DIY basove pasti - the official thread
Re: DIY basove pasti - the official thread
podarilo sa niekomu na slovensku (v Bratislave) zohnat Rockwool Airrock ND ? : )
Pasti od EUROFOAM
Po delší době od svého posledního upgradu jsem se rozhodl ještě o kousek líp dořešit akustiku a po minuloroční dobré zkušenosti (už jsem to sem psal) jsem opět oslovil firmu EUROFOAM z Brna (http://www.eurofoam-tp.cz/). Chtěl jsem kromě pár desek tradičních jehlanů (na paravany) i nějaké tlustší desky z molitanu (80-100 mm) a z nich si poslepovat basové pasti a ejhle! Minulý rok ještě neřešitelná věc, zato tentokrát už mi bylo mi nabídnuto panem Lernbecherem vyřezání jakéhokoliv tvaru vodním paprskem z 50 cm bloků absorpční pěny Fireflex. Má stejnou tmavou barvu (antracit) jako jehlany, takže mé pidistudio ještě trochu posmutní, ale co... lepší než "tělová" barva.
Nechal jsem si vyrobit takové trojúhelníky do rohů se sraženými hranami 35 x 35 cm o výšce 1 metr - 4 kusy stály 3500,- s DPH - zdá se to možná pořád hodně peněz, ale je to cca polovina ceny třeba pastí Vicoustic (které jsou navíc o dost menší objemem). Pokud nechci dělat nějaké věci z Rockwoolu (což opravdu nechci), zdá se Fireflex vcelku elegantním řešením, mám z toho radost a hlavně ty pasti dobře fungujou, hned bylo v mojí malé "režii" znát, že se kouty dovyplnily. 

To je slusna cena.
Mas od toho nejaky protokol o akusticke pohltivosti v zavislosti na frekvenci?
Nebo maji neco zverejne na webu?
Rad bych se na to podival.
Mas od toho nejaky protokol o akusticke pohltivosti v zavislosti na frekvenci?
Nebo maji neco zverejne na webu?
Rad bych se na to podival.
Fovo, bohužel nemůžu pomoct, nemám nic takového, napadlo mě to také, ale pak jsem se na to vyprdnul a ani nezeptal, nepovažuju to pro svoje potřeby a možnosti za podstatné - podstatné je, že Fireflex je pěna absorbující zvukové vlnění. Kdybych si doma chtěl dělat binčus, klidně udělám rohy z Rockwoolu a také bych neřešil jeho grafy a hodnoty, jde spíš o potřebný a účinný objem, ne? Já jsem si tam minulý rok dal pasti Vicoustic Megafussor, pomohlo to, ale ne definitivně, bylo cítit a slyšet, že to chce ještě něco přidat. Dokonce jsem to změřil, ale řeklo mi to tak leda to co jsem poznal ušima a na frekvenční nuance se vyprdnu.
Takže 2 nové pasti jsem přihodil do rohů za monitory a myslím, že je to pro moje potřeby vyřešené a měřit místnost už ani nebudu, bo jsem líný.
Zbylé 2 pasti budu mít volně přenosné v zatlumené díře.
Každopádně se mi potvrdilo, že pořešit akustiku místnosti se vyplatí víc než nákup nových monitorů (které jsem moc chtěl a chci) - obklady mě stály asi 15 tis.
a to mám 2 malé místnosti.
Takže teď mám pořád ještě původní šedivogumové Alesis Monitor One + zes. NAD314
a teď je to překvapivě slušné a možná dostačující. Nedělám samozřejmě mastering, vesměs náběry, takže jsem investoval spíš do vstupního řetězce a musím si postesknout, že na monitory už nějak nejsou prašule.
Třeba za rok, ale strašák ekonomické krize trochu straší...
Ještě uvedu na pravou míru menší dezinformaci o buněčné struktuře, která se tu řešila o pár stránek dřív a kterou jsem sám nevěděl:
akusticky pohltivé pěny mají POLOOTEVŘENOU strukturu, zcela otevřenou mají pěny, které se používají třeba jako prachové filtry a pod. Je to logické.

Každopádně se mi potvrdilo, že pořešit akustiku místnosti se vyplatí víc než nákup nových monitorů (které jsem moc chtěl a chci) - obklady mě stály asi 15 tis.

Ještě uvedu na pravou míru menší dezinformaci o buněčné struktuře, která se tu řešila o pár stránek dřív a kterou jsem sám nevěděl:
akusticky pohltivé pěny mají POLOOTEVŘENOU strukturu, zcela otevřenou mají pěny, které se používají třeba jako prachové filtry a pod. Je to logické.

Měl by jsi někde číslo na toho pána s kterým jsi to u tý firmy domlouval? Na webu josu nějaký kontaktní čísla, ale jméno tý osoby u ní není. Díky moc
Tak v pohodě, už jsem s nim mluvil!
Budu mít dvě basový pasti 35*35, s vejšou na celou místnost, což je 236cm za 5,3K
Což je podle mě paráda 
Ing. Pavel Lernbecher je fakt třída, hned věděl o co jde, poradil a poslal plánek v pdf do dvou hodin
Budu mít dvě basový pasti 35*35, s vejšou na celou místnost, což je 236cm za 5,3K

Ing. Pavel Lernbecher je fakt třída, hned věděl o co jde, poradil a poslal plánek v pdf do dvou hodin

rockwool by vysiel sakra lacnejsie
Nejake tie parametre pan Ing. Lernbecher neposlal ?
Nejake tie parametre pan Ing. Lernbecher neposlal ?
Samotnej rockwool by přišel na 1k, pak si k tomu připočti další matroše (aby to trošku vypadalo) a práci. Pokud jsi šikovnej, a dáš si s tim tu praáci, tak určitě 

-
- Profesionál
no zalezi, jestli je to klasickej absorber, nebo past vypoctena na mistnost. klasicky absorbery si vyrobis sam podstatne levneji, a to nemusis bejt natural-born kutil (zvladl sem to sam).boolocks píše:Tak v pohodě, už jsem s nim mluvil!
Budu mít dvě basový pasti 35*35, s vejšou na celou místnost, což je 236cm za 5,3KCož je podle mě paráda
To ty rohové pasti s výškou na celou místnost z Rockwoolu jde vyrobit levněji, než za 5 tisíc? Já mám dojem, že se to tu někde počítalo a že kdyby to byl ten speciální Rockwool Air (nebo jak se to jmenuje), že by to tak levné nebylo, nebo to vycházelo také na těch 5 tisíc a k tomu ještě ta práce. Nevim, co jsem koukal na ty ceny toho speciálního Rockwoolu a propočítával, kolik by ho bylo třeba, určitě mi to na litr nevycházelo.
rockwool airrock ND , vyska miestnosti 2,6m , trojuholnik s preponou 42cm , jeden roh vychadza na cca 10Euro , pre mna za mna dajme aj 15.Jindy2 píše:To ty rohové pasti s výškou na celou místnost z Rockwoolu jde vyrobit levněji, než za 5 tisíc?
dosky do 4 rohov mame za tiez za cca 15 euro
plachta na prekrytie (obycajna postelna ), 5 Euro
15x4 = 60 (ale to prehanam, lebo za 50 Euro kupite matros do 4 rohov, pri prepone 42cm)
15
5
to mame 80 Euro na celu miestnost, samozrejme by to chcelo urobit hrubsie, ale potom vychadza pri tych platniach vela odpadu a je s tym srackova robota tak ci tak (robia sa 1000x600mm)
do 5 tisic sa zmestim aj pri vacsej prepone
vcera som tie rohy doma dokoncil
a to som mal dojem, ze som ten rockwool nakupil este draho, v cesku som videl o dost lepsie ceny
marian: no mozna to jeste propocitam...ale nevim, me se s tim moc srat nechce, kdyz tady slysim o reseni za 5K a je to ready...ale jestli to vyjde na 80 EUR s tim Airrock ND, tak mozna ze tomu tu praci obetuju...
Já jsem to nechtěl stavět sám, protože bych to prostě pěkně neudělal - aby to fakt vypadalo dobře.... A navíc, rockwool, i ten airrock bere od 125hz vejš, tady u toho matroše je to někde na 70-80...jestli nekecaji 

boolocks: já bych fakt rád viděl nějaké detailní specifikace, případně měření místnosti před a po...ale to jsem tu nějak vyrozumněl, že asi není k dispozici, nebo blbě vidim
nicméně i tak by mně zajímala alespoň zkušenost více lidí s touhle hmotou a tím panem inženýrem...prostě víc info, zajímá mě to...
právě že jako nechat si za 5 litrů udělat dvě pasti do rohů až ke stropu, to mi přijde jako fajn cena...jen by to chtělo detailní porovnání s tím rockwoolem, třeba by fova k tomu něco řekl, nevim...

právě že jako nechat si za 5 litrů udělat dvě pasti do rohů až ke stropu, to mi přijde jako fajn cena...jen by to chtělo detailní porovnání s tím rockwoolem, třeba by fova k tomu něco řekl, nevim...