si precitaj tento white paper of Dana LavryhoDante píše:elektri: nevím, asi teda ne...právě že by mě zajímalo ale, proč ne...
http://www.lavryengineering.com/documen ... Theory.pdf
(inak myslim ze to tu uz par krat bolo)
si precitaj tento white paper of Dana LavryhoDante píše:elektri: nevím, asi teda ne...právě že by mě zajímalo ale, proč ne...
ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt analogovy lowpass (antialias) filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.fova píše:Clovek s dobryma usima by mel poznat rozdil mezi 44,1 a 96KHz - zvlast u klasicke hudby. 96 vs 192 - to uz je asi jen pro "netopyra" a ani ten se asi netrefi.
Pochybuju, že by někomu přišla nižší frekvence lepší než vyšší.Dno píše:fova : otazne je , ci mas na to adekvatny equipment , aby si 48 a 96 rozoznal .. Ak dany equipment mas , tak je otazne, aky bude vysledok .. co sa ti bude zdat lepsie ..
V jakém smyslu? Třeba lidi, co restaurují staré analogové nahrávky tvrdí, že na 96kHz je to ještě hrozně "zubatý". Ono je problém v tom, že skoro nikdo nemá adekvátní aparaturu, na které má smysl takové věci porovnávat a hlavně nejsou k dispozici prakticky žádné nahrávky, na kterých by to šlo porovnávat. Pak jsou ty debaty pouze jenom teoretizovaní.o 96 a 192 samozrejme nema zmysel polemizovat .. ved som to tak aj napisal ..
Ono to nejspodstatnější je to, že ten filtr si vlastně výšky "vymýšlí". A rozhodně se to netýká jenom horního kraje pásma. Stačí si uvědomit kolik mám k dispozici vzorků na periodu třeba u 10kHz signálu (tj cca 4 při 44.1kHz) a zamyslet se nad tím, jak různě může vypadat vstupní signál aniž by se mi ty vzorky změnily a tedy jak stejně bude vypadat signál za filtrem bez ohledu na to, jak různý byl vstupní signál.aum generator píše:ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt ten analogovy lowpass filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.
nemyslim ze si ich vymysla. na 10 KHz signal mas uz pri 44,1 KHz dost vela vzorkov, kedze dnesne AD konvertori maju minimalne 4x oversampling. to ti staci na to aby si si nemusel vymyslat, takze nie 4 ako pises, ale 16 (minimalne. priemerne prevodniky maju oversampling aspon 8)...Ctirad píše:Ono to nejspodstatnější je to, že ten filtr si vlastně výšky "vymýšlí". A rozhodně se to netýká jenom horního kraje pásma. Stačí si uvědomit kolik mám k dispozici vzorků na periodu třeba u 10kHz signálu (tj cca 4 při 44.1kHz) a zamyslet se nad tím, jak různě může vypadat vstupní signál aniž by se mi ty vzorky změnily a tedy jak stejně bude vypadat signál za filtrem bez ohledu na to, jak různý byl vstupní signál.aum generator píše:ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt ten analogovy lowpass filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.
Právě že ne. To by bylo moc jednoduchý.aum generator píše:teda bavime sa o 10 KHz sinewave, ano?
to ani netvrdim. mas pravdu ze to tak moze a nemusi byt. ja som len chcel povedat, ze sample rate nieje dolezity iba kvoli tomu aby sa dali zaznamenat vyssie frekvencie pre netopierov, ale ze z toho vyplyvaju aj ine dosledky - napr ze analogovy antialisaing-filter sa da pri 96 spravit lepsie ako pri 44,1Dno píše:aum generator : aj tak si myslim ze nie je samozrejme , ze 96 bude hrat lepsie ako 48 ..
a o akom signale sa bavime? ak sa bavime o nejakom 10 KHz square, tak ten si mozme rozlozit na sinewaves (10 KHz sine + neparne harmonicke, ktore ale pocut ajtak nebude)...Ctirad píše:Právě že ne. To by bylo moc jednoduchý. ;)aum generator píše:teda bavime sa o 10 KHz sinewave, ano?
si nepotrebuje vymyslat. podla nyquistovej theoremi vies pri sample rate Sn zaznamenat a zreprodukovat akukolvek vlnu, ktora sa da zlozit zo sinusov ktore maju frekveciu od 0 po Sn/2 (pripadne od -Sn/2 po +Sn/2)Dno píše:aum este jedna vec .. Ad prevodnik moze mat oversampling .. ale DA ? ked mu prichadza 48KHz tak uz si viac nevymisli .. jedine ze by aproximoval ..