Dolby Prologic II a DTS 96/24

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Pytkin
Moderátor

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin »

Jindy : nie .. Prologic je velmi jenoduchy typ analogoveho kodovania .. surround kanal sa primiesava v 90 stupnov otocenej faze ..

tu mas presne popisane vsetky druhy prologicu http://en.wikipedia.org/wiki/Prologic

Tym ze je to jednoduchy analogovy matrix , tak aj pri beznej nahravke stereo , tam dekoder nieco zdekoduje aj do zadneho kanala(ov) ..

Ak mas zvukovku , ktora vie PASS THRU , a mas player , kery tam vie poslat bitstream (trebars power DVD) to vie , tak tam mozes poslat zakodovanych 6 kanalov .. OPTIKA je SPDIF ! (alebo ADAT) .. Najrozumnejsie je ale testovat to s DVD prehravacom .. Digitalny vystup ma kazdy player .. Pouzitelny je aj niektory HD player , trebars popcorn .. Tam hodis lubovolny subor a on ho prehrava ..

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Jindy2 píše:Ctirad: díky za obsáhlý popis...teď jsi mě ale tedy s tím Prologic trochu zmátl...já jsem byl toho názoru a i mi to tady tak zní, že když tam frknu stereo vstup a zapnu ten Prologic, rozloží se to 5.1 kanálů, ale tím způsobem, jakým třeba fungovaly starší kvadrofonní reproduktory, tj. že ve všech kanálech hraje to samé...
Čisté dolby prologic (DPL) má 4 kanály, levý, pravý, zadní surroundový a centr. Tedy ve studiu máš multikanálový mix, který proženeš DPL multiplexerem a vypadne ti z toho stereo nahrávka, kterou pak když na straně přehrávacího řetězce pošleš skrz DPL dekodér, tak získáš ty kanály navíc.

Jinak BTW, starší kvadrofooní reproduktory obvykle nehrály ze všech reproduktorů totéž. Buď to bylo nějaké pseudokvadro, kde se právě využívaly pro vytvoření iluze multikanálu triky s fází nebo šlo o opravdové kvadro, kde se skutečně zaznamenávaly diskrétně 4 kanály.
myslíte, že je možné, že když ty bedny připojím přes SPDI/F kabel, že přes ten může jít těch 6 kanálů?
Dokonce musí, jinak by ty zkratky na krabici neměly vůbec žádný smysl. Je to stejné jako u receiverů. V případě digitálního kódování (DD/AC3,DTS) přes ten s/pdif leze přímo komprimovaný stream a vlastní dekomprese a následný D/A převod probíhá v bednách. V případě DPL po tom S/PDIF leze běžný stereo digitalizovaný signál a demultiplexování na 4 kanály (a případně "vymyšlení" dalších) probíhá opět v bednách.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Jindy: Proste kdyz tam ten signal je zakodovanej, tak se ti korektne rozlozi do 4, resp 5.1 kanalu, kdyz tam neni (tedy je to jen obycejny stereo), tak si ten surround DPL vymysli. Kapis?

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

ok, díky kluci...

já se teď chystám to připojit přes ten koaxiál a zkusit to tak, protože mi nějak těch 6 channels přes analog z integrované zvukovky nejde...
ale mám tam SPDIF a optiku, tak jsem zvědav...

OTÁZKA - můžu na koaxiál použít normální cinch samec-samec?

Kermitak: jo, ja te chapu...kdyz do toho das ale normalni stereo signal, zadny dopocty se nekonaji (v tomto pripade) je to rozlozeny stereo do sesti kanalu, tim to hasne, cely Prologic II....ale diky taky za vysvetleni...

Pytkin: jasně, já to 5.1 jako první zkusím s DVD přehrávačem, mám ho tady, protože na zvukovce mi to přes analog nějak nejede..

Ctirad: super, díky za vysvětlení, to pomůže při popisování...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jindy : BTW : jak tam posielas 6 kanalov cez analog ? dufam ze nemas optiku prepnutu na ADAT .. musis tam poslat DTS alebo Dolby Digital .. pusti si DVD na pociataci a nastav v power DVD pass thru .. i ked neviem ci to musi podporovat aj zvukovka ..

na coax spdif mozes pouzit bezny cinch samec-samec .. ale moze to trochu vypadavat .. uvidis , ked to zapojis ..

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Pytkin: posilam to tam pres analog tak, jak je to v manualu...takze pres 3x stereo 2,5 mm jack, ovladac beden se musi v tomto modu prepnout na 6 channel...no a stejne mi to zatim nefunguje, zatim to totiz zenu pres integrovanou zvukovku a ta asi jaksi nespolupracuje, neumim to nastavit pres ten SoundMax...prave proto to pozenu radsi pres digital a nebo zapojim tady tu Xonar D2 co mam pujcenou, ta to pres analog da jak ma, ale dela mi problemy...

a na ten digital jsem se ptal a zajima me - muzu ten SPDIF pripojit pres cinch samec-samec? jestli muzu vzit cinch tady co mam od televize nebo tak...

Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Jindy2 píše:Pytkin: posilam to tam pres analog tak, jak je to v manualu...takze pres 3x stereo 2,5 mm jack, ovladac beden se musi v tomto modu prepnout na 6 channel...
Pak jsou ale jakékoliv zmínky o podpoře DPL/DD/DTS bezpředmětné, protože to dekóduje software přehrávač v PC.Nicméně pokud ti to takhle nefunguje, tak to nejspíš už neleze správně na tu zvukovku. To si snadno ověříš postupným zapojením těch jacků, co ti leze odkud a jestli vůbec.
a na ten digital jsem se ptal a zajima me - muzu ten SPDIF pripojit pres cinch samec-samec? jestli muzu vzit cinch tady co mam od televize nebo tak...
Jo. Kablíky na kompozitní video třeba od TV karty jsou takřka optimální, protože mají správnou impedanci.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jindy : ja uz som ti ale odpovedal s tym coaxom ..

Odpovědět