Lehká sudovitost zvuku u kytar

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Poklop

Re: Lehká sudovitost zvuku u kytar

Příspěvek od Poklop »

matucha píše:
Proboha!
Vždycky se najde nějakej provokatér, chytrák, přechytralec ...
Že to bude Matucha, jsem ale nečekal.
Chováš se trapně a stydím se za tebe.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Jako mi osobně ten vzorek příjde v pořádku a dá se s ním pracovat.

matucha

Příspěvek od matucha »

Poklop píše:
matucha píše:
Proboha!
Vždycky se najde nějakej provokatér, chytrák, přechytralec ...
Že to bude Matucha, jsem ale nečekal.
Chováš se trapně a stydím se za tebe.
:)

matucha

Příspěvek od matucha »

Co se toho vzorku tyce, znej mi trochu vzdalene. Nejspis za to muze dira/absence stredu okolo 1khz. To co se deje okolo 300hz je otazka jestli v mixu bude fungovat nebo ne. Taky zalezi na tom jak se budou pojit s basou, coz predpokladam dopadne tak, ze ty kytary budes muset trochu vytencit po 200hz (nejakej shelf, mozna i lehky probrani okolo 120-130hz, to je taky citlivy misto kvuli tomu, ze tam je basa, kopak a tomy a vsechno se to musi nejak vejit).

S vyplnovanim ty 1khz diry opatrne vzhledem k vokalum. Respektive ji zapln jenom do ty miry aby to tem vokalum tam dalo dostatecnou oporu, ale nezacalo jim to prekazet.

Sam za sebe bych chtel detailnejsi a min rozmazany kytary. Ta zkusebna nejspis nema moc poresenou akustiku na spodnejsich frekvencich (a mozna ani kombo nebude nijak genialni). Takze se zkus zamyslet nad tim co se da udelat s tou zkusebnou a treba umistenim toho komba aby to priste bylo lepsi.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Ok díky za tipy zkusim to. Jinak ona sama o sobě ta kytara zní dobře. Čitelně a hutně. Nechápu že se to takhle zprasilo, přitom umístění by mělo bejt v klidu. Snímáme box randall 4x12 s aparátem randall nakopnutym preampem blackstar ht dist.

EDIT: zkušebna je celkem vytlumená kobercema který jsou na zdech a na zemi.
Jinak před boxem je umístený paravan z koberců cca 2m od něj.

Ona teda hraje roli akustika i když se snímá jedním mikrofonem zblízka přímo u repra?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ano, protože všechny parazitní zvuky ti ten mikrofon stejně pochytá, byť ve výrazně menší míře než např. u OH při točení bicích. Ale budou tam a pak to takhle dopadá.

P.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Bicí jsou točený zvlášť to je v pohodě. Spíš si řikam jestli je ten paravan řešenej správně.

matucha

Příspěvek od matucha »

Koberce a paravany resej jenom odrazy vejsek (ktery teda v kytarach az tak problematicky nejsou - ale zalezi na stylu - nekdy je vylozene fajn dat kombo do koupelny ;) ).

Co je typickej problem zkuseben a pokobercovanejch veci jsou basy a stredobasy. Kdyz delas akustiku jenom s ohledem na vejsky (koberec/vajicka/pyramidky), tak tim vubec neporesis dozneni na basech a zustane ti tupej dunivej (do)zvuk. Stojaty vlneni neeliminujes tim, ze narves mikrak blizko ke zdroji, stojaty vlneni na basech zadnym paravanem neodstinis. Muzes akorat vic pohlcovat basy (tj. mit na zdech hromady rockwoolu atd) no a musis si taky vybrat misto kam umistis kombo.

No a hodne zalezi na tom jak to smichas.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

No ještě to zkoušim dohnat eqvalizavcí. Jinak teda s tou koupelnou jsi to myslel vážně? :D Já že bych to zkusil klidně. Nakouřit do koupelny 4x12 box.

feki
Vybavení

Příspěvek od feki »

Asi by to možná chtělo najít jinou polohu pro tu druhou kytaru, připadá mi to spíše rozladěné :_)

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

To je schválně úmyslně tam má bejt takovýhle praso. Ale s tou koupelnou mě to docela zaujalo :D Teď jsem tam aparát zavřel a docela zajímavej zvuk jen aby nebyl ještě víc z roury.

matucha

Příspěvek od matucha »

Na tvrdy styly koupelna asi bezne ne ;). Ale na indie veci me to bavi. Hlavne na cistejsi kytary... vetsinou ale nechavam kombo normalne ve studiu a za rohem v koupelne postavim mikraky (stereo) a naberu si dozvuk. Pak treba tomu dozvuku este pridam lehce zpozdeni (tak aby bylo treba o 1/8 pozdejc nez suchej zvuk) a je to fakt prima charakter. Hlavne si ale v mixu muzu vybrat nakolik to budu mit namoceny.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Aha takhle to je.. Ok. No jde mi o to, jaká je vlastně pro snímání boxu při zkreslení nejlepší akustika. Jestli spíše vytlumená nebo řešená jiným způsobem. Zatim jsem nic nenašel na netu. A jestli existují nějaký tipy někde tak bych to dost ocenil.

matucha

Příspěvek od matucha »

Vetsinou na to maj studia uplne vytlumeny maly isobudky/mistnustky. To je na tvrdy kytary asi nejklasictejsi. Co nejsussi zvuk. Cim vic pak tocis indie nebo jazz/blues, tim vic chces mit na tom i mistnost. Hucici basy ale nikdy ;).

Jako prvni vec zkus proste vzit to kombo dat ho na ruzny mista zkusebny a nahrat si nejakej stejnej a jasnej riff. Treba najdes misto, ktery ti na to bude plne vyhovovat. Pak se podivej jestli nemuzes do zkusebny naplacat na steny a do rohu 10 baliku rockwoolu (to cislo neber doslovne, zalezi od velikosti zkusebny).

Myslim, ze treba foo fighters posledni desku tocili celou v holy garazi, protoze chteli takovej zvuk. Takze zalezi spis na tom co chces.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

No právě. Když má být místnost spíše vytlumená, tak se divim že ty koberce dostatečně netlumí.. Ale asi je to málo. Jinak box je umístěn u zadní stěny garáže před nim mikrofon a za mikrofonem už paravan.

Odpovědět