Sum/ruseni na firewire zvukove karte (Presonus Inspire 1394)

Interní a externí zvuková rozhraní
radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Sum/ruseni na firewire zvukove karte (Presonus Inspire 1394)

Příspěvek od radek_p » 30 čer 2007 23:52

Koupil jsem si firewire zvukovou kartu Presonus Inspire 1394 (http://presonus.com/inspire1394.html). Pri nahravani pres vestaveny mic preamp obsahuje nahravka rusivy signal. Stejne ruseni se projevuje i pri nahravani pres stejny vstup v rezimu "Hi-Z" a dokonce je slyset i pri playbacku, kdyz jsou vsechny vstupy muted.

Ukazkova nahravka zde:
presonus-inspire.mp3
Rušivý signál je nejlíp slyšet na úplném konci nahrávky. Pro srovnani totez pres moji stavajici PCI kartu Maya 44 mkII:
maya-44.mp3

Podle charakteru rusiveho signalu (prerusovany zvuk) mi to prijde jako ruseni z PC (podobny problem maji levne interni zvukovky). Odmitam teorii zemni smycky, protoze tam zadna smycka nebyla. Cely retezec byl mikrofon (NT1a) - karta - PC. Karta je napajena po FW kabelu.

Moje otazka zni: je to problem zvukove karty, nebo FW radice? (FW radic mam KW-582V2 1582T, chipset TI).

Diky za vase rady a nazory.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 01 črc 2007 11:53

Řadiče asi ne. Ale jinak to může být skoro čímkoliv včetně zdroje v PC. Pěkný příklad toho, jak jsou zkratkovité úvahy o tom, jak jsou externí zvukovky odolné vůči rušení, zcela špatné.

Pokud inspire umožňuje použít externí napájení namísto napájení po FW, zkusil bych použít to.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 01 črc 2007 13:40

Mas to na stolnim PC nebo na notebooku ? U notebooku bejva problem s rusenim z ext. zdroje, coz lze samozrejme spolehlive identifikovat vytazenim zdroje ze zasuvky ;-)

Mmno a nebo holt se obrat na dodavatele, at ti s tim poradi a pomuze on.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 01 črc 2007 13:58

No, já si teda nemůžu pomoct, ale ten problém slyším i ve verzi Maya (na sluchátka-pecky od iPodu). Sice ne tolik, ale je to tam.

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 01 črc 2007 17:26

Diky za vase reakce.

safa: Je to PC, nikoli notebook

Ctirad: Kdyz napajim kartu externim zdrojem, tak se nic nezmeni. Nicmene i pri pouziti externiho zdroje mi tam porad zustava 6ti vodicovej FW kabel mezi PC a kartou (na PC i na karte je pouze 6pin konektor, takze bych musel vzit 6vodicovej kabel a dva draty prestrihnout, abych 100% vyzkousel vliv vyrazeni napajecich vodicu ve FW)

Pavel Vantuch: Ja na Maya slysim sum, hum, ale ne to prerusovane piskani, ktere mi vadi na Presonusu. Kazdopadne ta kvalita co dava Maya mi jakz-takz vyhovuje, ale cekal jsem, ze se s Presonusem posunu trochu nahoru a ono je to naopak znacne dolu.

Nehodlam s tim valcit a vyuziju moznost kartu vratit. I kdyby tam nebylo to ruseni, tak ten zvuk predzesilovace je hroznej (v porovnani s Maya). Skoro si myslim, ze je to vadny kus, ale kdybych to ted reklamoval a po mesici se mi to vratilo s tim, ze to "neni vada ale vlastnost", tak bude tezsi od koupe odstoupit. Ted to snad bude bez problemu.

Asi se porozhlednu o kousek vys, momentalni favorit Echo Audiofire 4.

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 01 črc 2007 18:21

Radek: já to tam opravdu slyším a to nejsem nějakej extra sluchař. Je to teda o hodně víc zabaleno v tom šumu, ale je to tam. Takže bych opravdu hledal v kompu.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 02 črc 2007 08:48

ja to tipujem na srackovy napajaci zdroj v pc, ale moze to byt aj nevalne urobeny madrbord... uvaha o prestrihnutych drotoch v fw kabli nie je zla, skusil by som...

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 21 črc 2007 23:31

Vidim, ze vsichni nedockave volate po mem vypraveni, jak dopadla anabaze s Presonus Inspire. Nuze:

Presonus jsem v Audioteku vymenil za Echo Audiofire4 + doplatek. Transakce probehla postou velmi hladce a rychle - vse za 6 pracovnich dni, z cehoz nejmin 4 dny musely padnout na postu, takze pochvala pro Audiotek.
Audiofire jsem pripojil stejne jako Presonus, problem s rusivym signalem v nahranem signalu zmizel:

zkusebni nahravka in-build mic preamp Audiofire4

Kvalita predzesilovace mne (na rozdil od Presonusu) vyhovuje. Pro porovnani podobna nahravka pres Goldmike:

zkusebni nahravka Goldmike + Audiofre4

A jeste podobna nahravka kde jsem jako predzesilovac pouzil pult Yamaha MG 12/4 (vystup do karty z Insert konektoru, postEQ):

zkusebni nahravka Yamaha MG + Audiofire4

Takze problem c. 1 se vymenou karty vyresil. Druhy problem, ktery jsem ve svem puvodnim prispevku uz moc nerozvadel, byl tento:
Playback ze sluchatkoveho vystupu karty byl OK, ale jakmile jsem kartu propojil s monitory (at uz primo nebo pres mix), byl v playbacku podobny rusivy signal jako lezl do nahravky. U presonusu pomohlo zaradit Dbox mezi kartu a monitory (Presonus ma pouze nesymetricky vystup). Stejne ruseni se projevilo i kdyz jsem propojil jenom kartu a mix (bez monitoru) a poslouchal pres sluchatka v mixu. Podotykam, ze mix ma 2 zilovy privod, monitory 3 zilovy, problem byl u obojiho, takze to nebyla ta najklasictejsi zemni smycka pres zemnici vodic sitoveho rozvodu.

Kdyz jsem Audiofire propojil s pultem nebo monitorama nesymetricky, tak jsem mel uplne stejny problem s rusenim v playbacku jako byl u Presonusu. Nastesti Audiofire ma vsechny I/O symetricke a pri symetrickem propojeni problem zmizi (stejne jako u Presonusu, kde jsem ale musel pouzivat Dbox, coz jsem jako stabilni reseni nebyl ochoten podstoupit).

Takze cely problem s rusenim ma pocatek nekde v PC, jak jste uz psali vyse, zdroj, motherboard, FW radic atd... Podotykam ze zdroj mam Foxtron FSP300-60PN(PFC), coz neni uplne ten nejlevnejsi brak. Desku mam docela shit MSI KM4M.

Dalsi rozdil mezi Presonusem a Audiofire je v tom, ze pokud u Audiofire pouziju exteni napajeni, tak ruseni pri playbacku a nesymetrickem pripojeni monitoru se vyrazne zmensi oproti situaci, kdy kartu napajim pres FW. To se mi hodi, protoze obcas nastane situace, kdy nemuzu kartu pripojit symetricky (napr. muj mix ma symetricke linkove vstupy jenom na mono savlich, ale na stereo savli ma vstup nesymetricky. Takze kdyz nechci obsazovat dve mono savle a starat se o soubeh faderu, tak tohle vyuziju). U Presonusu jsem tuhle zmenu k lepsimu pri pouziti externiho napajeni nejak nepozoroval.

Jeste opakuju, ze moje interni PCI karta Maya44 mkII ma pouze nesymetricke I/O, ale u ni ten problem se zarusenym playbackem nemam.

Suma sumarum:
1) firewire karta neni automaticky chranena proti ruseni z PC
2) nikdy bych si uz nekoupil neco, co nema symetricke I/O
3) netvrdim, ze Inspire je spatna karta, je mozne, ze jsem mel vadny kus, nebo je napajeni v mem PC abnormalne zarusene.
Naposledy upravil(a) radek_p dne 21 črc 2007 23:39, celkem upraveno 1 x.

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Pitva FW kabelu

Příspěvek od radek_p » 21 črc 2007 23:34

A jeste strucna zprava o pitve FW kabelu:

Nejprve trocha teorie: FW kabel (100/200/400) se sklada ze dvou stinenych paru datovych vodicu (2xSTP), plus volitelne dalsi 2 vodice pro napajeni. Odtud bud 4 nebo 6 pinovy konektor. Kabel, ktery jsem podrobil pitve, mel opravdu 2 kroucene pary, kazdy s vlastnim stinenim, vedle nich volne lozene dva napajeci vodice a to cele znovu stinene jako celek.
- nejdriv jsem prestrihnul vnejsi celkove stineni, karta pracovala dal, ruseni beze zmeny
- pak jsem prestrihnul napajeci vodice, karta pracovala dal (externi napajeni), ruseni beze zmeny
- pak jsem prestrihnul STINENI na jednou datovym paru a karta prestala fungovat (nebojte, s novym kabelem zase slapala). Moc tomu nerozumim, ale kazdopadne moje teorie, ze ruseni lze eliminovat prerusenim napajecich vodicu ve FW (na kterou jsem dost sazel) se nepotrvdila. Nicmeme spravny experiment je potreba opakovat 3x se shodnym vysledkem...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 21 črc 2007 23:43

divne , ze po prestrihnuti tienenia to nejde .. to by mala byt prudova slucka ne ? inak tu dakto pisal ze FW je tiez galvanicky oddelene .. cize rusenie by nemalo prenasat ..

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 22 črc 2007 00:01

Podivny vysledek pitvy! Chtelo by to opakovat, ze bych taky rozkuchal svuj fw kabel? Mozna az sezenu delsi.
Co se tyce puvodnich zvukovych ukazek, slysel jsem velky kulovy. Jenom sum, asi bych mel investovat do hw nebo zajit k usnimu. Nebo oboje:)
Taky by me zajimalo jestli je FW rozhrani skutecne galvanicky oddelene, vi to nekdo s jistotou?

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 22 črc 2007 11:35

FW podle normy umožňuje galvanické oddělení. Což neznamená, že se to běžně používá.

Co se týče pokusu. Řekl bych, že problém bude v tom, že FW řadič v kartě se z FW napájí (a to i když se použije externí adaptér) a tudíž zákonitě přerušením záporného pólu napájení přestane chodit.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 črc 2007 11:47

ctirad : zem je zaporny pol?

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 22 črc 2007 11:52

Zem je záporný pól a stínění je s ní propojené taky.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 črc 2007 13:20

ctirad : ups ..teda tienenie som myslel samozrejme.. nerozumiem tomu co hovoris ..

hovoris ze fw radic na karte je napajany z vonku ?? a napajany cim ? mame tam 2 pary datove .. predpokladam prudove slucky kazda jednym smerom .. a potom to tienenie .. tak cim je to napajane ?

Odpovědět