Úroveň pro CD master -0.2 dB, nebo jiná?
Úroveň pro CD master -0.2 dB, nebo jiná?
Zdravím všechny a omlouvám se za případnou duplikaci předmětu tohoto tématu, asi už toho bylo o tom napsáno dost, ale přesto:
Vedu teď spor s jedním člověkem, který vyjádřil jisté pochybnosti o tom, že je úroveň -0.2 dB standardem pro WAV soubory, určené pro tvorbu audio CD, upřesním - pro vypálení na Audio CD - a ptá se mě, odkud jsem vzal tuto "poučku", že master pro CD by měl mít úroveň max. -0.2 dB.
Píše mimo jiné, že často jsou běžná komerční CD na úrovni maxima 0 dB.
Kde je tedy pravda, prosím a na jakou úroveň masterovat skladby určené pro Audio CD nosič?
Předem díky a přijměte prosím moji omluvu.
Vedu teď spor s jedním člověkem, který vyjádřil jisté pochybnosti o tom, že je úroveň -0.2 dB standardem pro WAV soubory, určené pro tvorbu audio CD, upřesním - pro vypálení na Audio CD - a ptá se mě, odkud jsem vzal tuto "poučku", že master pro CD by měl mít úroveň max. -0.2 dB.
Píše mimo jiné, že často jsou běžná komerční CD na úrovni maxima 0 dB.
Kde je tedy pravda, prosím a na jakou úroveň masterovat skladby určené pro Audio CD nosič?
Předem díky a přijměte prosím moji omluvu.
Jindy2: Četl jsem ji v mnoha článcích na internetu i tady na eZone, ale přesné odkazy nemám a - ano, to jsem mu řekl.
EDIT: Například to psal kdysi Carloff ve své "Přiručce domácího masteringu", ale odkaz také už nemám, mám to jen vytištěné.
EDIT: Například to psal kdysi Carloff ve své "Přiručce domácího masteringu", ale odkaz také už nemám, mám to jen vytištěné.
Naposledy upravil(a) Jindrix dne 21 úno 2008 22:02, celkem upraveno 1 x.
kexik: To je pravda, tedy - to, že v Red Book jsem nic o -0,2 dB nenašel... Přesto ale eviduji ještě dost současných skladeb pro CD, které jsou opravdu do -0.2 dB.
Příklad po mně ale nechtěj(te).
EDIT: Kdosi mi ale říkal, že Red Book stanovuje standard CD Audio právě na -0.2 dB, ale důkaz o tom nemám - alespoň jsem ho nenašel a tak je to něco jako "jedna paní povídala"...
Zatím je to tedy 1:1
Příklad po mně ale nechtěj(te).
EDIT: Kdosi mi ale říkal, že Red Book stanovuje standard CD Audio právě na -0.2 dB, ale důkaz o tom nemám - alespoň jsem ho nenašel a tak je to něco jako "jedna paní povídala"...
Zatím je to tedy 1:1

Jindy2: Začíná to být jasnější. Třeba se ještě vyjádří jiní. A naprosto souhlasím s tím, že více, než 0 dB by to ROZHODNĚ být nemělo, na to se v tomto fóru ptát nechci, to je snad jasné.
Jednalo se mi o to, zda to na Audio CD prostě MUSÍ být max. 0,2 dB.
Ale třeba je to dnes tak, jak psal kexik - že se ta rezerva používá kvůli nepřesnosti algoritmů a ditheringu - je to myslím podobné jako s kdysi používanou "pre-emphází" - kdy se musel zvuk před vypálením na CD ještě přizpůsobit, aby z důvodu nekvalitních převodníků nebyl na CD ostřejší, než je... (Tohle nemám ze své hlavy - nedávno jsem kvůli tomu ze sebe udělal blbce, když jsem se ptal, jak provést "Pre-Emphase"
)
Díky za reakce.
Jednalo se mi o to, zda to na Audio CD prostě MUSÍ být max. 0,2 dB.
Ale třeba je to dnes tak, jak psal kexik - že se ta rezerva používá kvůli nepřesnosti algoritmů a ditheringu - je to myslím podobné jako s kdysi používanou "pre-emphází" - kdy se musel zvuk před vypálením na CD ještě přizpůsobit, aby z důvodu nekvalitních převodníků nebyl na CD ostřejší, než je... (Tohle nemám ze své hlavy - nedávno jsem kvůli tomu ze sebe udělal blbce, když jsem se ptal, jak provést "Pre-Emphase"

Díky za reakce.
Naposledy upravil(a) Jindrix dne 21 úno 2008 22:24, celkem upraveno 1 x.
Většina podstatného už bylo řečeno. Jediná opravdová pointa je aby to nešlo přes nulu a neklipovalo. -0,2 dB pro maximální peak neznamená samo o sobě nic podstatného, není to žádná nutnost, definice ani "standard". Může to být nějaká zvyková bezpečnostní hranice nebo úroveň pro ponechání malé rezervy (například ve zmíněných domácích masterovacích manuálech), "kdyby náhodou něco".
Jestli v jedné skladbě půjde peak do 0 a ve druhé do -0,2dB je naprosto nepodstatné, protože se za prvé jedná jen o krátký peak a za druhé (jak už bylo řečeno) 0,2 dB je tak nepatrný rozdíl, že uchem není naprosto rozeznatelný...
Kromě toho záleží na celém tracku jak bude jeho hlasitost vnímána. Když bude mít (například) první track peak na -3dB a druhý track na 0 dB a první track přitom bude mí vyšší průměrnou RMS, bude ten první vnímán jako hlasitější, ne ten druhý ...
Prostě, milý Jindřichu, mám dojem, že se zbytečně trápíš
-0,2 nebo 0,3 - 0,4 atd. dB může být praktická rezerva i pro konverzi z 96 na 44kHz kdy se občas úroven může o nějaké to promile zvýšit ... tak aby to nešlo přes nulu.
Jestli v jedné skladbě půjde peak do 0 a ve druhé do -0,2dB je naprosto nepodstatné, protože se za prvé jedná jen o krátký peak a za druhé (jak už bylo řečeno) 0,2 dB je tak nepatrný rozdíl, že uchem není naprosto rozeznatelný...
Kromě toho záleží na celém tracku jak bude jeho hlasitost vnímána. Když bude mít (například) první track peak na -3dB a druhý track na 0 dB a první track přitom bude mí vyšší průměrnou RMS, bude ten první vnímán jako hlasitější, ne ten druhý ...
Prostě, milý Jindřichu, mám dojem, že se zbytečně trápíš

-0,2 nebo 0,3 - 0,4 atd. dB může být praktická rezerva i pro konverzi z 96 na 44kHz kdy se občas úroven může o nějaké to promile zvýšit ... tak aby to nešlo přes nulu.
Ivo: Tak tohle je asi nejobsáhlejší odpověď a ve spojení s ostatními mohu říci jen toto:
Vida, tak -0,2 dB coby standard začíná dostávat "na frak"
Vidím tedy, že nemusím neortodoxně trvat na tom, aby mi mastering udělali PŘESNĚ do -0,2 dB...
Přesto se o tom ale opravdu hodně psalo, ale já to už tedy asi řešit nebudu.
Díky moc všem, pánové. Co jsem potřeboval vědět bylo souhrnem to, zda neporuším nějaké normy vyšší úrovní CD masteru než -0.2 dB a zda mě někde jinde nevyhodí s materiály na CD, které NEBUDOU mixovány max. do -0.2 dB, ale více.
Těch 0 dB je jasných, tečka.
Díky moc!
Vida, tak -0,2 dB coby standard začíná dostávat "na frak"

Vidím tedy, že nemusím neortodoxně trvat na tom, aby mi mastering udělali PŘESNĚ do -0,2 dB...
Přesto se o tom ale opravdu hodně psalo, ale já to už tedy asi řešit nebudu.
Díky moc všem, pánové. Co jsem potřeboval vědět bylo souhrnem to, zda neporuším nějaké normy vyšší úrovní CD masteru než -0.2 dB a zda mě někde jinde nevyhodí s materiály na CD, které NEBUDOU mixovány max. do -0.2 dB, ale více.
Těch 0 dB je jasných, tečka.
Díky moc!