Stavba houm studia v baraku-jak na akustiku ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
synth

Příspěvek od synth »

Cocesh...jak to vypadá ?

Cocesh

Příspěvek od Cocesh »

synth: pošli mail

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

hele kdyz uz to tady diskutujete tak to nahod verejne a nezdrhejte s tim do posty, tenhle klub tady neni pro vyrizovani soukr vzkazu prosim pjekne 8)

hero

Příspěvek od hero »

chci se zeptat,kdyz tu resite tu zvukovou izolaci,nemyslite ze treba polystyren,tloustka 10cm bude mit lepsi izolacni schopnosti nez rocvol,myslim tim co se prostupnosti hluku tyce,ja bych prave taky chtel provezt neco z mistnosti nastesti potrebuju odizolovat jen strop,zatim na nem mame 20cm polystyrenu,ale je to takove DIY prechodne reseni,rikam si ze bych udelal na strop nejakou knstrukci prvni vrstav by sla 10 cm polystyren rovnou na zed,pak mezera ,pak10cm rockvol ,no a na to sadros na nej bych dal jeste takove ty 0,5cm okrasne polystyrenove desky daji se sehnat i z neprvidelnym ctvereckovanym povrchem,,,,

hero

Příspěvek od hero »

he sory za ty preklepy,

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Podle mě polystyren neni moc odhlučnění schopnej vzhledem ke své měrné hmotnosti, takže basy projdou jako listem papíru.
Navíc mám dojem, že zvuková pohltivost funguje mimo jiné na bázi převodu zvuku na teplo, což se zase děje asi líp u vaty.
Ale možná se mýlím.

velvet

Příspěvek od velvet »

Neural_I: jak jsi na tom?
Tady máš link na to jak má vyřešeno Steve Albini v jeho Electrical Audio...:
http://www.electrical.com/StudioA/kentucky.php (pokud neznáš...)

Zajímalo by mne jak budeš řešit podlahy-nejsem stavař, nějakou tu zkušenost se stavbou studia mám , ale zajímalo by mne jak - v našich podmínkách - na podlahu (co nejmíň přenesenejch vibrací za co nejlepší cenu) :roll: Když chci např. "kontrolní místnost " udělat v patře, pod ní bude bude prostor kde se bude nahrávat a zkoušet, tak že směrem dolů není až takový problém ALE podlahou se to taky nese "vedle" kde už to vadí...
Zajímalo by mne tohle: co je to plovoucí betonová podlaha? Teda jasně že vím co to je, ale nenašel jsem nikde kdo by to u nás zrealizoval - nebo jaký "desky" se k tomu používaj... A zda by to mělo větší efekt než dřevěná?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

velvet : Cele studio tak mame spravene .. mozem sa presne spytat ako je to spravene .. ak ti to k niecomu bude .. viem len ze vsetky miestnosti su na gumach aby sa neprenasali vybracie medzi nimi ..

velvet

Příspěvek od velvet »

prosím budu vděčný :lol:
o těch gumách vím ale nevím jak a z čeho to celé udělat...
PS a k něčemu mi to bude, za pár měsíců snad začnu se stavbou...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

velvet : ok .. buduci tyzden dojde ten co to cele postavil , tak sa ho popytam na detajly ..

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

tak se nam oteplilo tak sem probudil ze zimniho spanku michacku (hardwerova zalezitost s taovym bubnem co se do nej hazi pisek a cement a zalejva se to vodou a tak, nema to USBcko ani FW a prevodniky sou dost narocny na zivocisny sádlo), takze pomalu ale jiste zacinam upravovat prostor a jdu na to, tak sem zvedavej co z toho nakonec bude, pokusim se jit cestou univerzalni mistnosti o rozmerch dle obecne platnch a znamych doporuceni, takze zacinam s hrubou stavbou, prubezne budu sosat informace co s tim dal.

velvet: tezka plovouci betonova podlaha je v podstate beton se siti litej na vrstvu krocejovy izolace (mineralni vata) ktera tu betonovou desku nakonec oddeli od sten i hruby podlahy.
cim dal vic se ale zacinam priklanet k podlaze z drevenych tramku na akustickych podlozkach (napriklad z materialu sylomer) coz je ... tvrda guma ktera se pouziva pro akustycky oddeleni dvou materialu ve stavarine, napriklad se dava mezi schodistovy rameno a podestu, aby se dupani po schodech neprenaselo do sten a podlahy apod., je to dost drahy, pro muj ucel se da rict ze 1m2 vyjde asi na 4t, ale nareze se z toho tercu pocitam na celou podlahu (cca 16m2) to musim jeste prokoumat, kazdopadne vyhoda je rozmontovatelnost a kdyz to nebude fungovat, beton se tam da najelt dycky, obracene to je uz horsi

takze ted stavim delici pricku, pak prijde na radu vnitrni drevostavba a hafo vaty a sadrose, doufam ze to vyjde, nejaky tipy uz mam, ale kdyby cokoliv nekoho napadlo jako zkusenost nebo rada tak uvitam s nadsenim
pak hodim nejaky fotky a ve finle asi bude zajimavy jak to cely funguje, pocitam ze zatim osadim zakladni provereny prvky jako basovy pasti apod. a pak to casem necham zmerit a doladim, cokoliv je pro me zatim lepsi nez ten kutloch ve kterym skladam a micham ted, hruza

deep

Příspěvek od deep »

ja jsem zvedavej hlavne na ty fotky, hledam inspiraci taky mi je dosavadni prostor maly......
-------------------------------------------------------
Eduard Skýva

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

me by se zas hodil nekdo kdo by byl schopnej tu mistnost pak promerit a nechtel za to zrovna 15 litru, nenasel by se nekdo ?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2Neural: trochu slev ze stropu - já jsem se dopracoval k nabídce za tuším 8-9kKč - ale jednak si tím nejsem jistý (koukám, že majl jsem už smazal) a jednak i tohle je pro mě drahé - teda neúměrné výsledku, abych byl přesný ;-) až budu mít jistotu alespoň páru vydařených kšeftů, kvůli kterým by se mi to vyplatilo, pak bych do toho šel, ale jinak buď se na to vyprdnu, nebo mi rupne v kouli až časem a ty peníze do toho dám nebo to dopadne jinak.

P.

Neural_I

Příspěvek od Neural_I »

takze, ledy se pohnuly, v praci se to trochu vyklidnilo, naky penize se nekde vycucly a zaclo se, takze na uvod jakysi popis, kdyby nekoho napadlo neco funkcniho a technicky i cenove prijatelnyho ke kazdy fazi stavby tak sem s tim prosim.

Mistnost se nachazi v objektu mezi tremi obvodovymi zdmi z cihel plnych tl.450mm = cca utlum kolem 60dB (teoreticky), nesousedi primo s zadnym sousedem, nicmene jak uz jsem psal, kriplici starici ze sousedstvi me stvou ze jeste v jejich veku neco slysej, takze jakmile neco (cokoliv) slysej uz tlucou na okno a posilaj na me policii a ja na ne lucifera!
takze, postavil jsem ctvrtou stenu smerem do baraku, je z porothermu 17,5 P+D a bude z druhe strany omitnuta (jeste zvazuju nejaky sendvic z druhe strany ale aby to melo vubec smysl, nevim, jestli uz to vrstveni neprehanim.
takze steny mame.

podlaha je hruby beton.
na hruby beton jsem osadil gumove podlozky jejichz oficialni nazev mi vypadl, nicmene pouziva se to na zakladove konstrukce pod stroje atd, neco jako sylomer, ten jsem ovsem nesehnal, musi stacit drceny a lisovany pneumatiky. na ty jsem osadil po obvode od sten dilatovane masivni drevene tramky, tj. tramky jsou na gumovych podlozkach odelene od sten, na ne jsem zacal sazet rastr sten - drevene tramky 80/100mm, nikde a nicim se nedotykaji sten ani podlahy ani stropu, nahore jsou prevazane horizontalnim tramkem opet niceho se nedotykajicim, takze krom gumovych podlozek neexistuje dotek s obvodovymi konstrukcemi.
posadil jsem na prevazky nove stropni tramy, posazene mezi stavajici stropni tramy zbavene podbiti, tim se opet nic nikde nedotyka.

tato konstrukce vymezila vnitrni prostor na rozmery 4,1 x 3,4 x 2,6 m coz myslim ze bude v danych podminkach a pro ucely rezie ciste elektronicky muziky snad oukej

takze dal pokracuju tak, ze jsem naflakal na strop OSB desky tl.15 mm, chystam se je naflakat i na celni stenu a udelat z nich dvere.
Duvod je takovy, ze sadrokarton ktery bude nasledovat neni staticky k nicemu, tj. OSBcka jsem dal na strop kvuli pricnemu ztuzeni prostorove konstrukce tak, aby mohla zustat nadale od vsech okolnich mistnosti zcela oddelena a pritom se neklatila a nebortila, funguji jako tzv zavetrovani. takto se chystam oplastit i minimalne jednu ze sten opet kvuli zavetrovani v dalsim smeru, ale uz ted je konstrukce dostatecne tuha ze se ani nehne kdyz se o ni opru, ale nikdo se o ni opirat nebude, to jen aby mi pak nevypraskaly sadrose.

takze stav je cca takovyto, strop uz je dodelan, prostupy pro svetla atd neresim, mam pristup shora, tak az bude stat stul tak to zacnu vrtat a delat na presny pozice
(fotka z mobulu lip to neumim 8) )
http://sweb.cz/NEURALI.NEURALI/Fotky_NI ... to(08).jpg

takze ted otazka, ma smysl kombinovat dva materialy ve dvou vrstvach a prat OSB a na to sadros ? pomuze to ze jsou to rozdilny matrose s rozdilnou objemovou hmotnosti atd nebo to naopak neco zhorsi ? ze bych tim klidne vomlatil cely stuio kdyby to fungovalo a sadros jenom navrch pro malbu misto stuku, treba OSBcka co mam pripraveny na podlahu tl.25mm jsou docela krute tezky, to by mohlo dost pomoct i stenam myslim, ale zas ta cena...

no a dalsi otazka, rozdil hlukoveho utlumu mezi predstenou s rockwoolem tl.80mm + 20mm vzduchova mezera je oproti tl. 100 mm + 20 mm vzduchova mezera cca 1dB, je to sice neco, ale neni to tak vyrazny, projevi se nejak kdyz tam narvu 140mm treba ? bude to proste o dalsi treba 3 dB lepsi ? melo by zejo ?
a dalsi a dneska asi posledni otazka pac uz tak je to zas roman na dlouhy vecery na hajzlu misto krizovek 8)

MA SMYSL MEZERU MEZI SADROSEM A CIHELNOU STENOU VYCPAT UPLNE, NEBO STACI TREBA 100mm MEZI TRAMKY A ZBYTEK VZDUCH ? NEBO 100mm TEZKY VATY A MEZERU VYCPAT NEJAKOU LEVNOU JENOM PRO VYPLNENI MEZERY ???

diky, to je ted desne aktualni, objednavam vatu

Odpovědět