byl jsem požádán o nahrání "kapelky" o dvou členech - bicmen a heligonkář. Jde o demíčko, taková rádoby domácí nahrávka, nic profi.... Samozřejmě, chtěl bych to udělat co nejlépe dokážu. Nahrávat budu cca za měsíc a proto si s dovolením sonduju co a jak...
1) Styl hudby:
Jedná se o klasické dechovkové moravské písničky v podání heligonky s dost dynamickými bicími. Oba dva hráči zpívají. Bubeník hraje na základ bicích - tedy BD, snare a dva minipřechody, které používá víceméně sporadicky, hajtka, 2 overheady. Jeho hra je, jak jsem uvedl, dost dynamická. Zkrátka jedná se o starého dědu, který už má cosi za sebou a dokáže skladbu pořádně vygradovat. Když je třeba hraje potíchu, v určitých pasážích zas do toho třískne, že by se jeden lek

2) Technika co mám
Focusrite Safire Liquid 56 + reaper
Mikrofony: Shure sm 57 (+ možnost 1 další vypůjčit), GAP FC1 mkII, 2x audix OM2, Soundking ED007, 2x Line Audio CM3
3) Nahrávací prostory
Bicí budu nahrávat ve zkušebně místní dechovky, která prošla rekonstrukcí a je v základu částečně akusticky upravena. Basové pasti atd mám a použiju (panely z minerální vaty...). Dále je možnost to nahrát též v naší metalové zkušebně, která je taktéž akusticky relativně upravená... Vyzkouším a uvidím...
Dotazy:
Zvažuji, že bicí nahraju na 4 mikrofony, tak abych zachoval co nejkompaktnější zvuk a jejich dynamiku... tzn. kopák, virbl shora, 2x oberheads, případně ještě room tím GAP FC mkII. Myslíte si, že bych tím dosáhl kompaktní nahrávky bicích a hlavně zachování co největší dynamiky bicích?
Ted heligonka - o technice nahrávání akordeonu tady neco málo je, nicméně ne mnoho. Mé představy jsou takové, že heligonku nahraju 2 mikrofony do sterea. Použil bych shure sm 57 a GAP, které bych umístil cca 50 cm od hráče. Stereo raději užší... Jaký na to máte názor?
Nakonec zpěv - ten pořeším tím GAP mikrofonem s pop filtrem. Zřejmě udělám nějaký paravan z minerální vaty...
Jinak po nahrání bych zde také rád postnul nějaký ten výsledek ke kritickému poslechu...
Díky za rady, podněty a přeju pohodový den