Nechcená kompresia "clapu" vst synthom
Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom
@biscuit: Jasne chapu ten muj koment byl spise volny pokracovani tve uvahy pro IvanB 

fractal: treba mel neblahou zkusenost s kapavkou
(clap resp. claps = gonorrhea)
stan: jo, ja to taky jen zkousel upresnit

stan: jo, ja to taky jen zkousel upresnit

biscuit, myslím, že toto nie je o fantázii, ale o skúsenostiach. úprimne - prvá vec, čo mi napadla, hneď bola, že to bude chcieť kompresor. Iné techniky, ako z tohto von, sú mi zatiaľ neznáme. Každopádne sa na základe vašich tipov pohrám aj povedzme s tým timingom (zatiaľ nemám ani poňatie, že ako) alebo orezom kolidujúcich frekvencií.
Dalsi z moznosti je zkusit dynamincky EQ.
ivanb: ja si prave myslim a nevim jestli to je, nebo neni o zkusenostech, ze kazdej kompresor v retezci by si kazdej mel dvakrat rozmyslet. troufnu si rict, ze se pouzije rocne ve svete asi tak 76 % kompresoru neopodstatnene 
timing - staci ti posouvat event o milisekundy v casove ose - vypni kvantizaci a zkousej posunovat a poslouchej.
ekvalizace, stereo - zamysli se, jestli oba zvuky potrebujes mit v plny tucnosti, jestli nekteremu z nich neuskodi, kdyz ho treba zespoda uriznes, nebo alespon omezis. treba muze fungovat i 6dB/oct hi-pass - popojizdej s frekvenci na eq - zase uslysis, co to dela. taky se da clap treba zmonit, nebo alespon od urcite frekvence dolu a synth treba roztahnout okolo (stereo imager pripadne eq v m/s rezimu). najednou uslysis, ze si ty dve veci tolik neprekazej.
no a nezapomen na ten nejobycejnejsi trik - sidechain.
fungovat muze vsechno, je to jen o estetice a vkusu, samozrejme casto funguje efektne i kombinace vic veci. btw. neboj se dobryho analyzeru, muze to pomoct ty fantazii lip fungovat

timing - staci ti posouvat event o milisekundy v casove ose - vypni kvantizaci a zkousej posunovat a poslouchej.
ekvalizace, stereo - zamysli se, jestli oba zvuky potrebujes mit v plny tucnosti, jestli nekteremu z nich neuskodi, kdyz ho treba zespoda uriznes, nebo alespon omezis. treba muze fungovat i 6dB/oct hi-pass - popojizdej s frekvenci na eq - zase uslysis, co to dela. taky se da clap treba zmonit, nebo alespon od urcite frekvence dolu a synth treba roztahnout okolo (stereo imager pripadne eq v m/s rezimu). najednou uslysis, ze si ty dve veci tolik neprekazej.
no a nezapomen na ten nejobycejnejsi trik - sidechain.
fungovat muze vsechno, je to jen o estetice a vkusu, samozrejme casto funguje efektne i kombinace vic veci. btw. neboj se dobryho analyzeru, muze to pomoct ty fantazii lip fungovat

Vrátim sa k téme. Možno to bude trochu od veci, ale tento tvoj výrok, Jirka, som si akosi zapamätal a často si ho vybavím, keď si uvedomím, že som si tiež veľmi rýchlo zvykol mixovať s limiterom na na stereo buse a stalo sa to pre mňa samozrejmosťou.Jirka Štolfa píše: ↑27 čer 2019 08:19Ja casto taky micham do mulbtiband compresoru a limiteru. Presne tak jak se to nema. Takze s tim mam zkusenost.
A teraz dotaz - prečo sa to akože nemá? Nesimulujeme limiterom na výstupe tak trochu výsledok po masteringu? Čo je na tom zlé, keď osekáš výstup o nejakých 2-3db? Neurobí to tak či tak aj ten, čo mastruje? Skôr by som povedal, že to je žiaduce, aby človek počul, ako sa celý mix bude správať po limiteri. Či?
spíš jde o ten multiband compressor, než o ten limiter. nějakej transparentní, kterej hlídá jen špičky ničemu určitě nevadí...
ale že by to bylo žadoucí si taky nemyslím. já osobně v tom žádnej význam nevidím a vždycky jsem se snažil to mít konzistentní i bez věcí na master šavli, protože jsem vždycky měl tendenci to do toho hustit víc a víc, jak se původní motiv nabaloval, a když jsem to vypnul (master fx), tak se to často rozpadlo. taky se mi stávalo, že jsem měl problém něco do už nahuštěnýho mixu usadit novýho - drobnej zvuk, něco dynamicky jemnějšího - ztrácelo se to, nebo se to pak na sílu probojovávalo ven. netvrdím proto, že ten postup je špatnej, jen mně osobně nikdy nevyhovoval a nikdy jsem ho ani k ničemu, čeho bych nedosáhnul bez něj, nepotřeboval.
ale že by to bylo žadoucí si taky nemyslím. já osobně v tom žádnej význam nevidím a vždycky jsem se snažil to mít konzistentní i bez věcí na master šavli, protože jsem vždycky měl tendenci to do toho hustit víc a víc, jak se původní motiv nabaloval, a když jsem to vypnul (master fx), tak se to často rozpadlo. taky se mi stávalo, že jsem měl problém něco do už nahuštěnýho mixu usadit novýho - drobnej zvuk, něco dynamicky jemnějšího - ztrácelo se to, nebo se to pak na sílu probojovávalo ven. netvrdím proto, že ten postup je špatnej, jen mně osobně nikdy nevyhovoval a nikdy jsem ho ani k ničemu, čeho bych nedosáhnul bez něj, nepotřeboval.
No ja mávam skôr pocit, že mne ten limiter odhalí nepomer jednotlivých stôp, ktorý mám problém bez orezania špičiek počuť. Napríklad aj tento príklad - keď limiter oreže špičky stopy, ktorá najviac vyskakuje, ukáže sa, že po kompresii/limitácii jej intenzita po masteringu môže chýbať. Multiband je samozrejme iná téma...
- Jirka Štolfa
Multiband na masteru sem přestal prakticky používat, ale limiter používám furt. A netlačím to do něj, ale mám ho tam jenom jako odchyt případného zkreslení.