O co jde pri mixu?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
diplo
Příspěvky: 65
Registrován: 30 led 2013 07:31

O co jde pri mixu?

Příspěvek od diplo » 28 kvě 2013 15:22

Ahoj lidi, pro vsechny z vas asi stupidni otazka ktera tu aspon stokrat zaznela.
ale chci se zeptat o co jde pri mixovani? o masteringu vim, ze jde o finalni upravu jiz zkonvertovaneho tracku (hrani si s eq atd.) ale co to znamena ten mix?? mam to chapat jakoze to je samotny arrangement?

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od Ivo » 28 kvě 2013 15:35

První krok je nahrát jednotlivé stopy všech nástrojů a vokálů - pokud se vše přehraje naráz jen tak, jak je to na té hromadě, výsledek bude samozřejmě trochu blábol. Mix znamená zvukově je upravit tak (každou jednotlivě i v rámci celku), aby výsledek zněl skvěle, vyváženě, přehledně, prostorově, čitelně atd. Prostřednictvím úpravy hlasitostí jednotlivých stop, jejich rozmístění ve stereu a v prostoru, frekvenční a dynamickou úpravou (stop, submixů atd.) a další spoustou triků a metod.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od biscuit » 28 kvě 2013 16:17

u mixu jde o zvukovou estetiku. vse doladit tak, aby to jako celek znelo co nejlip. btw. divna otazka...

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od MDudas » 29 kvě 2013 02:56

diplo píše:Ahoj lidi, pro vsechny z vas asi stupidni otazka ktera tu aspon stokrat zaznela.
stokrat nezaznela.
nie kazdy ma taku odvahu... :)

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od FracturDNB » 29 kvě 2013 03:27

Ivo píše:První krok je nahrát jednotlivé stopy všech nástrojů a vokálů - pokud se vše přehraje naráz jen tak, jak je to na té hromadě, výsledek bude samozřejmě trochu blábol. Mix znamená zvukově je upravit tak (každou jednotlivě i v rámci celku), aby výsledek zněl skvěle, vyváženě, přehledně, prostorově, čitelně atd. Prostřednictvím úpravy hlasitostí jednotlivých stop, jejich rozmístění ve stereu a v prostoru, frekvenční a dynamickou úpravou (stop, submixů atd.) a další spoustou triků a metod.
Mám otázku:
Celkovy mix by sa mal robiť po dokončení celkovej stavby tracku.Mám rozrobbený track tak cca do polky,a už mam zaplnenych 25 kanálov na mixe a dosť mi to celé seká a praská občas,proste mám tam už moc vela veci a to nemam ani celkovu stavbu hotovu,a každy novy zvuk ktory spravím/pridám samozrejme tiež upravujem EQ,reverb atd...a to su zas dalšie zaplnene kanale.Bicie som si už "namixoval" v Alloy 2 a tak isto aj basu ktoru mam z layer-ovanú,teda,,High pass,,Low pass,,Mid bass,,Low Mid,,High Mid,,+ subbass...

No a tu začína moj problem: Vid foto
Layer basslinu mam pusteny do dvoch hlavnych kanalov(11,12 kanál),, HIGH/LOW BASS,, a ,,L.MID/H.MID BASS,,

Tieto dva hlavné kanale idu nasledne do konečneho kanala SUB MIX,na ktorom je Alloy 2 ktory dal tej basse ten správny hutný zvuk (2 kanál) kde by mali byt už ASI :?: namixované tie z layerované bassy.Konečný SUBMIX ide nakoniec do MASTRA.A to mi robí dosť problém ich namixovat aby to znelo fajn,chcem aby to znelo dobre lenže ako som už spomenul ,Alloy od isotope je dosť naročny nástroj,+ mám myslim na DRUM OUT Isotope reverb takže tomu dávam zabrať,chrapčí to a neda sa mi ani predbežny mix spraviť.

U vela ludi v tutorialoch som videl že si exportuju loopy z projektu do Waw,a daju ich na čisty projekt a tak robia dalej s "čistým" projektom a pritom už upraveným svojim zvukom nastrojov.

Ja už teraz v tom nemám prehlad a to ešte niesom na konci.Myslíš že by som mal už hotové loopy vyexportovat do waw ?
Ak hej tak si mam predtým exportovaním spraviť mix toho loopu alebo mám mať všetky fadre hore na nule?

Budem rád za akukolvek radu :D fakt v tom mam riadny zmatok a vo svojom prjekte sa už neviem poriadne hýbať a to som ešte chorobný puntičkár ktorý musí mať vo všetkom svoj systém :D ale toto sa mi už fakt vymyka kontrole..
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (138.17 KiB) Zobrazeno 687 x

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od hawkens » 29 kvě 2013 09:50

Ano, exportovanim jednej alebo viac stop do WAV ulahcis pocitacu, hlavne ak to urobis na tych stopach / nastrojoch, ktore maju najviac efektov. Cubase aj ine DAW maju na to funkciu "freeze" ktora ti to urobi automaticky na pozadi. FL Studio nic take nema pokial viem. Potom uz pocitac nemusi prepocitavat X efektov na danej stope v realnom case, ale iba prehrava WAV.

Pri mixe aj pri masteringu plati: menej je casto viac. Nemusis nutne na kazdu stopu davat vela efektov, niekedy mozno ani nepotrebuje EQ. Sktratka, pouzi efekt len vtedy ak sa to pyta. Inak to bude v lepsom pripade velmi zatazovat pocitac a mozno uz nebude stihat, v horsom pripade budes mat preplacany zvuk a bude z toho gulas. Specialne to plati pre dynamicke efekty :)

Trebars v tvojom projekte vidim ze pouzivas layering a mas 3 snare, tie mozno ani nemusis davat kazdu do vlastneho kanalu na mixe s vlastnymi efektmi, ale staci poslat do jedneho kanalu spolocne a efektovat spolocne. To iste s hihat. Usetris par kanalov a hlavne par efektov.

Inak Izotope su fakt dost zrave pluginy. Su fajn, ale aj zeru dost vykonu. Musis si uvedomit ze Alloy alebo aj Ozone su vlasnte X efektovych procesorov spojenych v jednom, cize ak pouzijes 3x Alloy, vytazis tym procesor 3 x X efektmi. Lepsie je pouzit len konkretny plugin, alebo aspon nepouzite vypinat. Mne sa napriklad nedavno na master track osvedcil Ozone Maximizer, takze som nedal ten hlavny Ozone plugin so vsetkymi efektmi, ale len Ozone Maximizer.

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od FracturDNB » 29 kvě 2013 16:49

Nie FL Studio to nemá,musíš si ich sám exportnúť do WAW.

Jasné to viem že treba dávať viac vecí podobných do jedneho kanala ale v mojom pripade sa to nedá tak spraviť,isto by som to tak spravil ver mi :)

A samozrejme snažím sa čo najmenej EQalizovať,ak vyberám sample,tak kvalitné a hlavne aby sa k sebe zvuky perfektne hodili.Nikdy zas nepreplnam efektami nejaky zvuk.Snazim sa to len frekvenčne upravit a vyladiť zvuk.Lebo skoro všetko si robím sám v syntakoch produkujem Drum n bass (široky pojem čo? :D ) presnejšie subžánre Techno dnb,Techstep,Darkstep,Hardstep.

Co sa tyka tych snarov,tak v mojom pripade som to tak musel robit a robim to tak pri každom tracku lebo tie 3 snare su uplne rozdielne,z rozdielnymi freq.Presne tieto su,PUNCH,MID,HIGH.takže tam sa to inak spraviť nedalo.To iste plati aj pre hi hat.Použivam niekedy aj 6 hajtiek v jednom tracku ktore su uplne rozdielne takže stym tiež nič nespravím.

Izotope Alloy 2 som použil na dva kanale čo som uz spomenul,nerobim vnom dlho ale robi sa mi sním velmi dobre učim sa,a mix sa mi celkom tych bicich a bassy pači.Takze budem ho aj do buducna použivat.Ostatne produkty od Ozone síce mám ale moc ich nevyuživam lebo snimi neviem robiť nechcem zbytočne pokaziť zvuk.Jedine reverb použijem ako aj v tomto projekte mam na snaroch slabučky reverb.To je inak všetko.

No a v tomto chaoze mojom sa neviem vysomarit stym exportami waw.Rad by som si to šupol už do noveho projektu aby som mal poriadok v tom.Len nevim napriklad či INTRO si mam cele ako loop exportnut a predtym ako to exportnem ho aj v starom projekte namixovat ,vyladiť pekne hlasitosti alebo každy jeden sample exportnut osobitne nachadzať ho do noveho projektu a tvoriť dalej a potom na konci spraviť konečný mix a vyladiť tie waw po jednom aby to malo nejaku tu harmoniu,a to iste sa tyka aj bassline a ostatku.PLEASE HELP ME :)

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od rastis » 29 kvě 2013 17:21

podla mna mas ten projekt zbytocne prekomplikovany. ako uz bolo napisane, zaklad je pouzivat FX rozumne. ale ked tvrdis, ze tak ako to mas to fakt musi byt a inac sa neda, tak jedine co Ti ostava, je kupit silnejsi komp...

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od FracturDNB » 29 kvě 2013 17:48

napriklad mi to teraz vobec nesekalo,to sa stava len občas ,skor mi vadi to ze sa neviem v tom hybat..A možno ty by si to spravil inak no ja neviem...Fakt to zavysi podla toho aky zaner robíš si myslim

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od rastis » 29 kvě 2013 18:01

vrstvit a separatne ekvalizovat 3 x snare a 6 x hi hat neviem, ci je nutne vobec v nejakom zanre, ale zase je kopec zanrov, kde sa vobec neorientujem...

reku - nedalo by sa to spravit tak, ze si tie sample co vrstvis uz predekvalizujes a v DAW pouzijes uz take ? usetris hned minimalne 3 efekty...

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od FracturDNB » 29 kvě 2013 18:57

tak bicie su hlavne,takže to je samozrejmosť :D
Tie hajtky a ostatne je uz len an vkuse každeho človeka.Rad sa hram s viacerymi nastrojmi..

No čital som si uz o tom tolko od kedy produkujem že snad od prvej triedy na zakaldnej školy som tolko knih neprečital.
Pri drum n bass sa vrstvy skoro všetko.Podla mojho nazoru je to najtažší zaner čo sa tyka tvorby.A ešte ak to neni nejaky liquid funk tak o to takžie :)

Myslíš to tak že si navrstvenu BASS exportovat už upravenu do WAW a natiahnutu do projektu ako audio clip?

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od hawkens » 30 kvě 2013 10:24

Mozes exportut bass, alebo hocico ine, co ti najviac ulahci. Len potom musis mat na pamati ze ak budes chciet nieco zmenit, na WAV-ku to uz nezmenis.

Skor mi ale pripada lepsia cesta spolocny kanal a ak uz potrebujes napr. ekvalizovat jeden zo snarov, urob to upravenim samplu - Edit Sample. Nemusi ti zbytocne pocas celej skladby procesor prepocitavat ten isty EQ, ked ho mozes urobit jednorazovou upravou samplu. A budes to mat hned aj prehladnejsie, ved sam pises ze hlavny problem je vela kanalov na mixe a tazka orientacia pri praci.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 10:47

FL Studio je na freezing peklo, lepsie je sa na to vybodnut. Zaroven nejaky sofistikovany mix pocas tvorby je strata casu, pretoze po pridani novych napadov a myslienok sa to cele aj tak totalne rozhodi a zacinas odznovu. Osobne pristupujem k tvorbe tak, ze pocas skladania sa snazim ku konecnemu zvuku priblizit len zhruba a najvacsi effort davam vlastnej tvorbe ( este pred tym, nez ten track totalne neznenavidim z dovodu opocuvania ). Mixujem nasledne po dokonceni vsetkych napadov, bud na projekte ( pokial stiha cpu ), alebo stopy freezujem a mix robim az nad waveformami ( clovek to zaroven aj lepsie 'vidi' ).

Je ale pravdou, ze k tomuto workflow som sa dopracoval az s Reaper-om, kde to funguje tak nejak samo. V FL-ku to bude o kus pracnejsie, ale nie nemozne.

FracturDNB
Příspěvky: 28
Registrován: 17 kvě 2013 19:59

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od FracturDNB » 30 kvě 2013 15:52

Zmenim to v starom projekte kde bude všetko povodne ak by bolo treba zmenu.A zas si to potom len exportnem do waw a pretiahnem do druheho projektu a vymenim za povodny.

Hej a to je totalna pravda ked mam nejaky minutovy loop tak už hned tam začíšnam robit uplne asi zbytočne predbežny mix,a stym stracam čas a skoro vždy sa nad tym zaseknem.

Takže najrozsiahlejšie kanale teda expotnem ako loop do waw.tie bassy sub,a asi aj všetko osobitne ..Takže pred exportom všetko na nule neupravovat hlasitosť hej?

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: O co jde pri mixu?

Příspěvek od dusanmsk » 30 kvě 2013 16:11

Univerzalna rada neexistuje, fl je v tomto dost (uplne) nahovno. Tusim, ze som to robil tak, ze pri zmene projektu som zmazal tie stem-y a dal novy export, loadol ten "mix&master" projekt a on pochopil, ze sa subory zmenili a nacital si ich nanovo. Museli sa ale dodrzat nazvy suborov ( preto ten delete, fl nevedelo overwrite ). Myslim, ze si ale zakladnu myslienku pochopil. Tiez mam na disku desiatky "projektov" o dlzke 1-2 min, ktore uz nikdy nedokoncim, pretoze som ich dovtedy ladil, az som stratil nit.

Odpovědět