vliv latence na mix

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Džirka
Příspěvky: 528
Registrován: 25 úno 2009 18:57

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Džirka » 25 zář 2012 08:54

Poslední příspěvky, to už je pro mě hodně vysoká filozofie. Mám se co učit.... Čili, pokud zvukovku vyhodím z počítače a v Nuendu si vyexportuji projekt, bude zas výsledek jiný? A ještě se zeptám, realtime export se používám proč?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Pytkin » 25 zář 2012 09:13

realtime export pouzivas , ked mas externe efekty/instrumenty ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od pavlii » 25 zář 2012 09:35

Začal jsme psát, že mi to technicky přijde jako nesmysl, ale pak mi došlo, že na tom něco být může (ale pak bych to klasifikoval jako ne-zcela-správnou-implementaci na straně DAW nejspíš). Audio buffer určuje svou velikostí latenci a vlastně je to o tom, jak velký kousek audio materiálu je v jednom okamžiku zpracováván. Ale při off-line renderování (což je dost většina renderování - pokud se nepoužívá nějaký outboard) je to čistě o matematice v DAW a audio buffer do toho vůbec nevstupuje (to je problém zvukovky - nikoli sumačních a efektových algoritmů).

Já zaznamenal jediný rozdíl, kterým je (zmiňuje to víceméně Brooklyn) časový posun automatizace, která mi přijde, že není (alespoň ne v té mé dřevní verzi Cubase) zahrnutá do latency-compensation větve, takže při větší latenci vzniká větší nepřesnost (akorát tady to obvykle nijak nevadí, nepoužívá-li člověk extrémní změny nějakého parametru, kde ten timing je potřeba). Já to zaznamenal při práci s delay efekty, kdy při záznamu automatizace bylo vše OK, ale při následném přehrání byl nájezd příslušného parametru opožděn - kupodivu o latenci ;-) tak jsem tu automatizační část musel ručně poupravit, aby se to chovalo jak má.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Pytkin » 25 zář 2012 09:56

pavlii : ja som ale hovoril o offline rendrovani .. ze bol zavisly od velkosti buffru ..

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Amorph » 25 zář 2012 10:06

Pytkin: jo to ukazuje na spatnou kompenzaci latnece na strane UAD. Ale nepausalizoval bych to a Dzirkovi bych s tim nemotal hlavu. Ta vec co pise Matucha s random efekty muze delat rozdil, ale vzhledem k tomu, ze jsou random, tak to asi nema smysl resit... Dzirka: proste bych rek, ze pokud neslysis rozdil, tak to neres.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Pytkin » 25 zář 2012 10:14

jo iste .. len ja som rozdiel aj pocul .. preto o tom pisem ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od pavlii » 25 zář 2012 10:55

2Pytkin: ano, já vím. Jen jsem odpověď pojal jaksi trochu zeširoka (jak je mým zvykem, hehh...). Amorph je možná nejblíž; za mě platí znovu, že správně fungující systém musí off-line render udělat naprosto shodný bez ohledu na audio buffer, který s tím v daném mechanismu nemá co dělat. A jen bacha na to, že audio buffer a nativní latence plug-in modulů (hociakých) jsou dvě různé věci ;-)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od Pytkin » 25 zář 2012 11:12

pavlii ; to co pises je logicke , a tiez som zil cely zivot v tom ze to tak je .. az realna situacia mi ukazala , ze to tak nemusi byt .. preco to tak bolo neviem .. vymenili sme zvukovku za RME a pouzivame velky buffer a uz to neriesime ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: vliv latence na mix

Příspěvek od pavlii » 25 zář 2012 11:24

Jasan. Někdy se holt na všechno nepřijde a nemá smysl se tím zabývat, pokud na aktuálním setupu není problém.

P.

Odpovědět