Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2520
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Stan »

@biscuit: Jasne chapu ten muj koment byl spise volny pokracovani tve uvahy pro IvanB ;)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9447
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od biscuit »

fractal: treba mel neblahou zkusenost s kapavkou ;-) (clap resp. claps = gonorrhea)

stan: jo, ja to taky jen zkousel upresnit ;-)

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 421
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

biscuit píše:
30 čer 2019 14:08
jak se lidi chopi kompresoru (bez triggeru) a mysli si, ze s nim neco zazracne vyresi "skompresovat viac ten synth", namisto aby se skutecne zamysleli a zapojili trochu fantazii (to neni mireno na ivana b, je to jen paradni ukazkovej pripad).
biscuit, myslím, že toto nie je o fantázii, ale o skúsenostiach. úprimne - prvá vec, čo mi napadla, hneď bola, že to bude chcieť kompresor. Iné techniky, ako z tohto von, sú mi zatiaľ neznáme. Každopádne sa na základe vašich tipov pohrám aj povedzme s tým timingom (zatiaľ nemám ani poňatie, že ako) alebo orezom kolidujúcich frekvencií.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2520
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Stan »

Dalsi z moznosti je zkusit dynamincky EQ.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9447
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od biscuit »

ivanb: ja si prave myslim a nevim jestli to je, nebo neni o zkusenostech, ze kazdej kompresor v retezci by si kazdej mel dvakrat rozmyslet. troufnu si rict, ze se pouzije rocne ve svete asi tak 76 % kompresoru neopodstatnene :-)

timing - staci ti posouvat event o milisekundy v casove ose - vypni kvantizaci a zkousej posunovat a poslouchej.
ekvalizace, stereo - zamysli se, jestli oba zvuky potrebujes mit v plny tucnosti, jestli nekteremu z nich neuskodi, kdyz ho treba zespoda uriznes, nebo alespon omezis. treba muze fungovat i 6dB/oct hi-pass - popojizdej s frekvenci na eq - zase uslysis, co to dela. taky se da clap treba zmonit, nebo alespon od urcite frekvence dolu a synth treba roztahnout okolo (stereo imager pripadne eq v m/s rezimu). najednou uslysis, ze si ty dve veci tolik neprekazej.
no a nezapomen na ten nejobycejnejsi trik - sidechain.

fungovat muze vsechno, je to jen o estetice a vkusu, samozrejme casto funguje efektne i kombinace vic veci. btw. neboj se dobryho analyzeru, muze to pomoct ty fantazii lip fungovat ;-)

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2520
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Stan »

posledni vete :palec+:

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 421
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

Jirka Štolfa píše:
27 čer 2019 08:19
Ja casto taky micham do mulbtiband compresoru a limiteru. Presne tak jak se to nema. Takze s tim mam zkusenost.
Vrátim sa k téme. Možno to bude trochu od veci, ale tento tvoj výrok, Jirka, som si akosi zapamätal a často si ho vybavím, keď si uvedomím, že som si tiež veľmi rýchlo zvykol mixovať s limiterom na na stereo buse a stalo sa to pre mňa samozrejmosťou.

A teraz dotaz - prečo sa to akože nemá? Nesimulujeme limiterom na výstupe tak trochu výsledok po masteringu? Čo je na tom zlé, keď osekáš výstup o nejakých 2-3db? Neurobí to tak či tak aj ten, čo mastruje? Skôr by som povedal, že to je žiaduce, aby človek počul, ako sa celý mix bude správať po limiteri. Či?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9447
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od biscuit »

spíš jde o ten multiband compressor, než o ten limiter. nějakej transparentní, kterej hlídá jen špičky ničemu určitě nevadí...

ale že by to bylo žadoucí si taky nemyslím. já osobně v tom žádnej význam nevidím a vždycky jsem se snažil to mít konzistentní i bez věcí na master šavli, protože jsem vždycky měl tendenci to do toho hustit víc a víc, jak se původní motiv nabaloval, a když jsem to vypnul (master fx), tak se to často rozpadlo. taky se mi stávalo, že jsem měl problém něco do už nahuštěnýho mixu usadit novýho - drobnej zvuk, něco dynamicky jemnějšího - ztrácelo se to, nebo se to pak na sílu probojovávalo ven. netvrdím proto, že ten postup je špatnej, jen mně osobně nikdy nevyhovoval a nikdy jsem ho ani k ničemu, čeho bych nedosáhnul bez něj, nepotřeboval.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 421
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

No ja mávam skôr pocit, že mne ten limiter odhalí nepomer jednotlivých stôp, ktorý mám problém bez orezania špičiek počuť. Napríklad aj tento príklad - keď limiter oreže špičky stopy, ktorá najviac vyskakuje, ukáže sa, že po kompresii/limitácii jej intenzita po masteringu môže chýbať. Multiband je samozrejme iná téma...

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 704
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Multiband na masteru sem přestal prakticky používat, ale limiter používám furt. A netlačím to do něj, ale mám ho tam jenom jako odchyt případného zkreslení.

Odpovědět