Mastering uz v sequenceru, nebo vsechno jinde?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
xZoomer
Příspěvky: 35
Registrován: 03 led 2005 13:37

Mastering uz v sequenceru, nebo vsechno jinde?

Příspěvek od xZoomer » 16 črc 2005 10:40

Mam skladbu nahranou v sequenceru (bici, basa, kytary, zpev). Je dobry, kdyz uz pred masteringem, mam na vystupu ze sequenceru nataveny efekty: copressor, Enhancer, Multiband, L2, S1(Waves). Mastering pak delam ve Sounforgi tak ze tam dam vetsinou jen Acoustic mirror na "otepleni zvuku-analog" a nejaky Compressor a Multiband. Myslite ze je to Ok, nebo je lepsi na vystup ze sequenceru nedavat nic a pak to tam vsechno narvat v Sound Forgi? Jak mam ale docilit aby to z toho sequenceru nelezlo prebuzeny, kdyz na vystupu nebude ani compressor? Aby to nekde nebylo hrozne potichu a nekde to zase nelezlo pres. Jinak tam mam nastaveny efekty na jednotlivych nastrojich, na bicich comp. a reverb, kytary taky comp a rev, basa maxbass a comp., ale to by melo by v pohode ne?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 16 črc 2005 14:05

na co tam mas dva kompresory? a pak zase v sf kompresor a kompresor? clovece to je uplna blbost.
fakt si to nejdriv ujasni. myslim ze takhle ten zvuk musi bejt uplne placatej, ne-li jinak zmrsenej. treba se pletu, ale tohle fakt postrada naznak toho, ze bys vedel proc tam ty jednotlivy pluginy davas a co vlastne maji za funkci.

crumar
Příspěvky: 3
Registrován: 19 lis 2004 19:21

Příspěvek od crumar » 16 črc 2005 17:57

to biscuit
A co ked sa xZoomer riadi sluchom? Nemusis ho tu hned zhadzovat. K urcitemu vysledku sa da dostat roznymi sposobmi.
.:---:.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 16 črc 2005 18:52

No to aby ti mix nelez na master savli pres 0dB se dela tak, ze ti spicky vetsinou lezou na -6dB a obcas vyletej na -3dB. Ten mix by mel byt tak vyrovnanej bez kompresoru, ze by se tam nemely stavat nejaky excesy...... ale neni to matika, takze se to neda uplne takhle zvseobecnit. Mam dojem, ze v tom hodne plaves.

1) nastav si hrube hlasitosti jednotlivejch stop tak, aby to celkove delalo okolo tech -6dB

2) pak to jemne dolad, pripadne master savli o neco stahni podle potreby

3) kdyz ma nejaka stopa dynamicky excesy, tak na ni pouzij kompresor, ale proboha s rozumem, aby to zabiralo jenom, kdyz nastane exces, ne to tim uplne srovnat

4) na master savli si dej jeden rozumnej kompresor, kterej to bude tmelit, ale nemel by brat vic jak -2 -3 dB, jestli bere vic, uz to muze byt chyba


Na "otepleni" zvuku kasli, to sou koniny, vetsinou to ten zvuk nici... konvoluce nebo cokoli.

Jestli nemas moc zkusenosti, master udelej tak, ze vezmes L2 a jemne seberes spicky tak, ze to bude brat -1 az -4dB vic je konina.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 16 črc 2005 20:10

2 crumar a xzmr: predem chci upozornit, ze nikoho neshazuju. kdybych xzoomerem opovrhoval, tak se nenamaham neco psat. ti co maji nejakou zkusenost s praci se zvukem, mi urcite daj za pravdu, ze tahle konfigurace je blabol.
nicmene se omlouvam za muj nevybiravej zpusob sdeleni tohoto faktu :)
sorry
jedno pravidlo/moudrost na konec: mene je nekdy (u zacatecniku (tedy plati i pro me)) vice! myslim, ze to napsal i carloff ve sve prirucce pro domaci mastering, kteraz mi byla nesmirne uzitecnou - takze doporucuji:
http://www.ezone.techno.cz/dload.php?ac ... &file_id=7

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 16 črc 2005 21:05

to Matucha: -4dB na Maximizeru je většinou málo, za předpokladu, že to neprolezlo před tím ještě nečim, co to stlačuje (multiband atd.). Když si pustíš vedle toho nahrávku, která splňuje dnešní rádiový standardy, tak ti to asi bude hrát potišejc a kdo je nejhlasitější - vyhrává :-) Cílem masteringu je kromě všech zkompaktnění zvuku dostat nahrávku na maximální hlasitostní úroveň, která ještě nahrávku kvalitativně neznehodnotí. Bohužel i za cenu ořezanejch špiček. Mluvim o dynamický hudbě s bicíma a syn?ákama. Na diskotéce jedou často na max výkon aparátu a tichou nahrávku DJ neocení ... Musí to šlapat. I když se hlasitostní dynamika dost stlačí, tak pořád dynamiku dělaj frekvenční změny (kopák, basa). Nejlepší (většinou zahraniční) nahrávky poznáš tak, že hrajou hlasitě tak, že to je až neuvěřitelný a navíc to má pořád super dynamiku. Ale je to i v aranži a mixu.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 16 črc 2005 21:43

Oni to ale taky prehanej a je to vseobecnej nesvar. -6dB RMS je prasarna, stejne jako klipovani prevodniku... tohle je docela bezna praxe v popu a nejen tam.

Na druhy souhlasim, dobra aranz-nahravka-mix casto hraje sama a fakt staci jenom -1dB na L2 a ses uplne akorat nahlas.

Zase sou veci, ktery sou smichany tak hloupe, ze fakt nezbyva nez to narvat do komprese a limiteru vic (couha snare treba).

Jenze kdyz xZoomer pise co pise, tak spis radim at se zameri na mix, ze ten se mi evidentne zda jako problem, podle toho co popisuje. A ze zkusenosti vim, ze opravdu nepotrebuju vic jak 4dB (max) na limiteru, zvlast kdyz je pred nim este 3dB brany kompresorem, do kteryho micham. Vsechno radikalne nad to uz zavani chybama v mixu a vyustuje to v ty symptomy, co xZ popisuje ze ma. Pravdepodobne nema poreseny dobre ani eqcka, protoze zrovna kvuli tomu prani se veci v mixu o misto se takovy nesrovnalosti v pomerech taky dejou. (neco jako vytahnu vokal... super uz ho slysim a je to fajn... ale kurna kytara je potichu, inu vytahnu kytaru... kde sou bici, no tak je vytahnu... trochu nanic).

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 16 črc 2005 23:43

Souhlas :-)

xZoomer
Příspěvky: 35
Registrován: 03 led 2005 13:37

Příspěvek od xZoomer » 18 črc 2005 11:20

crumar píše:to biscuit
A co ked sa xZoomer riadi sluchom? Nemusis ho tu hned zhadzovat. K urcitemu vysledku sa da dostat roznymi sposobmi.
...crumar to presne vystih, ridim se spis sluchem, protoze jsem spis muzikant nez zvukar. Zatim jsem toho moc nenamixoval a delam to spis metodou pokus omyl, ale nejak ty zkusenosti musi clovek nabrat. Manual z Ezone o home masteringu jsem si sice nastudoval, ale taky to neni univerzalni. Carloff tam pise zrovna o tom lampovym otepleni efektem Acoustic mirror (Sound Forge), tak to jsem zkusil a pripada mi to ze to zvuk nemrsi, ale naopak mu to paradne pomuze...(to Matucha). Kazdopadne Matucha to asi nejlip odhad a poradil, zkusim poladit EQ, stahnu compressory a zkusim aplikovat ten L2 a uvidim...teda uslysim jak to bude znit. Dik xZmR

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 črc 2005 11:27

ja by som navrhoval radsej kjaeraus classic master limiter namiesto L2. na rozdiel od spatne nastavenej L2 nikdy nekresli. spatne nastavena L2 = ak sa pouzije interny "inteligentny" mod pre attack/release potazne skoro akykolvek preset...

xZoomer
Příspěvky: 35
Registrován: 03 led 2005 13:37

Příspěvek od xZoomer » 18 črc 2005 11:32

...a jeste jedna zkusenost. Zkusil jsem vyexportovat ze sequenceru, skladbu, tak jak ji mam nastavenou (se vsema tema nemozne nastavenejma efektama na vystupu COMPR, MULTIB, ENHANCER, L2, S1,atd.) a v Sound Forgi tam dal jen te Acoustic mirror. A pak jsem jsem zkusil variantu, kde jsem v sequenceru dal vsechny efekty na vystupu pryc a vsechno jsem stahnul, aby to nelezlo pres, a pak jsem tam vsechny ty efekty dal az v SF (vlastne jako podle Carloffova manualu- Comp, Multiband, Enhancer, L2, S1, + zase Acoustic Mirror) a ten vyslednej sound, byl o dost horsi nez ten "muj". Takze se asi budu spis ridit tim sluchem, a budu brat v potaz vsechny ty rady co jsem dostal.

xZoomer
Příspěvky: 35
Registrován: 03 led 2005 13:37

Příspěvek od xZoomer » 18 črc 2005 11:34

kexik píše:ja by som navrhoval radsej kjaeraus classic master limiter namiesto L2. na rozdiel od spatne nastavenej L2 nikdy nekresli. spatne nastavena L2 = ak sa pouzije interny "inteligentny" mod pre attack/release potazne skoro akykolvek preset...
...ty prednastaveny presety (napr. Hi res CD master) jsou k necemu?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 črc 2005 11:44

hi res cd master je specialne nahovno :)
pravdepodobne existuje track na ktory sa da pouzit, ale ja som taky zatial nevytvoril...

L2 je fajn, ale musi sa pouzivat s rozumom; stiahni si ten kjeraus, je zadarmo a je vazne dobry, myslim ze budes prijemne prekvapeny. samozrejme jak pise matucha, je to limiter, takze by nemal obhryzat nic ine len spicky a len o par decibelov.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 18 črc 2005 20:05

xZoomer - usi predevsim bez diskuze

taky to moc neprehanej, osobne kdyz vidim, ze mam na necem hodne pluginu, tak uz sem z toho nesvuj, idealni je zadnej plugin ;-).

Libilo se mi, co rikal Fletcher: clovek musi zjistit co vsechny ty tlacitka a kroutitka delaj a pak jich pouzit co nejmin to de.

Jina vec, hooodne dulezita. Hlasitost. Objektivne horsi/mensi/tenci zvuk pokud je hlasitejc nez objektivne lepsi/vetsi/tlustci zvuk ma tendenci subjektivne znit lip... a to i pri rozdilech 0.1dB

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 18 črc 2005 20:17

matucha píše:
taky to moc neprehanej, osobne kdyz vidim, ze mam na necem hodne pluginu, tak uz sem z toho nesvuj, idealni je zadnej plugin ;-).

Libilo se mi, co rikal Fletcher: clovek musi zjistit co vsechny ty tlacitka a kroutitka delaj a pak jich pouzit co nejmin to de.
navrhuju to nekam vytesat a nejlip tak, aby to vsichni videli a museli si to precist.

Odpovědět