Mastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Ctirad

Příspěvek od Ctirad »

Ivo píše:No nevím. Podle mě tam prostě udělají 100% identickou kopii toho co jim tam člověk přinese .... a namnoží ji.
Udělat 100% identickou kopii audio CD, ale především znamená ho precizně nagrabovat. To ani po letech není úplně samozřejmý úkon a z principu věci je v tom značná porce "fuzzy" logiky a heuristiky. Leda, že by tam měli nějaké mašiny, co to CD přečtou od začátku do konce včetně subkanálů a synchronně z toho hned smaží matrici bez mezikroku ukládání do souborů, ale to se mi moc nezdá.

velvet

Příspěvek od velvet »

Pytkin píše:ivo : inak pri audiu to neni uplne tak jednoznacne .. audio je slimak .. kde nie su sektory .. len data za sebou .. je to uplne ine , ako datove CD ..

Inak ten DDP image je dobra vec .. Ale este som nevidel software pri audio cd , co by to robil .. pri DVD VIdeo to maju vsetky profesionalne softy ..
Mají to softwary od Sonic Studio: PremasterCD a Soundblade
Také to (pokud si dobře vzpomínám) bývalo možno jako "optional" dokoupit k Bias Peak.
Myslím ale, že lisovny v ČR DDP image (audio) neznají.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

velvet : jo Sonic to verim .. aj v Scenariste (DVD-Video authoring) to je ..

Neviem .. Ja som sa s DDP este nestretol .. Aj DVDcka posielam na paskach , lebo som tak zvyknuty .. Nove technologie skusat a testovat sa mi nechce .. U DVD som ale nad tym rozmyslal .. predsa len DVD medium stoji 5 korun a paska liter .. zase na druhej strane si to zakaznik zaplati ..

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

velvet píše:
Pytkin píše:ivo : inak pri audiu to neni uplne tak jednoznacne .. audio je slimak .. kde nie su sektory .. len data za sebou .. je to uplne ine , ako datove CD ..

Inak ten DDP image je dobra vec .. Ale este som nevidel software pri audio cd , co by to robil .. pri DVD VIdeo to maju vsetky profesionalne softy ..
Mají to softwary od Sonic Studio: PremasterCD a Soundblade
Také to (pokud si dobře vzpomínám) bývalo možno jako "optional" dokoupit k Bias Peak.
Myslím ale, že lisovny v ČR DDP image (audio) neznají.
... umi ho samozrejme i MAGIX Sequoia, starsi sestra Samplitude.

Obrázek
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Trošku jsem to ted zkoumal a snažil se najít optimální model předávání finálního masteru. Vypalování CD je ošemetný proces a jeho úspěšnost závbisí na spoustě faktorů (vypalovačka, medium, datový tok atd.).

Nedávno jsem posílal master CD do Austrálie k výrobě a klienti mi pak zděšeně hlásili, že ve výrobě na něm prý našli nějaké chyby - what to do. Tak jsem se s nimi zkontaktoval a oni tvrdili, že tam mají nějaké speciální analyzéry za x tisíc USD (a že by mi mohli dát kontakt kde je koupit :)) a že tam našli chyby třídy C či co a že sice běžné přehrávače to můžou eliminovat, ale přece jen ... a že prý to můžou za 200 AUD opravit atd. To bylo divné. Zkusil jsem to vypálit tady ještě jednou na dvě CD,udělal phase cancellation kontrolu, no problem, Samplitude i předtím hlásila 0 errors found. Poslal jsem jim cue/wav image. A pak mi hlásili že i tam jejich výrobna našla nějaké chyby (a poslali kopii nějakého hlášení). Jenomže tohle už byla zjevná blbost, protože to byly typy chyb týkající se samotného disku/vypáleného média a to zjevně museli vypálit sami, jinak by to CD z image neměli ... Pak jsem to konzultoval s jinými lidmi a řekli, že tohle je klasika - výrobny se snaží přivydělat a reportují chyby na master médiích. Když jsem se jich pak zeptal jak může mít cue/wav image tento typ chyb, už se nějak odmlčeli ...

Ideální výstup je skutečně DDP - to je finální formát těsně před lisováním CD, export do tohoto formátu tedy eliminuje všechny vypalovací rituály a problémy s nimi spojené.

Snažil jsem se občas posílat do lisoven cue/wav image, ale jednak to tam musí znovu vypálit na CD a jednak měli často zvláštní komentáře, že berou jen ISO image, což je hloupost, protože ISO není audio formát a nezachytí ani ISRC kody atd. , prostě jim to nějak nevonělo. Nakonec to párkrát z cue/wav udělali.

DDP export je považovaný za "ultimate" mastering výstup, ale třeba v případě Samplitude se musí připlatit 1500 EUR ... Tím že jsem přešel na Maca, otevřely se zajímavé možnosti finálního výstupu masteringu a objevil jsem pár programů, které DDP image umějí exportovat, což je super. Takže odted budu dodávat finální master jako DDP image.

Každá lisovna by tento formát měla akceptovat - ve Fermatě Čelákovice mě ujistili že není problém.

Takže mě těší, že jsem ted přešel na tento nejdokonalejší formát a zbavil se loterie cdček a jejich vypalování. Ještě nedávno jsem v tom udělal významný krok - pořídil jsem si 100ks "nejlepších a nejproslulejších" CD médií Taio Yuden ... a hned to vyzkoušel. Po vypálení na Verbatim AZ0 (které normálně používám) - "0 errors found", po vypálení na Taio Yuden "216 errors found" :)

Takže ať žije DDP :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jo pravda, ale jako druhý nejrozumější způsob bych asi opravdu označil CUE/WAV, protože (pokud se odkloníme od diskuse nad právě vypalováním CD) lisovny si to už zpracují na svém HW a tím pádem odpadá eventuelní tahanice s chybami na Audio Master CD. Zrovna s Fermatou jsem tohle taky právě diskutoval :-)

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ivo : jaky soft na macku si na to nasiel ?

DDP vie robit daky software okrem spominanej samplitude ? wavelab ?

cd architect to tusim nevie .. alebo ano ?

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Wavelab funguje jako DDP host, musi se do nej koupit plugin (treba DDP Solution), s nim to pak jde.

GeorgeZ

Formáty pro lisovny

Příspěvek od GeorgeZ »

pavlii píše:Jo pravda, ale jako druhý nejrozumější způsob bych asi opravdu označil CUE/WAV, protože (pokud se odkloníme od diskuse nad právě vypalováním CD) lisovny si to už zpracují na svém HW a tím pádem odpadá eventuelní tahanice s chybami na Audio Master CD. Zrovna s Fermatou jsem tohle taky právě diskutoval :-)

P.
DDP formát je výbornej, ale pozor na programy, které si to dělají trochu "po svém", typicky GEAR. Jinak, pokud má lisovna vlastní premastering, což GZ má:-), tak není problém načíst a případně opravit jakýkoli dodaný DDPčka.

Samozřejmě CUE+WAV z EACu nebo PerfectRipu taky není k zahození, ale popravdě kolik zákazníků to umí takhle připravit, že?

Jako třetí nejlepší formát bych viděl správně udělanou NRG image nebo CUEsheet s BIN souborem a CDT souborem obsahujícím CD-Text (například z CDRWinu).

Ještě k předchozí diskuzi:

Firmy, které nic "neposlouchají" ani "nekontrolují" udělají klidně cokoliv, ale občas s chybama, špatným PQ kódováním, chybnýma ISRC kódama, nekompatibilním CD-Textem apod. Samozřejmě je to pak chyba zákazníka, že si to tak dodal, ale pokud mu můžeme urychlit výrobu a ušetřit peníze na vadné výrobě, tak proč to neudělat, že? :-)

Formáty, akceptujeme skoro jakýkoli: DDP, CMF, NRG, CUE+BIN+CDT, CUE+WAV, C2D, CCD/IMG, MDS/MDF, AIFF, APE, FLAC na čemkoliv ... CD-R, DVD+-R, DAT, HDD, Flash, analog.pásy ...
No, dost bylo reklamy :-) ...

Verbatim DataLife Plus by měly být kvalitní média. Taiyo Yuden jsou určitě jedny z nejlepších médií, pálím na ně denně audia 8x na Lite-Once a verifikuju to a 99% je OK a bez C2 chyb.

Z Loděnice zdraví
Přílohy
CD-Audio-Technicke-podminky.pdf
CD Audio - technické podmínky pro lisování
(121.63 KiB) Staženo 138 x
Jiří Zita
Premastering
GZ Media Loděnice
http://www.gzmedia.cz
http://www.gzvinyl.com

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no .. mna by skorej zaujimalo ako dostat daky datovy format z CD architekta , alebo z Wavelabu ..

GeorgeZ

Příspěvek od GeorgeZ »

Ivo píše:...
Snažil jsem se občas posílat do lisoven cue/wav image, ale jednak to tam musí znovu vypálit na CD a jednak měli často zvláštní komentáře, že berou jen ISO image, což je hloupost, protože ISO není audio formát a nezachytí ani ISRC kody atd. , prostě jim to nějak nevonělo. Nakonec to párkrát z cue/wav udělali....
Jo, ještě aby bylo jasný, tak žádný dodaný soubory nevypalujeme na CD, aby se pak následně znovu grabovaly ... to je přece naprosto zbytečný mezikrok a hrozily by další problémy .... kdysi v prehistorii se to prý takto dělalo, ale pokud ještě i dnes to takto někdo provozuje, tak radím od něj na míle daleko ...

Běžný postup je převést dodanou "CD master image" CUE+BIN/NRG/....atd. přímo na DDP a ty pak nechat zpracovat glassmasteringem.

Jedinej důvod pro vypalování CD Audio z dodaných souborů (image) vidím pro kontrolu správnosti zobrazení CD-Textu (nestandardní znaky, diakritika atd.) ve stolních přehrávačích. Tam to má smysl, ale stejně se to pálí z finálních DDP, ze kterých se to i glassmasteruje.
Jiří Zita
Premastering
GZ Media Loděnice
http://www.gzmedia.cz
http://www.gzvinyl.com

krokyn

Příspěvek od krokyn »

GeorgeZ: díky za zajímavý materiál.
Docela mne překvapila délka offsetů. Kvůli zpoždění přehrávačů jsem se dosud setkal s doporučeným minimálním offsetem 8 framů (a to v době, když jsem pálil ještě ze starého Masterlistu CD).
Osobně nechávám před tracky s pregapem offset 15 framů, u začátků hudebních vět 10 framů, v případě attacca vět zmíněných 8 framů. Ještě se mi nestalo, že by nějaký přehrávač ukousl začátek. Na konec tracků, po nichž následuje pregap a na konec CD přidávám 20 a více framů (je fakt, že audio má vždy dost času na doznění do ticha, navíc jsou začátky a konce ošetřeny fady).

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tak jsem dnes zaslal do výrobny DDP image (stažení z ftp) a všechno šlo jako po másle ... (vytvoření i přijetí) . Takže asi dávám sbohem frustrující a nespolehlivé staromodni alchymii vypalování master CD ... (CD jsem ještě před zasláním zpětně vypálil přímo z DDP image a dal kapele k poslechu pro finální kontrolu, což je hodně dobrá kontrola, protože to šlo přímo z výrobního formátu) ...

Odpovědět