přemýšlím o pořízení externího DACu k Macbooku Air M1, ale nevím zda to má smysl. Jedná se mi čistě o poslech,nepotřebuju nahrávat,skládat,nic takového. Mám už delší dobu Adamy A7x, a problém je v tom, že když jsem porovnával rozdíl mezi sluchátkovým výstupem z Macbooku a půjčeným Audiolab Q-Dac, prostě jsem neslyšel rozdíl. Lhostejno zda jsem hrál z Tidalu,z Apple Music, nebo vlastní naripované wavy,jestli jsem měnil frekvence z 16/44 na 24/96 nebo 24/192, mě to prostě zní všechno stejně. Je to mnou, nebo kde je zakopaný pes? Nebo má smysl externí DAC třeba až k lepším bednám? Vrtá mi to hlavou a nevím co s tím
Má smysl pořizovat externí DAC?
-
jirimajcher
- Vybavení
Má smysl pořizovat externí DAC?
Ahoj,
přemýšlím o pořízení externího DACu k Macbooku Air M1, ale nevím zda to má smysl. Jedná se mi čistě o poslech,nepotřebuju nahrávat,skládat,nic takového. Mám už delší dobu Adamy A7x, a problém je v tom, že když jsem porovnával rozdíl mezi sluchátkovým výstupem z Macbooku a půjčeným Audiolab Q-Dac, prostě jsem neslyšel rozdíl. Lhostejno zda jsem hrál z Tidalu,z Apple Music, nebo vlastní naripované wavy,jestli jsem měnil frekvence z 16/44 na 24/96 nebo 24/192, mě to prostě zní všechno stejně. Je to mnou, nebo kde je zakopaný pes? Nebo má smysl externí DAC třeba až k lepším bednám? Vrtá mi to hlavou a nevím co s tím
. Dokázal by někdo z vás popsat na co se zaměřit, a v čem je tedy opravdu slyšitelný rozdíl?
Re: Má smysl pořizovat externí DAC?
myslím, že sis odpověděl sám. proč chceš kupovat něco, o čem nejsi sám přesvědčenej?
biscuite: veľmi správne. 
-
jirimajcher
- Vybavení
No protože mi furt není jasné jaký to má vlastně smysl
) Jestli třeba nedělám něco špatně,nebo to třeba neumím rozpoznat, a zkušenější mě navedou
. Ještě dodám že když jsem upgradoval sluchátka z dt 990 pro na dt 1990 pro, tak tam ten rozdíl je,čili úplně hluchý snad nejsem
. Samozřejmě to asi neodpovídá téměř trojnásobné ceně,ale zlepšení v řádu řekněme 20% je tam neoddiskutovatelné - 1990 jsou mnohem snáze čitelnější v detailech a mají "barevnější výšky" (nevím zda je to správná definice),a taky mnohem utaženejší a přesnější bas. No a tohohle bych chtěl dosáhnout i na monitorech,jen nevím kterou cestou se vydat - jestli DAC, nebo nové bedny,a jestli to vůbec má smysl - abyste mě pochopili lépe - jestli bych na to musel utratit třeba řádově statisíce,nebo by stačilo někde něco "vytunit" (např.ten DAC),a hned bude hudba hudbovitější. Prostě tápu jak dostat maximum možných požitků za rozumný peníz 
proč si myslíš, že na jakejchkoliv monitorech bude hudba hudbovitější? od monitorů přece primárně chceš, aby byly studený jak psí nos. neutrální (nebarvily) a frekvenčně vyvážený a pokud možno přitom i detailní, názorný - prostě analytický... chceš slyšet co nejvíc chyb a ne krásy. takže - nevydat se spíš cestou hi-fi beden s nějakým trochu charakterem, které třeba ledacos prominou?
jinak můj názor na investici do převodníku na signál ven z digitálu je, že i to sprostý je většinou tak v pohodě, že mnohem snažší bude hledat chyby všude okolo - před i po. před - dobrá nahrávka, mix a po - ta analogová část řetězce - hlavně bedna a prostor.
Co je špatného na DACu z Macbook M1? Aby jsi ho slyšitelně překonal, musel bys utratit za ten převodník minimálně stejně, jako za ten notebook a to ještě s dovětkem, že tvůj poslechový řetezec nesmí mít žádná slabá místa, ucho nevyjímaje.
-
jirimajcher
- Vybavení
Díky za reakce. Tou hudbovitější hudbou myslím něco ve stylu “kopák kopne hlouběji,basa bude čitelnější,doznívání reverbů o pár milisekund delší,najednou uslyším něco o čem jsem do té doby nevěděl (třeba nádech zpěváka u mikrofonu,pocit reálného prostoru)”,prostě jiný svět-asi tak jako kdyžjsem prvně přepnul z Logitechu na Adamy. Hifi určitě nezvažuju,na to mám doma jinou sestavu-spíš jsem uvažoval o vyšší řadě Adam,třeba S2V,otázka je co by mi to přineslo (a jestli vůbec něco) vzhledem v dvoj-a vícenásobným cenám takových beden,jednoduše hledám takový ten svatý grál,tu hranici,za kterou už se nemá smysl pouštět,protože objektivně nepřinese žádné zásadní zlepšení-dá se to takto vůbec definovat,nebo je to od nějaké finanční hranice jen o preferencích nebo sympatiích k té či oné značce/naladění beden?
tohle už je potom docela osobní věc. každej se najde asi někde trochu jinde. a samozřejmě, je to pak už i o tom, kolik jsi za to ochoten vysolit peněz. jediný snad konkrétní, že bych se určitě nesvazoval koukáním po alternativách jenom u adamů... právě napříč různými výrobci najdeš různé filozofie a rozdíly budou citelné i ve stejných cenových hladinách.
Ty jsi představuješ zlepšení Lada 1990 vs. Volvo 2020. Kdybys vyzkoušel nějaký opravdu High-End převodník, tak zlepšení bude na úrovni: dvě úplně na chlup stejné Volva, akorát jedno z nich je 125X dražší, protože má draze znějící poznávací značku, o deset litrů víc v nádrži, víc futuristický design světlometů, celkově najeto o pět km méně, lak, díky kterému jde z velké dálky a v noci o chlup lépe vidět (to je ten detailnější zvuk), taky lépe voní a je zrovna po technické kontrole.
Teď si vem že do těch dvou aut posadíš řidiče, co zrovna dostal průkaz a za život najel asi 150km. Jaký bude výsledek?
A jaký bude výsledek když tam posadíš profesionálního řidiče, bývalého závodníka?
Teď si vem že do těch dvou aut posadíš řidiče, co zrovna dostal průkaz a za život najel asi 150km. Jaký bude výsledek?
A jaký bude výsledek když tam posadíš profesionálního řidiče, bývalého závodníka?
-
jirimajcher
- Vybavení
Zkusím to vysvětlit ještě na příkladech z praxe- např. Wanastovi Vjecy-Otevři Oči- v čase 0:32 je uprostřed scény vzadu rychle rolující buben s pořádným prásknutím na konci. Jarek Nohavica-Kometa-v čase 0:03 je slyšet jak si škrtne trsátkem o strunu.Některé staré nahrávky od Roxette-tam mám občas pocit že vidím přesně kde stála před mikrofonem Marie a kde Per,ty hlasy jdou z prostoru jinak nejen v pravolevé ose,ale je tam i jiná vzdálenost. Tohle jsou věci,kterých jsem si všiml až na Adamech nebo na 1990 pro (konkrétně to trsátko),a já si říkám “co když je v těch nahrávkách schovaného ještě mnohem víc,a jak se k tomu dostat”.
-
jirimajcher
- Vybavení
Fractal: jo,přesně tak si to představuju 

. A pokud je to jak říkáš,beru to jako známku toho,že to smysl nemá
. Pak ovšem nechápu proč jedny sedmipalce stoji 30 a druhé 100,jeden převodník 3 a druhý 30,to je to co mi furt vrtá v palici a nenechá mě klidně spát 
nepleť pořád dohromady převodníky a bedny. to jsou dva dost odlišný světy s dost jinejma poměrama uvnitř množiny.
-
jirimajcher
- Vybavení
Jasně,tomu rozumím. Myslel jsem že koupě převodníku bude menší investice se zásadním vlivem na výsledek,proto jsem začal s převodníkem. Protože to co se občas člověk dočte na hifi fórech,nebo různých Whathifi a podobných serverech při testech jednotlivých kusů logicky vzbuzuje otázky a touhy takovou super věc vlastnit 
https://www.lelabmastering.com/en/studio
Mne chyba vsetko, co maju tito v studiu, tam uz bude velky rozdiel v kvalite zvuku
Mne chyba vsetko, co maju tito v studiu, tam uz bude velky rozdiel v kvalite zvuku
Ahoj, je hodně důležité, jak máš akusticky ošetřenou místnost ve které posloucháš. Protože jak píšeš, že jsi poznal rozdíl u těch sluchátek, tak je samozřejmě rozdíl i u převodníků. Jsou to ale jenom niance, které uslyšíš v akusticky vhodné místnosti. Jinak se všechno slejvá a není to ono. Sluchátkový výstup z Macbooku nebude špatný. Představ si třeba kvalitu na 85%. No a čím dražší převodník, tím se posouváš samozřejmě dále, ale nejsou to žádné velké skoky. Pak už zase vyšší kvalitou převodníku přeskočíš bedny a musíš pořídit lepší. A tak pořád dokola. Hlavně je důležité přímo porovnávat, nejlépe přepínat live mezi stejnými vstupními signály - bedny, převodníky.