Zvuk k filmu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Zvuk k filmu

Příspěvek od Pytkin » 11 čer 2007 22:25

Ma tu niekto skusenosti so zvukom k filmu ?

Chcel by som si podebatovat o tom s niekym kto uz par filmov robil .. Aky postup atd .. problematika 23.98, 24, 25 fps, synchron s videami , atd ..

Je tu niekto taky ?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3018
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 11 čer 2007 22:40

kolega v práci s tím dělá. Dám mu echo, ať se sem koukne (nevím - třeba tu už existuje, ale neznám jeho nick :-) )

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 11 čer 2007 22:44

pavlii : super ! diiiik ..

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 13 čer 2007 21:35

pytkin - já jsem synchrony vůbec neřešil (neměl jsem synchrostopu) - všecko ručně - byla to piplačka, ale film měl asi okolo 10 minut, takže pohoda šlo to přežít...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 čer 2007 22:38

fractal : zaujima ma postup .. v akych fps si robil ? obraz aj zvuk .. ako si prehraval obraz ? na PC monitore ? alebo TV ? atd ..

psiibouda
Příspěvky: 53
Registrován: 10 lis 2006 07:35

Příspěvek od psiibouda » 13 čer 2007 23:08

obraz se toci vetsinou na 25frame pro TV a zvuk pokud tocis synchronne s obrazem a synchronizujes pres time code,tak musi byt se stejnym nastavenim frame.
Pokud obraz jede na 24frame,treba pro zahranicni TV,kde se jede na NTSC,tak zvuk si nastavis 30non drop frame.
Nebo muzes synchronizovat pres klasicke klapnuti klapky,pak si zvuk muzes tocit v jakemkoliv fps.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 13 čer 2007 23:14

robil jsem to v cubasu... měl jsem video - konečný střih a jako vodítko stopu z mikrofónu na kameře
dalšími mikrofóny byl zvuk sejmutý kvalitněji a právě s těma stopama jsem pracoval... fady v prostřihach pro plynulé přechody (taky jsem si vyrobil blank - šum prostředí, který jel pořád - někdy je to třeba když je ve filmu "ticho")
některé zvuky jsem nahradil, nebo uměle vyrobil, přidal semtam hudbu, nejdůležitější je si uvědomit, že s relativní hlasitostí je to uplně jiné, než při dělání hudby (jakoby těžište jsem nechával někde u -12db) musí ti zbýt hodně "místa" na peaky, důležité ruchy a tak

panning podle citu (nedělal jsem kanálový zvuk)

rozlišení jsem nastavoval podle potřeby... dialogy musí být co nejpřesněji sesynchronizované s pohyby úst, některé zvuky tohle zase nevyžadují

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 čer 2007 23:24

psibouda : Mam obraz 24fps .. zvuk zo strizne 24fps .. a teraz ma zaujima ako robit zvuk .. 24fps obraz viem presypat do 24fps s pulldownom na 25 do recordera (i ked mi neviem preco final cut obracia polsnimky) .. Len v nuende ked prehodim v projekte na 25 fps . tak mi to nesedi .. zaujimave ze ani pri 24 mi to nesedi .. ked prehodim na 23.98 , tak mi to sedi ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 čer 2007 23:27

fractal : obraz si mal 24fps a prehraval si ho v Cubase na PC monitore ?

psiibouda
Příspěvky: 53
Registrován: 10 lis 2006 07:35

Příspěvek od psiibouda » 13 čer 2007 23:36

Pytkin píše:psibouda : Mam obraz 24fps .. zvuk zo strizne 24fps .. a teraz ma zaujima ako robit zvuk .. 24fps obraz viem presypat do 24fps s pulldownom na 25 do recordera (i ked mi neviem preco final cut obracia polsnimky) .. Len v nuende ked prehodim v projekte na 25 fps . tak mi to nesedi .. zaujimave ze ani pri 24 mi to nesedi .. ked prehodim na 23.98 , tak mi to sedi ..
prehazovanim 25/24 v Nuendu nic nezmenis, teda pokud to nenechas timestrechem prepocitat, to ti jenom zobrazuje kod.
Pokud ve strizne prepocitas obraz na jinou rychlost, tak budes muset prepocitat i zvuk, ale jakym pomerem ti nereknu (samozrejme se ti tim zmeni i vyska tonu).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 čer 2007 00:03

psibouda : ved to je prave zahada .. otvorim OMF zo strizne .. a nastavi sa to samo na 24fps .. nesedi to .. na konci je rozdiel 1 sec aj 3 frejmy .. prepnem na 25 a tak isto to nesedi .. ked prepnem na 23.98 , tak to sedi .. akurat tak neviem robit .. lebo video mi ide 0 az 24 frejm .. a zvuk len 0 az 23 .. jeden frame mi vzdy preskoci .. co je problem pri lip sync ..

Co sa tyka toho obrazu .. on sa nezrychli .. presne ako pises pri zvuku .. len okienka behaju miesto 0-23 , tak idu 0-24 .. dlzka je rovnaka ..

psiibouda
Příspěvky: 53
Registrován: 10 lis 2006 07:35

Příspěvek od psiibouda » 14 čer 2007 05:22

Pytkin píše:psibouda : ved to je prave zahada .. otvorim OMF zo strizne .. a nastavi sa to samo na 24fps .. nesedi to .. na konci je rozdiel 1 sec aj 3 frejmy .. prepnem na 25 a tak isto to nesedi .. ked prepnem na 23.98 , tak to sedi .. akurat tak neviem robit .. lebo video mi ide 0 az 24 frejm .. a zvuk len 0 az 23 .. jeden frame mi vzdy preskoci .. co je problem pri lip sync ..

Co sa tyka toho obrazu .. on sa nezrychli .. presne ako pises pri zvuku .. len okienka behaju miesto 0-23 , tak idu 0-24 .. dlzka je rovnaka ..
aha,takze podle toho usuzuji, ze video poustis externe a mas ho synchronizovane. Ja mam video vzdy naimportovane v Nuendu...
V kazdem pripade to vypada, ze budes muset bud znovu vyrendrovat video, aby sedlo ke zvuku, nebo preskladat a prepocitat zvuk k videu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 čer 2007 09:38

psiibouda : pockaj .. ale ako hovorim ono sedi .. divne je ze sedi len pri 23.98 fps .. totiz zmena fps by nemala zapricinit zmenu dlzky .. len sekunda sa bude delit na iny pocet dielikov .. ale zjavne sa tam nieco udeje, ked pri 24,25 to nesedi a pri 23.98 to sedi ..

V Nuende pouizivas ake video ? aky kodek ?

Kym sme kupili haddiskovy recorder na video , sme pouzivali obraz z nuenda .. pouzivali sme mpeg1 , vcd rozlisenie .. aby to moc nezatazovalo procesor .. ale .. jednak je ten obraz dost o hovne na 100 cm plazme .. a jednak .. napred som pouzival daky asi interny dekoder z mediaplayeru .. ten bol celkom OK .. len dost casto pri PLAY zacal hrat obraz az za 3-4 sekundy, sice v synchrone ale sem tam sa obraz zastavil a zase hral az o 2 sec .. apodobne blbosti .. co bolo dost otravne ..potom mi kamarat poradit ze si mam nainstlaovat tusim elecard mpeg decoder .. s tym to chodilo jak hodinky .. ale pri dlhsich veciach to nebolo synchronne .. pri 20 sec spote to bolo ok .. pri 2min filme to uz bol problem .. lip sync nepouzitelny .. Neskusal som DV .. v plnom pale , mozno by to chodilo OK .. Ale zda sa mi ze to zbytocne bude brat dost vela resourcov ..

Poklop
Příspěvky: 980
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poklop » 14 čer 2007 11:03

Mě se nejvíc osvědčil WMV formát ... popřípadě mpeg1, jsou to pohodový formáty, fungujou a neremcaj .. :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 čer 2007 11:21

poklop : robil si v nuende zvuk k filmu ? video si mal 24fps ? obraz von na telke ? alebo PC monitor ? Vo finale ziadne problemy s lipsync ?

Odpovědět