Dolby Prologic II a DTS 96/24

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 26 kvě 2009 17:27

Ahoj,

tak mám zase na test jedny repro, tentokrát Logitech s certifikací THX, to už jsem se tu na to ptal a bylo mi odpovězeno, co to znamená. Tyhle mají ale kromě THX ještě nějaké Dolby Prologic II a DTS 96/24. Nevíte někdo, co to přesně znamená? Já ani pořádně nevim, co je DTS, jen, že to je něco u filmů nebo co. Poradíte prosím někdo?

PS: Jsou to nějaké Logitech 5500 THX nebo co...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Kermitak » 26 kvě 2009 17:29

To jsou standardy pro kodovani vicekanalovyho zvuku.

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 26 kvě 2009 17:33

Kermitak: no a nemuzes mi to popsat nejak obsahlejc? ono se to ode me asi ceka bohuzel...a ja jsem nechtel opsat neco z wikipedie, tak kdybys treba neco obsahlejsiho ty nebo nekdo jinej napsal, byl bych moc rad...ja nemuzu napsat jen ze jde o standardy surround zvuku, to nebude stacit :( mam pripraveny kecy o THX a tak chci dat i nejaky kecy o DTS a Prologic II, kdyz tam uz ty nalepky jsou...

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Kermitak » 26 kvě 2009 17:41

Hele k tomu neni moc co a na wiki bude urcite to samy, co ti reknu ;) Proste jako ma firma Dolby svuj Dolby Digital a jeho derivaty, tak ma firma DTS svoje DTS a jeho derivaty a nasledniky. Jednim z nich je DTS 96/24, ktery, jak nazev rika, koduje 5.1 v 24b/96k. Prologic II je evolucni stupen Dolby Prologic, coz je zpusob simulace petikanalovyho prostorovyho zvuku ze stereonahravky (puvodni Prologic simuloval ctyrkanalovej zvuk).
Pro upresneni - neni to tak, ze by to simuloval ze dvou reproduktoru, ale prave z peti nebo ctyrech ;) Akorat ty informace si vymysli.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin » 26 kvě 2009 17:47

nevymysla si ich uplne .. oni by tam mali byt "zakodovane" ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 26 kvě 2009 18:21

diky moc Kermitaku, presne to jsem potreboval, at lidem nekecam neco vyvarenyho z vody ;) tohle staci, radsi co se zvuku tyce Ezone nez Wiki vis...

ale jestli nekdo jeste mate co rict, klidne sem neco pisnete....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin » 27 kvě 2009 00:23

jindy : skorej nam to daj precitat , nez to budes publikovat ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 28 kvě 2009 13:28

ok, muzu dat, sef mi to dovoli, kdyz jde o ProAudio forum, tak sem snad nase konkurence cumet nebude, oni vubec ty multimedialni weby zadny audio poradne netestujou, jenom ja a nejaky papirovy casaky...

to Dolby, DTS a THX nebudu moc rozebirat, jenom zminim co jste rekli tady, par odstavcu, seznameni...zbytek bude klasicky popis sestavy, mereni odberu ve Wattech ve spicce (ma to 155 wattu odber, ale vubec to tak silne nehraje, jak by melo)...nakonec mozna soupnu nekam bokem muj zkreslenej graf z elektretu, popisu jak mi na tom znelo testovaci CD a tak...lidem co minule cetli tu moji testovaci metodiku audia, nejak moc nevadilo, ze jsem jim tam dal oriznuty a zkresleny grafy, prej to muzu dat klidne i priste...tak nevim :) zatim nemam prachy na zadny rockwooly ani jehlany, takze bud zkreslenej graf, nebo zadnej...

u toho DTS 96/24 je trochu problem, ze v 5.1 kanalech to budu muset testovat na nejakym Xonar D2, co mam pujceny a tu kartu fakt nemam rad, nebo ona nema rada me...zaprve se mi nezda, ze za nejakych 7 tisic by hrala nejak uzasne (lip nez moje E-Mu nehraje urcite) a za druhe mi zlobi v PCI slotu, musim ji nahnout, ma nejakej spatnej kontakt...a tak se vzdycky bojim, abych ji neznicil a nemusel platit...nejradsi bych to testnul jenom ve stereu pres ten prologic, ale lidi asi budou chtit 5.1 herni test...treba to nejak rozchodim pres optiku na E-mu, to bych nejradsi...

to o testovani audia co jsem s vasi pomoci (diky vsem) sepsal, je kdyztak uz mesic tady - http://pctuning.tyden.cz/jak_testujeme_audio
abyste vedeli, co s reprakama teda delam, co muzete ocekavat i u testu tohohle setu Logitech 5500 THX nebo co to zase je...ja teda pocitam, ze tyhle veci tady nikoho nezajimaj, jsem jenom rad, ze mi obcas pomuzete kdyz neco nevim...

pokud by ale nekdo mel nejakou vaznou kritiku k tomu clanku o testovani, tak please sem na ezone...beztak uz je pozde neco opravovat, ja jsem priznal, ze mereni tim mikrofonem dobre nedopadlo a vsichni to tak vzali, ze to bude mit treba pokracovani, az nekde sezenu zbytecnejch 10 litru, takze to je jak to je...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin » 28 kvě 2009 15:39

no repraky a surround by si mal testovat signalmi na to urecenymio .. cize DVD / BR player a disky s konkretnym zvukovym zaznamom ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 28 kvě 2009 15:53

ja vim...pustim tam nejaky film z DVD a hru, BR nemam...v tomhle pripade mi na moc veci to moje testovaci audio CD neni, ta kvalita neni dostatecna...krome DVD filmu tu ale asi nic dobryho nesezenu, signal 92Khz/24-bit si muzu vytvorit akorat sam, jinde tu nic nemam...

a tys myslel nejaky specialni testovaci DVD na 5.1 nebo neco jineho?

jinak z filmu si dam asi Star Wars, kdyz to ma THX nalepku, bohuzel ale nemam Star Wars v DVD kvalite a s 5.1 zvukem, musim to nekde sehnat nebo jit do pujcovny...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin » 28 kvě 2009 17:49

no ked chces testovat DTS , DTS 24/96 , Dolby Prologic II a podobne , tak potrebujes miesto testovacieho CD -> Testovacie DVD , kde vsetky tieto zvukove normny budes mat a otestujes ich , ci s nimi dana audio suprava nema problem ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 28 kvě 2009 18:19

chápu, to je mi jasné, něco si na to seženu, prostě film a hru, na sestavení něčeho speciálního nemám čas...i když jestli ty něco máš, tak bych byl samozřejmě rád za cokoliv, jako ten Jazz Sampler se mi hodí a je to super muzika...

jinak prostě otestuju, jestli si s tím DTS atd. repráky poradí, případně popíšu rozdíly oproti "normálnímu" zvuku a to by mělo stačit...

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Ctirad » 28 kvě 2009 22:59

Jindy2 píše:tak mám zase na test jedny repro, tentokrát Logitech s certifikací THX, to už jsem se tu na to ptal a bylo mi odpovězeno, co to znamená. Tyhle mají ale kromě THX ještě nějaké Dolby Prologic II a DTS 96/24. Nevíte někdo, co to přesně znamená?
1. Dolby Prologic a jeho varianty:

Schéma, jak do analogového stereofonního signálu namultiplexovat ještě centrální a jeden zadní surroudový kanál. Používá(lo) se hlavně u VHS, TV vysílání, ale i u někaterých audionahrávek na kazetách či CD (hlavně filmové sountracky). Výhoda je, že člověku, co nemá DPL dekodér to hraje normálně stereo a člověk z dekodérem z toho má rázem multikanál.

Zdůrazňuji, že ty kanály navíc si dekodér nijak nevymýšlí, ale opravdu tam jsou. Výmýšlení používají až některé novější ovdozeniny tohoto formátu, které různými triky s fází a zpožděním dokáží z běžného DPL (nebo dokonce čistého sterea) vyčarovat poměrně věrohodné 5+1 nebo i víc.

1. Dolby digital, DTS apod.

Digitální kompresní formáty používané v multikanálu. Nejznámější a u DVD nejrozšřenější je dolby digital (AC3). Je to ztrátová komprese (podobně jako mp3, ogg vorbis, aac apod..), která umí kromě sterea kódovat i 5+1, tedy 5 plnohodnotných kanálů a jeden s omezeným pásmem pro subwoofer. DTS je v principu to samé, akorát jiný algoritmus, vyšší bitraty, víc kanálů, vyšší samploací frekvence atd..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Pytkin » 29 kvě 2009 00:51

Ctirad : pod slovom vymysla , je myslene , ze ked mu das aj len beznu stereo nahravku , aj tak si ten dekoder do surround kanala nieco vymysli ..

Do AC3 sa da daj aj 6.1 ..

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Re: Dolby Prologic II a DTS 96/24

Příspěvek od Jindy2 » 29 kvě 2009 07:43

Ctirad: díky za obsáhlý popis...teď jsi mě ale tedy s tím Prologic trochu zmátl...já jsem byl toho názoru a i mi to tady tak zní, že když tam frknu stereo vstup a zapnu ten Prologic, rozloží se to 5.1 kanálů, ale tím způsobem, jakým třeba fungovaly starší kvadrofonní reproduktory, tj. že ve všech kanálech hraje to samé...ale z toho, co píšeš, se zdá, že je to nějak jinak, konkrétně jsem ale nepochopil jak...

all: myslíte, že je možné, že když ty bedny připojím přes SPDI/F kabel, že přes ten může jít těch 6 kanálů? nějak to Logitech úplně jasně nepíše, akorát zdůrazňuje, že ty bedny jsou digitál...já to zatím mám přes analog a nějak to 5.1 moc nefachá, tak chci zkusit digitál...přes optiku, kterou to taky má, to asi nejde, ale přes SPDI/F možná ano...ale kabel k tomu nedávají, tak bych ho kvůli tomu musel koupit...

Odpovědět