Analog vs. Digital ? je to nutný ?
Re: Analog vs. Digital ? je to nutný ?
ECSON: moc pekny, diky 

Selektivni distorze na ruzny casti mixu/skladby jsou kreativni veci, ktera pomaha skladbam dat charakter. V D'n'B sou lidi, ktery tohle maj fakt zmaknuty a vsechno jim jede pres ruzny ofiltrovany zkreslovadla. A jako proc ne. To je myslim uplne spravne, kdyz v tom clovek umi chodit. A je to pozor - umelecky vyjadreni. Neni to neco jak rikal ecson - hodim pres to "xxxxx analog tape tube monster" a tyvoe to fakt pise. Tak to nefunguje. Rozhodne "ohrivaci" pluginy na celek fungujou malokdy.
Ono to tak casto nefunguje ani s pravovernym analogem. U nej kazdopadne vidim 2-3 situace.
Processing separe nastroju/stop skrz ruzny "mrvitka" za ucelem ziskani (i extremni) barvy/zkresleni. Rad takhle probiham veci skrz audio in ve starejch syntacich, da se to naborit a este ofiltrovat vnitrnim filtrem, obcas z toho lezou fakt poklady. Ale rozhodne nemuzu rict, ze by to zvuk vylepsovalo, je to zase "umelecka cinnost"
. Floex, si na takovy veci koupil levnou zkreslovaci krabicku s filtrem a dela s tim moc pekny veci.
Michani skrz analog - je potreba hromady casu a vybaveni. Jeden kompresor a jedno EQ nic neporesi, aby se to projevilo, musi mit clovek toho vic a pouzivat to naraz. Zatim nemam velky zkusenosti.
Mastering skrz analog - x-krat jsem tu psal, ze mastering ma pomerne minimalni dopad na vysledek (v pomeru k ostatnim ukonum - michani/nahravani/aranzim), co ale nemuzu masteringu skrz analog uprit je to, ze mi pomaha sjednotit a propojit zvuk lip nez s pluginama a je to casto moc prijemny i kdyz spousta lidi takovy nuance nevnima. Na druhou stranu to je vzdycky barva a ne vzdycky funguje... nekdy dokonce cistej digital funguje "spravnejc". Hodne zalezi na okolnostech/materialu. Nemam vubec problem svoje kramy nepouzit, kdyz skladbe nic nepridavaj.
Jinak me obcas prekvapujou tyhle 2 pluginy v UAD: Neve 1081 a 33609. Nekdy s vecma nefungujou, jindy umej neco zmenit/naplnit v stredobasech, co rozhodne stoji za jedno kliknuti pri jejich aktivaci. Na fatso je vetsi spoleh, ale rozhodne taky nefunguje na vsechno.
Chce to s mirou a pokorou... je to tenkej led.
Ono to tak casto nefunguje ani s pravovernym analogem. U nej kazdopadne vidim 2-3 situace.
Processing separe nastroju/stop skrz ruzny "mrvitka" za ucelem ziskani (i extremni) barvy/zkresleni. Rad takhle probiham veci skrz audio in ve starejch syntacich, da se to naborit a este ofiltrovat vnitrnim filtrem, obcas z toho lezou fakt poklady. Ale rozhodne nemuzu rict, ze by to zvuk vylepsovalo, je to zase "umelecka cinnost"

Michani skrz analog - je potreba hromady casu a vybaveni. Jeden kompresor a jedno EQ nic neporesi, aby se to projevilo, musi mit clovek toho vic a pouzivat to naraz. Zatim nemam velky zkusenosti.
Mastering skrz analog - x-krat jsem tu psal, ze mastering ma pomerne minimalni dopad na vysledek (v pomeru k ostatnim ukonum - michani/nahravani/aranzim), co ale nemuzu masteringu skrz analog uprit je to, ze mi pomaha sjednotit a propojit zvuk lip nez s pluginama a je to casto moc prijemny i kdyz spousta lidi takovy nuance nevnima. Na druhou stranu to je vzdycky barva a ne vzdycky funguje... nekdy dokonce cistej digital funguje "spravnejc". Hodne zalezi na okolnostech/materialu. Nemam vubec problem svoje kramy nepouzit, kdyz skladbe nic nepridavaj.
Jinak me obcas prekvapujou tyhle 2 pluginy v UAD: Neve 1081 a 33609. Nekdy s vecma nefungujou, jindy umej neco zmenit/naplnit v stredobasech, co rozhodne stoji za jedno kliknuti pri jejich aktivaci. Na fatso je vetsi spoleh, ale rozhodne taky nefunguje na vsechno.
Chce to s mirou a pokorou... je to tenkej led.
tak jsem čekal, že se něco zásadního dovím, ale bohužel mi činí nemalý problém číst několikastránkové příspěvky od jistého ezoňáka.
jinak o warm zvuku jsem se dočetl tady: http://zynaddsubfx.sourceforge.net/doc_0.html
jen nevím, jestli je to ten stejný warm zvuk.
čistě technicky mi přijde, že digitální záznam může nést stejnou informaci jako záznam analogový, problém je jen v konverzi.
jinak o warm zvuku jsem se dočetl tady: http://zynaddsubfx.sourceforge.net/doc_0.html
jen nevím, jestli je to ten stejný warm zvuk.
čistě technicky mi přijde, že digitální záznam může nést stejnou informaci jako záznam analogový, problém je jen v konverzi.
todd: analogovej zvuk je jinej nez digitalni. je ale hloupost rikat, ze jedno je lepsi nez druhy. navic je dobry mit na pameti, ze kazda vec ma svoje pozitiva i negativa - rub a lic. to plati u vseho... proste rozum a usi, nothing else!
ciste technicky nemoze kedze digitalny zaznam je diskretny kdezto analogovy je spojity ..luphtrack píše: čistě technicky mi přijde, že digitální záznam může nést stejnou informaci jako záznam analogový, problém je jen v konverzi.
bicuit: presne tak, uplne suhlasim. kazdy nech ide cestou ktora sa mu hodi, to je ako debata HW vs. SW

nebudu se s tebou hádat. mně to tak přijde. když budeš mít dostatek místa, můžeš zachytit analogovou pásku až do atomů. rozložit spojity záznam na diskrétní jde v tomhle případě (opět podle mě) taky.dendy píše:ciste technicky nemoze kedze digitalny zaznam je diskretny kdezto analogovy je spojity ..luphtrack píše: čistě technicky mi přijde, že digitální záznam může nést stejnou informaci jako záznam analogový, problém je jen v konverzi.
bicuit: presne tak, uplne suhlasim. kazdy nech ide cestou ktora sa mu hodi, to je ako debata HW vs. SW
lup: ked tvoje uvahy pozeniem ad absurdum, musel by si mat vzorkovaci cas na urovni planckovho casu (cca 5x10-44 sekundy ) aby si mohol povedat ze digitalny zaznam skutocne ekvivaletny s analogovy, .. nezabudni ze atom ani zdaleka nieje najmensia nedelitelna ciastocka hmoty ..luphtrack píše:když budeš mít dostatek místa, můžeš zachytit analogovou pásku až do atomů. rozložit spojity záznam na diskrétní jde v tomhle případě (opět podle mě) taky.
pri takej vzorkovacej frekvencii by si na 1 sekundovy mono 8bit sampel potreboval 10(43) bajtov (18 189 894 035 458 564 758 300 781 250 000 TERABAJTOV)
2 all : sorry za offtopic nedalo mi to

Zbytečná diskuze, přejmenoval bych to na Analog vs. Digital ? je to nudný... 
Podle mě je to přesně ta věc, na kterou nemá smysl se ptát. Někdo holky, někdo vdolky, někdo tedy analog, někdo digitál, někdo oboje a někdo nic...
Saša

Podle mě je to přesně ta věc, na kterou nemá smysl se ptát. Někdo holky, někdo vdolky, někdo tedy analog, někdo digitál, někdo oboje a někdo nic...
Saša
jen jsem psal, že můžou (za určitých podmínek) nést stejnou informaci. to, že digitální záznam bude vlastně neúměrně větší ještě neznamená, že tomu tak nemůže být.dendy píše:lup: ked tvoje uvahy pozeniem ad absurdum, musel by si mat vzorkovaci cas na urovni planckovho casu (cca 5x10-44 sekundy ) aby si mohol povedat ze digitalny zaznam skutocne ekvivaletny s analogovy, .. nezabudni ze atom ani zdaleka nieje najmensia nedelitelna ciastocka hmoty ..luphtrack píše:když budeš mít dostatek místa, můžeš zachytit analogovou pásku až do atomů. rozložit spojity záznam na diskrétní jde v tomhle případě (opět podle mě) taky.
pri takej vzorkovacej frekvencii by si na 1 sekundovy mono 8bit sampel potreboval 10(43) bajtov (18 189 894 035 458 564 758 300 781 250 000 TERABAJTOV)
2 all : sorry za offtopic nedalo mi to
-
Můj názor je že analogové nahrávání a tvorba zvuku už je v podstatě na konci své cesty,kdežto digitální je někde uprostřed,až svůj vývoj dokončí,bude k nerozeznání od analogu,tedy co nejblíže k originálnímu nástroji a pochopitelně všemi výhodami digitálního masteringu.
za urcitych podmienok mozes aj prejst meter hrubou betonovou stenou alebo chodit po vodnej hladine, pripadne prezit vo vzduchoprazdne alebo myslienkou zastavit letiaci naboj ...luphtrack píše: jen jsem psal, že můžou (za určitých podmínek) nést stejnou informaci. to, že digitální záznam bude vlastně neúměrně větší ještě neznamená, že tomu tak nemůže být.
jako příklad za všechny kopírování CD na pásku. tam je dokonce digitální záznam kvalitnější. vím, že digitální nahrávka nebude vždy to samé co analogová, jen si myslím, že to tak občas (viz příklad) může být.dendy píše:za urcitych podmienok mozes aj prejst meter hrubou betonovou stenou alebo chodit po vodnej hladine, pripadne prezit vo vzduchoprazdne alebo myslienkou zastavit letiaci naboj ...
Navrhuji diskutovat o tom, jestli CD nahrané na pásku je diskrétní nebo spojitá informace. 

[Ze reaguji zrovna na Dendyho je nahoda.]dendy píše: ciste technicky nemoze kedze digitalny zaznam je diskretny kdezto analogovy je spojity ..
Panove, panove... ja bych byl v ucebnicovem rozdelovani diskretni vs. spojity veeeeelmi opatrny. Je potreba taky rict, ze to "spojity" neznamena v zadnem pripade take "kazdou spojitou funkci tak lze vyjadrit", mam dojem, ze si to malokdo uvedomuje. Napriklad vemte si "pilovity signal", tj. zuby "sikmo nahoru, sikmo dolu". Kdyz si takovy signal budete zahustovat, tj. zvysovat strmost tech zubu, tak je to stale spojita funkce, ale potrebujete na to zatracene velikou sirku pasma (pro strmost zubu "nekonecne blizkou smeru rovne nahoru" jde potrebna sirka pasma k nekonecnu). [Fuj, to se blbe popisuje slovne.]
A to prirovnani s HW vs. SW je velmi trefne, protoze si zkuste za domaci cviceni rozmyslet, co je treba takove hradlove pole (FPGA). Pak muzete prejit k diskusi na tema, zda digitalne-analogovy prevodnik je digitalni nebo analogova soucastka, pripadne pokud je "z kazde strany neco", tak kde je presne ta hranice.
David Antoš
http://www.sitola.cz/~antos
http://www.sitola.cz/~antos
david: matematik. esteze si to tak jednoducho ozrejmil a hodil na spravnu kolaj.. cestou do depa.
)