Testoval jsem ECHO LAYLA 24/96 vs. E-MU 1212m

Interní a externí zvuková rozhraní
aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 08:01

Dante píše:elektri: nevím, asi teda ne...právě že by mě zajímalo ale, proč ne...
si precitaj tento white paper of Dana Lavryho

http://www.lavryengineering.com/documen ... Theory.pdf

(inak myslim ze to tu uz par krat bolo)

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 26 pro 2006 11:23

fova : otazne je , ci mas na to adekvatny equipment , aby si 48 a 96 rozoznal .. Ak dany equipment mas , tak je otazne, aky bude vysledok .. co sa ti bude zdat lepsie ..

o 96 a 192 samozrejme nema zmysel polemizovat .. ved som to tak aj napisal ..

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 11:43

fova píše:Clovek s dobryma usima by mel poznat rozdil mezi 44,1 a 96KHz - zvlast u klasicke hudby. 96 vs 192 - to uz je asi jen pro "netopyra" a ani ten se asi netrefi.
ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt analogovy lowpass (antialias) filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.
Naposledy upravil(a) aum generator dne 26 pro 2006 11:53, celkem upraveno 1 x.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 26 pro 2006 11:46

Dno píše:fova : otazne je , ci mas na to adekvatny equipment , aby si 48 a 96 rozoznal .. Ak dany equipment mas , tak je otazne, aky bude vysledok .. co sa ti bude zdat lepsie ..
Pochybuju, že by někomu přišla nižší frekvence lepší než vyšší.
o 96 a 192 samozrejme nema zmysel polemizovat .. ved som to tak aj napisal ..
V jakém smyslu? Třeba lidi, co restaurují staré analogové nahrávky tvrdí, že na 96kHz je to ještě hrozně "zubatý". Ono je problém v tom, že skoro nikdo nemá adekvátní aparaturu, na které má smysl takové věci porovnávat a hlavně nejsou k dispozici prakticky žádné nahrávky, na kterých by to šlo porovnávat. Pak jsou ty debaty pouze jenom teoretizovaní.
Naposledy upravil(a) Ctirad dne 26 pro 2006 12:03, celkem upraveno 1 x.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 26 pro 2006 12:00

aum generator píše:ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt ten analogovy lowpass filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.
Ono to nejspodstatnější je to, že ten filtr si vlastně výšky "vymýšlí". A rozhodně se to netýká jenom horního kraje pásma. Stačí si uvědomit kolik mám k dispozici vzorků na periodu třeba u 10kHz signálu (tj cca 4 při 44.1kHz) a zamyslet se nad tím, jak různě může vypadat vstupní signál aniž by se mi ty vzorky změnily a tedy jak stejně bude vypadat signál za filtrem bez ohledu na to, jak různý byl vstupní signál.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 12:04

Ctirad píše:
aum generator píše:ono to nieje len o tom, ze pri 96 KHz budes moct zaznamenat sirsie frekvencne spektrum, ale aj o tom ze pri 96 KHz nebude muset byt ten analogovy lowpass filter az tak moc strmy ako by musel byt pri 44,1 KHz sample rate. a cim je ten filter viac strmy tym menej je Phase Linear - a to uz je pocut.
Ono to nejspodstatnější je to, že ten filtr si vlastně výšky "vymýšlí". A rozhodně se to netýká jenom horního kraje pásma. Stačí si uvědomit kolik mám k dispozici vzorků na periodu třeba u 10kHz signálu (tj cca 4 při 44.1kHz) a zamyslet se nad tím, jak různě může vypadat vstupní signál aniž by se mi ty vzorky změnily a tedy jak stejně bude vypadat signál za filtrem bez ohledu na to, jak různý byl vstupní signál.
nemyslim ze si ich vymysla. na 10 KHz signal mas uz pri 44,1 KHz dost vela vzorkov, kedze dnesne AD konvertori maju minimalne 4x oversampling. to ti staci na to aby si si nemusel vymyslat, takze nie 4 ako pises, ale 16 (minimalne. priemerne prevodniky maju oversampling aspon 8)...

teda bavime sa o 10 KHz sinewave, ano?

navyse podla nyquistovej theoremi by ti aj tie 4 mali stacit. nie?
Naposledy upravil(a) aum generator dne 26 pro 2006 12:11, celkem upraveno 1 x.

Dante
Příspěvky: 160
Registrován: 29 lis 2006 17:28

Příspěvek od Dante » 26 pro 2006 12:44

jasně, chápu...také například asi to, jestli má 16, 24, nebo 32 bitů je důležitější než ta samplovací frekvence...někde jsem tu četl, že ty bity už jsou dost poznat ve zvuku...

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 26 pro 2006 12:45

aum generator : aj tak si myslim ze nie je samozrejme , ze 96 bude hrat lepsie ako 48 .. ivo tu svojho casu pisal o tom dake veci ..

koniec koncov viem to v studiu vyskusat .. mame tam dvd-audio demo co sa miesalo na 96 kHz .. mozem vyskusat porovnat prehravanie na 48 a 96 .. sice to neni take jednoduche.. z prehravaca to ide analogovo .. jedine to viem prehnat pultom na 48kHz .. aha .. vlastne mozem to prehnat pultom na 48kHz a na 96kHz .. tam sa zase ale vnesie dalsi AD a DA ..

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 26 pro 2006 12:47

aum este jedna vec .. Ad prevodnik moze mat oversampling .. ale DA ? ked mu prichadza 48KHz tak uz si viac nevymisli .. jedine ze by aproximoval ..

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 26 pro 2006 12:50

aum generator píše:teda bavime sa o 10 KHz sinewave, ano?
Právě že ne. To by bylo moc jednoduchý. ;)

Navíc je potřeba vzít v potaz fakt, že filtr není ideální, tudíž ani ta sinusoida nebude moc vypadat jako sinusoida, nemluvě o bordelu nad horní hranicí přenášeného pásma, které za tím filtrem zůstane.
Naposledy upravil(a) Ctirad dne 26 pro 2006 12:54, celkem upraveno 3 x.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 12:51

dante: ono je to tak, ze aj nekvalitne prevedene data vies dat zo zvukovky von vo formate 24 bit, pripadne aj 192 KHz...
podstatnejesie mi prijde THD a IMD...

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 12:55

Dno píše:aum generator : aj tak si myslim ze nie je samozrejme , ze 96 bude hrat lepsie ako 48 ..
to ani netvrdim. mas pravdu ze to tak moze a nemusi byt. ja som len chcel povedat, ze sample rate nieje dolezity iba kvoli tomu aby sa dali zaznamenat vyssie frekvencie pre netopierov, ale ze z toho vyplyvaju aj ine dosledky - napr ze analogovy antialisaing-filter sa da pri 96 spravit lepsie ako pri 44,1

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 12:58

Ctirad píše:
aum generator píše:teda bavime sa o 10 KHz sinewave, ano?
Právě že ne. To by bylo moc jednoduchý. ;)
a o akom signale sa bavime? ak sa bavime o nejakom 10 KHz square, tak ten si mozme rozlozit na sinewaves (10 KHz sine + neparne harmonicke, ktore ale pocut ajtak nebude)...
ide o to, ze pri 44,1 KHz sample rate ked mas 22,1 KHz zvuk, tak je to sinusoida a to ze sa ti to v soundforge zobrazuje ako triangle neznamena nic. (z pohladu DSP je v podstate uplne nespravne tie body vobec spajat rovnymi ciarami)
alebo mozno tak uplne nerozumiem ze o com sa bavime.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 26 pro 2006 13:06

Dno píše:aum este jedna vec .. Ad prevodnik moze mat oversampling .. ale DA ? ked mu prichadza 48KHz tak uz si viac nevymisli .. jedine ze by aproximoval ..
si nepotrebuje vymyslat. podla nyquistovej theoremi vies pri sample rate Sn zaznamenat a zreprodukovat akukolvek vlnu, ktora sa da zlozit zo sinusov ktore maju frekveciu od 0 po Sn/2 (pripadne od -Sn/2 po +Sn/2)

(teoreticky) pri 44100 Hz sampling rate moze byt v digitalnom zazname vsetko co je potrebne, za predpokladu ze mame sluch do 20 KHz,,,,...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 pro 2006 12:44

co moze delay urobit, je zaloopovat vstup a vystup na oboch kartach a urobit test s RMAA...
to by ma celkom zaujimalo, pac sa ziska "combo" informacia o kvalite ako AD, tak DA prevodu
http://audio.rightmark.org/products/rmaa.shtml

Odpovědět