Nahrávám jednu folkovou kapelu, která hraje ve složení 2 kytary a kontrabas. Jinak samozřejmě všíchni zpívají a občas tam přidáme něco navíc aby to nebylo tak suché. Točíme to po stopách, takže můžu používat mikrofóny. Konkrétně by mně zajímaly vaše zkušenosti s nahráváním kontrabasu. Nepoužívám vůbec snímač, protože ten co basistka má se prostě použít nedá. Nahrávám dvěma mikrofóny (Rode NT1) zkoušel jsem dvě varianty:
1 oba mikrofony zhruba někam nad efka lehce od sebe
2 jeden mikrofon ke krku a druhý níž.
Ta druhá metoda je trochu problematičtější, protože se hůř vyvažuje stereo, zdá se mi lepší to v podstatě šoupnout blízko sebe a je tam hodně toho mlácení. Ale zvuk je možná takový kontrabasovější.

Stejně mám ale pocit, že to není úplně ono.
Taky řeším, jaké efekty použít, většinou dávám nějaký kompresor, né moc brutálně a nějaký hal. Ta basa ale zní většinou tak moc klasicky, oni ty písničky mají někdy trochu do roku a já kytary někdy nechávám přes snímač a pak tam ta basa působí trochu divně. Zkoušel jsem nějaký chorus, ale nevím, jestli se to na basu dává a co si ještě můžu dovolit. Mimochodem nemáte typ na nějaký kvalitní chorus nebo flanger?
Tak asi tak. Díky za každou reakce