohužial s basmi nepomôže. Ak sa bavíme o pásme 150Hz a nižšie. Je to z dovodu že basová frekvencia je príliš velká a hrúbka koberca v porovnaní s ňou tvorí nepatrný zlomok. Koberec bude dobre fungovať na výškach, prípadne vyšších stredoch.

Ideálna akustika by mala mať zhodnú dlžku dozvuku pre vysoké aj nízke frekvencie. Problém je že väčšina úprav extremne zožerie výšky a nič neurobí s basmi. Klasicky tie molitanové ihlany na stene. Je to počuť aj v zle urobených podkastových kanaloch. Výšky ako pod perinou a na stredoch to hučí.

Z toho dôvodu som volil kožený gauč a tiež nemám koberec po celej miestnosti, aj keď myslím si že by mohol byť kludne o 50cm z každej strany väčší.

200Hz je vysoko to by som počul basy správne pri elektronickej hudbe kde sú nízke frekvencie občas pomerne dosť izolovane. Bohužial aj keď si pustím nahrávku kde sa basový základ pohybujem medzi 25-40Hz, nehrá to to na čo som bol zvyknutý doma.

Ono tieto reprobedne idú od 27Hz bez poklesu a miestnosť je natolko velká že problematické frekvencie môžu byť oproti nejakemu malému štúdiu na 1/2 frekvencie.

Ale aj tak ďakujem za reakciu.

Zatial to vidím na test basových pascí s rozmerom 40x60x240cm v 4 kusoch. Čo je bohužial 16ks celých balíkov a to nebude vôbec lacné :-( Niekde viac menej v rohoch... Teda niečo od rohu kvôli vyššiemu účinku. Tiež skúsim merania CSD v bode posluchu, kde uvidím doznievanie pre celé frekvenčné spektrum 20Hz-20kHz. Okrem frekvenčnej charakteristiky ale tá je až druhotná.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Tvrda a hladka podlaha neni problem ?
Za tymi peknymi policami mas co ? ( maju dost velku plochu a ziadnu zadnu stenu...)

Ja som v tomto uplny amater, ale nie je to tak, ze na basy potrebujes nejaku vacsiu pruznu plochu ?
Principom tlmenia je, ze tlmiaci material musi byt schopny sa rozvibrovat na danej frekvencii, ci ?
T.j. na basy musi mat dostatocnu velkost alebo dlzku.
Textilom obtiahnute panely na basy ... ja neviem.
Ale ako pisem, som uplny amater.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Oto píše:
13 kvě 2025 00:40
Ono tieto reprobene idú od 27Hz bez poklesu ...
:shock: Fyzikalny zazrak, aebo si sa riadne pleskol po vrecku z Eurami? ...
Pasmo obycajne konci nejakym postupnym klesanim...
Naposledy upravil(a) MDudas dne 13 kvě 2025 01:11, celkem upraveno 1 x.

Oto

Příspěvek od Oto »

Na 27Hz je ladený bassreflex. Táto frekvencia je bez poklesu. Potom to padá strmo. Asi myslíš uzatvorenú reprobednu tá začína klesať skôr a klesá menšou strmostou.

27Hz nie je "fyzikálny zázrak" Je to dané velkostou objemu reprobedni a smerom vyššie je potom citlivosť daná hmotnostou membrány a silou magnetu. Max SPL z pohladu "mechaniky" je dané plochou membrány v spojení s jej výchylkou. Z pohladu elektrického ide o príkon vo W a tepelnú kompresiu cievky ktorou je navinutá kmitačka reproduktoru. pretože so stúpajúcim príkonom sa ti cievka otepluje a dochádza k tepelnej kompresií a strate db.

Nie je problém navrhnúť reprobednu ktorá ide od 20Hz. Ibaže bude mať nižšiu citivosť alebo zásadne väčší objem. Každopádne v tuhej miestnosti pod prvým modom ktorý je daný jej najdlhším rozmerom dochádza k poklesu akustického tlaku. Ak má 1/2 frekvencie (teda polvlna) väčšiu dlžku než je dlžka miestnosti tak ti akustický tlak padá. Strmosť záleží od tuhosti stien, dverí a všetkého. Tak napríklad moja stará miestnosť mala prvý mod na cca 27Hz daný dlžkou miestnosti 6m. Pretože 1/2 27Hz má dlžku 6m (300m/s =1Hz) Na tomto kmitočte bol nárast akustického taku alebo ako to nazvať. Pod dochádza k utlmu. Neviem ako prudko padá. Odhadom možno 12db/okt.

Police fungujú ako difuzor. Zadná stena z 4mm preglejky by neurobila vôbec nič.

Vata funguje ako absorber. Potom existujú ešte difuzory, pre vyššie frekvencie. Kmitací panel o ktorom píšeš je za iný princíp a nepoužíva sa. To už je lepší Holmotzov rezonátor asi...

Bol by som vdačný za radu od niekoho kto pozná teoriu a praktické riešenie akustiky lepšie než ja. Takto mi velmi nepomôžete :-(

________

Viete čo je sranda? Keď som sa tu pred rokmi registroval tak sme si písali s členom "Stan". Pozerám že tu od 2022 nebol. Ale našiel som v jeho profile odkaz na jeho web. Ten odkaz nešiel. Použil som web archive. Je tam teoria k tým modom miestnosti:

http://web.archive.org/web/202001240955 ... oom-modes/
http://web.archive.org/web/202001240948 ... -absorbce/ Tu som našiel odpovede tamer na všetko čo ma zaujímalo.

https://customaudiodirect.co.uk/product ... -basstrap/ ak je to meranie reálne tak 60cm hrúbka funguje slušne aj na 50Hz.

Odpovědět