Studio Room 16,5 m2 : Pomozte vybrat ze 2 variant
dendy: idealna je imo polgula s polomerom 9m, to sa plne rozvinie 20Hz a odrazy sa vplyvom zakrivenej plochy dokonale difunduju a nevznikne stojate vlnenie. samozrejme akakolvek akusticky upravena miestnost nad 6m dlhsieho rozmeru je v podstate cool.
k teme: ten odraz od adnej steny by som ja osobne nevidel tak horuco, treba si uvedomit ze v dostatocne velkej miestnosti klesa hlasitost so stvorcom vzdialenosti a to plati aj o signale odrazenom od dokonale odrazivej plochy (taka neexistuje, pri odraze od hocakej realnej plochy este menej). takze odrazy od bocnych stien medzi posluchacom a bednami su daleko dolezitejsie, tam treba dat tie najkvalitnejsie pasce, tak ako to je na obrazku. zadnu stenu by som riesil osobne difuzne, cize stenu za posluchacom co najviac polamat odrazivymi, ale nerovnomernymi objektami (police s knihami, zbastlene difuzory roznej konstrukcie, velke objekty nepravidelneho tvaru, napriklad karoseria z trabanta a tak
sikma stena a podoben fakt stavebne upravy to uz je na home studio zbytocne drsne riesenie
k teme: ten odraz od adnej steny by som ja osobne nevidel tak horuco, treba si uvedomit ze v dostatocne velkej miestnosti klesa hlasitost so stvorcom vzdialenosti a to plati aj o signale odrazenom od dokonale odrazivej plochy (taka neexistuje, pri odraze od hocakej realnej plochy este menej). takze odrazy od bocnych stien medzi posluchacom a bednami su daleko dolezitejsie, tam treba dat tie najkvalitnejsie pasce, tak ako to je na obrazku. zadnu stenu by som riesil osobne difuzne, cize stenu za posluchacom co najviac polamat odrazivymi, ale nerovnomernymi objektami (police s knihami, zbastlene difuzory roznej konstrukcie, velke objekty nepravidelneho tvaru, napriklad karoseria z trabanta a tak

sikma stena a podoben fakt stavebne upravy to uz je na home studio zbytocne drsne riesenie
Jenze on ma mistnost 16,5m2, tedy nejakych 5x3m. To je dost malo na to, aby ignoroval odrazy od zadni steny.
Ale asi jsem napsal ptakovinu, ze zadni stena je vice dulezita. Ty bocni odrazy maji tu samou, ne-li vetsi dulezitost.
Muj zamer byl, abych Delayovu pozornost odvedl od tech pasti u okna na predni cast mistnosti s dvermi.
Jen nerozumim, co ma znamenat "zadnu stenu by som resil difuzne". To jako ze bys vsechno resil roztristenim odrazu bez jakychkoliv absorberu?
Takove reseni prece prichazi v uvahu az u hodne velkych mistnosti, ne?
A take zalezi na tom, jestli to chce jako mistnost na michani nebo na zive hrani s urcitym dozvukem neboli jestli to umrtvit vice ci mene.
V tehle mistnosti podle me minimalne v rozich musi nastoupit absorbery (trojuhelnikove pasti). Zbytek bych mozna resil tak, jak pises.
Ale asi jsem napsal ptakovinu, ze zadni stena je vice dulezita. Ty bocni odrazy maji tu samou, ne-li vetsi dulezitost.
Muj zamer byl, abych Delayovu pozornost odvedl od tech pasti u okna na predni cast mistnosti s dvermi.
Jen nerozumim, co ma znamenat "zadnu stenu by som resil difuzne". To jako ze bys vsechno resil roztristenim odrazu bez jakychkoliv absorberu?
A take zalezi na tom, jestli to chce jako mistnost na michani nebo na zive hrani s urcitym dozvukem neboli jestli to umrtvit vice ci mene.
V tehle mistnosti podle me minimalne v rozich musi nastoupit absorbery (trojuhelnikove pasti). Zbytek bych mozna resil tak, jak pises.
Potřebuji obojí... Budu produkovat, míchat a nahrávat (hlavně zpěvy a akustické nástroje)...fova píše: A take zalezi na tom, jestli to chce jako mistnost na michani nebo na zive hrani s urcitym dozvukem neboli jestli to umrtvit vice ci mene.
Jde mi hlavně o eliminaci přirozených rezonancí, aby se mi neopakovalo, že nějaká frekvence bude nepříjemně rezonovat. Vše ostatní je trochu méně důležité, pač si nechci hrát na profesionála... Kompromis prostoru, estetiky a peněz je zásadní.
no, mne pride ze ak nechce tu miestnost utlmit totalne (a to netreba, zas az tak mala nie je), nejakeho kandidata na odrazy treba, a preco nie zadna stena, ktora je najdalej? teraz ma este napadol hardcore, co strop? ten bude zdrojom skorych odrazov rovnako (snad aj viac) ako bocne steny... tam bude treba zavesit jeden panel. vypolstrovane rohy som bral ako default, ze budu vsetky... tie trubky od radiatoru su predsa len technicky problem, nie principialny... obstavat to rockwoolom musi byt pomerne dobre moznefova píše:Jenze on ma mistnost 16,5m2, tedy nejakych 5x3m. To je dost malo na to, aby ignoroval odrazy od zadni steny.
Tak v tom pripade s tebou souhlasim. Vypolstrovane rohy jako zaklad a pak merit mericim mikrofonem. Kdyz uvidi, ze tam nejsou nejake frekvence v poradku, tak bych bud doplnil panely na stenu nebo doplnil nabytek ala knihovna.
A zkusil bych s tim sibovat a sledovat, jak to ovlivnuje mereni.
Na strop by to chtelo panel(y), ale to je vzdy komplikovanejsi, kvuli uchyceni, proto bych byl pro, nechat ho zatim jako odrazivou plochu a az v nouzi nejvyssi tam neco veset.
Delay bude zjevne chtit, aby ta mistnost byla dost ziva (vetsi dozvuk), takze bych pridaval dalsi absorbery hodne opatrne.
A zkusil bych s tim sibovat a sledovat, jak to ovlivnuje mereni.
Na strop by to chtelo panel(y), ale to je vzdy komplikovanejsi, kvuli uchyceni, proto bych byl pro, nechat ho zatim jako odrazivou plochu a az v nouzi nejvyssi tam neco veset.
Delay bude zjevne chtit, aby ta mistnost byla dost ziva (vetsi dozvuk), takze bych pridaval dalsi absorbery hodne opatrne.
ja prave myslim ze strop bude orech, uz aj koli hodne odrazivej podlahe. keby bol koberec, bola by situacia priaznivejsia... jeden stredovy panel na strop rovno medzi bedne a posluchaca moze len pomoct. technicke problemy neberiem, ked sa pouzije tvrdy rockwool, nakurtovat to na strop musi byt hracka, ked sa to spravi biele, nebude to ani esteticky pruser. mozno by to slo nejak vtipne skombinovat s osvetlenim atd. v tejto faze nie je imo na skodu troska inspirovat