SIDECHAIN ano, či ne??

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Darce
Příspěvky: 106
Registrován: 30 črc 2009 12:49

SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od Darce » 10 lis 2010 20:37

Otázka je jasná je dobré používat sidechain na akapelu když ji smíchávám s výsledným mixdownem beatu? Nebo radši ne ať se slova neztrácí v jistých frekvencích? ze sidechainem experimnetuji zatím krátce ale chtěl jsem se zeptat na vaše názory. tudíž využití sidechainu při finální mixáži akapely s beatem?
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od nixx » 10 lis 2010 21:38

To hiphopersky nazvoslovi je docela usmevny :-)
Zaprve je trochu nestastny predmichat si hudebni doprovod do stereo stopy a az potom primichavat vokal. Vzdycky je lepsi delat mix nastroju i vokalu zaroven -mit moznost porad pracovat se vsema stopama/skupinama.
Sidechain se vetsinou pouziva pro basu a kopak, na vokal bych ho asi nedaval. Ale treba ti nekdo z mistnich zkusenejsich poradi lip.

Uživatelský avatar
Darce
Příspěvky: 106
Registrován: 30 črc 2009 12:49

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od Darce » 10 lis 2010 21:55

nedělám to tak jak říkáš... jen jsem to takhle napsal aby to bylo srozumitelný nebudu tady rozebírat jak si to senduju do group atd tak jsem to napsal jednoduše :)
E - MU 0404 USB, HSMW001, AKG 400, Akai mpd 18, Mackie MR-8, Samsung sync master 2243 24", Asus 3800, 2GB Ram,.... http://www.bandzone.cz/darceanddjkpe nebo http://www.myspace.com/mcdarce

Sane
Příspěvky: 277
Registrován: 30 kvě 2009 12:21

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od Sane » 10 lis 2010 22:04

nixx píše:Sidechain se vetsinou pouziva pro basu a kopak
Sane/Sejn :wink:

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od W.Cable » 11 lis 2010 09:53

nixx píše:Sidechain se vetsinou pouziva pro basu a kopak, na vokal bych ho asi nedaval.
...lol vskutku usmevna omezenost. Proc by ho nemohl dat treba na piano a vokal, pokud se do toho mc umi oprit?

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od nixx » 11 lis 2010 10:03

A rikam snad, ze ho tam dat nemuze? Rekl jsem "nedelej to"? :-)

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od biscuit » 11 lis 2010 10:27

nejak nechapu co cim bude triggerovany a co je vlastne beat - je to kompletni bici grupa, nebo i v cetne basy a jinejch partu? hiphop nazvoslovi je v tomhle opravdu nekdy ujety

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od MonkeyFighter » 11 lis 2010 13:00

v hiphop nazvoslovi muze beat znamenat cely instro tzn vsechno bez vokalu, nebo taky proste bici takze si vyber:)
W.Cable píše:
nixx píše:Sidechain se vetsinou pouziva pro basu a kopak, na vokal bych ho asi nedaval.
...lol vskutku usmevna omezenost. Proc by ho nemohl dat treba na piano a vokal, pokud se do toho mc umi oprit?
sorry ale rikam to samy ja bych ho tam nedaval taky, experimentum se samorejme meze nekladou, ale nevidim duvod proc ho tam davat, sidechain se vetsinou pouziva tam kde potrebujes aby neco prolezlo necim, vetsinou neco co je dynamicky a ma to bejt ve predu, necim cemu nebude vadit ze se na chvili schova kdyz to napisu uplne polopate..

nechapu co na tom meni to jestli se do toho raper opre, furt mi sidchainovani vocalu beatem nebo este hur celym instrem prijde jako nesmysl, pokud to nechces vyuzit zamerne jako efekt

James L.
Příspěvky: 340
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od James L. » 11 lis 2010 18:33

Já osobně používá sidechain i na plucky, pady, ocas reverbu nebo na delay.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od biscuit » 11 lis 2010 23:40

james: ale to je jako rytmickej efekt na 4/4 kopakovej trigger.. to je uplne o necem jinym prece

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od W.Cable » 12 lis 2010 10:30

biscuit píše:james: ale to je jako rytmickej efekt na 4/4 kopakovej trigger.. to je uplne o necem jinym prece
Jinymi slovy, rap je vzdy mimo rytmus, kde se ta pravidelnost neda vyuzit.. je to uplne o necem jinym
Priklad: mc rapuje v refrenech s velkym akcentem, to znamena zvysi hlas, tam potrebujes aby ti hlavni motiv trochu zalezl v nasem pripade to bude piano, muzes to nechat lezet jak to je jenom zakladni efekty, nebo tomu muzes pomoct automatizaci, nebo velice jemnou sidechain kompresi.
MonkeyFighter píše:nechapu co na tom meni to jestli se do toho raper opre, furt mi sidchainovani vocalu beatem nebo este hur celym instrem prijde jako nesmysl, pokud to nechces vyuzit zamerne jako efekt
Meni to hodne je to o prirozenosti, pokud mas "septala" tak se to nehodi, ale pokud mas cloveka, ktery vladne velkou dynamikou, tak to zni prirozene, ze mu piano uhne a zase naopak.

Ja ale chlapi nemuzu za to, ze znate sidechain jenom jako brutalne pumpujici efekt, zkuste ten kompresor taky nastavit nekdy jemne.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od biscuit » 12 lis 2010 11:24

no ne, monkey mluvi o tom, ze triggerovat (triggerovat je asi blby slovo - proste sidechainovat) ten kompresor na vokalu celym beatem, nebo dokoncem instrem je kokotina - i naopak je to kokotina, at mas nastaveni sebecitlivejsi. opodstatneni to ma prece jen v pasmech, kde se veci frekvencne kryjou - kdyz teda nemluvime o pumpovacim fx - coz je "jen" ta nejznamejsi strana sidechain komprese..
rozdejchat beat frazovanim rapu musi znit naprosto idiotsky ;) - neco jako talkover v radiu :-D

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od W.Cable » 12 lis 2010 11:44

biscuit píše:triggerovat ten kompresor na vokalu celym beatem, nebo dokoncem instrem je kokotina - i naopak je to kokotina, at mas nastaveni sebecitlivejsi.
No to samozrejme, o takovy blbosti se snad ani nemusime bavit. Mne slo jen o to, ze se to proste nepouziva JENOM pro pripad kopak-basa, to je cely.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od biscuit » 12 lis 2010 11:53

nebo kopak - pad.. snad tu ale nejsme pomocna skola.. nebo jo? ;)

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: SIDECHAIN ano, či ne??

Příspěvek od nixx » 12 lis 2010 11:55

nixx píše:...Sidechain se vetsinou pouziva pro basu a kopak...
W.Cable píše:...Mne slo jen o to, ze se to proste nepouziva JENOM pro pripad kopak-basa...
Co ti na slove 'vetsinou' neni jasny? Ja bych tuhle debatu ukoncil :-)

Odpovědět