zdvojený hlas zní divně

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Džirka

Re: zdvojený hlas zní divně

Příspěvek od Džirka »

Zdvojování se používá často.. a samozřejmě to byl hojně využívaný způsob nahrávání zpěvu v 60. letech. Ne jen Lennon, ale Cartney, Harrison a všechny ostatní kapely zdvojovaly zpěv, který byl uprostřed, nebo v prvních etapách experimentování se stereem, byl zpěv jen z jedné strany. Mě se to osobně hodně líbí.
například zde je to slyšet dobře a s frázováním se nikdo velké starosti nedělal a zní to skvěle a zdvojený je i druhý hlas:

bassline

Příspěvek od bassline »

Ak som to rozoznal spravne, tak v tej ukazke pocujem dva rozne hlasy (dva rozdielne tembre) spievat v neidentickych tonoch. A miestami pocujem len jeden hlas.

delay

Příspěvek od delay »

Spíš myslel, že každej z těch dvou hlasů (Lennon/McCartney) byl zdvojenej? (čili 4 hlasy), o čemž já z týhle ukázky přesvědčenej nejsem, pač je to dost komprimovaný, ale netřeba pochybovat, několikrát se o tom psalo...

Džirka

Příspěvek od Džirka »

Přesně tak, jsou tam 4 hlasy. Nejprve začíná zpívat Lennon první hlubší hlas a ten je zdvojený (je to slyšet hodně zřetelně, když se hned v prvních slovech sám do sebe lennon netrefí). To je originál stereo verze (na mono verzi a na filmové verzi, zpívá Lennon jedním hlasem) Pak se přidává Cartney s vysokým hlasem, také zdvojeným. I když je youtube verze nekvalitní je to slyšet hodně zřetelně... zde https://www.youtube.com/watch?v=yuJgEZPFq3w je to také slyšet hodně dobře. První sloka je zdvojený Harrisonův hlas no a ještě jeden příklad, když už jsme u těch brouků https://www.youtube.com/watch?v=P8sFwVD ... re=related první dvě sloky je identický zdvojený hlas a opět znějící z jednoho místa.. tak to jen tak pro srovnání a nastínění, jaký efekt mám na mysli.

Odpovědět