Má smysl pořizovat externí DAC?

Interní a externí zvuková rozhraní
jirimajcher
Vybavení

Má smysl pořizovat externí DAC?

Příspěvek od jirimajcher »

Ahoj,
přemýšlím o pořízení externího DACu k Macbooku Air M1, ale nevím zda to má smysl. Jedná se mi čistě o poslech,nepotřebuju nahrávat,skládat,nic takového. Mám už delší dobu Adamy A7x, a problém je v tom, že když jsem porovnával rozdíl mezi sluchátkovým výstupem z Macbooku a půjčeným Audiolab Q-Dac, prostě jsem neslyšel rozdíl. Lhostejno zda jsem hrál z Tidalu,z Apple Music, nebo vlastní naripované wavy,jestli jsem měnil frekvence z 16/44 na 24/96 nebo 24/192, mě to prostě zní všechno stejně. Je to mnou, nebo kde je zakopaný pes? Nebo má smysl externí DAC třeba až k lepším bednám? Vrtá mi to hlavou a nevím co s tím :-). Dokázal by někdo z vás popsat na co se zaměřit, a v čem je tedy opravdu slyšitelný rozdíl?

biscuit

Re: Má smysl pořizovat externí DAC?

Příspěvek od biscuit »

myslím, že sis odpověděl sám. proč chceš kupovat něco, o čem nejsi sám přesvědčenej?

klingáč

Příspěvek od klingáč »

biscuite: veľmi správne. :palec+:

jirimajcher
Vybavení

No protože mi furt není jasné jaký to má vlastně smysl :-)) Jestli třeba nedělám něco špatně,nebo to třeba neumím rozpoznat, a zkušenější mě navedou :-) . Ještě dodám že když jsem upgradoval sluchátka z dt 990 pro na dt 1990 pro, tak tam ten rozdíl je,čili úplně hluchý snad nejsem :-). Samozřejmě to asi neodpovídá téměř trojnásobné ceně,ale zlepšení v řádu řekněme 20% je tam neoddiskutovatelné - 1990 jsou mnohem snáze čitelnější v detailech a mají "barevnější výšky" (nevím zda je to správná definice),a taky mnohem utaženejší a přesnější bas. No a tohohle bych chtěl dosáhnout i na monitorech,jen nevím kterou cestou se vydat - jestli DAC, nebo nové bedny,a jestli to vůbec má smysl - abyste mě pochopili lépe - jestli bych na to musel utratit třeba řádově statisíce,nebo by stačilo někde něco "vytunit" (např.ten DAC),a hned bude hudba hudbovitější. Prostě tápu jak dostat maximum možných požitků za rozumný peníz :-)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

:-) asi ti rozumím a navíc z toho co píšeš mám i pocit, že to máš v hlavě docela v pořádku. nejsem teda vševěd, takže ber moje doporučení s rezervou, ale:
proč si myslíš, že na jakejchkoliv monitorech bude hudba hudbovitější? od monitorů přece primárně chceš, aby byly studený jak psí nos. neutrální (nebarvily) a frekvenčně vyvážený a pokud možno přitom i detailní, názorný - prostě analytický... chceš slyšet co nejvíc chyb a ne krásy. takže - nevydat se spíš cestou hi-fi beden s nějakým trochu charakterem, které třeba ledacos prominou?
jinak můj názor na investici do převodníku na signál ven z digitálu je, že i to sprostý je většinou tak v pohodě, že mnohem snažší bude hledat chyby všude okolo - před i po. před - dobrá nahrávka, mix a po - ta analogová část řetězce - hlavně bedna a prostor.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Co je špatného na DACu z Macbook M1? Aby jsi ho slyšitelně překonal, musel bys utratit za ten převodník minimálně stejně, jako za ten notebook a to ještě s dovětkem, že tvůj poslechový řetezec nesmí mít žádná slabá místa, ucho nevyjímaje.

jirimajcher
Vybavení

Díky za reakce. Tou hudbovitější hudbou myslím něco ve stylu “kopák kopne hlouběji,basa bude čitelnější,doznívání reverbů o pár milisekund delší,najednou uslyším něco o čem jsem do té doby nevěděl (třeba nádech zpěváka u mikrofonu,pocit reálného prostoru)”,prostě jiný svět-asi tak jako kdyžjsem prvně přepnul z Logitechu na Adamy. Hifi určitě nezvažuju,na to mám doma jinou sestavu-spíš jsem uvažoval o vyšší řadě Adam,třeba S2V,otázka je co by mi to přineslo (a jestli vůbec něco) vzhledem v dvoj-a vícenásobným cenám takových beden,jednoduše hledám takový ten svatý grál,tu hranici,za kterou už se nemá smysl pouštět,protože objektivně nepřinese žádné zásadní zlepšení-dá se to takto vůbec definovat,nebo je to od nějaké finanční hranice jen o preferencích nebo sympatiích k té či oné značce/naladění beden?

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tohle už je potom docela osobní věc. každej se najde asi někde trochu jinde. a samozřejmě, je to pak už i o tom, kolik jsi za to ochoten vysolit peněz. jediný snad konkrétní, že bych se určitě nesvazoval koukáním po alternativách jenom u adamů... právě napříč různými výrobci najdeš různé filozofie a rozdíly budou citelné i ve stejných cenových hladinách.

Fractal

Příspěvek od Fractal »

Ty jsi představuješ zlepšení Lada 1990 vs. Volvo 2020. Kdybys vyzkoušel nějaký opravdu High-End převodník, tak zlepšení bude na úrovni: dvě úplně na chlup stejné Volva, akorát jedno z nich je 125X dražší, protože má draze znějící poznávací značku, o deset litrů víc v nádrži, víc futuristický design světlometů, celkově najeto o pět km méně, lak, díky kterému jde z velké dálky a v noci o chlup lépe vidět (to je ten detailnější zvuk), taky lépe voní a je zrovna po technické kontrole.

Teď si vem že do těch dvou aut posadíš řidiče, co zrovna dostal průkaz a za život najel asi 150km. Jaký bude výsledek?

A jaký bude výsledek když tam posadíš profesionálního řidiče, bývalého závodníka?

jirimajcher
Vybavení

Zkusím to vysvětlit ještě na příkladech z praxe- např. Wanastovi Vjecy-Otevři Oči- v čase 0:32 je uprostřed scény vzadu rychle rolující buben s pořádným prásknutím na konci. Jarek Nohavica-Kometa-v čase 0:03 je slyšet jak si škrtne trsátkem o strunu.Některé staré nahrávky od Roxette-tam mám občas pocit že vidím přesně kde stála před mikrofonem Marie a kde Per,ty hlasy jdou z prostoru jinak nejen v pravolevé ose,ale je tam i jiná vzdálenost. Tohle jsou věci,kterých jsem si všiml až na Adamech nebo na 1990 pro (konkrétně to trsátko),a já si říkám “co když je v těch nahrávkách schovaného ještě mnohem víc,a jak se k tomu dostat”.

jirimajcher
Vybavení

Fractal: jo,přesně tak si to představuju 😂😂😂. A pokud je to jak říkáš,beru to jako známku toho,že to smysl nemá 😂. Pak ovšem nechápu proč jedny sedmipalce stoji 30 a druhé 100,jeden převodník 3 a druhý 30,to je to co mi furt vrtá v palici a nenechá mě klidně spát 😎

biscuit

Příspěvek od biscuit »

nepleť pořád dohromady převodníky a bedny. to jsou dva dost odlišný světy s dost jinejma poměrama uvnitř množiny.

jirimajcher
Vybavení

Jasně,tomu rozumím. Myslel jsem že koupě převodníku bude menší investice se zásadním vlivem na výsledek,proto jsem začal s převodníkem. Protože to co se občas člověk dočte na hifi fórech,nebo různých Whathifi a podobných serverech při testech jednotlivých kusů logicky vzbuzuje otázky a touhy takovou super věc vlastnit 🤓

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

https://www.lelabmastering.com/en/studio

Mne chyba vsetko, co maju tito v studiu, tam uz bude velky rozdiel v kvalite zvuku :)

fb_jan4

Příspěvek od fb_jan4 »

Ahoj, je hodně důležité, jak máš akusticky ošetřenou místnost ve které posloucháš. Protože jak píšeš, že jsi poznal rozdíl u těch sluchátek, tak je samozřejmě rozdíl i u převodníků. Jsou to ale jenom niance, které uslyšíš v akusticky vhodné místnosti. Jinak se všechno slejvá a není to ono. Sluchátkový výstup z Macbooku nebude špatný. Představ si třeba kvalitu na 85%. No a čím dražší převodník, tím se posouváš samozřejmě dále, ale nejsou to žádné velké skoky. Pak už zase vyšší kvalitou převodníku přeskočíš bedny a musíš pořídit lepší. A tak pořád dokola. Hlavně je důležité přímo porovnávat, nejlépe přepínat live mezi stejnými vstupními signály - bedny, převodníky.

Odpovědět