Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 409
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

Ahoj. Poraďte. Mám rozrobený jeden mix. Všimol som si, že jedna - nosná stopa celého mixu s vst synthom, akoby potláčala "clap", ktorý sa cez ten synth nevie prehrýzť, znie počas vstupov toho synthu podstatne tichšie a potlačene ako v tých pasážach, kde môže voľne "dýchať". Ako keby tam bol nejaký fantómový sidechain medzi tým synthom a clapom... A vôbec netuším, ze kde je problém - či je to nejaká prirodzená interakcia v mixe vyplývajúca z frekvenčných charakteristík týchto dvoch stôp, alebo nestíha HW, neviem... Nestretli ste sa s takýmto niečim? Čo s tým?
Dik

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3509
Registrován: 13 kvě 2005 20:37
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od dano »

Je uplne normalne, ze celkovy mix dokaze "zhltnut" zvuky, nehladal by som za tym nic ine. Skus nejake frekvencne analyzery, tie dokazu pekne ukazat, ktore frekvencie sa ti prekryvaju. Potom stoji za zvazenie pouzitie inych zvukov, ktore k sebe pasuju lepsie a dokazu prerazit v mixe.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2831
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Fractal »

Muzes prave ten synth sidechainovat tim clapem, tj. Vzdycky kdyz uderi, synth ustoupi do pozadi, ale zalezi na hodne vecech

Vla-sta
Příspěvky: 456
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Vla-sta »

Nejsem odborník, ale podle mě se sečtou stejný frekvence + a - a je zle, zkus synth stopu frekvenčně vyříznout v poloze té ztrácející se stopy a v té stejné frekvenci bicí vytáhnout, aby frekvenčně nešli přes sebe.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2520
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Stan »

Fractal :palec+:
Nejednodussi zpusob

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2831
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Fractal »

Stan píše:Fractal :palec+:
Nejednodussi zpusob
Já si stejně myslím, že nám neřekl celou pravdu :D

IvanB: nahoď ukázku

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 699
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Takhle z praku, bez dalších informací, bych tipoval přesně to co píše dano. Clap je poměrně širokospektrální, takže ten sežere poměrně cokoli. Ještě by mě zajímal konec. Jestli tam není třeba na master šavli limiter který ten clap spouští.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 409
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

:oops: Jirka, si to vyriešil... Na tvoj popud som pozrel master - ja si vždy na veci už prakticky po hotovom mixe zvyknem zavesiť Maximizer a samozrejme som si to neuvedomil a posledné týždne to počúval s tým maximizerom (limiterom), ktorý to sem-tam orezával, keď ten synth išiel viac. Ale bez nápovedy by som asi tápal ďalej, takže vrelá vďaka!

No, sledujem na sebe, že mi dosť často unikajú niekedy úplne základné veci... :mrgreen:

Uživatelský avatar
Jirka Štolfa
Příspěvky: 699
Registrován: 11 kvě 2013 09:16

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Ja casto taky micham do mulbtiband compresoru a limiteru. Presne tak jak se to nema. Takze s tim mam zkusenost.

Uživatelský avatar
IvanB
Příspěvky: 409
Registrován: 19 úno 2017 21:18

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od IvanB »

Ano, je to návykové :) Ma teda ale napadá, že to možno niečo signalizuje a že či nebude výsledok rovnaký aj po masteringu a teda či by som to nemal v mixe nejak tým pádom aj ošetriť. Asi skompresorovať viac ten synth, či? :?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9403
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od biscuit »

a co ten clap preladit nebo si pohrat lehce s fazi, pripadne timingem. nekdy i jednotky ms udelaji "zazrak". jde proste jen o to, jak se ty zvuky poscitaj, jestli se frekvencne krejou (jak uz je tu napsano), tak tomu jdi trochu naproti...

btw. strasne se mi libi, jak se za reseni tehle veci povazuje casto primarne kompresor. pritom je to z myho pohledu teda cesta nikam (nemluvim ted o sidechainu).

dalsi vec muze bejt i transient a vubec tvary tech zvuku ve smyslu obalek. a jeste se da vec teoreticky resit (nebo ji alespon menit) i z pohledu pravolevyho prostoru, mozna i predozadniho.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2831
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Fractal »

Po dlouhe době věcná debata na ezone :wink:

Jedno z rychlych řešení je dát na stopu toho clapu limiter, nebo soft/hard clip udělátko

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 2520
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Stan »

@biscuit: Samozrejme se da pohrat s fazi, casovanim nebo s funadmantalni frekvenci clapu ale nerychlejsi reseni je osvedceny sidachain jak psal Fractal hned na zacatku. Taky jsem je chtel zminit vedle dalsich metod jak nato ale jednim z faktoru je zaprve kolik casu producent ma a a pokud ho ma dost jestli ve vysledku tyto dalsi metody prinesou lepsi reseni ci jsou tyto metody spise o ziskani praxe s vyse uvedenymi ci jak vybrat nebo upravit zvuky tak aby se co nejmene prekryvaly a ve vysledku byly oba dostatecne zretelene atd atd. Samozrejme zalezi na zvucich ktere je treba oddelit, ale u clapu ktery ma ostry transient by jsem to resil nejspise sidechainem.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 9403
Registrován: 22 črc 2004 02:58
Vybavení

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od biscuit »

jak jsem psal, sidechain jsem nekomentoval/nekritizoval. ve vztahu k sc mi slo jen o to, ze je sice instantni (a na 99 % funkcni) reseni, ktery ale vubec nejde k podstate problemu.

ale hlavne jsem narazel na to, jak se lidi chopi kompresoru (bez triggeru) a mysli si, ze s nim neco zazracne vyresi "skompresovat viac ten synth", namisto aby se skutecne zamysleli a zapojili trochu fantazii (to neni mireno na ivana b, je to jen paradni ukazkovej pripad).

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2831
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nechcená kompresia "clapu" vst synthom

Příspěvek od Fractal »

Ja sem dělal kdyi dávno collab s týpkem co nenáviděl mainstream. Byl to prostě takovy ultra hardkor alternativ independent musician. Tak tvoříme tvoříme, celkem se daří a naráz slyšim: "ale ten clap dáš okamžitě do pi.., že jo!?"

Odpovědět