Mastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Džirka

Mastering

Příspěvek od Džirka »

Obrázek

Porovnávám mé oblíbené nahrávky s mými a zjišťuji, že většina oblíbených nahrávek neobsahuje vysoký frekvence - viz obrázek. Mě se však tyto frekvence ukazují i poté, co použiju cut filter. Mám pocit, že tyto frekvence mohou být při delším poslechu posluchači nepříjemné. Co s tím? Je chyba mixu, Nebo se dají tyto frekvence při masteringu stáhnout?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Re: Mastering

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

ted by asi bylo na miste zeptat se, z jakyho zdroje ty referencni nahravky pochazi a jaky je to format (jestli je to nejaky 'losless' format, nebo ztratovej).

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Tak to mě nenapadlo.. Je to z mp3 samozřejmě. Protože se tak chovalo většina těch nahrávek, měl jsem pocit, že já mám něco špatně, když tam ty frekvence mám

biscuit

Příspěvek od biscuit »

mozna by i pomohlo (kdyz to nebude nastavenim losless algoritmu) dat primo konkretni nahravky a zjistit v jakym roce, kde a jak se michaly, pripadne masterovaly. kdyby to byly veci co se michaly treba na pas, bude asi jasno.

edt: taky neni mp3 jako mp3...

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Jedná se o docela moderní profi nahrávky z různých studií.. ale teď zkouším nagrabovat něco z CD a uvidím

Axerathix

Příspěvek od Axerathix »

ja som tiez take nahravky nasiel... napr. od Rom Di Prisca NFS soundtrack 2 - 4.

rastis

Příspěvek od rastis »

nevyzeraju takto vsetky mp3 jky nahodou ?

dzirka2 - ked ten svoj track skomprimujes do mp3 tak ako vyzera ?

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Tak je to skutečně formátem mp3.. věděl jsem, že to uřezává vyšší frekvence, ale netušil jsem, že tolik výrazně

myslel jsem, že je něco špatně s mými tracky, když je nedokážu takto uříznout :)

Bedo

Příspěvek od Bedo »

neviem neskusa som hadzat vsetky tracky co mam nakupene z juno download a beatportu ale na ktorych som to pozeral tak kazdy mal presne hentak urezane vysky...a v podstate aj ja to orezavam (predsa to nepocuvaju netopiere :) ) a robi to podla mna aj ten mix cistejsim... a ak si dobre spominam tak v knihe "Praxe zvukové techniky" to aj bolo napisane ze je dobre urezavat vrch a spodok... a na orezanie je skvely Izotope Ozone 5 v equalizeri si nastavis brickwall na low/hi pass a presne ti to odreze ak chces :wink:

matucha

Příspěvek od matucha »

Je fakt smutny, ze lidi napodobujou mp3, protoze si myslej, ze to je profi. Au.

Orezavani zezhora se jinak deje v retezcich na docela hodne urovnich. Mikraky casto maj vestaveny filtry, nektery stary preampy, nektery novy preampy, veskery normalni AD prevodniky... Vinyl je taky zezhora orezanej.

V mixu je dost zvuku, ktery je celkem vyhodny na vejskach ztlumit, ale rozhodne ne vsechno pausalne. Ale tomu se rika michani, ze clovek vyresi konflikty a maskovani.

Sice muze byt lowpass na celym mixu umelecky zamer, proti gustu zadny disputat, nicmene to neni zadny pravidlo a neni to potreba. Vetsinou je to spis na skodu veci.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jojo, urco je nekdy dobre vysky potlacit na nekterych stopach, ale urco ne cut-ovat, tyhle mp3 demence ještě nikomu neprospěly :)

490761316

Příspěvek od 490761316 »

prosím vas vedel by mi niekto zmastrovat a zmixovat trek niekto kto sa nudí a ma stym nejake tie skusenosti dakujem :-)))

Analogaudioman
Vybavení

Příspěvek od Analogaudioman »

Skoda roboty. Kedy konecne pochopite, ze mp3 je vypatlany format, bez mikrodynamiky, emocii, alikvotnych tonov, ze kompresiou je 80% muziky prec? Co chcete na mp3kach preboha este mastrovat? Uz aj CD format je ciastocne komprimovany.

tomy45

Příspěvek od tomy45 »

Vsetci to chapu, ako rovnako chapu, ze v tejto "dobe" a to 1% ludi tvojho nazoru, mp3/cd nekupuje, nepocuva to co je obycajnym posluchacom u prdele :-) take it easy. kazdy ma moznost si vzdy vybrat.

dendy

Příspěvek od dendy »

Analogaudioman píše:Skoda roboty. Kedy konecne pochopite, ze mp3 je vypatlany format, bez mikrodynamiky, emocii, alikvotnych tonov, ze kompresiou je 80% muziky prec? Co chcete na mp3kach preboha este mastrovat? Uz aj CD format je ciastocne komprimovany.
Toto vyhlasenie ma zabilo...

Vytesat do kamena a vystavit pre vystrahu sucasnych aj buducich generacii ako kultovu hlasku storocia :-))))) To moze prekonat uz len novorocny prihovor nasho prezidenta hlavy statu.

Odpovědět