Jak jednoduše nahrát koncert?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Vrsak

Re: Jak jednoduše nahrát koncert?

Příspěvek od Vrsak »

Pytkine, to jsi mně zaskočil, zatím jsem žil v jiným světě, kde jsem chodil s kazetou v kapse a na konzíku ji dal vždycky zvukaři aby mi to nahrál...zvuk byl vždy lepší než z kdejakého nahrávání....nyní je teda jiná doba a věřím tomu co tu píšete, taky s tím zvučením mám zkušenosti, že né všechno se zvučí přímo do PA, něco jen přizvučuje a něco vůbec, protože chybý mikrofony apod. :)

To co píše Jardatop se mi jeví jako ideální kombinace

Jak to teda dělají profíci jako Metallica apod... já myslím, že to nahrávají do mixu, ale asi do druhýho třeba přes sendy a vše na zvláštní stopu a pak to ve studiu dají do good kvality, nebo?

jardatop

Příspěvek od jardatop »

Mel jsem na mysli stejne zarizeni, co mel na mysli Tudy: Zoom H4n nebo-li H4next.

Vrsak: Profici to nahravani z pultu primo do jednotlivych stop, maji tam i nekolik hlukovych mikrofonu ze salu a michaji to pak ve studiu. Obcas nektere nepovedene casti nekteri muzikanti v tom studiu pretoci a pak se to muze vydat jako LIVE deska z koncertu. Z analogovyho pultu se tato multitrackova nahravka porizuje pomoci Direct-out vystupu, coz jsou vystupy z kazde savle.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

alebo pouzijes na podiu splitre ..

jeany_jeany_jeany

Příspěvek od jeany_jeany_jeany »

Pokud je v klubíku trochu lepší mix (jako třeba AH GL, bo Soundcraft GB) dá se to řešit i tím, že se bere výstup z matrixu (takovej mix v mixu, umí míchat grupy a main do separé výstupů) kde se poměry Vokály/Škopky/Kytáry upraví...

jardatop

Příspěvek od jardatop »

Pytkin: Kdyz pouzijes splitter, musis mit dalsi sadu preampu, coz se mi jevi jako slozitejsi.

Vrsak

Příspěvek od Vrsak »

Trochu jsem přemýšlel a dospěl jsem k tomu, že můžou nastat situace, kdy je lepší nahrávat přímo z mixu...Pokud je akustika sálu strašná kde zvukař má co dělat, pak je lepší to vzít jen z mixu, kde se až tolik tej strašnej vliv akustiky a rámus nesejme. Posuzuju z vlastní zkušenosti, že když to šlo ven, ničemu nebylo rozumnět, ani zpěvům a pod. a nahrávka z mixu byla docela dobře poslouchatelná....

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

jardatop : zavisi kto ma ake zaznamove zariadenie ..

vrsak : ak je akustika strasna a zvukar ma co robit , tak ver , ze to co nahras z mixu bude este vacsia katastrofa , ako to co by si nahral mikrofonami .. ale optimalne je asi nabrat obe veci , tak ako to tu niekto popisoval ..

Odpovědět