DIY basove pasti - the official thread

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
marian

Re: DIY basove pasti - the official thread

Příspěvek od marian »

boolocks píše:Já jsem to nechtěl stavět sám, protože bych to prostě pěkně neudělal - aby to fakt vypadalo dobře.... A navíc, rockwool, i ten airrock bere od 125hz vejš, tady u toho matroše je to někde na 70-80...jestli nekecaji :-)
tak to snad zavisi od hrubky materialu, a neviem ci 35x35cm vam zozere 70Hz ...
rockwool je dobry material, len to treba spravne pouzit

marian

Příspěvek od marian »

Jindy2 píše:právě že jako nechat si za 5 litrů udělat dvě pasti do rohů až ke stropu, to mi přijde jako fajn cena...jen by to chtělo detailní porovnání s tím rockwoolem, třeba by fova k tomu něco řekl, nevim...
podla mojho skromneho nazoru, dosiahnes s rockwoolom za 5 tisic (do dvoch rohov), ovela lepsi vysledok
samozrejme ked si kupujes hotove veci, tak je to hotove a neseres sa s tym 2 dni

boolocks

Příspěvek od boolocks »

http://www.audiopro.cz/prodejni-katalog ... ralis.html

Tady dokonce uvádějí nad 65.... A je to skoro stejně velký.
Uvidíme jak se to bude chovat no...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Stačilo trochu surfovat a tabulka je zde: http://www.eurofoam-tp.cz/dokumenty.php Ale o 70hz tam nikde nic nevidím....

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

Čoveče, já tam v tý tabulce ten materiál nějak nenašel. Je tam?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

No právě - vyloženě ten název mi tam taky nezazněl :-( (Fireflex, jestli si to dobře pamatuju).

P.

fova

Příspěvek od fova »

V tabulkach vyrobcu muze byt klidne 30Hz, ale nic to nemusi znamenat.
Podstatny je stupen ci koeficient absorpce, ktery je videt v tech tabulkach, v odkazu od Pavliiho.
Cim vice se tato hodnota blizi 1, tim je absorpce vetsi. Je-li tento koeficient roven 1, vyjadruje to 100% pohlceni dane frekvence. Je-li hodnota rovna 0, dana frekvence neni vubec pohlcovana. Cislo 0,25 pak napriklad znamena, ze 75% akusticke energie neni v akustickem materialu pohlceno a dale pokracuje v ceste po vasi mistnosti.
Nastesti tu plati, ze s pribyvajici tloustkou akustickeho materialu se absorpce zvysuje. Takze kdyz koupite nejakou tu penu, co ma absorpcni koeficient u 125Hz pouze 0,25, staci dat dve desky na sebe a razem se pohltivost zlepsi napr. na 0,4.
Dalsim vrstvenim se to dale zlepsuje.

Plati, ze cim nizsi frekvenci chceme absorbovat, tim vetsi potrebujeme tloustku akustickeho materialu. Kvalitni akusticke materialy se poznaji podle toho, ze staci mensi tloustka a pritom pohlcuji slusneji i nizsi frekvence.

U mineralni vaty vyrobce obvykle udava pohltivost pouze do 125Hz, ale vrstvenim lze docilit slusnych vysledku i na nizsich frekvencich. Laicky jsem odhadl, ze nejakych 200mm vaty staci, aby utlumilo kompletne frekvence do 50Hz.
Podobne to bude i u te peny, kterou tu resite. Na komplexni pohlceni odrazu nebude stacit nalepit na zed desky o tl. 80mm - basy vam budou i nadale dunet. Proste to chce do tech rohu narvat neco o tl. cca 200mm.
Diky tomu ta pena docela poleze do penez.

Aleska

Příspěvek od Aleska »

Osobně jsem řešil rohové basové pasti takto: Obrázek. Nejsou ještě dodělány, zbývá potah pytlovinou. Použil jsem obyčejný rockwool, nic speciálního jsem nevybíral. Poloměr 40 cm,
je to i estetické, přinejmenším se nad provedením nikdo nepohoršuje. Cena minimální, klasické DIY.

A zvuk ?

Kdybych napsal o 1000% lepší, tak nikdo věřit nebude. Zmizely problémy s basy, zmizelo slévání tónů, zmizela "deka", ale hlavně - nemám nyní problém s nesymetrickým uspořádáním poslechového místa v místnosti.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

Hodně zajímavý řešení. Až to budeš mít přetažený, pošli další fota. Ten rockwool jsi tam nějk lepil? že se ti povedlo ho mít takle pěkně souměrně přidělanej?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

fova píše:Cim vice se tato hodnota blizi 1, tim je absorpce vetsi. Je-li tento koeficient roven 1, vyjadruje to 100% pohlceni dane frekvence. Je-li hodnota rovna 0, dana frekvence neni vubec pohlcovana. Cislo 0,25 pak napriklad znamena, ze 75% akusticke energie neni v akustickem materialu pohlceno a dale pokracuje v ceste po vasi mistnosti.

Nastesti tu plati, ze s pribyvajici tloustkou akustickeho materialu se absorpce zvysuje. Takze kdyz koupite nejakou tu penu, co ma absorpcni koeficient u 125Hz pouze 0,25, staci dat dve desky na sebe a razem se pohltivost zlepsi napr. na 0,4.
Dalsim vrstvenim se to dale zlepsuje.
ahoj, tohle by stalo za upresneni.. po odstavcich

kdyz je koeficient nad jedna, znamena to, ze byla o x procent prekrocena tloustka, ktera postacuje k absolutni absorbci?
uz jsem se na to dotazoval o par stranek driv a nikdo nezodpovedel..

deje se tak linearne, nebo logaritmicky, nebo jeste jinak?

fova

Příspěvek od fova »

Pokud je ta hodnota vetsi nez 1, tak to znamena, ze deska spolehlive pohlti veskere odrazy dane frekvence a jeste ma ten material nejakou rezervu. Takze jinymi slovy jsi to vyjadril stejne.

Pozor ale na jednu vec: Kdyz mas napr. u 40mm tluste desky absorpci 0,3, tak to automaticky neznamena, ze dve desky o celkove tloustce 80mm budou mit absorpci 2x vetsi, tj. 0,6.
Muze byt klidne jen 0,5 nebo naopak 0,7.

Mrkni se do toho katalogoveho listu od Pavliiho, tam je to pekne videt. Dvojnasobna tloustka se nerovna dvojnasobna absorpce.

Proc to tak je, uz si nepamatuji. Musel bych hledat nekde v clancich na webu. Mozna to nejak souvisi s vlnovou delkou dane frekvence versus tloustka akustickeho panelu.

Pro tvoje laicke vypocty ale muzes +/- pocitat s tim ze dvojnasobna tloustka rovna se dvojnasobna absorpce. Ja jsem to tak take pocital pri navrhu svych basovych pasti.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

fova píše:Pokud je ta hodnota vetsi nez 1, tak to znamena, ze deska spolehlive pohlti veskere odrazy dane frekvence a jeste ma ten material nejakou rezervu.
tomu nehovim, mohl bys to vysvetlit? diky.

david

Příspěvek od david »

Nejsem odbornik pres akustiku, ale jiste zbytky prirodovedneho vzdelani mi veli, ze kdyz je neco koeficient pohltivosti, ze to pak musi byt cislo mezi 0 a 1. Rekl bych, ze kdyz se nekdo pousti do extrapolace, tak by mel peclive nadefinovat, co tim mysli.

Interval <0,1> ma oporu i v literature, napr. Kubat, Prirucka zvukare a fonoamatera (coz je ponekud starsi kousek, nicmene tehdy se aspon knihy poradne recenzovaly...). Navic material pohltivosti 1 je v praxi pouze otevrene okno (veskera energie unika do vnejsiho "nekonecneho" prostoru).

kexik

Příspěvek od kexik »

fova: miesas dve veci. absorbcny koeficient pri pasivnom absorberi nemoze byt vacsi ako 1, kedze ide o pomer absorbovaneho zvuku v Pa a povodneho zvuku v Pa. druha vec je ale frekvencny koeficient, kde ide o pohltivost normovanu na standardny kmitocet (obvykle 1kHz), tam 1 odpoveda pohltivosti pri 1kHz, koeficient vacsi ako 1 znamena ze pri danej frekvencii pohltivost je vacsia ako pri 1kHz. ten prvy ma strop 1 ale to je viacmenej hypoteticka hodnota. 10cm mineralnej vlny ma absorbcny koeficient okolo 0.7. samozrejme vyrobcovia v materialoch sikovne zahmlievaju a zamienaju jeden za druhy aby osrali zakaznika

fova

Příspěvek od fova »

kexik píše:absorbcny koeficient pri pasivnom absorberi nemoze byt vacsi ako 1
Hehe. Presne o tom jsem byl presvedcen do dnesniho dne. Vzdycky jsem vsude videl hodnoty pouze mezi 0 a 1.

Kdyz jsem ale videl ty udaje vetsi nez 1 v tom katalogu od Pavliiho, tak jsem si rekl, ze jsem asi doposud zil v omylu :wink:
No a ta vice nez 100% absorbce bylo jedine vysvetleni.
kexik píše:druha vec je ale frekvencny koeficient, kde ide o pohltivost normovanu na standardny kmitocet (obvykle 1kHz), tam 1 odpoveda pohltivosti pri 1kHz, koeficient vacsi ako 1 znamena ze pri danej frekvencii pohltivost je vacsia ako pri 1kHz. ten prvy ma strop 1 ale to je viacmenej hypoteticka hodnota. 10cm mineralnej vlny ma absorbcny koeficient okolo 0.7.
To se mi nejak nezda. Kdyz se podivas do toho katalogu, tak tam maji na nekolika mistech absorpci pri 1kHz nejakou a pri vyssich frekvencich nizsi. To prece neni mozne, aby ten material pohlcoval vyssi frekvence hure.
Spise mam dojem, ze cely ten katalog maji nejak spatne udelany a nema to zadnou vypovidaci hodnotu.

Odpovědět