Udělat 100% identickou kopii audio CD, ale především znamená ho precizně nagrabovat. To ani po letech není úplně samozřejmý úkon a z principu věci je v tom značná porce "fuzzy" logiky a heuristiky. Leda, že by tam měli nějaké mašiny, co to CD přečtou od začátku do konce včetně subkanálů a synchronně z toho hned smaží matrici bez mezikroku ukládání do souborů, ale to se mi moc nezdá.Ivo píše:No nevím. Podle mě tam prostě udělají 100% identickou kopii toho co jim tam člověk přinese .... a namnoží ji.
Mastering
Mají to softwary od Sonic Studio: PremasterCD a SoundbladePytkin píše:ivo : inak pri audiu to neni uplne tak jednoznacne .. audio je slimak .. kde nie su sektory .. len data za sebou .. je to uplne ine , ako datove CD ..
Inak ten DDP image je dobra vec .. Ale este som nevidel software pri audio cd , co by to robil .. pri DVD VIdeo to maju vsetky profesionalne softy ..
Také to (pokud si dobře vzpomínám) bývalo možno jako "optional" dokoupit k Bias Peak.
Myslím ale, že lisovny v ČR DDP image (audio) neznají.
velvet : jo Sonic to verim .. aj v Scenariste (DVD-Video authoring) to je ..
Neviem .. Ja som sa s DDP este nestretol .. Aj DVDcka posielam na paskach , lebo som tak zvyknuty .. Nove technologie skusat a testovat sa mi nechce .. U DVD som ale nad tym rozmyslal .. predsa len DVD medium stoji 5 korun a paska liter .. zase na druhej strane si to zakaznik zaplati ..
Neviem .. Ja som sa s DDP este nestretol .. Aj DVDcka posielam na paskach , lebo som tak zvyknuty .. Nove technologie skusat a testovat sa mi nechce .. U DVD som ale nad tym rozmyslal .. predsa len DVD medium stoji 5 korun a paska liter .. zase na druhej strane si to zakaznik zaplati ..
... umi ho samozrejme i MAGIX Sequoia, starsi sestra Samplitude.velvet píše:Mají to softwary od Sonic Studio: PremasterCD a SoundbladePytkin píše:ivo : inak pri audiu to neni uplne tak jednoznacne .. audio je slimak .. kde nie su sektory .. len data za sebou .. je to uplne ine , ako datove CD ..
Inak ten DDP image je dobra vec .. Ale este som nevidel software pri audio cd , co by to robil .. pri DVD VIdeo to maju vsetky profesionalne softy ..
Také to (pokud si dobře vzpomínám) bývalo možno jako "optional" dokoupit k Bias Peak.
Myslím ale, že lisovny v ČR DDP image (audio) neznají.

Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
Trošku jsem to ted zkoumal a snažil se najít optimální model předávání finálního masteru. Vypalování CD je ošemetný proces a jeho úspěšnost závbisí na spoustě faktorů (vypalovačka, medium, datový tok atd.).
Nedávno jsem posílal master CD do Austrálie k výrobě a klienti mi pak zděšeně hlásili, že ve výrobě na něm prý našli nějaké chyby - what to do. Tak jsem se s nimi zkontaktoval a oni tvrdili, že tam mají nějaké speciální analyzéry za x tisíc USD (a že by mi mohli dát kontakt kde je koupit
) a že tam našli chyby třídy C či co a že sice běžné přehrávače to můžou eliminovat, ale přece jen ... a že prý to můžou za 200 AUD opravit atd. To bylo divné. Zkusil jsem to vypálit tady ještě jednou na dvě CD,udělal phase cancellation kontrolu, no problem, Samplitude i předtím hlásila 0 errors found. Poslal jsem jim cue/wav image. A pak mi hlásili že i tam jejich výrobna našla nějaké chyby (a poslali kopii nějakého hlášení). Jenomže tohle už byla zjevná blbost, protože to byly typy chyb týkající se samotného disku/vypáleného média a to zjevně museli vypálit sami, jinak by to CD z image neměli ... Pak jsem to konzultoval s jinými lidmi a řekli, že tohle je klasika - výrobny se snaží přivydělat a reportují chyby na master médiích. Když jsem se jich pak zeptal jak může mít cue/wav image tento typ chyb, už se nějak odmlčeli ...
Ideální výstup je skutečně DDP - to je finální formát těsně před lisováním CD, export do tohoto formátu tedy eliminuje všechny vypalovací rituály a problémy s nimi spojené.
Snažil jsem se občas posílat do lisoven cue/wav image, ale jednak to tam musí znovu vypálit na CD a jednak měli často zvláštní komentáře, že berou jen ISO image, což je hloupost, protože ISO není audio formát a nezachytí ani ISRC kody atd. , prostě jim to nějak nevonělo. Nakonec to párkrát z cue/wav udělali.
DDP export je považovaný za "ultimate" mastering výstup, ale třeba v případě Samplitude se musí připlatit 1500 EUR ... Tím že jsem přešel na Maca, otevřely se zajímavé možnosti finálního výstupu masteringu a objevil jsem pár programů, které DDP image umějí exportovat, což je super. Takže odted budu dodávat finální master jako DDP image.
Každá lisovna by tento formát měla akceptovat - ve Fermatě Čelákovice mě ujistili že není problém.
Takže mě těší, že jsem ted přešel na tento nejdokonalejší formát a zbavil se loterie cdček a jejich vypalování. Ještě nedávno jsem v tom udělal významný krok - pořídil jsem si 100ks "nejlepších a nejproslulejších" CD médií Taio Yuden ... a hned to vyzkoušel. Po vypálení na Verbatim AZ0 (které normálně používám) - "0 errors found", po vypálení na Taio Yuden "216 errors found"
Takže ať žije DDP
Nedávno jsem posílal master CD do Austrálie k výrobě a klienti mi pak zděšeně hlásili, že ve výrobě na něm prý našli nějaké chyby - what to do. Tak jsem se s nimi zkontaktoval a oni tvrdili, že tam mají nějaké speciální analyzéry za x tisíc USD (a že by mi mohli dát kontakt kde je koupit

Ideální výstup je skutečně DDP - to je finální formát těsně před lisováním CD, export do tohoto formátu tedy eliminuje všechny vypalovací rituály a problémy s nimi spojené.
Snažil jsem se občas posílat do lisoven cue/wav image, ale jednak to tam musí znovu vypálit na CD a jednak měli často zvláštní komentáře, že berou jen ISO image, což je hloupost, protože ISO není audio formát a nezachytí ani ISRC kody atd. , prostě jim to nějak nevonělo. Nakonec to párkrát z cue/wav udělali.
DDP export je považovaný za "ultimate" mastering výstup, ale třeba v případě Samplitude se musí připlatit 1500 EUR ... Tím že jsem přešel na Maca, otevřely se zajímavé možnosti finálního výstupu masteringu a objevil jsem pár programů, které DDP image umějí exportovat, což je super. Takže odted budu dodávat finální master jako DDP image.
Každá lisovna by tento formát měla akceptovat - ve Fermatě Čelákovice mě ujistili že není problém.
Takže mě těší, že jsem ted přešel na tento nejdokonalejší formát a zbavil se loterie cdček a jejich vypalování. Ještě nedávno jsem v tom udělal významný krok - pořídil jsem si 100ks "nejlepších a nejproslulejších" CD médií Taio Yuden ... a hned to vyzkoušel. Po vypálení na Verbatim AZ0 (které normálně používám) - "0 errors found", po vypálení na Taio Yuden "216 errors found"

Takže ať žije DDP

Jo pravda, ale jako druhý nejrozumější způsob bych asi opravdu označil CUE/WAV, protože (pokud se odkloníme od diskuse nad právě vypalováním CD) lisovny si to už zpracují na svém HW a tím pádem odpadá eventuelní tahanice s chybami na Audio Master CD. Zrovna s Fermatou jsem tohle taky právě diskutoval 
P.

P.
Formáty pro lisovny
DDP formát je výbornej, ale pozor na programy, které si to dělají trochu "po svém", typicky GEAR. Jinak, pokud má lisovna vlastní premastering, což GZ má:-), tak není problém načíst a případně opravit jakýkoli dodaný DDPčka.pavlii píše:Jo pravda, ale jako druhý nejrozumější způsob bych asi opravdu označil CUE/WAV, protože (pokud se odkloníme od diskuse nad právě vypalováním CD) lisovny si to už zpracují na svém HW a tím pádem odpadá eventuelní tahanice s chybami na Audio Master CD. Zrovna s Fermatou jsem tohle taky právě diskutoval
P.
Samozřejmě CUE+WAV z EACu nebo PerfectRipu taky není k zahození, ale popravdě kolik zákazníků to umí takhle připravit, že?
Jako třetí nejlepší formát bych viděl správně udělanou NRG image nebo CUEsheet s BIN souborem a CDT souborem obsahujícím CD-Text (například z CDRWinu).
Ještě k předchozí diskuzi:
Firmy, které nic "neposlouchají" ani "nekontrolují" udělají klidně cokoliv, ale občas s chybama, špatným PQ kódováním, chybnýma ISRC kódama, nekompatibilním CD-Textem apod. Samozřejmě je to pak chyba zákazníka, že si to tak dodal, ale pokud mu můžeme urychlit výrobu a ušetřit peníze na vadné výrobě, tak proč to neudělat, že?

Formáty, akceptujeme skoro jakýkoli: DDP, CMF, NRG, CUE+BIN+CDT, CUE+WAV, C2D, CCD/IMG, MDS/MDF, AIFF, APE, FLAC na čemkoliv ... CD-R, DVD+-R, DAT, HDD, Flash, analog.pásy ...
No, dost bylo reklamy

Verbatim DataLife Plus by měly být kvalitní média. Taiyo Yuden jsou určitě jedny z nejlepších médií, pálím na ně denně audia 8x na Lite-Once a verifikuju to a 99% je OK a bez C2 chyb.
Z Loděnice zdraví
- Přílohy
-
- CD-Audio-Technicke-podminky.pdf
- CD Audio - technické podmínky pro lisování
- (121.63 KiB) Staženo 138 x
Jo, ještě aby bylo jasný, tak žádný dodaný soubory nevypalujeme na CD, aby se pak následně znovu grabovaly ... to je přece naprosto zbytečný mezikrok a hrozily by další problémy .... kdysi v prehistorii se to prý takto dělalo, ale pokud ještě i dnes to takto někdo provozuje, tak radím od něj na míle daleko ...Ivo píše:...
Snažil jsem se občas posílat do lisoven cue/wav image, ale jednak to tam musí znovu vypálit na CD a jednak měli často zvláštní komentáře, že berou jen ISO image, což je hloupost, protože ISO není audio formát a nezachytí ani ISRC kody atd. , prostě jim to nějak nevonělo. Nakonec to párkrát z cue/wav udělali....
Běžný postup je převést dodanou "CD master image" CUE+BIN/NRG/....atd. přímo na DDP a ty pak nechat zpracovat glassmasteringem.
Jedinej důvod pro vypalování CD Audio z dodaných souborů (image) vidím pro kontrolu správnosti zobrazení CD-Textu (nestandardní znaky, diakritika atd.) ve stolních přehrávačích. Tam to má smysl, ale stejně se to pálí z finálních DDP, ze kterých se to i glassmasteruje.
GeorgeZ: díky za zajímavý materiál.
Docela mne překvapila délka offsetů. Kvůli zpoždění přehrávačů jsem se dosud setkal s doporučeným minimálním offsetem 8 framů (a to v době, když jsem pálil ještě ze starého Masterlistu CD).
Osobně nechávám před tracky s pregapem offset 15 framů, u začátků hudebních vět 10 framů, v případě attacca vět zmíněných 8 framů. Ještě se mi nestalo, že by nějaký přehrávač ukousl začátek. Na konec tracků, po nichž následuje pregap a na konec CD přidávám 20 a více framů (je fakt, že audio má vždy dost času na doznění do ticha, navíc jsou začátky a konce ošetřeny fady).
Docela mne překvapila délka offsetů. Kvůli zpoždění přehrávačů jsem se dosud setkal s doporučeným minimálním offsetem 8 framů (a to v době, když jsem pálil ještě ze starého Masterlistu CD).
Osobně nechávám před tracky s pregapem offset 15 framů, u začátků hudebních vět 10 framů, v případě attacca vět zmíněných 8 framů. Ještě se mi nestalo, že by nějaký přehrávač ukousl začátek. Na konec tracků, po nichž následuje pregap a na konec CD přidávám 20 a více framů (je fakt, že audio má vždy dost času na doznění do ticha, navíc jsou začátky a konce ošetřeny fady).
Tak jsem dnes zaslal do výrobny DDP image (stažení z ftp) a všechno šlo jako po másle ... (vytvoření i přijetí) . Takže asi dávám sbohem frustrující a nespolehlivé staromodni alchymii vypalování master CD ... (CD jsem ještě před zasláním zpětně vypálil přímo z DDP image a dal kapele k poslechu pro finální kontrolu, což je hodně dobrá kontrola, protože to šlo přímo z výrobního formátu) ...