Konkretne ma zaujíma graf kde bude hrúbka materialu verzus pohltivosť zvuku.
Našiel som len toto https://www.obifon.sk/p/akusticky-panel-modular-xxl-s cca v strede webu je vidieť 50mm verzus 100mm. Mna by zaujímalo 200-300-400mm. Inak používam tvrdenú minerálnu vatu.
Doteraz som mal posluchovú miestnosť 4,4x6m. Reprobedne s BR ladeným na 26Hz 1m od steny na užšej strane miestnosti... Ak dobre premýšlam prvý mód daný dlžkou miestnosti bol asi na 27Hz. Ja som to mal rád. Bedne mali krásne mäkký spodok, pri bicých a spodných oktávach v hudbe. Dokázalo to pekne pumpovať tie nízke basy a vzduch

Teraz som v miestnosti 5,5x7m kde mi vychádza prvý mód tušim na 23,5Hz. Čo v hudbe bežne nie je a tiež je to už dosť pod ladeným BR takže sa to velmi neprejavuje. Bohužial chýbajú mi mäkké nízke basy. Vôbec to tak mäkko nepumpuje a dokonca v žiadnnom bode miestnosti. Pole je prekvapivo vyrovnané. Ale bedna sa mi zdá dosť zadunená odhadom okolo 50-60-70Hz. Hrá to kus ako zo sudu. Čo ma mrzí.
Miestnosť je dosť holá ale vyrobil som desiatky panelov 100mm z minerálne vaty čím som doriešil dozvuk miestnosti na dosť vyhovujúcu mieru. Bohužial na basoch je to stále také "boom"... Ako tí dementi v autohifi

Riešim všetko možné. Pred bednami je koberec. Mierne za stredom miestnosti je gauč. Za gauč k zadnej stene pribudne stôl s platnou 200x80cm. Tiež asi 5 šachovnicových políc s oknami cca 300x300x300mm a celkovým rozmerom cca 2200x1600x300mm.
Prúser je že 3 zo 4 stien majú hrúbku cca 60cm

Ďakujem.