Jakou zvuk.kartu?-Notebook (takt 1,5;RAM 512)+Masterkeyboard

Interní a externí zvuková rozhraní
Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Jakou zvuk.kartu?-Notebook (takt 1,5;RAM 512)+Masterkeyboard

Příspěvek od Johnny » 04 čer 2006 18:20

Ahoj,

po pročtení desítek příspěvků na podobné téma na tomto fóru i jinde (na Google se mi nic jednoznačně pasujícího na mé otázky nepodařílo najít) startuji toto téma.
Mám notebook IBM ThinkPad T40 - takt 1,5 G; RAM 512 MB. Chci si pořídit masterkeyboard (nejspíš CME UF8) a pro zprovoznění sestavy potřebuji zvukovou kartu (USB nebo PCMCIA, firewire notebook nemá).

Účel: 90% užití bude live hraní, kdy chci, aby sestava zvládala:
a) použití VST nástrojů (zejména piano, např. Steinberg The Grand) nebo soft sampleru (Sample Tank - zvuky např. Mellotrax od MasterBits) - hráno z masterkeyboardu přes zvuk.kartu - toto je klíčová podmínka
b) zároveň přehrávání předem nahraných sekvencí/samplů z jedné audio stopy - bylo by to fajn, ale není to tak podstatné
c) pustit do zvláštního výstupu metronom jen pro bubeníka - bylo by to fajn, ale není to tak podstatné
- použitý soft v notebooku bude pravděpodobně Cubase nebo Nuendo

Dotazy:
1. Není takto vybavený notebook z pohledu uvedených potřeb "out"? Po přečtení některých příspěvků si myslím, že ne, ale před investicí do zvukové karty a master keybordu se chci ujistit.
2. Pokud je notebook +/- OK, jakou zvukovou kartu? Jako podmínku beru podporu ASIO, MIDI IN/OUT, pochopitelně co nejnižší latenci a byly by fajn dva line výstupy (nejlépe oba stereo). Chtěl bych se finančně vejít pokud možno do 5-6 tis.Kč.

Díky za jakékoliv příspěvky,

Honza

Uživatelský avatar
Jindy
Příspěvky: 641
Registrován: 24 led 2006 13:28

Příspěvek od Jindy » 04 čer 2006 19:06

V tvém případě, když nemáš firewire, bych asi volil M-Audio Audiophile USB.

No a jestli je ten notebook out...no už je to z dnešního pohledu na top pluginy nedostačující (mě třeba nestačí 2.4 GHz P4 na desktopu). Ale řekl bych, že pokud budeš používat rozumné pluginy, tak se na tom dá něco slušného vytvořit nebo zahrát na živo. Ale samozřejmě, že čím lepší a rychlejší notebook, tím lépe. Sám jsem měl P4 procesor s taktem 1.5 GHz a hrál na něm několik let a bylo to ok. To ale byl desktop procesor.

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 04 čer 2006 19:26

na zive hranie mas v prvom rade malo RAM. 512 je OUT. treba aspon 1GB.
na live urcite bud Firewire alebo PCMCIA. inak firewire nie je problem cez PCMCIA radic.

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 04 čer 2006 20:46

Skus sa poobzerat po Novation X Station. Bud X25, alebo X49 ak treba vacsiu klavesku. To mas keyboard aj USB zvukovku v jednom, navyse Novation syntak, a za celkom rozumnu cenu. Zvaz, ci by to plnilo vsetky tvoje potreby.

K notebooku: IBM Lenovo su super notebooky, minimalne jedni z najlepsich znaciek, mozno uplne najlepsie. 512 MB ramky s najvacsou pravdepodobnostou bude stacit, poskusaj, ak nebude, dokupis ako upgrade. Skor sa zamysli nad rychlostou 1.5 GHz. Ak uvazujes behat na tom iba sekvencer a nejake samplovacie veci, to bude stacit, ale ak aj nejake softsynthy alebo viac efektov, to moze byt aj nepostacujuce. Problem moze byt, ze CPU nemozes tak lahko upgradovat ako RAMku, takze to je na zvazenie. Ja som behal na 1.6GHz cpu bez problemov, ale nic so synthmi, len par efektovych procesorov.

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Příspěvek od Johnny » 04 čer 2006 23:37

Ahoj, díky za rychlé reakce a odpovědi. Vidím, že názory se vcelku různí.

V rychlosti:
Hawkens - díky, ale syntíky mám dva a zatím mi stačí, chci dobrý kladívka hlavně kvůli live hraní klavíru.
Poshook - díky, můžeš prosím blíže zdůvodnit, proč si myslíš, že 512 je OUT? Taky by mne zajímaly bližší informace o tom, jak dát dohromady řešení s firewire zvuk.kartou přes PCMCIA řadič - co koupit, kolik by to stálo a jaké jsou výhody oproti USB ext.kartě.

Ad procesor notebooku - ještě dodávám, že je to vše Intel inside - Centrino.
Co je pro mne opravdu podstatné, je mít možnost v této kombinaci (notebook+ext.zvukárna+masterkeyboard) hrát na dobrý klavírní zvuk - na domácím PC mám právě Steinberg The Grand a sedí mi.
Takže by mne zajímal (pokud možno zdůvodněný) názor na to, zda na 1,5 GHz Intel Centrino + 512 MB RAM může s únosnou latencí (tak do 10 ms..?) jet přes M-Audio Audiophile USB, která mne jako možné řešení situace docela zaujala, tato (podle mne vcelku náročná) plugina. Pokud se správně koukám, potom max.perf. je u ní okomentován 1GHz, 512 MB, což doufám správně chápu jako hardwarové požadavky.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 čer 2006 23:45

johny : pojde to uplne v pohode .. FW riesenie asi bude drahsie . ja by som siel do USB ..

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Příspěvek od Johnny » 04 čer 2006 23:54

to Pytkin - díky moc, vzhledem ke Tvým zkušenostem (početl jsem si tu toho už dost a dost) se na to myslím můžu bez obav spolehnout. Uf uf - kdyby jen tak byly love na Kurzweil PC2X.... :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 čer 2006 23:59

johny : na zvazenie je este aky VST host pouzit .. Live hrat s Cubase Nuendo by som sa mozno bal .. kachna pouziva daky software ktory je na live hranie stavany .. ze v nom hostuje VSTi .. len som si neni isty , ci vie aj prehrat dake tracky , pripadne metronom .. zajtra sa ho mozem spytat (ak nezabudnem) .. pripadne dojdi cez den na IRCNET #midi-audio

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Příspěvek od Johnny » 05 čer 2006 00:14

Pytkin - díky. Je pravda, že i na domácím, vcelku solidně nadupaném pisidle mi občas Cubase při náročnějším lechtání padá. Pokud existuje jiné řešení (určitě jo, žejo), nemám nic proti. A pokud by to šlo zkombinovat s přehráváním audia + metrem..... Ale i kdyby ne, zajímá mne to. Dobrou noc.

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Příspěvek od Johnny » 06 čer 2006 00:11

Jaký máte názor na EDIROL UA - 25?
Např. v porovnání právě s M-Audio Audiophile USB?
A - obě karty jsou USB 1.1?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 06 čer 2006 07:21

EDIROL UA - 25 by mohl být OK:
http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_product_ ... category=1

Namísto M-AUDIO Audiophile (má pouze RCA cinch konektory, což je na live hraní asi nic moc ne?) bych raději volil M-AUDIO Fast Track Pro
http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_product_ ... category=1

To je co se týče USB, bude to s nevětší pravděpodobností 1.1.
USB 2.0 se ve spojení se zvukovkama moc nedělalo, fakt minimálně.

Ale taky nezapomeň, že za podobnou cenu máš i verzi FW
http://www.audiotek.cz/ATK/ATK_product_ ... category=1

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Doplňující dotazy

Příspěvek od Johnny » 06 čer 2006 11:16

to delay - díky.
Protože opravdu nechci šlápnout vedle, ještě se ptám:
a) rozdíl mezi Firewire a USB 1.1 je z pohledu propustnosti propastný. Opravdu na USB 1.1 zvukárně pojede bez problémů toto:
na 1,5 GHz Intel Centrino + 512 MB RAM s únosnou latencí (tak do 10 ms..?) Steinberg The Grand plugina. Pokud se správně koukám, potom max.perf. je u ní okomentován 1GHz, 512 MB, což doufám správně chápu jako hardwarové požadavky.

b) jak co nejjednodušeji a nejlevněji přidat na notebook Firewire rozhraní? Mám PCICIA slot, USB 2.0 taky. Dá se využít/předělat USB 2.0 na Firewire přes tohle? http://bandridge.mironet.cz/AdvancedSea ... dridge&M=1
Jinak PCMCIA na Firewire - adaptéry jsem na netu viděl, s tím by asi nebyl problém.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 čer 2006 12:17

johny: ak chces bezat len nazivo klavesy + vst efekty, staci ti bohate vst host:

http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm

testol som ho na 400MHz pentium III/128MB ram (!!!) tablete a bez problemov na nom slo hrat e-mu pure phat soundfont v sfz playeri (samozrejme v dfd mode), alebo trebars pro53 + nejake jednoduche efekty - tvoj procak by zarucene zvladol ovela viac - pocitam ze tyhe grand urcite, ak su poziadavky take ako pises

ovsem ak chces bezat sekvencer + audio tracky, tak jednoznacne ableton, a tam je treba tu 1GB ram a procacik ti uz zacne nestacit - ableton je pazravy host na cpu aj ram...

fw radic do pcmcia kup s chipom od texas instruments, kludne aj nejaku cinu (kouwell, chalani urcite spomenu aj presne typy)

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

Příspěvek od Johnny » 07 čer 2006 13:23

všem - díky - myslím, že už to nějak dám do kupy.

Johnny
Příspěvky: 10
Registrován: 04 čer 2006 15:36

řešení

Příspěvek od Johnny » 14 čer 2006 14:27

tak se mi zadařilo vydražit na e-bay zánovní M-Audio Audiophile Firewire za cca 4 tis. což beru jako dobrou cenu. Pořídím řadič a držte palce :-)

Odpovědět