Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 07 led 2011 10:25

Zdravim,

jake reproboxy (ozvucovaci system) poridit do zkusebny?

Staci 2 reproboxy? - http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -17298.php

Nebo je lepe poridit reproboxy se subwooferem? - http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -56251.php

Bude pres to hrat vse (klavesy, kytara, basa, zpev, bici). Vim, ze s basami (dobre citelnymi pro vsechny nezavisle na tom, kde v mistnosti stoji) byva vetsinou problem (tak, at to slysi dobre vsichni), takze dle meho soudu je lepsi reseni s tim subwooferem, ale necham si poradit.

Co by jste volili vy?

Predem diky za odpoved.

PS: Uvazoval jsem jeste o systemu se ctyrmi bednami, kazda do rohu. Tim by se vyresil problem se zvukem z jakekoliv strany (aspon myslim). Pokud by jste doporucili 4 bedny, muzete dat nejaky tip? Jeste jednou diky.

Uživatelský avatar
rickysho
Příspěvky: 8
Registrován: 06 led 2011 21:15

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od rickysho » 07 led 2011 12:57

no zalezi asi na dalsich faktorech. jak je zkusebna velka, jaky frekvencni rozsah maj ty bedny bez subwooferu (na ty strance to nepisou popr jsem slepej), defakto i styl hudby co bys z toho chtel poustet do sveta :)

problem s "citelnosti" basy jak pises je problem akustiky dane mistnosti obecne (odrazy od sten, pozice posluchace, umisteni repraku atd atd), ne charakterem repra. tze kdyz budes stat v pozici kde je basa slyset spatne je jedno jestli mas subwoofer nebo ne (ale samozrejme opakuju, zavisi na frekvencnim spektru ktery ty bedny produkujou).

jestli maj ty bez subu rozsah treba dejme tomu od 50/60 Hz a vys a jsou kvalitni (zneji dobre obecne) a hrajes nejaky kytarovy styl (rock, metal, dechovka, country) apod tak ten sub neni potreba. jestli z toho hodlas poustet nejaky EDM (disko, trance, dnb apod) kde je fundamentalni prvek basa tak se sub vyplati :)

jackies

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od jackies » 07 led 2011 13:23

Lidičky, vy jste nepoučitelní :roll:
Moje rada zní. Zapomeň, na podobné kousky a kup si něco (až trochu nastuduješ) kvalitnějšího bazarového co HRAJE.
Také myslím, že jsi na špatném fóru.

Zkus to raději třeba na fóru prodance.cz. Počti. Tam se zeptej.
Takové dvě bazarové aktivní RCF 312A ti určitě udělají několikanásobně lepší službu než podobné šílenosti co jsi tu dal za příklad.

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 07 led 2011 13:49

Diky za info.

Jackless: To je sice pekna bedynka, lec o neco drazsi, chtel jsem do toho vrazit max. 15000 a s jednou bednou bohuzel neudelam stereo, musel bych koupit dve. Ale jinak diky za tip.

Uvitam nejake dalsi navrhy. Mimochodem, cim vice basu, tim lepe - stylove by se to dalo zaradit jako nujazz, tezko radit a prirovnavat, mozna bych prehodil moloko.

jackies

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od jackies » 07 led 2011 15:03

No, vidím že ti není pomoci.

Řešíš ozvučení do zkušebny a chceš do něčeho, a ještě takového (z tvých příkladů) narvat živé bicí i basu ? Proč ? Není důvod.
Chápej, ten samotný úder třeba na šlapák bude hlasitější než co ti dokáže zesílit něco takového v této cenové kategorii :wink:
Respektive třeba o něco víc dokáže, ale třeba pro zpěv budeš potom potřebovat daleko, daleko větší výkon, abys ho vůbec překřičel, který se ti za 15.000.- prostě nepodaří.
btw :mluvíš tu o nějakém stereu, které není vůbec podstatné
Buď je to nějaká ultraobrovská zkušebna a vy jste od sebe každý 30 metrů daleko, že potřebuješ dozvučit basu a bicí (na což ti tyhle křapky stejně nestačí) nebo mi to připadá že nikdo z vás nemá svůj vercajk, svolal si pár kamarádů že založíte skupinu a chceš to takhle pytlíkovat.

Dopuručuji koupit kvalitní, hrající (třeba i bazarový) dvě aktivní bedny jak jsem psal. Pustit do nich pouze zpěv, klávesy a popřípadě kytaru.
Bicí nejsou třeba ozvučovat ( v normální "lidské" zkušebně ) A basák může hrát na svůj aparát bez dozvučování to musí bohatě stačit.
( basy se šíří "všesměrově")

Nikde není psáno, že je v budoucnu nemůžeš posílit na spodku. Opět kvalitnějším kouskem.
A pak to ozvučení třeba použít při nějaké menší akci na živo.

Tvoje slabé šumítko Skytec, Omnitronic, ........... dneska pro tebe levné ( a věřící alquadim uvěřil parametrům, kvalitě a výkonnosti ) by se ti rychle prodražilo, na to vem jed :wink:

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 07 led 2011 15:04

Jo, a jeste dodatek... co rikate na to rozmisteni tech 4 beden + sub? Pripadne bez sub. Mistnost bude velka tak do tech 40m2 predpokladam. Diky

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od Pavel Vantuch » 07 led 2011 15:29

Taky se do toho vložím. Není mi jasná jedna věc, nebylo to tady zmíněno: kytaristi (počítám i basu) mají svoje comba/aparáty nebo to hrajete všichni do linky? Bicí jsou klasika souprava? Pokud to tak je, tak bych to rozhodně do těch beden necpal. My takhle zkoušíme a do beden leze jen zpěv, klávesy a multitrack a všem to vyhovuje. Nad tím bych se taky zamyslel.

Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 708
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od SadLuck » 07 led 2011 15:41

jediná situace kde bych si dovedl představit co popisuješ je kombinace elektronických bicích, softwarové simulace kytarového aparátu, basového aparátu a k tomu klávesy a zpěv. Pak by to mohlo (a muselo) lézt z repráků, ale potřebuješ něco podstatně většího, lepšího a silnějšího..

Pokud ale máš živý bicí a kytarovej aparát, budeš rád, když bude z naplno puštenejch beden přes ně trochu slyšet samotnej zpěv a klávesy..

My máme ve zkušebně takhle koupený repro z thomanna asi za 20k a krom toho, že po roce a půl je pomalu na vyhození, skrz kytaru (ta se ještě dá ztlumit) a bicí (ty neztlumíš, pokud chceš zvuk) je opravdu problém sám sebe (zpěv) slyšet a elektronika je chudinka utopená..

ale pravda, bicí v numetalu a v nujazzu zas nejsou to samý ;)

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 07 led 2011 17:03

Sadluck se da se rict trefil.

Chci provest takovy hokuspokus a zapojit to takhle:

Z mixu by vedly dve aktivni bedny, alespon teda 300W.

Do mixu by pak byla zapojena basa, el. bici + 2 mic (na cinely), dale pak vystup s masterkeyboardu MAudio Sono 88 (ktery ma v sobe i zvukovku s MIC a INSTRUMENT vstupama, + AUX input).

Do MAudio Sono 88 by sel mikrofon na zpev (MIC IN) a kytara (INS IN) - aby se daly pouzivat efekty, ktere by sly pres nejaky program v notebooku (maudio sono by bylo zapojeno pres USB do notebooku). Tim by se na konecnem vystupu, tedy na bednach docililo toho, ze by slo vse pres ty dve bedny na vystupu (basa by jeste mohla byt pichnuta do mixeru primo z basoveho komba jako linka, aby byl zvuk pri hrani ve zkusebne hutnejsi, ale dejme tomu, ze by tomu tak nebylo). Pak by stacilo jen z mixeru OUT zapojit AUX kabel do AUX IN na nejakem zarizeni (treba prave na maudio sono 88) a muze se hned nahravat zive.

Proto se spise ptam, jestli by dobreho zvuku slo docilit v mistnosti asi 40m2 na tech dvou 300W bednach - chapu, ze je to zatez jako svina, ale nakonec to neni nic jineho, nez tam pustit nejake poradne techno :). Pripadne pokud doporucite silnejsi bedny ci jine reseni, budu vam nesmirne vdecen. Nicmene si myslim, ze 2 300W bedny uz udelaji celkem pekny bordel v mistnosti kolem 40m2, nemyslite? A prave mi slo spise o to, zdali pouzit hned sub, nebo by zatim stacily ty dve bedny. Zatim z toho chapu, ze bych mel zacit dvema poradnyma bednama a na sub se zatim vykaslat. Jack... mel asi pravdu, asi jsem se nechal unest svou predstavou z idylistickeho sveta v me hlave :) , ale i tak, 2X300W na 40m2?

Priklozim obrazek, ktery snad bude napomocen. Kvality si prosim nevsimejte. :) Taky to bude slouzit jen jako nacrtek, takhle by to v mistnosti rozestavil jenom blazen. :)

Obrázek

jackies

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od jackies » 07 led 2011 18:07

edit
Pochop, že označení 300W vůbec, VŮBEC nic neříká.
To jen tak k té tvé nezkušenosti s bednama a ozvučením.
Takové 10W lampové kytarové kombíčko tě tam přibije ke zdi :)
Naposledy upravil(a) jackies dne 07 led 2011 18:19, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od Pavel Vantuch » 07 led 2011 18:12

To chce řešit úplně jinak. Jedna věc je, jak/na čem budete zkoušet. Či-li jak kapela bude hrát/znít v rámci prostoru.
Nahrávat nějakej pracovní náběr je jiná věc. Tady je zas potřeba nástroje co nejvíc dělit a hlavně to míchat někde jinde. Do mixu, co jde do beden, bych to necpal. To je sebevražda.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od kexik » 10 led 2011 08:34

suhlas s jackiesom
doplnim, ze jedna dobra bedna s citlivymi reprami a kvalitnym zosilovacom urobi viac ako cinske stereo PA 2x1000W. ak ma stredobasak citlivost cez 90dB/1W, musi stacit vykon koncaka 100W sinus, leda ze skusate na stadione.
stereo obraz aj tak na zivakoch neriesis a s jednym zdrojom zvuku podstatne lepsie poriesis feedbacky. my mame v skusobni bedne dve ale aj tak posielam vsetky nastroje aj vokaly do jednej.

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 25 led 2011 13:55

Ok,

diky vsem za pripominky. Par lidi se shodlo na tom, ze cim mene veci poustet do jednoho vystupu, tim lepe. I kdyz alespon zpev a klaves + nejake ty efekty vyzkousim. Pak zkusim poreferovat.

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od nixx » 25 led 2011 15:23

Nejsou ty mikrofony na cinely zbytecny? Cinely budou urcite slyset bez nich, tohle ti bude akorat chytat zpetnou vazbu.

alquadim
Příspěvky: 197
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Zkusebna - 2 bedny, nebo 2 bedny + subwoofer?

Příspěvek od alquadim » 27 led 2011 13:39

Mikrofony na cinely jsem chtel v pripade, ze by vse slo do mixu. Pokud by to delalo problem, muselo by se jit cestou kompletnich el. bicich (i kdyz by bylo urcite o dost lepsi nemit na vsechno samply). Snad se nam to nejak podari. Ono taky jde o to to vsechno nejak pozkouset - mozna se prijde na idealni rozestaveni a propojeni. Je to proste o tom to zkouset a pak vyvozovat zavery. Mozna horka zkusenost prebije sladkou naivitu, ale bez naivity by clovek vlastne ani neziskal ty nove horke zkusenosti - pripadne sladke zkusenosti. ;)

Tak jeste jednou diky a snad se brzy ozvu.

S.

Odpovědět