Úroveň pro CD master -0.2 dB, nebo jiná?
hmm... ak sa prevodnik sekne o jeden (najmenej podstatny) bit, je to 2,65^-4dB, inak 0,000265dB... nepredpokladam, ze sa sa moze seknut o viac... analogovy filter na vystupe prevodnika je normalny analogovy obvod s headroomom aspon niekolko decibelov, aj v tom najlacnejsom pripade...
nieco ine je, ze lacne prevodniky nemaju pri hodnotach okolo 0dB prave najlepsiu linearitu... ale to zmena o 0.2dB neriesi... skor tych pytkinovych -3dB... lenze tie uz pocut a -3dB CD hra proste potichu oproti konkurencii
nieco ine je, ze lacne prevodniky nemaju pri hodnotach okolo 0dB prave najlepsiu linearitu... ale to zmena o 0.2dB neriesi... skor tych pytkinovych -3dB... lenze tie uz pocut a -3dB CD hra proste potichu oproti konkurencii
To se nedá říct obecně - záleží to na konkrétní skladbě a její dynamice (když je tam jedno silné bouchnutí do -0,2 anebo se natlačeně pohybuje kolem -3dB - to pak ta druhá zní mnohem "hlasitěji")kexik píše:ale to zmena o 0.2dB neriesi... skor tych pytkinovych -3dB... lenze tie uz pocut a -3dB CD hra proste potichu oproti konkurencii
no -0.2dB mi pride trochu divna vec, kdyz chci CD-A, tak 0.1dB je celkem "fajn" vec a neklipuje, pokud prijemce nema nejakou silenou aparaturu (a pak je mu to jedno, stejne ako 90% lidem, ktery si to sporadicky klipovani nevsimnou ani na drahy aparature)
pak sou tu MP3, ty zacinaj bejt celkem "bezpecny" proti klipovani nekde okolo 0.5dB, ale cim horsi kodek, tim vetsi sance, ze se to po enkodovani/dekodovani dostane pres nulu. Je otazka... vadi to vubec? Ja se snazim, aby mp3 neklipovaly.
Jinak lehky klipovani nemusi byt vubec slyset a je taky "legitimnim" masteringovym principem poslednich let, kdy se pro kazdej puldecibel bojuje jako by to bylo buhvijak dulezity. No ale tezko bojovat proti tomu, ze dobre smichana a dore zmastrovana nahravka, ktera je natlacena je proti min natlacenejm na prvni a lajckej poslech "ta spravna". My "osviceni" budiz ctime dobre nahranou, dobre smichanou a dobre zmastrovanou prijemne dynamickou nahravku, bez ohledu jestli hrala do -.1 .2 .3 nebo .5dB.
pak sou tu MP3, ty zacinaj bejt celkem "bezpecny" proti klipovani nekde okolo 0.5dB, ale cim horsi kodek, tim vetsi sance, ze se to po enkodovani/dekodovani dostane pres nulu. Je otazka... vadi to vubec? Ja se snazim, aby mp3 neklipovaly.
Jinak lehky klipovani nemusi byt vubec slyset a je taky "legitimnim" masteringovym principem poslednich let, kdy se pro kazdej puldecibel bojuje jako by to bylo buhvijak dulezity. No ale tezko bojovat proti tomu, ze dobre smichana a dore zmastrovana nahravka, ktera je natlacena je proti min natlacenejm na prvni a lajckej poslech "ta spravna". My "osviceni" budiz ctime dobre nahranou, dobre smichanou a dobre zmastrovanou prijemne dynamickou nahravku, bez ohledu jestli hrala do -.1 .2 .3 nebo .5dB.
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Book_( ... _standard)Venti píše:A neni to nahodou -0.3db pani ? Ja mam taky dojem z redbooku.